Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση παρουσίασε ο Δημ. Στρατούλης
  • [02] Βαρύτατες αιχμές κατά του προκατόχου του άφησε ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [03] Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας
  • [04] Στο νέο σχολικό κτίριο στην Ανατολή Ιωαννίνων θα στεγαστεί προσωρινά το 4ο Δημοτικό, που τυλίχθηκε στις φλόγες το πρωί
  • [05] Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο
  • [06] Θετικά σχόλια του Β. Πούτιν για τον Αλ. Τσίπρα στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [07] «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» στο Μέγαρο Μουσικής
  • [08] Γέμισε νερό η λίμνη Κορώνεια

  • [01] Τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση παρουσίασε ο Δημ. Στρατούλης

    Διαβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί κανένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο κ. Στρατούλης παρουσίασε όλα τα άμεσα μέτρα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση η οποία, όπως τόνισε, εγγυάται τις συντάξεις έως το τελευταίο ευρώ.

    «Είδα πολλούς ανησυχούντες βουλευτές από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ακόμη δεν αποδεχθήκαμε τις θρασύτατες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. Για μια ακόμη φορά τους διαβεβαιώνουμε ότι ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε, ούτε θα υπαναχωρήσουμε από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και θα τηρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα την πρόσφατη λαϊκή εντολή. Θα καταφέρουμε να κάνουμε παρελθόν την τρόικα και τα καταστροφικά μνημόνια. Αυτή η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις των συνταξιούχων ως το τελευταίο ευρώ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

    «Η κυβέρνηση μας δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μας θα σταματήσει, έχει ήδη σταματήσει, το νέο αντικοινωνικό έγκλημα το οποίο ετοιμαζόταν σε βάρος των συνταξιούχων, και δεν θα εφαρμόσει και ήδη δεν εφαρμόζει αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα, μέσω του γνωστού mail Χαρδούβελη» ανέφερε.

    [02] Βαρύτατες αιχμές κατά του προκατόχου του άφησε ο Γ. Κατρούγκαλος

    Το πολιτικό σύστημα που αποδοκιμάστηκε στις εκλογές, δεν άλλαξε τη «γραφειοκρατική, νομικιστική δημόσια διοίκηση που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της πατρονίας» για τον απλούστατο λόγο ότι αυτήν τη διοίκηση είχε ανάγκη, ανέφερε στην ομιλία του ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε βαρύτατες αιχμές κατά του προκατόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «ήταν ο μοναδικός υπουργός που διόρισε γενικούς διευθυντές, παραμερίζοντας εκείνους που είχαν επιλεγεί» και πως, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, «υπήρχε εντολή να μην εκτελούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, μέχρι που θα έφταναν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας που επέβαλε πρόστιμα». «Βρήκα στο υπουργείο 400 ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις. Το μήνυμα είναι πως ο λόγος του υπουργού είναι βαρύτερος από εκείνον του δικαστή» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, καταθέτοντας και σχετικό έγγραφο στα Πρακτικά.

    Απαντώντας αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» τον ισχυρισμό πως είχε δώσει τέτοια εντολή.

    Επιτιθέμενος κατά της «αντιμεταρρύθμισης» στην οποία προέβησαν οι προκάτοχοί του, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε για «ανάκληση των απολυμένων της διαθεσιμότητας» αφού προηγηθεί γι' αυτούς μια διαδικασία εθελούσιας κινητικότητας, ενώ χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων από τα πειθαρχικά τους συμβούλια. «Θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση των αντισυνταγματικών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου», ανακοίνωσε ο υπουργός και δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται ο ίδιος να προχωρήσει σε ad hoc αλλαγές προϊσταμένων «καθώς αυτό θα έστελνε το λάθος μήνυμα πως συνεχίζουμε την πατρονία». «Μόνον όταν έχει κατοχυρωθεί νομικά το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα προχωρήσουμε σε αντικαταστάσεις» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Ο υπουργός επαναβεβαίωσε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, «χωρίς τιμωρητικά χαρακτηριστικά, αλλά για την επιλογή και επιβράβευση των καλύτερων» διευκρινίζοντας πως αυτό (το σύστημα) θα λάβει υπόψη του τις ανάγκες που καλύπτει το κάθε υπουργείο («οι θέσεις δεν υπάρχουν για να μισθοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά για να καλύπτονται συγκερκιμένες ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά) και το προφίλ της κάθε θέσης.

    Το υπουργείο θα εφαρμόσει και μια μορφή κινητικότητας, «όχι την προηγούμενη που λειτουργούσε ως κατώφλι απόλυσης, αλλά ως έναν τρόπο να μεταφέρουμε προσωπικό από εκεί που χρειάζεται λιγότερο, στην υπηρεσία που χρειάζεται περισότερο. Και όταν θα το έχουμε χωρίς ανασφάλεια (κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του) θα ικανοποιήσουμε και το αίτημα να μην έχουμε πρόσκαιρες θέσεις, αλλά συνταγματική μονιμότητα για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος.

    [03] Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

    Χιόνια πέφτουν από το πρωί στην Αττική και από το μεσημέρι και στο κέντρο της Αθήνας.

    Τοπικές χιονοπτώσεις και αυξημένες νεφώσεις σημειώνονται, επίσης, στα ορεινά και ημιορεινά όλης της νότιας και ανατολικής Ελλάδας και Κρήτης, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Νίκος Καλαμαράς, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο φτάνουν τα 10 μποφόρ.

    Στη βόρεια και δυτική χώρα, όπου δεν χιονίζει, παρατηρείται «ήλιος με δόντια». Χαρακτηριστικό των φαινομένων είναι ο παγετός, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως το πρωί και τη νύχτα, αναφέρει ο κ. Καλαμαράς.

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η ίδια εικόνα θα διατηρηθεί και αύριο, Τετάρτη, ενώ κάποια βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη, ιδιαίτερα λόγω της ύφεσης των ανέμων, που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη το βράδυ. Παρόλα αυτά οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και οι παροδικές χιονοπτώσεις και το χιονόνερο θα συνεχιστούν στην ανατολική Θεσσαλία και Σποράδες, στην Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα.

    Εξάλλου, αρκετά είναι τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί ανά την επικράτεια λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν τις τελευταίες ώρες. Στην Αττική, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Ν. Μακρής, από το Σ.Ν. Πεντέλης 414 έως και διασταύρωση Αγ. Πέτρου, καθώς και στην λεωφόρο Χασιάς - Δερβενοχωρίων, στο ύψος Μονής Κλειστών, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

    Παράλληλα, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών, από το ύψος της περιοχής Φίχθι - Αγίας Σωτήρας έως την περιοχή Οινόη, ρεύμα προς Θήβα και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θήβας, από 4ο χλμ. (περιοχή Μάνδρα), στο ρεύμα προς Θήβα, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα.

    Στην Εύβοια, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από την Καστέλλα έως το Προκόπι. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακές οδούς Χαλκίδας - Αιδηψού, από 16ο έως 41ο χλμ., Στενής - Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου - Γλυφάδας, Καστανιώτισα - Καματριάδες - Γαλατσάδες, Ιστιαίας - Ροδιών, από 10,8ο έως 12ο χλμ., Μηλιές - Κρυονερίτης - Κοκκινομηλιάς, από 13,4ο έως 26,4ο χλμ.

    Στη Βοιωτία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών από 34ο έως 30ο χλμ.

    Στη Φθιώτιδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Λαμίας - Καρπενησίου, από 50ο χλμ. και άνω, στην επαρχιακή οδό Θερμοπυλών - Ιτέας, από 16ο έως 22,5ο χλμ. και στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας - Λάρισας, από 5ο έως 40ο χλμ.

    Το εθνικό οδικό δίκτυο, παρά την έντονη χιονόπτωση σε κάποια σημεία, είναι ανοικτό. Ωστόσο, λόγω σφοδρών θυελλωδών ανέμων, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από Δυτικό Κόμβο Κομοτηνής έως Κόμβο Ιάσμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από 524,7ο (Α.Κ. Βάφικων) έως 545,6ο χλμ. (Α.Κ. Ιασμού), για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Ξάνθης - Λάγους.

    [04] Στο νέο σχολικό κτίριο στην Ανατολή Ιωαννίνων θα στεγαστεί προσωρινά το 4ο Δημοτικό, που τυλίχθηκε στις φλόγες το πρωί

    Στο νέο σχολικό κτίριο στην Ανατολή Ιωαννίνων θα στεγαστεί προσωρινά το 4ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τους χώρους του σήμερα το πρωί.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 9:45 και ξεκίνησε από την ξύλινη στέγη του κτιρίου.

    Η αντίδραση των 14 εκπαιδευτικών ήταν άμεση. Χωρίς να δημιουργήσουν πανικό, εκκένωσαν αμέσως το σχολείο από τους 123 μαθητές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις αίθουσες διδασκαλίας και τους μετέφεραν στο κτίριο του βρεφονηπιακού σταθμού που βρίσκεται απέναντι. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν οι γονείς για να παραλάβουν τα παιδιά.

    [05] Ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο

    Ράλι ανόδου καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 9,77%, με τους επενδυτές να προεξοφλούν θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Μοχλό της ανοδικής αντίδρασης αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές -είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες το προηγούμενο τριήμερο- παρά τη χθεσινή υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:35, διαμορφώνεται στις 816,10 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 6,65%.

    [06] Θετικά σχόλια του Β. Πούτιν για τον Αλ. Τσίπρα στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο, η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο Β΄, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε περί τη μία ώρα, ο κ. Πούτιν συνομίλησε με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, την Αίγυπτο, την Αφρική και το ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησής τους αφορούσε στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ως πρωθυπουργό με φρέσκιες ιδέες, που αγωνίζεται για το καλό του λαού του και της πατρίδας του.

    Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο για ό,τι έχει προσφέρει η χώρα του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής, αλλά και για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, όπου στην Αλεξάνδρεια βρίσκεται η έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, που ιστορικά διατηρεί άριστες σχέσεις με την Εκκλησία της Μόσχας.

    [07] «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» στο Μέγαρο Μουσικής

    Το κλασικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» με τις αναπάντεχες περιπέτειές του και τις διαρκείς ανατροπές του, το βιβλίο που μάγεψε τόσες γενιές παιδιών σε όλη την υφήλιο, μεταμορφώνεται σε ένα περιπετειώδες θεατρικό και μουσικό ταξίδι, γεμάτο δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και βιντεοπροβολές, στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο λεπτολόγος Φιλέας Φογκ με το ιδιαίτερο χιούμορ του, ο πολυμήχανος Πασπαρτού, η εξωτική πριγκίπισσα Αούντα και οι ήρωες του θρυλικού βιβλίου του Βερν, αποκτούν σάρκα και οστά χάρη σε έναν ικανότατο πολυπρόσωπο θίασο και με την ευρηματική σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη.

    «Επιλέξαμε αυτό το έργο για δύο, κυρίως, λόγους. Είναι ένα μυθιστόρημα πολύ αγαπημένο και πολυδιαβασμένο και επίσης είναι ένα ταξίδι σε τέσσερις ηπείρους και επτά χώρες, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις και να γνωρίσεις μουσικές και λαούς. Η πολυπολιτισμική διάσταση του έργου, σε συνδυασμό με το κυνήγι του χρόνου, είναι πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία» ανέφερε η σκηνοθέτης Τατιάνα Λύγαρη, στη συνέντευξη Τύπου για την παιδική παράσταση.

    Η παράσταση, την οποία έχουν παρακολουθήσει από τον Δεκέμβριο περισσότεροι από 20.000 θεατές, συνδυάζει τον μουσικό πλούτο και τη σύγχρονη χιουμοριστική γλώσσα με εντυπωσιακά διαδραστικά βίντεο, προσφέροντας ένα συναρπαστικό ταξίδι. Η πρωτότυπη μουσική του Μηνά Αλεξιάδη ερμηνεύεται ζωντανά από μουσικούς του συγκροτήματος Vice Versa, με ποικιλία οργάνων που αποδίδουν διαφορετικά στιλ και ιδιώματα από όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με ευφάνταστες χορογραφίες. Η νέα θεατρική διασκευή του Γιώργου Γαλίτη ακολουθεί το ευαίσθητο, συχνά εύθυμο πνεύμα του μυθιστορήματος, ενώ τα υπέροχα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ απογειώνουν την παιδική φαντασία.

    [08] Γέμισε νερό η λίμνη Κορώνεια

    Σχεδόν τα δύο μέτρα έχει φτάσει η στάθμη στη λίμνη Κορώνεια, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, γεγονός που θα πρέπει, όμως, να συνδυαστεί και με αναγκαία μέτρα για να αναζωογονηθεί η «ταλαιπωρημένη» λίμνη.

    «Σύμφωνα με μετρήσεις, η στάθμη έχει ανέβει ακόμα και σε σημεία που δεν υπήρχε καθόλου νερό, ενώ είναι από τις λίγες φορές που ο κύριος τροφοδότης της Κορώνειας, ο ποταμός Μπογδάνας, έχει συνέχεια νερό επί 3 μήνες» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμών Κορώνειας- Βόλβης, λέκτορας του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ Δήμητρα Μπόμπορη.

    Απαντώντας στο ερώτημα για το αν η άνοδος της στάθμης αποτελεί απλώς ένα «γέμισμα» με νερό, όπως σε ένα άδειο δοχείο, η κ. Μπόμπορη επισημαίνει ότι θα πρέπει να συμπράξουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να μπορέσει, σε βάθος χρόνου, να αναπτυχθεί υδρόβια ζωή.

    «Ένα καλό υδρολογικό έτος, σε συνδυασμό με έργα που πρέπει να γίνουν, μπορεί να δώσει 'ανάσα' στον υδροφόρο ορίζοντα» πρόσθεσε, αξιολογώντας ως πρωταρχικό έργο σωτηρίας, τον περιορισμό των αντλήσεων για την κάλυψη γεωργικών αναγκών.

    Αυξημένη είναι η στάθμη των νερών και στην λίμνη Κερκίνη, με αποτέλεσμα ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης να καλεί, αύριο, σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με θέμα την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

    Σημαντική άνοδο της στάθμης του νερού παρατηρήθηκε και στις Πρέσπες, με τη Μικρή να έχει ανέβει 24 εκατοστά και 26 η Μεγάλη Πρέσπα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2015 - 15:30:29 UTC