Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγώνας δρόμου για να «κλειδώσει» το θετικό κλίμα έως το Eurogroup
  • [02] «To Eurogroup της Δευτέρας είναι ευκαιρία για επίτευξη προόδου»
  • [03] Στον πιθανό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αποδόθηκε το νέο ρεκόρ για τον δείκτη S&P 500 στο Χρηματιστήριο της ΝΥ
  • [04] Επιχείρηση απεγκλωβισμού αλιευτικού σκάφους από τους πάγους στην Ανταρκτική
  • [05] «Μαζί ως την αιωνιότητα»
  • [06] Τουλάχιστον 100 φάλαινες πέθαναν αφού εξόκειλαν σε παραλία της N. Ζηλανδίας

  • [01] Αγώνας δρόμου για να «κλειδώσει» το θετικό κλίμα έως το Eurogroup

    Εντατικοποίηση των προσπαθειών, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι συμφωνούντες με τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup, αλλά και να βελτιωθεί «περισσότερο η ελληνική θέση σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς, δηλαδή και τους υπόλοιπους ενδεχόμενους υποστηρικτές της Ελλάδας, προγραμματίζει για το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση.

    Κατά τη χθεσινοβραδυνή, πάντως, συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης όλη η πορεία των διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και των στελεχών της κυβέρνησης στο Eurogroup της Τετάρτης, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μετά την αναλυτική ενημέρωση που έκαναν στους υπουργούς, ο Αλ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι η χώρα οδηγείται σε λύση.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το τριήμερο, ήταν ότι το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες «δεν πέρασε», κάτι που φάνηκε και από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των πολιτών, αλλά και ότι η δήλωση του Γ. Ντάισελμπουμ μετατόπισε τον άξονα της συζήτησης «από το εφαρμόστε» και το «επιτυχής αξιολόγηση» στο «αναζητούμε το κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του επόμενου».

    [02] «To Eurogroup της Δευτέρας είναι ευκαιρία για επίτευξη προόδου»

    «Ο υπουργός Λιου κάλεσε όλα τα μέρη να αφήσουν κατά μέρος τη ρητορική και να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την τηλεφωνική συνομιλία, χθες βράδυ, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζέικομπ (Τζακ) Λιου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου».

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ως εξής:

    «Σήμερα (χθες), ο υπουργός Τζέικομπ Λιου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο υπουργός Λιου είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς αυτή προχωρά να σχηματίσει ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς».

    Προστίθεται πως «ο υπουργός Λιου κάλεσε όλα τα μέρη να αφήσουν κατά μέρος τη ρητορική και να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός. Ο υπουργός Λιου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της έχουν εισέλθει σε τεχνικές συζητήσεις και σημείωσε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου».

    [03] Στον πιθανό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αποδόθηκε το νέο ρεκόρ για τον δείκτη S&P 500 στο Χρηματιστήριο της ΝΥ

    Στην πιθανότητα ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είτε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είτε την Δευτέρα», οπότε θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup, αποδόθηκε από τον αναλυτή της Rockwell Capital Group, Πίτερ Καρντίγιο, η άνοδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λίγο πριν το κλείσιμό του για το τριήμερο (σσ. η Δευτέρα στις ΗΠΑ είναι αργία) γεγονός, που επέτρεψε στον δείκτη Standard & Poor's 500 να καταγράψει νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

    Ο S&P 500, ο δείκτης που είναι χαρακτηριστικός της γενικής τάσης και τον παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή οι επενδυτές, κέρδισε 8,51 μονάδες (+0,41%) και έφτασε στις 2.096,99 μονάδες. Το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν οι 2.090,57 μονάδες, από τις 29 Δεκεμβρίου 2014

    [04] Επιχείρηση απεγκλωβισμού αλιευτικού σκάφους από τους πάγους στην Ανταρκτική

    Ένα αμερικανικό παγοθραυστικό κατάφερε να προσεγγίσει ένα αλιευτικό σκάφος από την Αυστραλία που έχει παγιδευτεί στους πάγους στην Ανταρκτική και η επιχείρηση απεγκλωβισμού της μηχανότρατας έχει ξεκινήσει, ανακοίνωσαν σήμερα οι ομάδες διάσωσης.

    Το Antarctic Chieftain, ένα αλιευτικό σκάφος μήκους 63 μέτρων που κατασκευάστηκε το 2002, βρίσκεται εγκλωβισμένο στους πάγους από την Τρίτη σε απόσταση 1.650 χιλιομέτρων βορειανατολικά του σταθμού Μακμούρντο. Η προπέλα του πλοίου έχει υποστεί ζημιές γνωστοποίησε ο Γκρεγκ Τζόνστον, του Κέντρου Συντονισμού των Επιχειρήσεων Διάσωσης της Νέας Ζηλανδίας, όμως το κύτος του σκάφους παραμένει ανέπαφο και τα 26 μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

    [05] «Μαζί ως την αιωνιότητα»

    «Μαζί ως την αιωνιότητα». Ακόμα κι αν δεν το ψιθύρισαν πριν το τέλος, το σφιχτά αγκαλιασμένο ζευγάρι της νεολιθικής εποχής, που βρέθηκε θαμμένο στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα στον Διρό, έκανε πράξη τη ρήση. Είναι «μαζί» περίπου 6.000 χρόνια, μια αιωνιότητα δηλαδή, γεγονός που καθιστά τη σφιχταγκαλιασμένη ταφή τους ως την αρχαιότερη στον κόσμο. Ίσως αυτό ήταν και το έρεισμα που οδήγησε το υπουργείο Πολιτισμού να δώσει την είδηση του ευρήματος (που βγήκε από τα σπλάχνα της γης το καλοκαίρι του 2013) λίγες μέρες μετά τα αποτελέσματα της πιστοποίησης του φύλου των δύο αγκαλιασμένων, δηλαδή μια ανάσα πριν από την ημέρα των ερωτευμένων.

    Όμως, γιατί έπρεπε να γίνει αυτή η εξέταση για το αρχαιότερο γνωστό ζευγάρι στον κόσμο; «Μορφολογικά όταν κοιτάξαμε τα οστεολογικά χαρακτηριστικά της γυναίκας από την αγκαλιαστή ταφή, πολλοί συνάδελφοι, Έλληνες και ξένοι, είπαμε ότι δεν μοιάζουν πολύ γυναικεία. Ήταν δηλαδή στην αλληλοεπικαλυπτόμενη ζώνη μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ήμασταν έτσι πάρα πολύ επιφυλακτικοί, γιατί μακροσκοπικά θα λέγαμε ότι είναι δύο νεαροί άνδρες. Γι αυτό προχωρήσαμε σε ανάλυση DNA. Θέλαμε να είμαστε 100% σίγουροι για την αρχαιότερη αγκαλιά στον κόσμο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Αναστασία Παπαθανασίου, αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, υπεύθυνη από την πλευρά της Εφορείας για το ανασκαφικό και μελετητικό έργο Διρού.

    [06] Τουλάχιστον 100 φάλαινες πέθαναν αφού εξόκειλαν σε παραλία της N. Ζηλανδίας

    Περισσότερες από 100 φάλαινες- πιλότοι που εκβράστηκαν σε μία παραλία της Νέας Ζηλανδίας πέθαναν, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους για την επιβίωση και των υπολοίπων 90 θηλαστικών.

    Σχεδόν 200 φάλαινες εξόκειλαν χθες στην παραλία του Φάργουελ στα βόρεια της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Εκμεταλλευόμενα την παλίρροια δεκάδες μέλη σωστικών συνεργείων προσπάθησαν να τις οδηγήσουν πίσω στα βαθιά. Όμως, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος Άντριου Λάμασον, τα θηλαστικά άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν και πάλι προς τις ακτές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Οι εθελοντές θα προσπαθήσουν εκ νέου να στείλουν τις φάλαινες στα βαθιά αργότερα σήμερα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να τους κάνουν ευθανασία στην περίπτωση που οι προσπάθειες δεν καρποφορήσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 February 2015 - 9:30:23 UTC