Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Σε ένα μήνα το σχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ
  • [02] Γ. Σταθάκης: Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου
  • [03] Ι. Τσιρώνης: Αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον ως παραγωγική ανάπτυξη κι όχι ως τροχοπέδη
  • [04] Στ. Θεοδωράκης: Ήρθαμε για λύσεις
  • [05] GPO: Θετικά αποτιμούν 8 στους 10 πολίτες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης
  • [06] Π. Κουρουμπλής: «Αιμοδότηση» του δημόσιου συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό
  • [07] Ποια σχολεία θα είναι κλειστά στην Περιφέρεια Αττικής λόγω χιονιού
  • [08] Κλειστά σχολεία στη Φλώρινα, λόγω παγετού
  • [09] «Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας»

  • [01] Ν. Παππάς: Σε ένα μήνα το σχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ

    «Η πρωτοφανής λαϊκή υποστήριξη στη μάχη που δίνουμε διεθνώς μας φέρνει μπροστά στον πιο γλυκό μονόδρομο: της υπεράσπισης της θέλησης του λαού, της αξιοπρέπειάς του, της εντολής να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση του προγράμματός μας» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, για να ανακοινώσει το άνοιγμα της ΕΡΤ και την εφαρμογή των νόμων για τα ΜΜΕ ώστε να επανέλθει ο χώρος στην κανονικότητά του.

    Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε στην εθνική αντιπροσωπεία ότι σε διάστημα ενός μήνα θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την επανίδρυση της ΕΡΤ, που θα δημιουργεί ένα διαυγές και κατοχυρωμένο νομικό πλαίσιο, χωρίς ρεβανσισμούς, προχειρότητες και μαύρο στις οθόνες. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει η ΕΡΤ γιατί ο λαός αποφάσισε να ανοίξει η ΕΡΤ. Η πληγή που άνοιξε στο σώμα της Δημοκρατίας θα κλείσει» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αστρονομικοί μισθοί για λίγους και εκλεκτούς, οι εξωφρενικές δαπάνες και οι ανισότητες θα τελειώσουν.

    Ο κ. Παππάς είπε μάλιστα ότι όσοι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ το επιθυμούν μπορούν να γυρίσουν στην νέα ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι η επαναπρόσληψή τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού συνεχίζεται η χρηματοδότηση από το ανταποδοτικό τέλος.

    Δήλωσε, εξάλλου, ότι θα ελεγχθούν οι προϋπολογισμοί της ΝΕΡΙΤ και θα εξετασθούν ηθελημένες ασάφειες, αποκλίσεις και αναθεωρήσεις. Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Επικρατείας, ο τελευταίος προϋπολογισμός της ΕΡΤ προέβλεπε δαπάνη για ρεύμα, φωταέριο, ύδρευση και τηλεπικοινωνίες 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος της ΝΕΡΙΤ, 12 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η νέα ΕΡΤ αποκτά το δικό της δίκτυο ψηφιακής τηλεόρασης και επαναφέρει τη μετάδοση του σήματος στην Ομογένεια.

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει την κανονικότητα στο χώρο των ΜΜΕ σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία και θα εφαρμόζει άμεσα θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οικονομικών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τελειώνουν οριστικά τα δάνεια άνευ εγγυήσεων και με αδιαφανείς όρους παραχώρησης και εφαρμόζονται οι προβλέψεις του νόμου σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή και διαφανή αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών Μέσων».

    [02] Γ. Σταθάκης: Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου

    Απόρριψη των προηγούμενων αναπτυξιακών μοντέλων και μια σειρά προτεραιοτήτων για το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης.

    Στις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κος Σταθάκης διαπίστωσε, πως το τραπεζοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης που εστιαζόταν στον τουρισμό, την ναυτιλία, τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και τις απελευθερωμένες υπηρεσίες, με επέκταση στη βαλκανική ενδοχώρα και προωθώντας και τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία, «έριξε τη χώρα στα βράχια και δεν ξαναγυρίζουμε σ' αυτό». Με το μοντέλο αυτό - τόνισε ο κος Σταθάκης - σημειώθηκε αποβιομηχάνιση, ενώ η αγροτική παραγωγή έμεινε στάσιμη ή και μειώθηκε.

    Το μνημονιακό μοντέλο, κατά τον υπουργό Οικονομίας, βασίστηκε στην παραδοχή πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα έφερναν επενδύσεις, πως με την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων θα βελτιώνονταν οι επιδόσεις και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το μοντέλο αυτό προέκρινε τη λογιστική συρρίκνωση του κράτους και τη διεύρυνση της φορολογίας προς τα κάτω.

    «Και οι τρεις ιδέες απέτυχαν. Απ' αυτή τη μεγάλη αντιστροφή, κρατάμε ότι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων οικονομικής ανάπτυξης, και πως πρέπει να αποστρέψουμε το βλέμμα μας από εύκολες λύσεις τύπου μνημονίου». 'Αλλωστε, «δεν θυμάμαι καμία δόση που να προσέκρουσε στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά δεκάδες δόσεις για τις ομαδικές απολύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    «Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι παράγων προόδου» συνέχισε ο κος Σταθάκης. «Το ίδιο και η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένα αρχαίο μνημείο. Τα δημόσια αγαθά είναι παράγων ανάπτυξης. Η ιδέα ότι το τραπεζοκεντρικό σύστημα θα καθοδηγήσει τον οικονομικό μετασχηματισμό, είναι λάθος - και θα πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες», παρατήρησε.

    [03] Ι. Τσιρώνης: Αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον ως παραγωγική ανάπτυξη κι όχι ως τροχοπέδη

    Ως παραγωγική ανάπτυξη κι όχι ως τροχοπέδη, αντιμετωπίζει το περιβάλλον η νέα ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τόνισε ο αρμόδιος αναπληρωτής Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος δήλωσε πως η πρώτη προγραμματική δέσμευση του υπουργείου είναι το άνοιγα στους πολίτες. Όπως μάλιστα είπε «ντράπηκε που άκουσε ορισμένους να μιλούν απαξιωτικά για το κίνημα των πολιτών».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα κινηθεί στους τομείς του σχεδιασμού και του ελέγχου, επισημαίνοντας πως αν θέλουμε να μιλήσουμε για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θέσεις εργασίας θα μιλήσουμε για κωδικοποίηση, ώστε να ξέρει ο μικρός επιχειρηματίας τι μπορεί να κάνει εύκολα και γρήγορα, ενώ ανέφερε πως το υπουργείο διαθέτει μόνο 300 ελεγκτές που δεν αρκούν για να γίνεται έλεγχος.

    Επίσης είπε ότι αν θέλουμε να μιλούμε για επενδύσεις απαιτείται σταθερό φορολογικό σύστημα και επίσης το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να ξέρει πού επενδύει ο κάθε επενδυτής.

    [04] Στ. Θεοδωράκης: Ήρθαμε για λύσεις

    Σύμμαχος για το κοινό καλό αλλά αντίπαλος σε κάθε οπισθοδρόμηση και διχαστική λογική, δήλωσε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του πολιτικού Κινήματος το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ώρα των αρχηγών κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

    «Το Ποτάμι δεν ήρθε για να προσθέσει προβλήματα και εγωισμούς στην πολιτική ζωή. Ήρθαμε για λύσεις» ανέφερε στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι θα ψηφίζει τις λύσεις, σε αντίθεση με την πεπατημένη του πολιτικού συστήματος που λέει ναι σε όλα ή όχι σε όλα, προτάσσοντας την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην αντίσταση και την κοινή λογική».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες και γι΄ αυτό κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει το σωστό μείγμα πολιτικής. «Όλα χρειάζονται ρεαλισμός και όνειρο, συμβιβασμός και σύγκρουση, κοινή λογική και αντίσταση. Όλα χρειάζονται αλλά οι δόσεις θα καθορίσουν την επιτυχία ή την καταστροφή» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ υπερασπιστές μιας προοδευτικής αναγεννητικής πολιτικής. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς πολιτικαντισμούς, χωρίς εξαρτήσεις. Συμπαραστάτες στη μάχη για το κοινό καλό, αντίπαλοι στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση».

    [05] GPO: Θετικά αποτιμούν 8 στους 10 πολίτες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

    Θετικά αποτιμούν 8 στους 10 πολίτες (ποσοστό 79,2%) τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA.

    Εξάλλου, το 85,5% των πολιτών πιστεύουν ότι οι προγραμματικές αυτές δηλώσεις είναι συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο θεωρεί μόνο το 11,1%.

    Σχετικά με το πού θα οδηγήσει η στρατηγική που ακολουθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση, το 73,6% των πολιτών εκτιμά ότι θα οδηγήσει τελικά σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και μόνον το 16,2% βλέπει ότι θα οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη. Δεν απάντησε το 10,2%.

    Επιπλέον, ποσοστό 78,4% των ερωτηθέντων διατυπώνουν θετικές κρίσεις για την πολιτική και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τις δύο πρώτες εβδομάδες από την εκλογή τους, ενώ αρνητικές κρίσεις διατυπώνει μόνο το 16% των πολιτών. Ένα 5,6% δεν απάντησε.

    Επίσης, 9 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 91%) δηλώνουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συμβάλουν στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης.

    Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι 9 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 90,3%) διατυπώνουν συμφωνία με την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι είναι υποχρέωση της νέας κυβέρνησης η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.

    Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και διεξήχθη το χρονικό διάστημα 9-10 Φεβρουαρίου 2015.

    [06] Π. Κουρουμπλής: «Αιμοδότηση» του δημόσιου συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό

    Στην πρόσληψη 1.000 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, εντός του επόμενου τριμήνου, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος δήλωσε ότι η πρώτη μέριμνά του είναι να "αιμοδοτηθεί" το δημόσιο σύστημα Υγείας που «δέχτηκε τη βία της μνημονιακής καταιγίδας».

    Επιπλέον, πρόκειται να στελεχωθούν οι δομές Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την προσδοκία το υπουργείο Υγείας να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το 2015.

    Τόνισε επίσης, ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η δημόσια Υγεία και οι χρόνιες παθήσεις θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες ενός συστήματος που η στρατηγική του θα στηρίζεται στην πρόληψη, ενώ έθεσε ως μέριμνα τη λειτουργία θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, με επίκεντρο τις προμήθειες, ώστε «να σταματήσει το πάρτι της τελευταίας δεκαετίας των κατ' εξακολούθηση αναθέσεων».

    Όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής, διατάχθηκε διαχειριστικός έλεγχος σε τέσσερις μεγάλους οργανισμούς και θα επεκταθεί παντού «και όπου υπάρχουν θύλακες διαφθοράς».

    [07] Ποια σχολεία θα είναι κλειστά στην Περιφέρεια Αττικής λόγω χιονιού

    Κλειστά θα μείνουν αύριο κάποια σχολεία στην Ανατολική Αττική, στη Δυτική Αττική και στο Βόρειο Τομέα. Άλλα σχολεία θα ανοίξουν μετά τις 10 το πρωί, ενώ σε κάθε περίπτωση συστήνεται οι δημότες να ενημερωθούν εκ νέου το πρωί.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, στην Ανατολική Αττική κλειστά θα μείνουν το δημοτικό σχολείο Κουβαρά, το γυμνάσιο Πέτας και το νηπιαγωγείο Κουβαρά, στον δήμο Σαρωνικού. Στον δήμο Μαραθώνα κλειστά θα μείνουν το ΕΕΕΕΚ Παμμακάριστος, το 2ο Γυμνάσιο Βουτζά, οι σχολικές μονάδες της Δημοτικής Ενότητας Βαρνάβα και της Τοπικής Ενότητας Γραμματικού. Τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου Μαραθώνα θα λειτουργήσουν κανονικά, με την επιφύλαξη επανεκτίμησης της κατάστασης στην περίπτωση επιδείνωσης του καιρού.

    Στον δήμο Αχαρνών όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω του Πολιούχου Αγ. Βλασίου. Στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου κλειστά θα παραμείνουν το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Νταού Πεντέλης. Κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία στον δήμο Ωρωπού.

    Στη Δυτική Αττική κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στον δήμο Φυλής. Στον δήμο Μάνδρας κλειστά θα είναι τα σχολεία στα Βίλια και στο Κριεκούκι.

    Στο Βόρειο Τομέα κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στους δήμους Πεντέλης (Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια), Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Βριλησσίων, Ν. Ηρακλείου και στη δημοτική ενότητα Εκάλης. Μετά τις 10 το πρωί θα ανοίξουν τα σχολεία στον δήμο Παπάγου-Χολαργού.

    Εάν οι χιονοπτώσεις συνεχισθούν έντονες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενδέχεται και άλλα σχολεία να μη λειτουργήσουν αύριο. Γι? αυτό συστήνεται η ενημέρωση των πολιτών από τους δήμους τους.

    [08] Κλειστά σχολεία στη Φλώρινα, λόγω παγετού

    Προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων προκαλεί ο ολικός παγετός, που επικρατεί σε περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

    Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον δήμο Φλώρινας, ενώ με μια ώρα καθυστέρηση θα αρχίσουν αύριο το πρωί τα μαθήματα στα σχολεία, στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Βοΐου, Σερβίων - Βελβεντού, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Γρεβενών, Δεσκάτης και Πρεσπών Φλώρινας.

    [09] «Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας»

    Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία για μια εκεχειρία στις ανατολικές, αυτονομιστές επαρχίες και σε ένα πρόγραμμα για την απόσυρση των βαρέων όπλων από την περιοχή, μετέδωσε απόψε το πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των φιλορώσων ανταρτών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που συναντήθηκαν σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, στο μηχανισμό παρακολούθησης της τήρησής της αλλά και σε ένα σχέδιο για την απόσυρση των βαρέων όπλων.

    Το Τας, επικαλούμενο πάντα την πηγή την οποία δεν κατονομάζει, σημειώνει ότι το νομικό καθεστώς των δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και οι τοπικές εκλογές παραμένουν ακόμη θέματα υπό συζήτηση.

    Η λεγόμενη "ομάδα επαφής" συναντήθηκε σήμερα στο Μινσκ, ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής στην ίδια πόλη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 February 2015 - 21:30:25 UTC