Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Αλ. Τσίπρα, αύριο το μεσημέρι
  • [02] Η κυβέρνηση αναζητά αμοιβαία επωφελή λύση αλλά χωρίς τελεσίγραφα
  • [03] Αύριο στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • [04] Κομισιόν: H Επιτροπή έχει μόνο σχέδιο Α - Την επίτευξη συμφωνίας
  • [05] ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 149 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο
  • [06] Νέες μάχες στην ανατολική Ουκρανία απειλούν την ήδη «εύθραυστη» εκεχειρία
  • [07] Στους Νικς ο Θανάσης Αντετοκούνμπο

  • [01] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Αλ. Τσίπρα, αύριο το μεσημέρι

    Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα δεχθεί, αύριο στις 12 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και με Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να τους ενημερώσει για το χθεσινό Eurogroup.

    [02] Η κυβέρνηση αναζητά αμοιβαία επωφελή λύση αλλά χωρίς τελεσίγραφα

    Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώνει για τις εξελίξεις όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί, αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

    Ειδικότερα οι πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, και παράλληλα εκτιμούν ότι η διαμόρφωση μιας τέτοιας λύσης είναι απολύτως εφικτή. Εξάλλου, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα και είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη λαϊκή εντολή και την ιστορία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς «το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση κι έχει οδηγήσει την οικονομία σε πλήρες αδιέξοδο. Τον άμεσο τερματισμό του δεν τον υπαγορεύει μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η ίδια η κοινή λογική».

    Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, στο κείμενο που κατέθεσε στο χθεσινό Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρχαν σημεία που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ότι: - «Οι ελληνικές Αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης». - «Οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό». - «Σε αυτήν τη βάση οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα».

    Επιπλέον, αναφέρουν ότι στο κείμενο που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, υπήρχαν προωθητικά σημεία, όπως: - «Η ελληνική κυβέρνηση (...) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση». - «Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012». - «Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο».

    Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους «New York Times».

    [03] Αύριο στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Αύριο η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων σε έως 100 δόσεις.

    H αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας θα δώσουν αύριο στις 12.00 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Νέα ρύθμιση για το φορολογικό νομοσχέδιο και συναφή θέματα».

    Σημειώνεται ότι στη νέα ρύθμιση μεταξύ άλλων θα προβλέπονται μεγάλες εκπτώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις των οφειλετών, κατάργηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως ανώτατου ορίου οφειλής για την υπαγωγή σε αυτήν και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών.

    [04] Κομισιόν: H Επιτροπή έχει μόνο σχέδιο Α - Την επίτευξη συμφωνίας

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόνο σχέδιο Α και αυτό είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 19 κράτη- μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, ερωτηθείσα για το προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος που σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη, του παρουσίασε ο επίτροπος Οικονομίας, λίγο πριν το Eurogroup και με το οποίο η ελληνική πλευρά φέρεται ότι ήταν σύμφωνη, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ απάντησε ότι τα προσχέδια των κοινών ανακοινωθέντων είναι αρμοδιότητα του Eurogroup και του προέδρου του, κ. Ντάισελμπλουμ.

    Η Α. Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup παρουσιάστηκαν πολλά προσχέδια με σκοπό την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, κάτι το οποίο τελικά απέτυχε. Όπως είπε η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί, η Επιτροπή συνέβαλε σε αυτές τις διαβουλεύσεις και είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό.

    Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε τη δήλωση του Γάλλου επιτρόπου, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι το αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος από την Ελλάδα, μαζί με την «ευελιξία» και τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν και το δεύτερο βήμα είναι η διαπραγμάτευση της ουσίας του υπάρχοντος προγράμματος.

    Καταλήγοντας, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε τη φράση του Π. Μοσκοβισί ότι πρέπει να περάσουμε από την ιδεολογία στη λογική.

    [05] ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 149 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο

    Πρωτογενές έλλειμμα 149 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση τον Ιανουάριο του 2015, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 812 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αντανακλά την μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 3,13 δισ. ευρώ, έναντι 4,46 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, ενώ οι δαπάνες υποχώρησαν στα 3,2 δισ. ευρώ από 3,609 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Σε επίπεδα κρατικού προϋπολογισμού εφέτος τον Ιανουάριο καταγράφεται έλλειμμα 224 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 596 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Σε ταμειακή βάση ολόκληρο το 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ ενώ σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,2 δισ. ευρώ από 12,7 δισ. ευρώ το 2013.

    [06] Νέες μάχες στην ανατολική Ουκρανία απειλούν την ήδη «εύθραυστη» εκεχειρία

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία για την απόσυρση των βαρέων όπλων στην ανατολική Ουκρανία, ωθώντας μια ασταθή ειρηνευτική συμφωνία πιο κοντά στην κατάρρευση. Ωστόσο ο ηγέτης του Λουχάνσκ, μιας από τους δύο περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του συμμορφώνονται με τη συμφωνία. Στο Ντονέτσκ οι αντάρτες δήλωσαν ότι δεν αποσύρουν τα βαρέα όπλα.

    Την ίδια ώρα, οδομαχίες μαίνονται στο Ντεμπάλτσεβε όπου οι φιλορώσοι αντάρτες εισήλθαν και πολεμούν τον ουκρανικό στρατό που προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο Ουκρανούς αξιωματούχους και έναν αυτονομιστή. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι αντάρτες πολεμούν προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα ελέγχουν ακόμη τον συγκοινωνιακό κόμβο. Εκπρόσωπος των ανταρτών που δεν κατονομάζεται είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι αυτονομιστές ελέγχουν τον σιδηροδρομικό σταθμό και τα ανατολικά προάστια της πόλης, όπου οι αυτονομιστές έχουν περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις και οι μάχες συνεχίζονται παρά την συμφωνία εκεχειρίας. Οι μάχες έχουν περιοριστεί σε πολλές περιοχές, μετά την έναρξη νέας εκεχειρίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής αλλά οι αντάρτες αρνούνται να σταματήσουν να πολεμούν στην πόλη.

    Παράλληλα σήμερα, στο Κίεβο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ ανακοίνωσε ότι πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν στις μάχες.

    Η κατάσταση στο Ντεμπάλτσεβε μονοπώλησε τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο πλέον ανώτερο επίπεδο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα αυτό και χθες βράδυ επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και την Αγγελα Μέρκελ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, με τη σειρά της, συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στη συνέχεια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    [07] Στους Νικς ο Θανάσης Αντετοκούνμπο

    Η φυγή του Αμάρε Στούντεμαϊρ από τους Νικς, άνοιξε την πόρτα της ομάδας της Νέας Υόρκης στον Θανάση Αντετοκούνμπο. Ο αδερφός του σταρ των Μπακς, Γιάννη Αντετοκούνμπο, ειδοποιήθηκε από τους Νικς για να ενταχθεί στην ομάδα, ως μια λύση στην περιφέρεια, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Στούντεμαϊρ.

    Εως τώρα ο Αντετοκούνμπο αγωνιζόταν με επιτυχία στη θυγατρική ομάδα των Νικς στο NBDL (αναπτυξιακή λίγκα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού), τους Γουέτσεστερ Νικς.

    Ο μεγάλος αδερφός του Γιάννη, βρίσκεται στις ΗΠΑ από το 2013 για λογαριασμό των Ντέλαγουερ 87ers, που επίσης συμμετέχουν στο NBDL, ενώ τον περασμένο Ιούνιο οι Νικς τον επέλεξαν στην 51η θέση του ντραφτ και τον παραχώρησαν στους Γουέτσεστερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 February 2015 - 13:30:30 UTC