Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Π. Καμμένου με τον πρέσβη της Αυστραλίας
  • [02] «Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον»
  • [03] «Πρώτος στόχος, η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα»
  • [04] Ανοιχτό το τι θα συμβεί μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε
  • [05] Υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's
  • [06] Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

  • [01] Συνάντηση Π. Καμμένου με τον πρέσβη της Αυστραλίας

    Ενόψει των κοινών εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Αυστραλία για την 100η επέτειο από τη δημιουργία του εκστρατευτικού σώματος των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών που πολέμησαν με την υποστήριξη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δέχθηκε σήμερα τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα Τζον Γκρίφιν.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καμμένος απηύθυνε πρόσκληση στον Αυστραλό υπουργό Βετεράνων, γερουσιαστή Μ. Ρόλαντσον, να παραστεί στην εκδήλωση.

    Για την οργάνωση και προετοιμασία των εκδηλώσεων μνήμης καθώς και για θέματα συνεκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και του Αυστραλιανού Ναυτικού συζήτησαν νωρίτερα ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα.

    Στην Ελλάδα η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο, τον Απρίλιο και θα συμμετέχουν επιζήσαντες βετεράνοι της Μάχης της Κρήτης, η ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας, Αυστραλοί πολιτικοί, και πολίτες οι οποίοι πολέμησαν μαζί με τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς.

    [02] «Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον»

    Η «κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον που αλλάζει» εκφράστηκε κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού πρέσβη Ντέβιντ Πιρς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για την εκλογή του, για την έλευση του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθούν για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τη γενικότερη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στον κ. Πιρς τη στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, Κύπρο, Ουκρανία, Συρία, καθώς και για το ISIS (Τζιχαντιστές).

    [03] «Πρώτος στόχος, η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα»

    Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σταθερές τις θέσεις της και τον σχεδιασμό της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τονίζοντας ότι αρχικός στόχος είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση. Το πρόγραμμα-γέφυρα, σημειώνουν, δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κ.λπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

    Αν υπάρξει αυτή η αρχική συμφωνία, στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων - δαπανών κ.λπ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν -και δεν ήθελαν- να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους-οικονομίας, κράτους-κοινωνίας.

    Κεντρική θέση στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα-γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος-πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA), θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

    [04] Ανοιχτό το τι θα συμβεί μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε

    «Εντελώς ανοιχτό» παραμένει το τι θα συμβεί μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

    «Μέχρι τώρα είναι ασαφές ποια είναι η ακριβής θέση της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, πρόσθεσε ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και διευκρίνισε ότι μια τάξη μεγέθους για μια χρηματοδότηση-γέφυρα τού είναι άγνωστη. Προειδοποίησε, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να μην ακυρώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τους προκατόχους της. «Αν είναι έτσι, ότι ήδη υπάρχοντα στοιχεία ακυρώνονται, αυτό δεν θα ήταν καλό σημάδι» σημείωσε.

    [05] Υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's

    Σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο οίκος Standard & Poor's. Παράλληλα, διατηρεί την αρνητική προοπτική (credit watch negative), υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση.

    Ο οίκος σημειώνει ότι οι περιορισμοί ρευστότητας έχουν "στενέψει" τα περιθώρια που έχει η νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα πρόγραμμα.

    [06] Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με αντικείμενο το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ξεκίνησαν απόψε στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Ένας εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συζητήσεις μεταξύ των τριών ηγετών γίνονται χωρίς την παρουσία των αντιπροσωπειών των χωρών τους.

    Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος παρουσίασαν το σχέδιό τους στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 February 2015 - 19:30:24 UTC