Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η ορκωμοσία της νέας Βουλής
  • [02] Γ. Βαρουφάκης: Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο
  • [03] ΥΠΟΙΚ: Πλήρως προστατευμένο το τραπεζικό σύστημα
  • [04] Λιβύη: Ένοπλοι έκαναν έφοδο σε πετρελαιοπηγή σκοτώνοντας 12 ανθρώπους
  • [05] Στους 31 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από πτώση αεροπλάνου σε ποταμό, στην Ταϊβάν
  • [06] Β. Φάιμαν: Μία συμφωνία για την παράταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων είναι δυνατή
  • [07] ΗΠΑ: Πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεργαστεί με ΕΕ και ΔΝΤ

  • [01] Σήμερα η ορκωμοσία της νέας Βουλής

    Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα Βουλή, καθώς ανοίγει ξανά μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Στις 11:00 θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και αύριο η εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής. Θα ακολουθήσει το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    [02] Γ. Βαρουφάκης: Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο

    «Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή «tageschau».

    «Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που πεθαίνει πρώτο, καθώς είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα τοξικά αέρια», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις στο κράτος μας, για το ότι δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει αποπληθωρισμό όλη η Ευρώπη, που η ΕΚΤ έχει δυσκολίες να ασκήσει μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική για να πετύχει τον στόχο της, να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη πέτρα του ντόμινο, αλλά δεν ευθύνεται για το φαινόμενο του ντόμινο. «Είναι μια συστημική κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συστηματικά, όχι ο ένας απέναντι στον άλλον να δείχνουμε με το δάχτυλο και να λέμε: τι κάνεις εκεί; Τι κάνει ο άλλος; Πρέπει να σκεφτούμε σαν Ευρωπαίοι, να μείνουμε ενωμένοι και να επανεκκινήσουμε τα πολιτικά εργαλεία», αναφέρει ότι στην σημερινή του συνάντηση με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε είναι σημαντικό να εμπεδωθεί η επικοινωνία και ένα «modus vivendi», καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται και λέει και σε αυτό που κάποιοι άλλοι λένε ότι σκέφτεται και λέει. Απορρίπτει δε τις κατηγορίες περί λαϊκισμού, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι ο κ. Σόιμπλε, όπως και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού.

    Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ακόμη ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ελληνική, αλλά κρίση της Ευρωζώνης και ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κοστίζει σε όλους. Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού και αναφέρεται στην Χρυσή Αυγή, η οποία, όπως λέει, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ τονίζει ότι είναι ηθική του υποχρέωση η ελαχιστοποίηση των απωλειών των εταίρων μας.

    «Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού», δηλώνει και προσθέτει ότι από όλους τους συνομιλητές ζητάει μια ευκαιρία και βοήθεια προκειμένου η κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Αναφέρεται δε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους και σημειώνει ότι όπως στους Ευρωπαίους δεν αρέσει η λέξη «κούρεμα» έτσι και στους Έλληνες δεν αρέσουν οι λέξεις «πρόγραμμα» και «τρόικα».

    Στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF προβλήθηκε ρεπορτάζ και σύντομη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη από δημοσιογράφο ο οποίος ταξίδεψε μαζί του από την Φρανκφούρτη ως το Βερολίνο. Στο ρεπορτάζ ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει τη θέση του για ένα «new deal» μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, το οποίο θα μειώνει το κόστος της κρίσης όχι μόνο για τους Έλληνες , αλλά και για τους Γερμανούς, τους Σλοβάκους, τους Πορτογάλους κλπ.

    [03] ΥΠΟΙΚ: Πλήρως προστατευμένο το τραπεζικό σύστημα

    Διακόπτει τη χρηματοδότηση της προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αποτέλεσμα η ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε χθες αργά το βράδυ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

    Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος.Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης.

    Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση της ΕΚΤ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Τσίπρα ότι αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. Ο πρωθυπουργός, αναφέρουν οι ίδιες πηγές τον άκουσε με προσοχή και τού επεσήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.

    Απάντηση στα όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΚΤ για παραπομπή των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας (ELA), έδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και το υπουργείο εκτίμά ότι με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στη σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

    Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών :

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

    Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

    Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.»

    Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεργαστεί με ΕΕ και ΔΝΤ

    [04] Λιβύη: Ένοπλοι έκαναν έφοδο σε πετρελαιοπηγή σκοτώνοντας 12 ανθρώπους

    Ένοπλοι σκότωσαν την Τρίτη 12 ανθρώπους στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων 2 πολίτες από τις Φιλιππίνες και 2 από την Γκάνα, μετά από έφοδο που πραγματοποίησαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή με πετρελαιοπηγές, ανακοίνωσαν Λίβυοι αξιωματούχοι. «Οι περισσότεροι αποκεφαλίστηκαν ή δέχτηκαν πυρά», δήλωσε ο Αμπντελχακίμ Μααζάμπ, διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας για την προστασία της πετρελαιοπηγής αλ-Μαμπρουκ.

    Μία γαλλική διπλωματική πηγή και ένας ακόμα Λίβυος αξιωματούχος δήλωσαν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής.

    [05] Στους 31 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από πτώση αεροπλάνου σε ποταμό, στην Ταϊβάν

    Στους 31 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών μετά τη συντριβή αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας TransAsia σε ένα ποταμό της Ταϊπέι, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της χώρας αυτής, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς ακόμα 12 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 58 επιβάτες και πλήρωμα. Το αεροσκάφος χτύπησε σε έναν υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια «βούτηξε» στα νερά του ποταμού λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Ταϊπέι.

    Η διοίκηση της Πολιτικής Αεροπορίας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι από τη συντριβή διεσώθησαν 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 2 παιδιά. Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, 31 επιβάτες προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες ήταν από την Ταϊβάν. Ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου είναι μεταξύ των νεκρών.

    [06] Β. Φάιμαν: Μία συμφωνία για την παράταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων είναι δυνατή

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζει ότι οι προτάσεις του για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους πρέπει να βασίζονται στις δεσμεύσεις των προκατόχων του.Ο καγκελάριος της Αυστρίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα χθες και δήλωσε ότι μία συμφωνία για την παράταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων επί τη βάσει ευρωπαϊκής συναίνεσης είναι δυνατή και ότι εξαρτάται από τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα, όπως ως προς την φορολόγηση των εκατομμυριούχων.

    «Πρέπει να δίνεται στους ανθρώπους η ευκαιρία να εκπληρούν μία δέσμευση. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας γνωρίζει ότι οι προτάσεις του πρέπει να βασίζονται στις δεσμεύσεις των προκατόχων του» δήλωσε ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.

    [07] ΗΠΑ: Πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεργαστεί με ΕΕ και ΔΝΤ

    «Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

    Στον αξιωματούχο υποβλήθηκε και ερώτηση για την Ελλάδα: «Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να συμπιέζει χώρες που είναι στο μέσο μεγάλης ύφεσης. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα περάσει το ίδιο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες γενικά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ ειδικότερα;»

    Η απάντηση ήταν η ακόλουθη: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε υποστηρίξει την Ευρώπη, καθώς έχει κινηθεί για να ενισχύσει την οικονομία της και να ενισχύσει την ανάκαμψή της. Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ. Τους έχουμε συμβουλεύσει να το πράξουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται τώρα είναι (για να επιτευχθεί) κάποια συνεργασία για αμοιβαία κατανόηση. Υποστηρίζουμε μία ισχυρή Ευρώπη, με ένα ισχυρό ευρώ και την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Αυτό όσον αφορά την Ελλάδα».

    Στο μεταξύ, το ελληνικό οικονομικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μπάιντεν με τις ηγεσίες των Βρυξελλών και της Γερμανίας, καθώς και στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Αγγλα Μέρκελ, στο Λευκό Οίκο, την ερχόμενη Δευτέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 February 2015 - 7:30:28 UTC