Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Θα εφαρμόσουμε στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις
  • [02] Σε εξέλιξη η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό
  • [03] Ο Π. Ποροσένκο εκτιμά πως θα υπάρξει προοπτική επίτευξης εκεχειρίας
  • [04] Τα ουσιαστικά θέματα της ζωής, από τις ταινίες «The Pearl Button» και «Knight of Cups», στην 65η Μπερλινάλε
  • [05] Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός: 1-0
  • [06] Πλατανιάς-Πανθρακικός: 2-0

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Θα εφαρμόσουμε στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

    Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον.

    Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Η δέσμευση αυτή» είπε «είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας».

    Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

    «Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

    Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη το πρωί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και η δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, όπως είπε, είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που θα προωθηθούν άμεσα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, εξάλλου, την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, προκειμένου, όπως είπε, να διερευνηθεί πώς έφθασε η χώρα ως εδώ.

    Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015, και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    «Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων μέχρι να κατατεθούν οι νέες ρυθμίσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα ελεγχθεί σε βάθος το psi προκειμένου, όπως είπε, να γίνει καταλογισμός ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

    [02] Σε εξέλιξη η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, άνοιξε πριν λίγο η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

    Κατάμεστα είναι τα θεωρεία της Βουλής από κόσμο που είχε πάρει τις θέσεις του από πολύ νωρίς, ενώ στα έδρανα των κρατικών λειτουργών βρίσκεται και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης, που όπως ο ίδιος δήλωσε, ήρθε για να παρακολουθήσει την ομιλία του πρωθυπουργού.

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα όσο και σε ορίζοντα τετραετίας.

    Μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός, η συζήτηση, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, θα διακοπεί, για να συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί, με ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν τον λόγο και ορισμένοι από τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με την διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    [03] Ο Π. Ποροσένκο εκτιμά πως θα υπάρξει προοπτική επίτευξης εκεχειρίας

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας αναμένουν ότι οι συνομιλίες τους την Τετάρτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας θα οδηγήσουν σε «μία άμεση και χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

    Ανακοίνωση του γραφείου του Ποροσένκο αναφέρει πως σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια μίας τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    «Οι συμμετέχοντες πέτυχαν πρόοδο στη συζήτηση μιας σειράς μέτρων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», ανέφερε ο Ποροσένκο, υπονοώντας το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που άρχισε να εφαρμόζεται τον Σεπτέμβριο αλλά ποτέ δεν τηρήθηκε πλήρως και στο τέλος κατέρρευσε.

    Εξάλλου, νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι μία σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μινσκ, της Λευκορωσίας ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αν οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι τότε σε έναν «ορισμένο αριθμό σημείων» όσον αφορά το σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία.

    [04] Τα ουσιαστικά θέματα της ζωής, από τις ταινίες «The Pearl Button» και «Knight of Cups», στην 65η Μπερλινάλε

    Δύο δοσμένες με λυρισμό και ποίηση ταινίες που είδαμε το Σαββατοκύριακο, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, έδωσαν μιαν άλλη διάσταση στο φετινό 65ο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου. Δύο ταινίες, «The Pearl Button» του Χιλιανού σκηνοθέτη Πατρίσιο Γκουζμάν και «Knight of Cups» του Αμερικανού Τέρενς Μάλικ, που καταπιάνονται με τα ουσιαστικά θέματα της ζωής. Με τον Γκουζμάν να χρησιμοποιεί το θέμα του νερού και τον Μάλικ να καταφεύγει στο Χόλιγουντ, για να μας μιλήσουν και οι δύο για τη ζωή και την αναζήτηση απαντήσεων στα προβλήματά της.

    Όπως είναι πια γνωστό, ο ίδιος ο Μάλικ απέφυγε, όπως κάνει και σε άλλα φεστιβάλ, να εμφανιστεί στους δημοσιογράφους ή να περπατήσει στο κόκκινο χαλί, αν και συχνά, πηγαίνει, ινκόγκνιτο, στις προβολές των ταινιών. Η ταινία του Μάλικ είναι κατά κάποιον τρόπο συνέχεια (θα έλεγα το τρίτο μέρος ενός τρίπτυχου) των δύο προηγούμενων ταινιών του, «Το δέντρο της ζωής» και «Μέχρι το θαύμα».

    Για τον Γκούζμαν, το νερό δεν περιλαμβάνει απλά την ιστορία της ανθρωπότητας αλλά έχει και τη δική του φωνή. Με τη Χιλή να έχει το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος στον κόσμο, το νερό διατρέχει τη ζωή των κατοίκων της και καθορίζει την πορεία τους. Στο νερό, υπάρχουν, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, και οι φωνές των αυτόχθονων κατοίκων της Χιλής, φωνές στις οποίες στρέφεται συχνά ο φακός του για να μας παρουσιάζει την καθημερινή ζωή και τα προβλήματά τους.

    [05] Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός: 1-0

    Την 11η νίκη του σε 12 ματς στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και 7η συνεχόμενη χωρίς να δεχτεί γκολ, πέτυχε ο Παναθηναϊκός (έχει και μία ήττα), αυτή την φορά επί του Παναιτωλικού με 1-0, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Ο Πέτριτς στο 67΄ ήταν ο «χρυσός» σκόρερ των «πρασίνων».

    [06] Πλατανιάς-Πανθρακικός: 2-0

    Πολύ μεγάλη νίκη με 2-0 επί του Πανθρακικού πέτυχε ο Πλατανιάς στα Περιβόλια, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Στο 36΄ ο Κουλιμπαλί άνοιξε το σκορ και στο 84΄ ο Μιλούνοβιτς διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 February 2015 - 19:30:24 UTC