Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την Προεδρία της Βουλής
  • [02] Τους υπουργούς της κυβέρνησης ενημερώνει ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Ορκίστηκε η νέα Βουλή - Το Σάββατο οι προγραμματικές δηλώσεις
  • [04] «Δεν εκβιάζουμε αλλά και δεν εκβιαζόμαστε»
  • [05] Στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αύριο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη
  • [06] Σε εξέλιξη η συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε
  • [07] Πτώση στο ΧΑ - Πιέσεις και στα ομόλογα
  • [08] Άνοδο ΑΕΠ κατά 2,5% στην Ελλάδα το 2015 προβλέπει η Κομισιόν
  • [09] Εν αναμονή της συνάντησης Βαρουφάκη - Σόιμπλε
  • [10] Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα «να δει τη Μέρκελ»

  • [01] ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την Προεδρία της Βουλής

    Τη στήριξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την Προεδρία της Βουλής κατά την αυριανή διαδικασία, αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με διευκρινίσεις του εκπροσώπου της, Κ. Καραγκούνη.

    Ανάλογη στάση πρόκειται να κρατήσει αύριο και το ΠΑΣΟΚ.

    [02] Τους υπουργούς της κυβέρνησης ενημερώνει ο Αλ. Τσίπρας

    Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλήσει στις 14:30, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει (15:00) συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, συμμετεχόντων των υπουργών της κυβέρνησης.

    [03] Ορκίστηκε η νέα Βουλή - Το Σάββατο οι προγραμματικές δηλώσεις

    Πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών.

    Η διαδικασία ξεκίνησε με δοξολογία εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των παρισταμένων μελών της Ιεράς Συνόδου, μετά από την οποία ο αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «καλή δύναμη με σύνεση, ενότητα και πνεύμα και επιδίωξη προκοπής».

    Τον προβλεπόμενο για τους μουσουλμάνους βουλευτές όρκο, έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ενώ οι υπόλοιποι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Καραγιουσούφ Αϊχάν) έδωσαν πολιτικό όρκο.

    Φέτος, οι βουλευτές που δεν επιθυμούσαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, είχαν τη δυνατότητα να ορκιστούν «στην τιμή και συνείδησή τους» (ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια, απλώς παρίσταντο στην τελετή χωρίς να δεχθούν την ευλογία του αρχιεπισκόπου).

    Χρήση του πολιτικού όρκου έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (με εξαίρεση τη Λιάνα Κανέλλη η οποία έδωσε θρησκευτικό).

    Απών από τη διαδικασία ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό.

    Υπενθυμίζεται πως η νέα σύνθεση της Βουλής περιλαμβάνει 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ (πλειοψηφία), 76 βουλευτές της ΝΔ, 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, 17 βουλευτές από το Ποτάμι, 15 βουλευτές του ΚΚΕ και 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μειοψηφία).

    [04] «Δεν εκβιάζουμε αλλά και δεν εκβιαζόμαστε»

    «Πράξη πολιτικής πίεσης για την ταχεία σύναψη συμφωνίας» χαρακτηρίζουν σήμερα κυβερνητικές πηγές την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει από τις 11 Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και επικαλούνται το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει ότι «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες». Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA και προσθέτουν ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους. Μια τέτοια λύση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της. Καταλήγοντας οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα. Και είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί.

    [05] Στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αύριο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη

    Στάση εργασίας από τις 11:30 το πρωί έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας έχει εξαγγείλει για αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς σύσσωμο το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ δικάζεται για τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον Οκτώβριο 2011 κατά των περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων.

    Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούνται σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

    Αντίστοιχη κινητοποίηση έχει αποφασισθεί και στον νομό Θεσσαλονίκης.

    Αύριο, δικάζονται στη Θεσσαλονίκη οι τρεις εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στην 3ης ελληνογερμανικής συνέλευσης μεταξύ των δημάρχων και του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης Γ. Φούχτελ.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει στη συμπρωτεύουσα στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της πρωινής βάρδιας και καλεί τους εργαζόμενους των ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στις 12 το μεσημέρι.

    [06] Σε εξέλιξη η συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο.

    Ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε πλήθος συνεντέυξεων σε γερμανικά ΜΜΕ.

    Μιλώντας χθες στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή «tageschau» είπε ότι«το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης».

    «Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που πεθαίνει πρώτο, καθώς είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα τοξικά αέρια», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις στο κράτος μας, για το ότι δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει αποπληθωρισμό όλη η Ευρώπη, που η ΕΚΤ έχει δυσκολίες να ασκήσει μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική για να πετύχει τον στόχο της, να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη πέτρα του ντόμινο, αλλά δεν ευθύνεται για το φαινόμενο του ντόμινο. «Είναι μια συστημική κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συστηματικά, όχι ο ένας απέναντι στον άλλον να δείχνουμε με το δάχτυλο και να λέμε: τι κάνεις εκεί; Τι κάνει ο άλλος; Πρέπει να σκεφτούμε σαν Ευρωπαίοι, να μείνουμε ενωμένοι και να επανεκκινήσουμε τα πολιτικά εργαλεία», αναφέρει ότι στην σημερινή του συνάντηση με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε είναι σημαντικό να εμπεδωθεί η επικοινωνία και ένα «modus vivendi», καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται και λέει και σε αυτό που κάποιοι άλλοι λένε ότι σκέφτεται και λέει. Απορρίπτει δε τις κατηγορίες περί λαϊκισμού, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι ο κ. Σόιμπλε, όπως και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού.

    Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ακόμη ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ελληνική, αλλά κρίση της Ευρωζώνης και ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κοστίζει σε όλους. Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού και αναφέρεται στην Χρυσή Αυγή, η οποία, όπως λέει, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ τονίζει ότι είναι ηθική του υποχρέωση η ελαχιστοποίηση των απωλειών των εταίρων μας.

    «Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού», δηλώνει και προσθέτει ότι από όλους τους συνομιλητές ζητάει μια ευκαιρία και βοήθεια προκειμένου η κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Αναφέρεται δε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους και σημειώνει ότι όπως στους Ευρωπαίους δεν αρέσει η λέξη «κούρεμα» έτσι και στους Έλληνες δεν αρέσουν οι λέξεις «πρόγραμμα» και «τρόικα».

    Στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF προβλήθηκε ρεπορτάζ και σύντομη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη από δημοσιογράφο ο οποίος ταξίδεψε μαζί του από την Φρανκφούρτη ως το Βερολίνο. Στο ρεπορτάζ ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει τη θέση του για ένα «new deal» μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, το οποίο θα μειώνει το κόστος της κρίσης όχι μόνο για τους Έλληνες , αλλά και για τους Γερμανούς, τους Σλοβάκους, τους Πορτογάλους κλπ.

    [07] Πτώση στο ΧΑ - Πιέσεις και στα ομόλογα

    Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

    Η αγορά υποχωρεί μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 17,47%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών σημειώνει πτώση 6%.

    Μειώθηκαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ενώ οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν.

    Η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε κατά 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 10,38%. Αν και αυτή είναι χαμηλότερη από το 11,40%, επίπεδο στο οποίο είχε φθάσει την Δευτέρα, είναι σημαντικά υψηλότερη από το επίπεδο του 8,41% που είχε διαμορφωθεί την Παρασκευή πριν από τις εκλογές (23 Ιανουαρίου). Η τιμή των ομολόγων που λήγουν το 2025 και έχουν κουπόνι 2% μειώθηκε κατά 3,1% στο 57,86% της ονομαστικής αξίας τους. Οι αποδόσεις των 3ετών τίτλων αυξήθηκαν 149 μονάδες βάσης (1,49 ποσοστιαίες μονάδες) στο 17,81%.

    Τέλος, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS έθεσε υπό αναθεώρηση το αξιόχρεο της Ελλάδας, αναφέροντας κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    [08] Άνοδο ΑΕΠ κατά 2,5% στην Ελλάδα το 2015 προβλέπει η Κομισιόν

    Mε τίτλο «η αβεβαιότητα επισκιάζει την ανάκαμψη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις χειμερινές της προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2014-16.

    Ειδικότερα, στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι ηελληνική οικονομία άρχισε να μεγεθύνεται πάλι το δεύτερο τρίμηνο του 2014, καθώς ενισχύθηκε η ιδιωτική κατανάλωση και αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία των πολιτικών, επηρεάζει την εμπιστοσύνη και μπορεί να επιδράσει στον ρυθμό της ανάκαμψης, επισημαίνεται.

    Η ανάπτυξη σε κίνδυνο

    Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2014, τονίζει η Επιτροπή η οποία σημειώνει πως το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε ετήσια βάση και κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο, κυρίως χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις καλές επιδόσεις των εξαγωγών και κυρίως χάρη στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά από το 2008. Η αναπτυξιακή τάση υπήρξε ισχυρή το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ωστόσο οι πρόωρες εκλογές επηρέασαν την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, αναφέρει η έκθεση στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι μετά τις αυξητικές τάσεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης έπεσε στο 98,9 το Δεκέμβριο, που είναι ο χαμηλότερος δείκτης από τον Απρίλιο. Η ανάπτυξη το 2014 αναμένεται να κινηθεί στο 1% σε ετήσια βάση, αλλά η αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την Κομισιόν.

    Η Κομισιόν αποσαφηνίζει ότιοι προβλέψεις αυτές προετοιμάστηκαν επί τη βάσει της πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων του προγράμματος. Επί τη βάσει αυτή, όπως σημειώνει, η ιδιωτική κατανάλωση, θα ωφεληθεί από τη μείωση στις τιμές του πετρελαίου και τη βελτίωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Η αύξηση στις εξαγωγές αναμένεται να αυξηθεί το 2015, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του ευρώ, τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και τις συνεχείς βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν αισθητά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος, εκτιμάη Επιτροπή,η οποία επισημαίνει πως συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% το 2015.

    [09] Εν αναμονή της συνάντησης Βαρουφάκη - Σόιμπλε

    Σε λίγη ώρα αναμένεται το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο. Έχει οριστεί για τις 12:30 (ώρα Ελλάδος).

    Ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε πλήθος συνεντέυξεων σε γερμανικά ΜΜΕ.

    Μιλώντας χθες στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή «tageschau» είπε ότι«το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης».

    «Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που πεθαίνει πρώτο, καθώς είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα τοξικά αέρια», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις στο κράτος μας, για το ότι δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει αποπληθωρισμό όλη η Ευρώπη, που η ΕΚΤ έχει δυσκολίες να ασκήσει μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική για να πετύχει τον στόχο της, να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη πέτρα του ντόμινο, αλλά δεν ευθύνεται για το φαινόμενο του ντόμινο. «Είναι μια συστημική κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συστηματικά, όχι ο ένας απέναντι στον άλλον να δείχνουμε με το δάχτυλο και να λέμε: τι κάνεις εκεί; Τι κάνει ο άλλος; Πρέπει να σκεφτούμε σαν Ευρωπαίοι, να μείνουμε ενωμένοι και να επανεκκινήσουμε τα πολιτικά εργαλεία», αναφέρει ότι στην σημερινή του συνάντηση με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε είναι σημαντικό να εμπεδωθεί η επικοινωνία και ένα «modus vivendi», καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται και λέει και σε αυτό που κάποιοι άλλοι λένε ότι σκέφτεται και λέει. Απορρίπτει δε τις κατηγορίες περί λαϊκισμού, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι ο κ. Σόιμπλε, όπως και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού.

    Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ακόμη ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ελληνική, αλλά κρίση της Ευρωζώνης και ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κοστίζει σε όλους. Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού και αναφέρεται στην Χρυσή Αυγή, η οποία, όπως λέει, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ τονίζει ότι είναι ηθική του υποχρέωση η ελαχιστοποίηση των απωλειών των εταίρων μας.

    «Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού», δηλώνει και προσθέτει ότι από όλους τους συνομιλητές ζητάει μια ευκαιρία και βοήθεια προκειμένου η κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Αναφέρεται δε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους και σημειώνει ότι όπως στους Ευρωπαίους δεν αρέσει η λέξη «κούρεμα» έτσι και στους Έλληνες δεν αρέσουν οι λέξεις «πρόγραμμα» και «τρόικα».

    Στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF προβλήθηκε ρεπορτάζ και σύντομη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη από δημοσιογράφο ο οποίος ταξίδεψε μαζί του από την Φρανκφούρτη ως το Βερολίνο. Στο ρεπορτάζ ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει τη θέση του για ένα «new deal» μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, το οποίο θα μειώνει το κόστος της κρίσης όχι μόνο για τους Έλληνες , αλλά και για τους Γερμανούς, τους Σλοβάκους, τους Πορτογάλους κλπ.

    [10] Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα «να δει τη Μέρκελ»

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα «να πάει να δει τη Μέρκελ, η οποία θα τον δεχθεί».

    «Με την Ελλάδα, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε, «ώστε να δοθεί ένα πλαίσιο, προκειμένου οι Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να πληρώσουν τα χρέη τους και να βρουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να ξεκινήσει τάχιστα, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην χθεσινοβραδυνή απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε: «Ήταν μια κίνηση που θα έχει συνέπειες. Είναι μια θεμιτή κίνηση. Μετέφερε στις κυβερνήσεις και στα κράτη τις ευθύνες και στο Eurogroup να πάρει αποφάσεις. Σημαίνει επίσης για την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις της».

    Τόνισε, στη συνέχεια, ότι έχει αποδείξει ότι εδώ και δυόμισι χρόνια έχει δείξει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στη ευρωζώνη.

    «Έχω όμως απόλυτη συνείδηση ότι η δια παντός λιτότητα σαν γραμμή στον ορίζοντα δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ευρωπαίους. Από αυτό το σημείο και στη σημερινή εποχή που είναι πιο θετική για την ανάπτυξη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 February 2015 - 11:30:37 UTC