Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: «Ολική επαναφορά των εργασιακών σχέσεων» με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Μάρτιο
  • [02] Η ΝΔ θα ψηφίσει την παράταση, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

  • [01] Π. Σκουρλέτης: «Ολική επαναφορά των εργασιακών σχέσεων» με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Μάρτιο

    «Στρατηγικής σημασίας επιχειρησιακή παρέμβαση» χαρακτήρισε τα σύγχρονα προγράμματα πληροφορικής και επικοινωνιών με τα οποία εξοπλίζεται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στην απλούστευση των διαδικασιών του ΣΕΠΕ, ώστε «να ξεπεραστούν τα εμπόδια της πολυπλοκότητας και της γεωγραφικής διασποράς, τα οποία αποτελούν και τα σημαντικότερα προβλήματα της Επιθεώρησης Εργασίας».

    Βασικός στόχος της μεταρρύθμισης, είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

    «Θα πρέπει να μην θεωρούμε πολυτέλεια ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητα των εργαζομένων και αφορούν τα θέματα της ασφάλειας εργασίας και της υγείας. Συνηθίσαμε τα χρόνια του Μνημονίου αυτές τις έννοιες να τις θεωρούμε εν πάση περιπτώσει περιττές, αλλά δεν είναι έτσι» τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα του ύψους των προστίμων που επιβάλλονται σήμερα για την αδήλωτη εργασία, και φθάνουν τα 10.500 ευρώ, ο κ. Σκουρλέτης, εμφανίστηκε ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές, μετά από διάλογο, «ώστε ο έλεγχος να είναι αποτελεσματικός, χωρίς όμως να γίνεται εξοντωτικός» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν στη συνέντευξη στελέχη του ΣΕΠΕ, το 20% των προστίμων που επιβάλλονται εξοφλούνται με την προβλεπόμενη έκπτωση του 30% του ύψους του προστίμου, ενώ τα υπόλοιπα «επιλύονται στα δικαστήρια ή καταλήγουν στον κάλαθο των ανεξόφλητων οφειλών». Εν συνεχεία ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε «στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους χώρους εργασίας, στην αγορά εργασίας μετά τις εκλογές». «Καθημερινά πληροφορούμαστε» πρόσθεσε «ότι υπάρχει ένα μπαράζ και μια προσπάθεια από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ενόψει των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνησή μας στα ζητήματα που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και αναφέρομαι στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, υπάρχει μια προσπάθεια η οποία θα έλεγα ότι κινείται στα όρια μιας καταχρηστικής ερμηνείας του νόμου, μια προσπάθεια εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν υπό άλφα συνθήκες να μεταταγούν στο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Θα ελεγχθούν αυτές οι περιπτώσεις. Και θέλουμε να καλέσουμε, χωρίς να υποκαθιστούμε τον ρόλο των συνδικάτων σήμερα τους ίδιους τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτές τις προσπάθειες» σημείωσε και τόνισε, ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο «το οποίο θα αποκαθιστά το κύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα δίνει φωνή στους ίδιους τους εργαζόμενους».

    Με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, αποκαθίστανται και οι αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ, ενώ θα καταργείται η έκτης πράξη του 2012 του υπουργικού συμβουλίου με την οποία μεταξύ άλλων παγώνουν οι τριετίες περιορίζεται η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, ενώ το ύψος του κατώτερου μισθού καθορίζεται μονομερώς από την κυβέρνηση. Σε ότι αφορά το όριο των ομαδικών απολύσεων θα επανέλθει στα προ του μνημονίου επίπεδα. Για το θέμα της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε, ότι οι αλλαγές αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2016 μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

    [02] Η ΝΔ θα ψηφίσει την παράταση, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    «Η παράταση, την οποία η κυβέρνηση ζήτησε, θα ψηφιστεί και από τη Νέα Δημοκρατία, απομένει όμως να διευκρινιστεί πότε θα έρθει προς ψήφιση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» συμπληρώνοντας πως επειδή «η προθεσμία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου» πρέπει «μέχρι το Σάββατο, είτε να επικυρωθεί στη Βουλή, είτε ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι την 1η Μαρτίου η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακάλυπτη».

    «Στη συζήτηση θα φανεί πως μιλάμε για τετράμηνη επέκταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης. Αν ανατρέξετε στο "καταραμένο μνημόνιο" θα διαπιστώσετε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του e-mail Βαρουφάκη είναι copy-paste, δηλαδή μεταρρυθμίσεις οι οποίες υπήρχαν και τις οποίες υλοποιούσαμε- και καλώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αποτυπώνεται μόνο με γενικό τρόπο». «Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε μια σημαντική εκτροπή στον προϋπολογισμό, ήδη από τον πρώτο μήνα, η οποία θα καταστήσει την επίτευξη αυτού του στόχου εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση» πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε πως «ήδη τον Μάρτιο θα υπάρξουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, τις οποίες η κυβέρνηση δεν μας έχει εξηγήσει πώς θα καλύψει...». Εκτίμησε, τέλος ότι «... ένα τρίτο μνημόνιο είναι προ των πυλών, και αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα. Αντίθετα αυτό που είναι θετικό είναι ότι πλέον υπάρχει μια συμφωνία σε μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής και αφήνουμε πίσω μας αυτό τον ψεύτικο διχασμό μνημονίου- αντιμνημονίου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 February 2015 - 13:30:20 UTC