Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε θετικό κλίμα η τηλεφωνική συνομιλία Αλ. Τσίπρα - Ζ. Κλ. Γιούνκερ
  • [02] Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικό πρόσημο και ιεραρχήσεις
  • [03] Χ. Θεοχάρης: Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα στο αμέσως προσεχές διάστημα
  • [04] Π. Νικολούδης: Άμεσα μέτρα για τη γρήγορη είσπραξη 2,5 από τα 7 δισ. της φοροδιαφυγής
  • [05] Ν. Φίλης: Η αντιπολίτευση να αποδείξει ότι στηρίζει την εθνική προσπάθεια για το χρέος και το τέλος της λιτότητας
  • [06] Σε ασφαλές σημείο με τη βοήθεια ρυμουλκού θα οδηγηθεί το πλοίο «Μελίνα ΙΙ»
  • [07] Ανεκτέλεστα τα περισσότερα δρομολόγια στο Αιγαίο
  • [08] Κέρδη 7,98% στο Χρηματιστήριο
  • [09] Από την ποιητική αλληγορία του Αλ. Γκέρμαν στην καυστική σάτιρα του Π. Λαρέν

  • [01] Σε θετικό κλίμα η τηλεφωνική συνομιλία Αλ. Τσίπρα - Ζ. Κλ. Γιούνκερ

    «Σε καλό κλίμα και με θετικό πνεύμα συνεργασίας έγινε η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

    Σημειώνεται ότι η επικοινωνία έγινε μία ημέρα πριν το έκτακτο Eurogroup και κατόπιν αιτήματος των ελληνικών Aρχών.

    [02] Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικό πρόσημο και ιεραρχήσεις

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει με τον ΟΟΣΑ τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη», ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Στην ομιλία του ο κος Τσακαλώτος τόνισε πως με την εκλογική του ετυμηγορία ο ελληνικός λαός «αποφάνθηκε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικό πρόσημο και ιεραρχήσεις. Αποφάσισε πως το να πιάσεις το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τη φοροδιαφυγή, είναι πιο σημαντικό από τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Τσακαλώτος υπερασπίστηκε τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ για τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως «είναι ο ΟΟΣΑ εδώ και θα συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την "εργαλειοθήκη". Θα το πούνε βεβαίως οι ιστορικοί του μέλλοντος, εάν η "εργαλειοθήκη" ήταν όντως του ΟΟΣΑ, ή των δικών μας, που πέρναγαν μέσα τις δικές τους ιδέες».

    [03] Χ. Θεοχάρης: Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα στο αμέσως προσεχές διάστημα

    Να προσέλθει η κυβέρνηση με περισσότερη σαφήνεια των θέσεων απέναντι στους εταίρους, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

    «Σε σχέση με τις άμεσες διαπραγματεύσεις, είναι πιθανό να μην μπορέσετε να φτάσετε σε συμφωνία, πρέπει να τρέξετε πολύ. Να πείτε ποιους δημοσιονομικούς στόχους θα έχετε, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα για το 70% του προγράμματος, ποιες είναι για εσάς οι κόκκινες γραμμές, πως θα παγώσετε το 30% των μέτρων με τα οποία διαφωνείτε. Να πείτε, επίσης και τι θα βάλετε στη θέση των μέτρων και να συζητήσετε τι δεν θα μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της συμφωνίας - γέφυρα», προέτρεψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

    Εισηγήθηκε, επίσης, προς την κυβέρνηση, μέσα στους επόμενους μήνες να κάνει βασίλισσα των μεταρρυθμίσεων το δημόσιο και εκεί να ρίξει το βάρος της. Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να επισημάνει ότι με το Ποτάμι έχει εκλεγεί ο κ. Καρκατσούλης, ο οποίος έχει διατυπώσει δημόσιες προτάσεις για όσα πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο.

    [04] Π. Νικολούδης: Άμεσα μέτρα για τη γρήγορη είσπραξη 2,5 από τα 7 δισ. της φοροδιαφυγής

    Με όχημα την ενίσχυση του ΣΔΟΕ, ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει άμεσα ποσό 2,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή.

    Ο κ. Νικολούδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το 2012 έως σήμερα -και στη λίστα Λιγκάρντ- κατέληξαν σε 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής και σε ποσό, που διέφυγε «μετρημένα και υπολογισμένα μέχρι το τελευταίο ευρώ», 7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε, αναμένεται με εξαιρετική πιθανότητα να αποδωθούν 2,5 δισ. κατ' ελάχιστον στο Δημόσιο. «Αυτόν τον πακτωλό χρήματος που το Δημόσιο έχει το δικαίωμα και το καθήκον να τον εισπράξει, δεν έχει δυνατότητα να το πράξει γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν ελεγκτές στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες, ικανοί να ανταποκριθούν» είπε ο αρμόδιος υπουργός, ανακοινώνοντας τη λήψη άμεσων μέτρων. Πρώτον, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με αυτό το αντικείμενο και δεύτερον θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται στο ΣΔΟΕ η αρμοδιότητα να βεβαιώνει τον φόρο. Έως τώρα το ΣΔΟΕ, απλώς αποστέλλει τα αποτελέσματα ελέγχου στις εφορίες, οι οποίες έχουν αδυναμία να κάνουν έλεγχο, ώστε μετά να βεβαιώνουν τον φόρο.

    Περιγράφοντας μία κατάσταση παντελούς ανεπάρκειας φοροεισπακτικού μηχανισμού από το 1974 και μετά, ο υπουργός Επικρατείας, με αρμοδιότητα την πάταξης της διαφθοράς, απέδωσε διαχρονικές ευθύνες στους υπουργούς Οικονομικών και δεσμεύτηκε ότι αυτό, πλέον, τελειώνει. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια, «όλα τα σκάνδαλα που αφορούσαν τις τράπεζες, τις επιχορηγήσεις, τον τρόπο που γινόταν και γίνεται η διακίνηση καπνικών προϊόντων και καυσίμων, τα τέλεσε μία δράκα οικογενειών». «Αυτοί είναι που αποτελούν τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό, που έχουν την αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και ατυχώς κάποιες φορές το κράτος και φορείς του έδειξαν να συμμερίζονται αυτή την άποψη» πρόσθεσε.

    [05] Ν. Φίλης: Η αντιπολίτευση να αποδείξει ότι στηρίζει την εθνική προσπάθεια για το χρέος και το τέλος της λιτότητας

    Να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για το χρέος και το τέλος της λιτότητας, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

    Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε επίτευγμα το γεγονός ότι «αυτή η κυβέρνηση μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να μετατρέψει ένα, σε εισαγωγικά, ιδιόρρυθμο βαλκανικό πρόβλημα, το ελληνικό πρόβλημα, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο», με χαρακτηριστική τη δημόσια δήλωση του Προέδρου Ομπάμα προς την Καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία την κάλεσε να βρεθεί πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη μέσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

    «Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι από το ζήτημα αυτό κρίνεται η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Τα ακούει αυτά η αντιπολίτευση; Αν τα ακούει, γιατί έρχονται εδώ διάφοροι βουλευτές της και μας λένε για το grexit;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά μεγάλο επίτευγμα της παραμονές της μεγάλης διαπραγμάτευσης στο Eurogroup.

    «Μεθαύριο θα υπάρχει ένα σφαγείο εις βάρος της ελληνικής εκπροσώπησης στο Eurogroup» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε πως «το πού θα καταλήξει, είναι θέμα συσχετισμών μέσα κι έξω από εκεί».

    Γι' αυτό, τόνισε, θα είχε μεγάλη αξία αν ο κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος συμμετέχει στο πιο σημαντικό σήμερα, από άποψη θεσμικής εκπροσώπησης, κόμμα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αν στη Σύνοδο του κόμματος αυτού, που θα γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θέσει με σαφήνεια το θέμα της υποστήριξης της ελληνικής πρωτοβουλίας για το χρέος και για να καταργηθεί η λιτότητα. «Εκεί θα αποδειχθεί αν εννοούμε ότι δεν κάνουμε μικροκομματική αντιπολίτευση και αν είμαστε έτοιμοι να συμπαρασταθούμε στους εθνικούς στόχους και στην εθνική προσπάθεια» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    [06] Σε ασφαλές σημείο με τη βοήθεια ρυμουλκού θα οδηγηθεί το πλοίο «Μελίνα ΙΙ»

    Σε ασφαλές σημείο, με τη βοήθεια ρυμουλκού, αναμένεται να οδηγηθεί τις επόμενες ώρες το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Μελίνα ΙΙ» με επταμελές πλήρωμα, το οποίο, από το πρωί, παραμένει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ρήνειας Μυκόνου. Ήδη, στη σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο, έχει φθάσει το ρυμουλκό, ενώ υπάρχει και ένα εμπορικό πλοίο, προκειμένου να συνδράμει, εάν χρειαστεί. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7 έως 8 μποφόρ. Το πλοίο, κενό επιβατών, ήταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έσπασαν οι κάβοι του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει μία από τις προπέλες και να τεθεί εκτός λειτουργίας η μία μηχανή του.

    [07] Ανεκτέλεστα τα περισσότερα δρομολόγια στο Αιγαίο

    Βόρειοι άνεμοι 9 με 10 μποφόρ εξακολουθούν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων, από το λιμάνι του Πειραιά για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα την Κρήτη και τον Αργοσαρωνικό.

    Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια γίνονται κανονικά, ενώ η γραμμή Ελευσίνα-Φανερωμένη Σαλαμίνας είναι κλειστή.

    Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

    Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες,Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη.Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη.

    Ανοιχτές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος Κυλλήνη-Κεφαλονιά και Ρίο-Αντίρριο.

    Το ΛΣ συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδεύσουν, πριν από την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

    [08] Κέρδη 7,98% στο Χρηματιστήριο

    Ράλι ανόδου κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, καλύπτοντας σχεδόν τις απώλειες των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων (-9,77%).

    Οι επενδυτές έδειξαν να προεξοφλούν θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η πληροφορία ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο στο Eurogroup σχέδιο εξάμηνης παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος για την Ελλάδα, πυροδότησε κύμα αγορών.

    Μοχλό της ανοδικής κίνησης της αγοράς απετέλεσαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες το προηγούμενο τριήμερο, παρά την χθεσινή υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody΄s.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών διέσπασε έντονα ανοδικά τα επίπεδα των 800 μονάδων και έκλεισε στις 826,31 μονάδες σημειώνοντας μεγάλα κέρδη 7,98%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 832,06 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 8,73%.

    [09] Από την ποιητική αλληγορία του Αλ. Γκέρμαν στην καυστική σάτιρα του Π. Λαρέν

    Σε μια Ρωσία του μέλλοντος στράφηκε ο Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ για να δώσει μια εικόνα της κατάστασης στη σημερινή Ρωσία, στην αλληγορική ταινία του «Κάτω από ηλεκτρισμένα σύννεφα», που προβλήθηκε σήμερα στο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου. Στο διαγωνιστικό τμήμα και τρεις ακόμη ταινίες: «Ολα θα πάνε καλά» του Γερμανού Βιμ Βέντερς, «Ενώ ονειρευόμασταν» του επίσης Γερμανού Αντρέα Ντρέζεν και «Το κλαμπ» του Χιλιανού Πάμπλο Λαρέν. Στις πρόσφατες αφίξεις στη γερμανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη φετινή Μπερλινάλε και η σκηνοθέτρια Άβα ΝτουΒερνέι και ο πρωταγωνιστής της, Ντέιβιντ Ογέλοου, για να παρουσιάσουν σε ειδικό γκαλά της Μπερλινάλε την υποψήφια για 2 Οσκαρ ταινία τους, «Σέλμα».

    Εφτά διαφορετικές ιστορίες, μέσα από εφτά διαφορετικά κεφάλαια, παρουσιάζει στην ταινία του, «Κάτω από ηλεκτρισμένα σύννεφα», ο Γκέρμαν, ιστορίες μέσα από τις οποίες προβάλλουν οι επιδιώξεις και τα ποικίλα προβλήματα, με τις αντιφάσεις τους, της σύγχρονης Ρωσίας. Η ταινία αρχίζει σ' ένα κοντινό μέλλον, το 2017, σ' ένα μουντό, σχεδόν εξωγήινο, τοπίο, χώρο ενός μισοκαταστρεμμένου εργοταξίου, όπου διάφορα πρόσωπα ψάχνουν και ψάχνονται, σε αναζήτηση απαντήσεων στα διάφορα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά και άλλα προβλήματά τους. Προβλήματα μέσα από τα οποία περνά η πρόσφατη ιστορία της χώρας. Άνθρωποι που συχνά μιλολυν διάφορες γλώσσες (ήδη στο πρώτο επεισόδιο η γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο), που περιφέρονται σε μια σύγχρονη Βαβέλ, με τον Γκέρμαν να χρησιμοποιεί τις διάφορες ιστορίες στο στιλ, όπως ανάφερε ο ίδιος, του κλασικού μυθιστορήματος, για ν' αφηγηθεί την εξαιρετική αυτή, δοσμένη με ποιητική πνοή, αλληγορία του.

    Στόχος του Πάμπλο Λαρέν, τη φορά αυτή, στην ταινία του, «Το κλαμπ», είναι η Καθολική Εκκλησία. Σε μια απόμερη περιοχή της Χιλής, σ' ένα σπίτι στην άκρη ενός χωριού, ζουν τέσσερις, «τιμωρημένοι» για διάφορα σκάνδαλα (από σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών μέχρι λαθρεμπόριο βρεφών), ιερείς, υπό την επιτήρηση μιας καλόγριας που τους φροντίζει. Εκεί, αντί να προσχεύονται και να μετανοούν για τα αμαρτήματά τους, ασχολούνται με έναν σκύλο που χρησιμιοποιούν σε σκυλοδρομίες για να επιδοτούν την καλοζωία τους. Ωσπου, μια μέρα, φτάνει εκεί ένας ακόμη «τιμωρημένος» παπάς, ακολουθούμενος από έναν κακόμοιρο αλήτη, ο οποίος αρχίζει να τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση όταν αυτός, μικρός, υπηρετούσε στην εκκλησία ως παπαδοπαίδι.

    Στη δική του ταινία, «Ενώ ονειρευόμασταν», ο Γερμανός σκηνοθέτης Αντρέα Ντρέζεν αφηγείται, με βάση το μυθιστορήμα του Κλέμενς Μέγιερ, τις περιπέτειες μιας ομάδας νεαρών Ανατολικογερμανών στη Λειψία της δεκαετίας του '90, στα πρώτα δηλαδή χρόνια της επανένωσης της Γερμανίας. Η ιστορία των πέντε αυτών παιδιών αρχίζει στην Ανατολική Γερμανία, πριν την επανένωση της χώρας, όταν ακόμη τα παιδιά ήταν 13 χρονών, σε μια περίοδο καταπίεσης και συγκρούσεων, με τα παιδιά να επιδίδονται σε μικροκλοπές, τρελά πάρτι και μικροεξεγέρσεις. Περίοδο ακόμη στην οποία δημιουργούν ένα «αντεργκράουντ» κλαμπ και συγκρούονται και με νεο-ναζιστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2015 - 17:30:31 UTC