Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφωνεί με τις δηλώσεις Βαρουφάκη το Ποτάμι
  • [02] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Έφυγε από τη ζωή ο Γιασάρ Κεμάλ, «ο Καζαντζάκης της Τουρκίας»

  • [01] Διαφωνεί με τις δηλώσεις Βαρουφάκη το Ποτάμι

    Διαφωνεί το Ποτάμι με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ότι εφ? όσον χρειαστεί ίσως να επιβληθούν έκτακτοι φόροι στα υψηλά εισοδήματα.

    «'Oχι άλλοι φόροι. Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα επιβάλλουν έκτακτο φόρο- αν χρειαστεί- είναι άλλο ένα δείγμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργασμένες λύσεις και πάει να αντιγράψει αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας και τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες υπερφορολογούνται και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η σπατάλη, και όχι να αυξηθούν και άλλο οι φόροι.

    «Προεκλογικά όλοι είχαμε συμφωνήσει ότι με έκτακτες εισφορές και ξαφνικούς νέους φόρους δε χτίζεις ανταγωνιστική οικονομία. Και τώρα μετεκλογικά - αντί να κάνουμε τα λόγια πράξεις - κάθε μέρα ακούμε και για μια νέα εισφορά. Χτες είπαν ότι θα αυξήσουν το ανταποδοτικό τέλος για μια "νέα μεγάλη ΕΡΤ", σήμερα είχαμε τις "υποσχέσεις" για έκτακτους φόρους. Αύριο τι θα ακούσουμε;», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού

    [02] Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

    Με τοποθετήσεις 50 και πλέον στελεχών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο, εγκρίνεται η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως και η εισήγηση που έκανε για τη διεξαγωγή πολιτικού, προγραμματικού και αξιακού Συνεδρίου, αλλά και για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Επιπλέον, εξουσιοδοτήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο να επιλύσει επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση, στην πορεία προς το Συνέδριο που θα διενεργηθεί 15-17 Μαΐου.

    Πριν από τις ανακοινώσεις του προεδρείου και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων, ορισμένα μέλη της ΚΠΕ ζητούσαν να διευκρινιστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν κάποια ζητήματα στη λεπτομέρεια τους, όπως για το εάν το Συνέδριο του Μαίου θα εκλέξει νέα Όργανα και για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου Μητρώου των μελών που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο. Τις αποφάσεις για τα παραπάνω ζητήματα εξουσιοδοτήθηκε να τις λάβει το Πολιτικό Συμβούλιο.

    Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων, ο Γραμματέας της ΚΠΕ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «το ζητούμενο σήμερα είναι ένα νέο σχέδιο για την παράταξη, ένας νέος ιδεολογικός προσανατολισμός, υπερκομματική εθνική αφήγηση που θα λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας», προσθέτοντας πως «όταν αντιμετωπίσουμε αυτά, θα βρούμε και πρόσωπα που θα υπηρετήσουν από θέση ευθύνης την παράταξή μας, χωρίς να ψάχνουν μια στείρα μίμηση».

    Διαβάστε επίσης:

    Έναν μήνα μετά τις εκλογές «βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικό κενό...» εκτίμησε ο Ευ. Βενιζέλος

    [03] Έφυγε από τη ζωή ο Γιασάρ Κεμάλ, «ο Καζαντζάκης της Τουρκίας»

    Σε ηλικία 92 ετών πέθανε ο Γιασάρ Κεμάλ, «ο Καζαντζάκης της Τουρκίας», όπως συνήθιζε να λέει άλλος ένας σημαντικός Τούρκος λογοτέχνης, ο Ντεμιρτάς Τζε?χούν, για τον συντοπίτη του συγγραφέα.

    Από τα 'Αδανα ξεκίνησε η μεγάλη πορεία του Γιασάρ Κεμάλ. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Ιντζέ Μεμέντ», το 1955, ήταν η αρχή για μία εργογραφία η οποία είχε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα πάθη του, αλλά σε ένα σκηνικό στοιχείων και παραδόσεων από την ιδιαίτερη πατρίδα του Γιασάρ Κεμάλ.

    «Το μυθιστόρημα είναι ο άνθρωπος και όσο υπάρχει αυτός, δεν εξαντλείται η πηγή για έναν μυθιστοριογράφο» έλεγε ο Γιασάρ Κεμάλ σε συνεντεύξεις του και συνήθιζε να υπογραμμίζει ότι «τα πρώτα μυθιστορήματα είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια».

    Η πορεία του Γιασάρ Κεμάλ έχει να επιδείξει πολλά δείγματα γραφής από τα πάθη του ανθρώπου που δεν περιγράφονται μόνο στο χώρο των Αδάνων, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Όπως γίνεται στο μυθιστόρημά του «Θυμωμένη Θάλασσα» που αναφέρεται στη σχέση ενός ψαρά με ένα δελφίνι την εποχή της μεγάλης σφαγής των δελφινιών στην Κωνσταντινούπολη. Όπως επίσης γίνεται στην τετραλογία του «Η Ιστορία ενός νησιού» η οποία έχει για σκηνικό ένα νησί στη θάλασσα του Μαρμαρά που εγκατέλειψαν οι Έλληνες κάτοικοί του με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά το 1923.

    Από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Τουρκίας ήταν ο Γιασάρ Κεμάλ, ο οποίος μαζί με τους Ναζίμ Χικμέτ και Αζίζ Νεσίν, είναι από τους πιο γνωστούς Τούρκους στο εξωτερικό μέσω των μεταφράσεων των βιβλίων τους. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα.

    Ο Κεμάλ νοσηλευόταν από τις 14 Ιανουαρίου στην εντατική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Τσάπα της Κωνσταντινούπολης με προβλήματα πνευμονίας και αρρυθμίας στην καρδιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 February 2015 - 21:30:25 UTC