Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρωθυπουργός ενημερώνει Στ. Θεοδωράκη και Ευ. Βενιζέλο
  • [02] Σήμερα η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [03] Η πολύ αργή ταχύτητα ανάγνωσης ξεχωρίζει με ακρίβεια τους δυσλεξικούς φοιτητές
  • [04] Χιονιάς και κρύο σε όλη τη χώρα
  • [05] Μικροπροβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων
  • [06] «Προτείνουμε παράταση για διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας»
  • [07] Β. Σόιμπλε: Περιμένουμε προτάσεις βιώσιμες και δεσμευτικές
  • [08] Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και προειδοποιεί τη Μόσχα

  • [01] Ο πρωθυπουργός ενημερώνει Στ. Θεοδωράκη και Ευ. Βενιζέλο

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (13:00) και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (14:00), θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις μας στον λαό, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελικά η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας, ενώ αναφερόμενος στη προχθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, είπε ότι ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία, γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. «Θα ήθελα με απεριόριστη εκτίμηση και φιλική διάθεση να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, όχι αυτούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα» είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Σήμερα η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, απαιτεί το Σύνταγμα στην ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, που θα διεξαχθεί σήμερα στις 19:30 στην Ολομέλεια.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για Πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, τον οποίον θα στηρίξουν και τα κόμματα της ΝΔ και των ΑΝΕΛ. Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).

    Ως πρόταση εξαιρετικά τιμητική αλλά και ως πρόταση που εμπεριέχει ευθύνη, χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την πρόταση υποψηφιότητας, που του έγινε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. «Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ.

    Στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν όψει και της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την Ολομέλεια της Βουλής.

    [03] Η πολύ αργή ταχύτητα ανάγνωσης ξεχωρίζει με ακρίβεια τους δυσλεξικούς φοιτητές

    H πολύ αργή ταχύτητα ανάγνωσης ξεχωρίζει με ακρίβεια 98,1% τους δυσλεξικούς από τους μη δυσλεξικούς, ακόμα και όταν αυτοί έχουν «νικήσει» τα εμπόδια και φοιτούν επιτυχώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το παραπάνω επιβεβαιώνει έρευνα που πραγματοποίησε η Σοφία Ράπτη, διδάκτωρ ειδικής αγωγής στο πανεπιστήμιο του Νορθάμπτον της Αγγλίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή των πανεπιστημίων Μακεδονίας και Νορθάμπτον, Γιώργου Παυλίδη, εφευρέτη του παγκοσμίως αναγνωρισμένου διαγνωστικού τεστ δυσλεξίας και διάσπασης προσοχής, γνωστού ως «Pavlidis test».

    Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι διαφορές στην ανάγνωση (ταχύτητα, ακρίβεια, κατανόηση) μεταξύ δυσλεξικών και μη δυσλεξικών φοιτητών. Για το σκοπό αυτό εξετάστηκαν δύο ομάδες: 26 δυσλεξικοί φοιτητές και 28 μη δυσλεξικοί φοιτητές. Οι ομάδες εξομοιώθηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο και το κοινωνικό- εκπαιδευτικό επίπεδο.

    «Ακόμα και στους φοιτητές που νίκησαν τη δυσλεξία και κατάφεραν να σπουδάσουν εντοπίσαμε ότι αυτό που μένει από τη δυσλεξία είναι η πάρα πολύ αργή ταχύτητα ανάγνωσης» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεώργιος Παυλίδης. Αντίθετα, όπως προσθέτει ο ίδιος «πολύ μεγάλη βελτίωση εμφανίζει η ανορθογραφία στους φοιτητές με δυσλεξία».

    [04] Χιονιάς και κρύο σε όλη τη χώρα

    Τα χιόνια και το τσουχτερό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, σήμερα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Από το πρωί χιονίζει ακόμη και μέσα στην Αθήνα, ενώ στην κεντρική και Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο έχει πέσει κάτω από το μηδέν.

    Μικροπροβλήματα παρατηρούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Μαρμάρι και από Αγία Μαρίνα για Νέα Στύρα, λόγω ισχυρών βόρειων β/α ανέμων στον Ευβοϊκό κόλπο που φθάνουν κατα τόπους τα 8 μποφόρ. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια απο το λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην Κοιλάδα των Τεμπών, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έντονη χιονόπτωση στη διάρκεια της νύχτας. Προκειμένου να διευκολυνθούν τα μηχανήματα για την εκκαθάριση του χιονιού, διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, για να αποκατασταθεί στις 05.30 το πρωί.

    [05] Μικροπροβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων

    Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Μαρμάρι και από Αγία Μαρίνα για Νέα Στύρα, λόγω ισχυρών βόρειων β/α ανέμων στον Ευβοϊκό κόλπο που φθάνουν κατα τόπους τα 8 μποφόρ. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια απο το λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσης γνωστό αν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων απο το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεσθούν κανονικά. Κλειστή παραμένει επίσης η γραμμή Καβάλα-Πρίνου λόγω βορείων ανέμων που φθάνουν πρόσκαιρα στα ανατολικά τα 8 μποφόρ.

    Το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν πριν την αναχώρησή τους με τα κατα τόπους λιμεναρχεία. Η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία εξέδωσε το πρωί δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για θάλασσα Κυθήρων-Νοτιανατολικό Κρητικό Ιεράπετρα-Νοτιοδυτικό Κρητικό-Καρπάθιο και θάλασσα Καστελόριζου.

    [06] «Προτείνουμε παράταση για διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας»

    Η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε χθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

    «Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός. Γι αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

    [07] Β. Σόιμπλε: Περιμένουμε προτάσεις βιώσιμες και δεσμευτικές

    Προτάσεις συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές περιμένει η Γερμανία και οι εταίροι του Eurogroup από την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν έχει λάβει κάποια νέα πρόταση απόψε το βράδυ. Τόνισε δε ότι τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που «για τα επόμενα δέκα χρόνια» δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η εξέλιξη εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα.

    «Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 70-80 δισεκατομμύρια, ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», ενώ υποστήριξε ότι, όταν κάποιος από την Ελλάδα μιλάει για αυτό, θέλει απλώς να αποφύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς "δεν χρειάζομαι πια λεφτά" και "δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια", βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται», δήλωσε και ερωτώμενος σχετικά με την κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπενθύμισε η Ελλάδα είχε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη των πιστωτών της: «Βοηθήσαμε την Ελλάδα μέσω αυτού του προγράμματος να χρηματοδοτηθεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά φυσικά με τον στόχο να βρει κάποτε μόνη της τον δρόμο πίσω στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της. Αυτό επρόκειτο να γίνει το 2020, αλλά πρέπει η Ελλάδα να πορευθεί σε έναν δρόμο με την αρχή ?βοήθεια για αυτοβοήθεια', προκειμένου να λύσει προβλήματα από παραλείψεις δεκαετιών. Η Ελλάδα κατάφερε αξιοσημείωτες επιτυχίες. Την περασμένη χρονιά επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από αυτό σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπου οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να δώσουν χρήματα για να την βοηθήσουν». Στο ίδιο πλαίσιο σχολίασε και την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε να μην πιέζονται οι χώρες που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. «Με όλον τον σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος. Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης. Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι όλοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας. «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα», επισημαίνει, ενώ όταν καλείται να σχολιάσει τις αναφορές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματός του δήλωσε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, «που καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες».

    [08] Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και προειδοποιεί τη Μόσχα

    Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε χθες, Τρίτη, προειδοποίηση στη Ρωσία καταδικάζοντας «αυστηρά» την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από «αυτονομιστές που δρουν από κοινού με τις ρωσικές δυνάμεις». Στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Oυκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, αν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, μόλις τρεις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, «το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πιο βαρύ».

    Η παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή βάσει των συμφωνιών του Μινσκ που συνήφθησαν στις 12 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε επισήμως από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επισήμαναν οι δύο ηγέτες στη διάρκεια της συνομιλίας τους. Οι Ουκρανοί αντάρτες εισήλθαν χθες στο Ντεμπάλτσεβε, μια πόλη στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία ήταν τις τελευταίες εβδομάδες το πιο θερμό σημείο της γραμμής του μετώπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 February 2015 - 7:30:24 UTC