Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ALCO: Το 59% των πολιτών δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Πάτε για νέο συμβόλαιο με τους εταίρους
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Το πρόγραμμα-γέφυρα της κυβέρνησης είναι γέφυρα των στεναγμών
  • [04] Π. Σκουρλέτης: Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών ρυθμίσεων
  • [05] Γ. Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου
  • [06] Β. Σόιμπλε: Η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται νέο πρόγραμμα
  • [07] Ν. Βαλαβάνη: Φορολογική πολιτική, που θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας
  • [08] Προτροπές του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ για συνεργασία ΕΕ-Ελλάδας
  • [09] Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον Αντρέι Ταρκόφσκι

  • [01] ALCO: Το 59% των πολιτών δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου για λογαριασμό της ιστοσελίδας topontiki.gr. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Εσείς προσωπικά θα δίνατε ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;», «ναι» δηλώνει το 59% των ερωτηθέντων, «όχι» το 34% και δεν απαντά το 7%.

    Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων αξιολογεί «θετικά» και «πολύ θετικά» τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, «ούτε θετικά ούτε αρνητικά» το 19% και το 9% «αρνητικά και πολύ αρνητικά», ενώ το 6% δεν απαντά.

    Στην ερώτηση «τι αισθανθήκατε κυρίως ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού», το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε «ενθουσιασμό» και «υπηρηφάνεια», «τίποτα το ιδιαίτερο» απάντησε το 24%, ενώ «ανησυχία» δήλωσε το 20% και το 2% «απογοήτευση».

    Τέλος, σε ό,τι αφορά «τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας», σύμφωνο είναι το 75% των ερωτηθέντων, διαφωνεί το 15% και δεν απαντά το 10%.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Πάτε για νέο συμβόλαιο με τους εταίρους

    Η κυβέρνηση προχωρεί σε νέο συμβόλαιο με τους εταίρους, μέσω μιας τεχνικής παράτασης του μνημονίου για ένα εξάμηνο, όπως είναι η πρότασή σας, με τον όρο «πρόγραμμα-γέφυρα», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι αυτό ήδη διαφάνηκε πιο καθαρά αυτές τις μέρες.

    «Το επιβεβαιώσατε και σήμερα, παραδεχόμενοι ότι τη σκληρή διαπραγμάτευση και τη ρήξη την έχετε ως ατού διαπραγματευτικό» τόνισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και προσέθεσε: «Ονομάστε το όπως θέλετε. Ο λαός μας δεν ενδιαφέρεται πώς θα το πείτε το νέο μνημόνιο -συμβόλαιο, συμφωνία ή πρόγραμμα-, αφού προς το παρόν θα παραμένει σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των μνημονιακών μέτρων και το υπόλοιπο προτείνετε να το καλύψετε με άλλα ισοδύναμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με βάση τον ΟΟΣΑ, είτε την εργαλειοθήκη του, είτε τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις του».

    Ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι για να βγει ο λαός από το σημερινό βάλτο της ανασφάλειας, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, για να αποκτήσει μια πραγματικά αξιοπρεπή και υπερήφανη ζωή, πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του με στόχο να ανατρέψει, τελικά, τον πραγματικό του αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας. Μόνο τότε -υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας- θα ξημερώσει πραγματικά μια νέα εποχή στον τόπο μας όπου η παραγωγή, η οικονομία, θα σχεδιάζεται κεντρικά, επιστημονικά, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Μόνο τότε η εργατική τάξη, ο λαός θα καθορίζει το μέλλον του, αφού θα έχει στα χέρια του την εξουσία.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Το πρόγραμμα-γέφυρα της κυβέρνησης είναι γέφυρα των στεναγμών

    «Ανάμεσα στην ορθή υπαναχώρηση και το εθνικό κόστος είναι προτιμότερο το πρώτο. Όμως ως στροφή θέλει προσοχή για να μην έχουμε ατύχημα. Η δική μου πρόταση είναι διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση οργανωμένη, ουσιαστική, όχι επιπόλαιη και επικοινωνιακή. Όχι οριακά παιχνίδια με τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβαση του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε, επίσης, λόγο για επικοινωνιακές πιρουέτες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της αναζητούν καταφύγιο σε οποιαδήποτε αναρμόδια δήλωση στο εξωτερικό.

    «Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος προς τα μέσα και διαλλαχτικός προς τα έξω. Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό, που σε νεαρή ηλικία ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας για να του πω: έφθασε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης- τώρα δεν υπάρχουν υπεκφυγές, αλλά δύσκολες αποφάσεις, όχι μοιραίες», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Στόχος ήταν και πρέπει να παραμείνει η ολοκλήρωση του προγράμματος και η ταχύτερη έξοδος από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο. Το πρόγραμμα-γέφυρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι γέφυρα των στεναγμών, στενή, μινιατούρα. Οι κόκκινες γραμμές οι δικές μας είναι το 70%. Όχι το 30% που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αλλιώς θα είχαμε κλείσει τη διαπραγμάτευση. Φέρτε λοιπόν εσείς κάτι περισσότερο και όχι κάτι λιγότερο».

    [04] Π. Σκουρλέτης: Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών ρυθμίσεων

    Την άμεση προώθηση δέσμης μέτρων που θα στοχεύουν στον περιορισμό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, στην κατάργηση όλων των αντιεργατικών μνημονιακών νόμων και στην διασφάλιση των εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    «Πρώτο μας βήμα είναι η κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων», δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας, πάντως,ότι δεν είναι εύκολο, ενώ επανέλαβε ότι προωθείται η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

    Εξειδικεύοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου του, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε σειρά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για εργαζόμενους, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστές.

    Έμφαση έδωσε ο υπουργός στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, κάνοντας λόγο για αναγκαίο ουσιαστικό διάλογο που πρέπει να γίνει με τα συνδικάτα για «να προχωρήσει περαιτέρω ο εκδημοκρατισμός και ο σεβασμός της αυτονομίας τους».

    Στο σημείο αυτό, επανέλαβε τη δέσμευση για κατάργηση του νόμου για επιστράτευση απεργών καθώς και για επαναφορά της πενθήμερης εργασίας και της Κυριακάτικης αργίας.

    [05] Γ. Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου

    «Πόσο ποσοστό του Μνημονίου αποδεχόμαστε; Μηδέν τοις εκατό!» δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στη φιλολογία που αναπτύχθηκε μετά τις δηλώσεις του περί αποδοχής του 70% των μέτρων του προγράμματος. Ο κος Βαρουφάκης, δήλωσε επίσης πως κατά τη διαπραγμάτευση θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «εάν την έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει, τότε δεν διαπραγματεύεσαι».

    Ο υπουργός Οικονομικών, διαχώρισε τη λογική του «τοξικού και καταστροφικού» μνημονίου, (υπερδανεισμός της χώρας σε συνδυασμό με συρρίκνωση του ΑΕΠ και σκληρή λιτότητα), από το «φύλο συκής» των θετικών ή ουδέτερων μέτρων που περιελάμβανε το μνημονιακό πρόγραμμα: «Το μνημόνιο, η πυραμιδική λιτότητα τελείωσε. Δεν τελείωσε όμως η συμφωνία με τους εταίρους μας. Για να πάψει όμως να είναι τοξική, απαιτείται νέα συμφωνία. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε τι; Μια νέα συμφωνία» ανέφερε ο κος Βαρουφάκης και συνέχισε:

    «Προτείνουμε γέφυρα ανάμεσα στο παλιό μνημονιακό πρόγραμμα και τη νέα συμφωνία. Για να πείσουμε τους εταίρους, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό και κανένα δογματισμό, να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν την μεταμνημονιακή εποχή και συμφωνία. Γιατί π.χ. να απορρίψουμε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ή του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της φοροδιαφυγής που κι εμείς θέλουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Στη διαπραγμάτευση, μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές και σώφρονες προτάσεις. Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτικισμού. Παρότι έχω ξοδέψει χρόνια μελετώντας τη θεωρία των παιγνίων, δεν θα την εφαρμόσω. Η θεωρία παιγνίων είναι για τα παίγνια - και δεν παίζεις με το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Η "πανούργα τακτική μας" θα είναι χωρίς μπλόφες και χωρίς περιστροφές» ανέφερε.

    [06] Β. Σόιμπλε: Η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται νέο πρόγραμμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προωθήσει στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μια συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα ζητήσει να της δοθεί μια περίοδος έξι μηνών για να συζητήσει με τους πιστωτές της τα εκκρεμή ζητήματα και ένα πρόγραμμα που θα διαδεχθεί το σημερινό, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων MNSI, το οποίο επικαλέστηκε ευρωπαϊκές πηγές που δεν κατονόμασε.

    Στην αυριανή συνάντηση πάντως δεν αναμενόταν ούτως ή άλλως να υπάρξει μια μεταβατική συμφωνία, που η ΕΕ θα ήθελε να επιτευχθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Οι προσδοκίες είναι «χαμηλές» σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόταση.

    Αναλυτές αναμένουν μια σκληρή, επίπονη και μακρόχρονη διαπραγμάτευση.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε από τη δική του πλευρά μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαπραγματεύεται ένα «νέο πρόγραμμα» μεταρρυθμίσεων με την Ελλάδα υπενθυμίζοντας ότι οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί το 2010 και το 2012 συνεχίζουν να ισχύουν.

    «Δεν διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα. Έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα», επέμεινε ο Σόιμπλε μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 και μία ημέρα πριν από τη σύνοδο του Eurogroup.

    Το τρέχον πρόγραμμα «πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο μιας αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μόνο έτσι μπορούμε να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση», επανέλαβε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι άλλες συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού αυτή η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί.

    «Θεωρώ ότι οι κανόνες είναι λίγο πιο σαφείς» για την Αθήνα, συνέχισε ο Σόιμπλε. «Αύριο θα ακούσουμε τις δεσμεύσεις τους, αυτό είναι καλύτερο από τις πληροφορίες που μεταδίδονται από την τηλεόραση», πρόσθεσε.

    [07] Ν. Βαλαβάνη: Φορολογική πολιτική, που θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας

    Νέα φορολογική πολιτική που θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Η υπουργός προανήγγειλε βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων με άρση των περιορισμών και κίνητρα, ώστε να μπορούν να υπαχθούν σε αυτήσλοι σήμερα δεν μπορούν. Μίλησε, επίσης, για αποκατάσταση των μικροομολογιούχων που επλήγησαν από το PSI.

    Η υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, σύμφωνα με την πραγματική και όχι με την τεκμαρτή φοροδοτική ικανότητα. Αυτό θα επιτευχθεί με τις διασταυρώσεις από τη βάση δεδομένων και το σχεδόν έτοιμο περιουσιολόγιο. Ταυτόχρονα θα υπάρξει συνδυασμός μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

    Η νέα φορολογική πολιτική ουσιαστικά ξεκινά από σήμερα, είπε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, τα αποφασιστικότερα βήματα θα είναι πέντε:

  • Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα φορολογηθούν μόνο οι υπερπολυτελείς κατοικίες. Η κλίμακα επιβολής του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί οι αντικειμενικές αξίες. Η κυβέρνηση θα υλοποίηση την απόφαση του ΣτΕ που δίνει χρόνο για την αναπροσαρμογή μέχρι τον Ιούνιο. Η απώλεια εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ του 2015 θα καλυφθεί μέσω της μεγάλης προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

  • Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο να έχουν ξεπεράσει τα 70 δισ., η πλειοψηφία των οποίων είναι χρέη παλιά και αδύνατο να εισπραχθούν, επιδίωξη είναι όλοι οι πολίτες να μπορέσουν να μπουν σε σύστημα ρύθμισης. Γι αυτό η κυβέρνηση θα δώσει λίγους ακόμη μήνες για δυνατότητα ρύθμισης των χρεών με το σύστημα μέχρι 100 δόσεων, αφαιρώντας άμεσα όλους τους περιορισμούς που εμπόδιζαν να μπει η μεγάλη πλειοψηφία σε αυτό. Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν στη ρύθμιση και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα περιθώρια είναι τεράστια, καθώς οι ενταγμένοι σε ρυθμίσεις χρεών είναι συνολικά σήμερα μόλις 198.000 πολίτες, οι 168.000 με τη ρύθμιση των 100 δόσεων τους τελευταίους μήνες, ενώ υπό διακανονισμό είναι συνολικά από όλες τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις μόλις 2 δισ. Όπως είπε η υπουργός, «θα βοηθήσει η άρση του περιορισμού της οροφής του 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς λιγότερα του 1 εκατομμυρίου, θεωρητικά δυνάμενα να ρυθμιστούν σήμερα, είναι μόλις 16 δισ. ευρώ». Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις επιτροπές εξώδικου συμβιβασμού που θα εξετάζουν την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου για διακανονισμό χρεών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν στην αποπληρωμή φόρων και εισφορών.

  • Στο δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, το οποίο θα ισχύσει για εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2015 και θα δηλωθούν το 2016. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις σε κατεύθυνση μεταφοράς ουσιαστικού φορολογικού βάρους προς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Θα προηγηθεί ευρύτατος «θεσμοποιημένος» διάλογος πριν κατατεθεί στη Βουλή. Θα εγκαινιάζει μια φορολογική πολιτική που θα τη στηρίζει η κοινωνία.

  • Θα εφαρμοστούν νέα επιχειρησιακά σχέδια για την φοροδιαφυγή από το ΣΔΟΕ από κοινού με τις τελωνειακές και άλλες αρχές και σε στενή συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την νέα αρχή του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το υπουργείο θα απευθυνθεί σε όλα τα υπουργεία και τις ανεξάρτητες αρχές για να ενισχύσει τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν μέτρα για τη διαφθορά και την κατοχύρωση της διαφάνειας.

  • θα αξιοποιηθούν όλες οι βαθμίδες των δημοσίων υπηρεσιών. Θα ξαναμπούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα υπηρεσίες. Θα βοηθήσει αποφασιστικά η ριζική αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών.

    [08] Προτροπές του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ για συνεργασία ΕΕ-Ελλάδας

    «Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, μπορεί να ακούγεται σαν "γονική κατσάδα" στην Κωνσταντινούπολη, προτρέποντας τους Ευρωπαίους συναδέλφους του προς μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα, εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον ότι το αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί» αναφέρεται στην αμερικανική εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

    Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις (για την Ελλάδα) προκαλεί φόβους στους υπουργούς Οικονομικών και στους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G-20, των μεγαλύτερων οικονομιών, στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη».

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επιπλέον ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ενθαρρύνουν, επίσης, τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα, ενισχύοντας τα θεμέλια για μακροχρόνια ανάπτυξη».

    [09] Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον Αντρέι Ταρκόφσκι

    Δεν είναι μόνο η αναδρομή στον κινηματογράφο του Αντρέι Ταρκόφσκι με την πλήρη φιλμογραφία του κορυφαίου δημιουργού, που θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 12 /2-18/2, αλλά και η έκθεση, στα πλαίσια του κινηματογραφικού αφιερώματος, με έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών, που πραγματεύονται την Κρίση ως φαινόμενο κοινωνικό και οικουμενικό, μέσα από τη φιλοσοφική έννοια του Χρόνου.

    Το αφιέρωμα «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι» θα διαρκέσει έως τις 18 Φεβρουαρίου και θα προβληθούν οι επτά μεγάλου μήκους ταινίες του - κάποιες από αυτές για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακή μορφή, μια από τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του «Το βιολί και ο οδοστρωτήρας»(1960, 46΄), καθώς και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ (σε συν-σκηνοθεσία Τονίνο Γκουέρα) «Ο χρόνος του ταξιδιού» (1983, 62΄), που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του ρεπεράζ στην Ιταλία για την ταινία «Νοσταλγία» (1983,125΄).

    Επίσης, θα προβληθούν και τρία ντοκιμαντέρ για το έργο του Ταρκόφσκι, σε σκηνοθεσία Κρις Μαρκέρ, Μίχαελ Λεζιλόφσκι, Εμπό Ντεμάντ.

    «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» (1962, 90΄), «Αντρέϊ Ρουμπλιόφ» (1968, 185΄) «Σολάρις»(1971, 165΄), «Ο καθρέφτης» (1974, 110΄), «Στάλκερ»(1979, 160΄), «Η θυσία» (1986, 150΄) είναι οι ταινίες-σύμβολα, η προσωπική γραφή του Αντρέι Ταρκόφσκι, διαποτισμένη από τη μεταφυσική, την πολυσήμαντη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ζητήματα πίστης και θυσίας, το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, και την εναγώνια προσπάθεια του σκηνοθέτη να συνθέσει την απόλυτη κινηματογραφική εικόνα, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2015 - 19:30:33 UTC