Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην κυβέρνηση
  • [02] «Επιφυλάξεις για συμφωνία στο Eurogroup»
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις στις Σκουριές
  • [04] «Τηρείται η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία»
  • [05] Νίκες για Βέροια και Κέρκυρα

  • [01] Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην κυβέρνηση

    Χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος, ενόψει του αυριανού Eurogroup για την Ελλάδα, και προκειμένου να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην ελληνική κυβέρνηση.

    Τα περισσότερα πανό που έχουν αναρτηθεί είναι υπέρ της αλλαγής των πολιτικών στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας, ενώ υπάρχουν και σατιρικά πανό, επηρεασμένα από το πνεύμα των αποκριάτικων ημερών.

    Η προσέλευση των διαδηλωτών συνεχίζεται ενώ η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών έχει διακοπεί.

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήθος κόσμου πραγματοποιεί αυτήν την ώρα συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, με αίτημα "την έξοδο από τη λιτότητα και τα μνημόνια", και με στόχο την έκφραση αλληλεγγύης στις ελληνικές θέσεις, στο πλαίσιο του αυριανού κρίσιμου Eurogroup.

    Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κλειστοί παραμένουν κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η Λεωφόρος Νίκης, κάθετος της Διαγωνίου και της Εθνικής Αμύνης στην Τσιμισκή, η οποία αυτή την ώρα είναι μποτιλιαρισμένη. Οι διαδηλωτές, ζητούν "απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα", αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν ελληνικές σημαίες και κάποιοι σημαίες κρατών της Ε.Ε.

    [02] «Επιφυλάξεις για συμφωνία στο Eurogroup»

    Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα».

    Σύμφωνα με ανεπίσημη κυβερνητική ενημέρωση, τα τεχνικά κλιμάκια ολοκλήρωσαν χθες το βράδυ την αποστολή που τους ανατέθηκε, να αναζητήσουν δηλαδή συγκλίσεις και αποκλίσεις και να τις καταγράψουν. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι επειδή ο ρόλος των επιτροπών ήταν αυτός και όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

    Αναλυτικά οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το έργο των τεχνικών κλιμακίων και ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup είναι οι εξής:

    1. Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο.

    2. Ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν να αναζητήσουν συγκλίσεις / αποκλίσεις - όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις. Κάθε πλευρά έχει, πλέον, το δικό της κείμενο και γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας. Οι (σκόπιμες) διαρροές σχετικά με τα «ισοδύναμα μέτρα» στο υπάρχον πρόγραμμα, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει, απ' όλους, αντιληπτός ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων. Τα κλιμάκια ήταν «καταγραφείς» θέσεων. Δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα. Οι σχετικές διαρροές, λοιπόν, δεν έχουν σχέση με το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων.

    3. Η «συμφωνία - γέφυρα» αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία. Συνεπώς η «συμφωνία - γέφυρα» δεν ταυτίζεται, σε καμία περίπτωση, με το τετραετές σχέδιό μας.

    4. Η καταπολέμηση φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής, και της διαφθοράς, είναι «δράσεις» που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει. Όπως, βέβαια, και η δίκαιη φορολόγηση. Αυτά τα πεδία ήταν και παραμένουν κεντρικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και βασικό σημείο συνάντησης με τους ευρωπαίους ηγέτες. Ο σκεπτικισμός, λοιπόν, ορισμένων πλευρών -όχι κατ' ανάγκη των τεχνικών κλιμακίων-, ως προς τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει να κάνει με την μη απόδοση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και, όπως σημείωνε Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής / διαφθοράς είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης. Και, όπως έλεγε χαριτολογώντας Έλληνας αξιωματούχος, είναι σαν να μην αντιλαμβάνονται ορισμένοι την ανάγκη στον τελικό του Champions League η Μπαρτσελόνα να έχει στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ!

    5. Στο αυριανό Eurogroup η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού. Αποτελούν βασικό παράγοντα οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

    6. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο αυριανό Eurogroup - κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία. Και, βέβαια, η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη.

    7. Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του.

    8. Τέλος οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Οι διαρροές, λοιπόν, για το αν βγαίνουν ή όχι «τα νούμερα» αποτελεί γνωστή παραφιλολογία δικαιολόγησης της σκληρής λιτότητας.

    9. Το τεχνικό κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε και από το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών.

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις στις Σκουριές

    Χωρίς εντάσεις ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα οι κινητοποιήσεις τόσο των εργαζομένων στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, όσο και των διαδηλωτών της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν κλείσει, βάζοντας οριζόντια στο δρόμο στο Χοντρό Δέντρο μία κλούβα των ΜΑΤ- δηλαδή τη διασταύρωση που οδηγεί στο εργοτάξιο της Ελληνικής Χρυσός - τελικά επέτρεψαν στους διαδηλωτές να συνεχίσουν την πορεία τους μόλις για λίγα μέτρα και παρά τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν δεν τους επέτρεψαν να φτάσουν στην πύλη του εργοταξίου όπως ήταν προγραμματισμένο. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το Χονδρό Δένδρο καταγγέλλοντας τη στάση της αστυνομίας.

    [04] «Τηρείται η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία»

    Ο Φρανσουά Ολάντ, η Αγγελα Μέρκελ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πέτρο Ποροσένκο "διαπίστωσαν ότι η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός" στην ανατολική Ουκρανία "είναι ικανοποιητική σε γενικές γραμμές, παρά τα τοπικής κλίμακας περιστατικά, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν σύντομα" ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαπίστωση έγινε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των τεσσάρων ηγετών σήμερα, λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.

    Στο Κίεβο, εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές θέσεις έγιναν 60 φορές στόχος πυρών από την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός.

    "Ενοπλες ομάδες έβαλαν εναντίον των δυνάμεών μας 60 φορές με κάθε τύπο όπλου, περιλαμβανομένων και εκτοξευτήρων ρουκετών τύπου Grad", δήλωσε ο Ανατόλι Στέλμαχ, διευκρινίζονατς ότι η στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε είναι "το θερμότερο σημείο" από την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός τα μεσάνυκτα.

    [05] Νίκες για Βέροια και Κέρκυρα

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-0 πέτυχε η Βέροια επί του Λεβαδειακού, για την 24η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Και τα δύο γκολ μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τον Μαραγκό (84') και τον Καλτσά (89').

    Με πέναλτι του Καϊκούτ στο 54' και σουτ του Ντιόγκο στο 77', η Κέρκυρα νίκησε εντός έδρας 2-0 την Καλλονή, για την 24η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 35', λόγω αποβολής του Αντέγιο με 2η κίτρινη κάρτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 February 2015 - 17:30:24 UTC