Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Die Zeit: Ο Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση
  • [02] «Σημείο καμπής για την Ελλάδα η τετράμηνη παράταση»
  • [03] Δύο συλλήψεις για τον τραυματισμό του αστυνομικού στο Ζεφύρι
  • [04] Άρχισε η εκκένωση του Κέντρου Κράτησης της Αμυγδαλέζας
  • [05] «Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την αξιοποίηση του Ελληνικού
  • [06] Έναρξη της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό

  • [01] Die Zeit: Ο Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση

    «Ο Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση», έχει τίτλο άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» και στο οποίο επισημαίνεται ότι «οι Έλληνες μπορούν και πάλι να επεξεργάζονται οι ίδιοι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών τους». Η χώρα «δεν σώθηκε, αλλά ανακτά ένα κομμάτι της ακεραιότητάς της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος και επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα είναι προ πάντων δικό της.

    «Η πιο σημαντική επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα: δεν θα υπάρξουν νέα δραστικά μέτρα λιτότητας» τονίζει ο συντάκτης, αλλά διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα σπαταλήσει χρήματα σε κοινωνικά προγράμματα. Αντιθέτως, εξηγεί, το νέο σχέδιο είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς προβλέπει μεταρρυθμίσεις στους τομείς της φορολογίας και της Δικαιοσύνης. «Η νέα κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει ειδικά τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Σε αυτό όλοι οι προκάτοχοί του έχουν (εσκεμμένα) αποτύχει» προσθέτει ο αρθρογράφος και συνεχίζει αναφέροντας ότι μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός υφίστατο μέτρα τα οποία υπαγορεύονταν από τους πιστωτές. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε τώρα να διώξει την τρόικα από τη χώρα, όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές. Αλλά πέτυχε έναν καλό συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», καθώς οι μεταρρυθμίσεις δεν θα υπαγορεύονται από το εξωτερικό, αλλά θα τις επεξεργάζονται από κοινού οι πιστωτές με την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, για πρώτη φορά σε αυτή την κρίση τίθενται τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

    [02] «Σημείο καμπής για την Ελλάδα η τετράμηνη παράταση»

    "Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, συνιστούν σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη", σύμφωνα με σχόλιο κυβερνητικών κύκλων με το οποίο συνοψίζουν τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι σε μία διαπραγμάτευση, η μία πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει το 100% των θέσεών της, ενώ τονίζει ότι κατά το επόμενο τετράμηνο, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσει τις θέσεις της.

    Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής. Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα.

    Συνοψίζοντας τις εξελίξεις και διαγράφοντας τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση επισημαίνει:

    1. Η μόλις ενός μηνός κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη.

    2. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο "current program", να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον.

    3. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε καταρχήν με τους θεσμούς, έχει σα θεμέλιο των ατζέντα της κυβέρνησης. Οικοδομείται δηλαδή πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι' αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.

    4. Επίσης, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Το πρόγραμμα δηλαδή νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους.

    5. Τέλος, στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, στα οποία ήδη έχουμε αναφερθεί, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον «δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος). Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.

    6. Είναι προφανές ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεων της -πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζον, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά? Κατά συνέπεια, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Στο διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.

    [03] Δύο συλλήψεις για τον τραυματισμό του αστυνομικού στο Ζεφύρι

    Πατέρας και γιος συνελήφθησαν στο Ζεφύρι για τους πυροβολισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού από σκάγια στο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ΙΧ αυτοκίνητο, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δράστης του πυροβολισμού είναι ο πατέρας.

    Ο πυροβολισμός ερρίφθη από παρακείμενο σπίτι και οι συλληφθέντες δεν φαίνεται να έχουν σχέση με τα άτομα που ήλεγχαν οι αστυνομικοί. Και οι δύο συλληφθέντες είναι Ρομά και κατά πληροφορίες χρήστες ναρκωτικών.

    [04] Άρχισε η εκκένωση του Κέντρου Κράτησης της Αμυγδαλέζας

    Άρχισε από την περασμένη Παρασκευή η απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών από το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας, με στόχο να κλείσει εντός περίπου 100 ημερών το κέντρο, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

    Την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώτοι 20 αλλοδαποί, ενώ σήμερα αφέθηκαν άλλοι 30. Ήδη από τους 1.080 κρατούμενους που υπήρχαν στην Αμυγδαλέζα έχουν απομείνει 980 και αυτό θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση.

    Όπως διευκρινίστηκε από στέλεχος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης του κέντρου, σε πρώτη φάση αφήνονται ελεύθεροι οι αιτούντες άσυλο, αφού μελετούνται οι φάκελοι, ενώ θα ακολουθήσουν οι ανήλικοι και άλλες ευπαθείς ομάδες καθώς και οι έχοντες συμπληρώσει έξι μήνες κράτησης.

    Το ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ είναι τι θα γίνει κυρίως με τους ανήλικους, οι οποίοι θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, γι' αυτό και γίνονται συνεννοήσεις με όλους τους φορείς, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    [05] «Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την αξιοποίηση του Ελληνικού

    Η μείζονα σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπ΄ αριθμ. 1183/2015 απόφασή της, ομόφωνα και αμετάκλητα «άναψε το πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και εγγυητή αυτής τη «Lamda Development Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων».

    Τον Δεκέμβριο του 2014, στη μείζονα αυξημένη 7μελή σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε η αίτηση αναθεώρησης της Περιφέρειας Αττικής και οι παρεμβάσεις υπέρ της Περιφέρειας του δικηγόρου Γιώργου Κόκκα ατομικά και ως εκπρόσωπου της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας», της Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια» και δύο πολιτών.

    Η Περιφέρεια Αττικής κ.λπ. ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε νόμιμο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία Lamda Development.

    Σήμερα, η μείζονα σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο τον Ν. Αγγελάρα, γενικό επίτροπο Επικρατείας τον Μιχ. Ζυμή και εισηγητή τον σύμβουλο Σταμ. Πουλή, απέρριψε ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς της αίτησης αναθεώρησης της Περιφέρειας Αττικής και των άλλων που είχαν ασκήσει παρεμβάσεις (κ. Κόκκας, κ.λπ.) υπέρ της Περιφέρειας Αττικής.

    [06] Έναρξη της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό

    Μετά τη σημερινή έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup, αρχίζει η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ως το τέλος Απριλίου σε πρώτη φάση και στη συνέχεια ως τον Ιούλιο. Αυτό διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που σημειώνουν ότι στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, αχαρτογράφητες πτυχές είναι ο τρόπος που θα καλυφθεί η χρηματοδότηση της χώρας αλλά και το πώς θα γίνει η αξιολόγηση από τους θεσμούς.

    Από την ελληνική πλευρά διατηρείται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου καθώς και η καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα απευθείας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποπληρωθεί η δόση του Μαρτίου.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η αξιολόγηση από τους «θεσμούς» δεν θα γίνεται με τον τρόπο που γινόταν με την τρόικα και ιδιαίτερα μέσω της άφιξής τους στην Αθήνα.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το επόμενο τετράμηνο, που είναι το χρονικό διάστημα της ενδιάμεσης συμφωνίας «χρειάζεται ένα ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στο Δημόσιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 February 2015 - 19:30:25 UTC