Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις μας
  • [02] Δ. Στρατούλης: Θα τηρηθεί η δέσμευσή μας για την καταβολή της 13ης σύνταξης
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Αν θα μπει έκτακτος φόρος, θα αφορά τους έχοντες
  • [04] Το Σ.Α. του ΟΗΕ καταδίκασε τις καταστροφές των τζιχαντιστών στο Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Μοσούλης
  • [05] Επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά άμεσα το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»
  • [06] Μεταλλάξεις λευχαιμίας έχουν στο DNA τους το 20% των μεσήλικων και το 70% των υπερήλικων

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις μας

    Στα σχέδια που, όπως είπε, υπήρχαν για την ανατροπή της κυβέρνησης από συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση, με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης»ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Αποκάλυψε, επίσης, ότι, πέραν αυτών, στόχος ήταν και η δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος«αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου».

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ανακοινώσεις που έκανε χθες στο υπουργικό συμβούλιο για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της επόμενης εβδομάδας, για την αντιμετώπιση του«τερατώδους καθεστώτος διαφθοράς και διαπλοκής»,ενώ τόνισε την ανάγκη, το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην γίνει ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν και να στηρίζει, αλλά και να τηρεί κριτική στάση στην κυβέρνηση

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία -γέφυρα με τους δανειστές, επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός αισθάνεται να κερδίζει την αξιοπρέπεια που του αμφισβητούσαν και του στερούσαν και πρόσθεσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση είπε«όχι ένα, αλλά πολλά, αλλεπάλληλα ΟΧΙ μέσα σε λίγες μέρες, παρά τις πιέσεις, που σε ορισμένες στιγμές έγιναν αφόρητες και πήραν το χαρακτήρα εκβιασμού».

    Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι πλέον σαφές, ότι η τρόικα τελείωσε και«ας βαφτίζουν, ορισμένοι του παλιού καθεστώτος, τρόικα την Κομισιόν, ή τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, με τους οποίους φυσικά συνεργαζόμαστε και συζητάμε, αφού ανήκουμε στην ευρωζώνη».

    Πρόσθεσε ότι«η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσμικός και πέραν κάθε ελέγχου και δημοκρατικής νομιμοποίησης, μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε και τυπικά».

    Αναφερόμενος εκτενώς στις διαπραγματεύσεις και στα σχέδια που, όπως είπε, υπήρχαν για ανατροπή της κυβέρνησης, έκανε λόγο για«τρεις αλήθειες»,τις οποίες και περιέγραψε, ενώ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας ότι«το σχέδιο, στο οποίο συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, που την ώρα που η Ελλάδα διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα εναντίον της εθνικής προσπάθειας.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για«απίστευτη άγνοια των πραγματικών δεδομένων που αφορούν στην Ελλάδα και στην ελληνική Αριστερά καθώς όλες αυτές οι δυνάμεις στις οποίες αναφέρθηκε υποτίμησαν"την αποφασιστικότητα και την αντοχή μας"».

    Αναφερόμενος στα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα δεν μπορεί να γίνει -και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει- ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση, θα τη στηρίξει στις προσπάθειές της μαχητικά, αλλά πάντα κριτικά, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς.

    Τόνισε μάλιστα την ανάγκη το κόμμα«να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση όταν χρειάζεται και όταν κρίνει ότι κάποιες επιλογές της είναι λαθεμένες».

    [02] Δ. Στρατούλης: Θα τηρηθεί η δέσμευσή μας για την καταβολή της 13ης σύνταξης

    Η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως Δώρο Χριστουγέννων, θα τηρηθεί, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", τονίζοντας ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη και αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και μια δαπάνη ακριβώς 545 εκατ. ευρώ. Επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ότι έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς, όπως είπε, αφορά δαπάνη η οποία θα γίνει στις 20 Δεκέμβρη του 2015 και υπήρχαν άλλα ζητήματα που έπρεπε να προωθηθούν με προτεραιότητα, όπως τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Ερωτηθείς έαν η ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός τετραμήνου, απάντησε πως δεν έχει καμία σημασία να ψηφιστεί μέσα στο τετράμηνο ή τον Ιούλιο, μια παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Σχετικά με τις περιπτώσεις που ένας συνταξιούχος με αποδοχές κάτω των 700 ευρώ θεωρείται δικαιούχος, αλλά έχει υψηλό οικογενειακό εισόδημα, ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για "υπαρκτό πρόβλημα" και είπε ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα αντιμετωπιστούν όταν έρθει η ώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Αν θα μπει έκτακτος φόρος, θα αφορά τους έχοντες

    Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο τετράμηνο, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Βαρουφάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

    Το πρώτο, είπε, που έχουμε να κάνουμε «είναι η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από κει και πέρα πρέπει να λύσουμε το χρηματοδοτικό κενό, να αρχίσουμε να νομοθετούμε, με σκοπό να θεραπεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

    Τόνισε ότι ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, με βασικούς στόχους, την αναδιάρθρωση του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης δεκαετίας και τις επενδύσεις.

    Ο κ. Βαρουφάκης έστειλε μήνυμα ότι αυτοί που έχουν και είναι μέρος του προβλήματος «θα πρέπει να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα», τονίζοντας ότι «μέρος του πατριωτικού μας καθήκοντος είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος, ωστόσο, δεν το απέκλεισε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί διευκρινίζοντας ότι «αν χρειαστεί να μπει, θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να τον πληρώσουν».

    «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι' αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ' αυτούς που έχουν να πληρώσουν, όχι σ' αυτούς που δεν έχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι «είμαστε εντάξει ταμειακά έναντι των Ελλήνων πολιτών. Εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ τον Μάρτιο αλλά συζητάμε ήδη με τους εταίρους». «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν ότι ακόμα και οι επιστροφές των κερδών από την ΕΚΤ θα γίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση. Εμείς λέμε να μην μας τα δώσετε, δώστε τα απευθείας στο ΔΝΤ. Μας λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Τους λέω φτιάξτε τον» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

    Πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι το αφορολόγητο θα επανέλθει σταδιακά σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι ντρέπεται που υπάρχουν φτωχοί Έλληνες οι οποίοι καταβάλουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.

    Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ απέκλεισε αυξήσεις στον τουρισμό, τα φάρμακα, τα βιβλία και στα τρόφιμα. «Θα βρούμε κάποιο προϊόν κάπου θα υπάρξει μία εξομάλυνση, μία εξισορρόπηση» ανέφερε ο υπουργός.

    [04] Το Σ.Α. του ΟΗΕ καταδίκασε τις καταστροφές των τζιχαντιστών στο Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Μοσούλης

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τις πρόσφατες όπως τις χαρακτήρισε «βάρβαρες τρομοκρατικές πράξεις» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, αναφερόμενο μεταξύ άλλων στην καταστροφή αρχαίων γλυπτών. Σε βίντεο που ανήρτησε η εξτρεμιστική οργάνωση φαίνονται μέλη του ΙΚ να καταστρέφουν με βαριοπούλες αρχαία ασσυριακά αγάλματα και γλυπτά που χρονολογούνται τον 7ο π.Χ. αιώνα, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν σύμβολα ειδωλολατρίας.

    «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις συνεχιζόμενες βάρβαρες τρομοκρατικές ενέργειες του ΙΚ στο Ιράκ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επαναλαμβάνεται επίσης ότι η οργάνωση «πρέπει να ηττηθεί και πρέπει να παταχθεί η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που ενστερνίζεται η οργάνωση».

    Επίσης καταδίκασε «την εκ προθέσεως καταστροφή αναντικατάστατων θρησκευτικών και πολιτιστικών κειμηλίων, τα οποία στεγάζονταν στο Μουσείο της Μοσούλης καθώς και το κάψιμο χιλιάδων βιβλίων και σπάνιων χειρόγραφων στη Βιβλιοθήκη της Μοσούλης».

    [05] Επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά άμεσα το «φαινόμενο του θερμοκηπίου»

    Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά άμεσα το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», δηλαδή το διοξείδιο του άνθρακα να παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, «φωτογραφίζοντας» έτσι και επιβεβαιώνοντας σε πραγματικό χρόνο την κλιματική αλλαγή.

    Οι επιστήμονες ασφαλώς γνώριζαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με διάφορους τρόπους, όπως τους θεωρητικούς υπολογισμούς, τα εργαστηριακά τεστ, τις προσομοιώσεις σε υπολογιστές και διάφορους μετεωρολογικούς δείκτες. Όμως έως τώρα δεν είχαν δει μπροστά στα μάτια τους το φαινόμενο.

    Οι Αμερικανοί ερευνητές για πρώτη φορά μέτρησαν πόση υπέρυθρη ακτινοβολία αναγκάζεται να επιστρέψει στην επιφάνεια της Γης λόγω του εμποδίου που συναντά από το αυξημένο διοξείδιο στην ατμόσφαιρα. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία των κλιματολογικών μοντέλων.

    [06] Μεταλλάξεις λευχαιμίας έχουν στο DNA τους το 20% των μεσήλικων και το 70% των υπερήλικων

    Τουλάχιστον ένας στους πέντε μεσήλικες ηλικίας 50 έως 60 ετών (ποσοστό 20%) και επτά τους δέκα υπερήλικες άνω των 90 ετών (ποσοστό 70%) εμφανίζουν τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις με αυτές που παρατηρούνται στα καρκινικά κύτταρα των ασθενών με λευχαιμία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι, όσο μεγαλώνουν, παρουσιάζουν στο DNA τους ενδείξεις λευχαιμίας.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αιματολόγο Γιώργο Βασιλείου του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust του Κέμπριτζ, ανέφεραν ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο πως η γήρανση συνοδεύεται από μεταλλάξεις σχετικές με τη λευχαιμία.

    Οι περισσότερες μορφές καρκίνου ξεκινούν με μια μοναδική μετάλλαξη σε ένα μεμονωμένο κύτταρο και σταδιακά οι μεταλλάξεις αυξάνονται.

    Οι επιστήμονες θεωρούν τη λευχαιμία πολύ χρήσιμη για την μελέτη των απαρχών του καρκίνου, επειδή είναι ευκολότερο κανείς να αποκτήσει και να αναλύσει δείγματα αίματος, παρά άλλων ιστών του σώματος.

    «Αυτό που μας εξέπληξε, ήταν ότι βρήκαμε αυτές τις μεταλλάξεις σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων» δήλωσε ο ερευνητής δρ. Τόμας ΜακΚέρελ. «Αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς η γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε λευχαιμία, αν και η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων δεν θα προλάβει να ζήσει αρκετά για να συσσωρεύσει όλες τις μεταλλάξεις που χρειάζονται, προκειμένου να εμφανισθεί η λευχαιμία» πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 February 2015 - 11:30:25 UTC