Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τις «πληγές» τους μετρούν οι κάτοικοι του Έβρου, περιμένοντας καταγραφή ζημιών
  • [02] Χιόνια και θερμοκρασίες υπό του μηδενός στον νομό Ιωαννίνων
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Καμία σύγκρουση. Συζήτηση και διαβούλευση, όπως κάνουμε πάντα στην ευρωπαϊκή οικογένεια
  • [04] Πέφτει σήμερα το Χρηματιστήριο
  • [05] Τζ. Λιου - Τζ. Όσμπορν: Ανάγκη εφαρμογής σχεδίου ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα
  • [06] Τη διασφάλιση χρηματοδότησης της Ελλάδας, ζήτησε ο Μ. Σαπέν
  • [07] Δεκάδες «ελληνικοί λογαριασμοί» στα SwissLeaks
  • [08] «Χρονιά Μ. Αναγνωστάκη» το 2015
  • [09] Ο διαλογισμός «φρενάρει» τη φθορά του εγκεφάλου λόγω προχωρημένης ηλικίας

  • [01] Τις «πληγές» τους μετρούν οι κάτοικοι του Έβρου, περιμένοντας καταγραφή ζημιών

    Τις «πληγές» τους μετρούν οι κάτοικοι στον Έβρο, περιμένοντας να αποτραβηχτούν τα νερά ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η στάθμη των νερών στην κοίτη του ποταμού Έβρου παρουσιάζει πτωτική τάση. Ωστόσο, η αποστράγγιση των υδάτων τόσο από τις κατοικημένες περιοχές, όπως τα Λαγυνά, όσο και από τις πλημμυρισμένες καλλιεργημένες εκτάσεις εκτιμάται πως θα πάρει χρόνο, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

    Οι κάτοικοι στον οικισμό του Πόρου, που είχε εκκενωθεί προληπτικά, επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται, μέρα με την ημέρα, και η ζωή στα Λαγυνά. Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων σπιτιών στην πλαγιά του οικισμού περιμένουν και αυτοί την απομάκρυνση των νερών ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίας αποκατάστασης των ζημιών.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι δυνατότητες παρεμβάσεων που υπάρχουν είναι πολύ περιορισμένες καθώς χρειάζεται υπομονή και χρόνος.

    [02] Χιόνια και θερμοκρασίες υπό του μηδενός στον νομό Ιωαννίνων

    Χιονίζει από την νύχτα στο Νομό Ιωαννίνων με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς στο Μέτσοβο και -3 στο Ανατολικό Ζαγόρι. Από τις 6 το πρωί, χιονίζει και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ στην Κόνιτσα σήμερα, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω σφοδρής χιονόπτωσης. Σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, εργάζονται 37 μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν χωριά.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Καμία σύγκρουση. Συζήτηση και διαβούλευση, όπως κάνουμε πάντα στην ευρωπαϊκή οικογένεια

    «Καμία σύγκρουση. Συζήτηση και διαβούλευση, όπως κάνουμε πάντα στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος το πρωί, στο γραφείο του στη οδό Νίκης, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    [04] Πέφτει σήμερα το Χρηματιστήριο

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 761,00 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 5,27%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,37εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,14%.

    [05] Τζ. Λιου - Τζ. Όσμπορν: Ανάγκη εφαρμογής σχεδίου ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα

    Την ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης τονίζουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο: «Σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου ανάπτυξης της G 20».

    Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει: «Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις με αγώνα. Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει μία αξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν οι δύο υπουργοί, πρέπει να υπάρξει νέα δυναμική για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και κεφαλαίων. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων.

    Διαβάστε επίσης: Τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, ζήτησε ο Μ. Σαπέν

    [06] Τη διασφάλιση χρηματοδότησης της Ελλάδας, ζήτησε ο Μ. Σαπέν

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ζήτησε σήμερα «τη διασφάλιση της χρηματοδότησης» της Ελλάδας στο πλαίσιο όμως της τήρησης «των ευρωπαϊκών κανόνων».

    «Πρέπει να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα βρεθεί στο έλεος οποιασδήποτε κατάστασης πανικού των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε απλώς "χρηματοδοτούμε, χρηματοδοτούμε"» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των 20 (G20), δηλώνοντας ότι προϋπόθεση για τη στήριξη προς την Ελλάδα είναι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων.

    [07] Δεκάδες «ελληνικοί λογαριασμοί» στα SwissLeaks

    Δεκάδες λογαριασμούς με ελληνικό ενδιαφέρον, συνολικά 86, πέραν των 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν «Τα Νέα», στο πλαίσιο του SwissLeaks. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης -ανάμεσά τους η Guardian, η Suddeutsche Zeitung, το BBC και πολλά ακόμα. Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

    Όσον αφορά τις 86 επιπλέον εγγραφές, σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική εθνικότητα, αλλά οι διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στην HSBC είναι εκτός της χώρας. Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, σε υπόμνημα που συντάχθηκε κατά την επεξεργασία των στοιχείων από τις γαλλικές Αρχές για την κατάρτιση της γαλλικής λίστας που προέκυπτε από τα στοιχεία της τράπεζας αναφέρεται ότι «δύο πρόσωπα τα οποία φέρεται να διαμένουν στην Ελβετία συμπεριλήφθηκαν σκόπιμα στη λίστα, ώστε να καταστεί δυνατή μια ανάλυση για τον πραγματικό τόπο διαμονής τους».

    Οι Γάλλοι ειδικοί αρχικά είχαν δημιουργήσει με τα δεδομένα που αφορούσαν τη χώρα τους μία λίστα που περιελάμβανε 4.800 εγγραφές και συνολικό ύψος καταθέσεων περί τα 4,7 δισ. δολάρια. Σε δεύτερο στάδιο η λίστα μίκρυνε και έφτασε τις 2.540 εγγραφές με καταθέσεις 3,5 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη λίστα με τις λιγότερες εγγραφές επιλέχθηκε για λεπτομερή ανάλυση και έρευνα από τις Αρχές.

    [08] «Χρονιά Μ. Αναγνωστάκη» το 2015

    «Για τους ερωτευμένους που παντρεύτηκαν/ Για το σπίτι που χτίστηκε/ Για τα παιδάκια που μεγάλωσαν/ Για τα πλοία που άραξαν/ Για τη μάχη που κερδήθηκε/ Για τον άσωτο που επέστρεψε/ Για όλα όσα τέλειωσαν χωρίς ελπίδα πια». Η «Αφιέρωση» - το ομότιτλο ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη (από τη συλλογή Συνέχεια 3, γραμμένο το 1962) είναι ίσως το πλέον αντιπροσωπευτικό της προσωπικής του θέασης στα «πράγματα» (κοινωνικά, ιδεολογικά, συναισθηματικά, πολιτικά εν τέλει).

    Την «Αφιέρωση» επέλεξε η αρμόδια επιτροπή που συνέστησε ο Δήμος της γενέθλιας πόλης του προκειμένου να τιμήσει φέτος (10 χρόνια από τον θάνατό του, στις 23 Ιουνίου του 2005, και 90 ακριβώς από τη γέννησή του, στις 9 Μαρτίου του 1925) τη μνήμη του ποιητή. Η «Αφιέρωση» θα λαξευθεί σε ειδική μεταλλική πλακέτα, επικολλημένη σε αναμνηστική γρανιτένια στήλη, η οποία θα τοποθετηθεί στη συμβολή μεταξύ των οδών Φιλίππου, Αμύντα και Πλάτωνος- εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ένα μικρό πλάτωμα με τη σχετική νησίδα στο κέντρο του (το πλάτωμα δεν είναι χαρακτηρισμένο ως πλατεία, θα μπορούσε, όμως, παρά τις ελάχιστες διαστάσεις του).

    Η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο από τον περασμένο Δεκέμβριο (δέκα μήνες μετά την υποβολή πρότασης από τον αρχιτέκτονα Μ. Πολυβίου) και ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε από την οργανωτική επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό.

    [09] Ο διαλογισμός «φρενάρει» τη φθορά του εγκεφάλου λόγω προχωρημένης ηλικίας

    Οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό για πολλά χρόνια, εμφανίζουν πιο αργή ατροφία και φθορά του εγκεφάλου τους λόγω ηλικίας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν διαλογίστηκαν ποτέ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανοαυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για άλλη μια μελέτη που αναδεικνύει επιστημονικά τα πιθανά οφέλη του διαλογισμού για την υγεία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Αϊλίν Λούντερς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Frontiers in Psychology», μελέτησαν 100 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 24 έως 77 ετών, από τους οποίους οι μισοί έκαναν διαλογισμό για αρκετά χρόνια (από τέσσερα έως 46 χρόνια, με μέσο όρο τα 20) και οι υπόλοιποι όχι.

    Η μελέτη έδειξε κατ' αρχήν αυτό που είναι ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες: ότι όσο γερνάει κανείς, τόσο λιγοστεύει η φαιά ουσία του και ο εγκέφαλός του υφίσταται έτσι μια νευρωνική φθορά και άρα μια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Η δεύτερη -και πιο σημαντική- διαπίστωση είναι ότι αυτή η αναπότρεπτη φθορά του νευρωνικού εγκεφαλικού ιστού στην μέση και ιδίως στην τρίτη ηλικία είναι πιο αργή στην περίπτωση όσων ασχολούνται έμπρακτα με τον διαλογισμό. Στην περίπτωσή τους, η φαιά ουσία «αντιστέκεται» περισσότερο στην φθορά της με το πέρασμα του χρόνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 February 2015 - 9:30:27 UTC