Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Βαρουφάκης: Τέλος το μνημόνιο
  • [02] Κυβέρνηση: Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα
  • [03] Συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας στο Eurogroup
  • [04] Συμφωνία για τετράμηνη παράταση στο Eurogroup

  • [01] Γ. Βαρουφάκης: Τέλος το μνημόνιο

    «Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια των Μνημονίων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα η Ελλάδα, μέσα από τη διαπραγματευτική της στρατηγική, κατάφερε να δώσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα και να μιλάμε ξανά για μια Ευρώπη των λαών και για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία.

    «Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης. Η διαπραγμάτευση, πρόσθεσε, γίνεται για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα, όπως εξήγησε, αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά και να έχεις τη δυνατότητα να πεις όχι σε αυτό που θα σου προτείνουν, αν αυτό που σου προτείνουν δεν είναι σωστό, στη βάση ότι δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς.

    Σήμερα, σημείωσε, «δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε».

    «Παρά το ότι αντιμετωπίζαμε την ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και τα χρονικά περιθώρια ήταν απάνθρωπα ασφυκτικά για μια νέα κυβέρνηση, αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική και την ιδεολογία. Τον σεβασμό στους κανόνες και στη δημοκρατία. Να μην αποδεχθούμε τη ρήση κάποιων ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μείνουμε όρθιοι, να μη μείνουμε σκυφτοί, ιδίως κάτω από το βάρος της πίεσης και των χρονικών ορίων και των εξελίξεων» τόνισε και πρόσθεσε:

    «Να είμαστε όρθιοι με επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε μία συμφωνία. Αυτή δεν είναι στιγμή για να γιορτάσουμε παραπάνω. Αυτή η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα σε μια μεγάλη κατεύθυνση. Κάθε μεγάλος αγώνας ξεκινάει από ένα πρώτο βήμα».

    [02] Κυβέρνηση: Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα

    «Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε σχόλιό τους μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup και προσθέτουν ότι «ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου».

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό, ενώ υπογραμμίζουν ότι «τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία».

    Αναλυτικά η αποτίμηση των εξελίξεων και οι στόχοι της κυβέρνησης είναι οι εξής:

    1. Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.

    2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.

    3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.

    4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

    5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.

    6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.

    Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες (στην απόφαση του Eurogroup) δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ για το 2015».

    [03] Συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας στο Eurogroup

    Η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν απόψε σε συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στο Γιούρογκρουπ.

    Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα τον κατάλογο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει, περιλαμβανομένων μέτρων για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της διαφθοράς, αλλά και μέτρων διοικητικής μεταρρύθμισης. Θα εξεταστούν από ειδικούς πριν τεθούν σε ένα προσεχές Γιούρογκρουπ, ανέφερε μια ακόμη πηγή.

    Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις οι υπουργοί εξέτασαν «ένα σχέδιο ανακοίνωσης της Ευρωομάδας το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρός της Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο οποίο η Ελλάδα έδωσε τη συγκατάθεσή της», ανέφερε άλλη μια ευρωπαϊκή πηγή.

    «Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, βάσει της τρέχουσας διευθέτησης, ως το πέρας της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, που επιβεβαιώνει την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες.

    «Οι θεσμοί θα εκφράσουν μια πρώτη άποψη για το εάν είναι επαρκώς συνεκτικός ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης ώστε να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου» προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    [04] Συμφωνία για τετράμηνη παράταση στο Eurogroup

    Η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες, έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες.

    Ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές αμερικανικών ΜΜΕ προβάλλουν ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων από τις Βρυξέλλες που αναφέρουν ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της στην Ευρωζώνη έχουν φτάσει σε συμφωνία πάνω στο αίτημα της χώρας για την επέκταση της δανειακής σύμβασης.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες επικαλείται αξιωματούχο «κοντά στις συζητήσεις», ο οποίος μίλησε μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει δημοσίως, όπως τονίζεται, υποστηρίζοντας ότι «επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στη συνεδρίαση της Παρασκευής των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 February 2015 - 21:30:21 UTC