Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομάδα νομοθετικών πρωτοβουλιών
  • [02] Ξεκινά σήμερα η δίκη για το Βατοπέδι
  • [03] Β. Σόιμπλε: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
  • [04] «"Βρώμικη" λέξη το "κούρεμα" για τους πιστωτές μας»
  • [05] Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης ο νικητής των εκλογών στην Εσθονία
  • [06] Βίντεο δείχνει αστυνομικούς να σκοτώνουν άστεγο στο Λος Άντζελες
  • [07] Συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη με τη Β. Νούλαντ

  • [01] Εβδομάδα νομοθετικών πρωτοβουλιών

    Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα αφορά το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, θα κατατεθούν νομοσχέδια για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

    Στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

    Το επόμενο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

    Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.

    Επίσης, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε «να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

    Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

    Τέλος, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.

    [02] Ξεκινά σήμερα η δίκη για το Βατοπέδι

    Στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει προσδιοριστεί για σήμερα η έναρξη της δίκης για την υπόθεση των αποκαλούμενων «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου, με βασικούς κατηγορουμένους τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στη Μονή, μοναχό Αρσένιο. Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι άλλα 12 πρόσωπα.

    Επτά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες ανταλλαγές, οι κατηγορούμενοι καλούνται πλέον να λογοδοτήσουν στο ακροατήριο για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται, είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων. Η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή, στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.

    [03] Β. Σόιμπλε: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο «άνθρωπος της εβδομάδας» για την εκπομπή «Berlin direkt» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Στο επίκεντρο του αφιερώματος βρέθηκε η κρίση του ευρώ, η πολιτική του κ. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας και η σχέση του με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

    «Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους ή οπουδήποτε αλλού. Εμένα με ενδιαφέρει το σε τι έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις δημόσιες δηλώσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης. «Αν ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση την συμβουλή μου, θα έλεγα: συμπεριφερθείτε έτσι ώστε να βρείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, διότι χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών. Έτσι όπως συμπεριφέρονται ή έτσι όπως αυτό εκλαμβάνεται στα διεθνή ΜΜΕ, δεν έχω την αίσθηση ότι ενισχύεται πραγματικά η εμπιστοσύνη και αυτό με αφήνει άναυδο, διότι κατά την δική μου άποψη, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», τονίζει.

    Σε άλλη συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι κατανοεί την έλλειψη εμπιστοσύνης στην γερμανική κοινή γνώμη για την μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την τετράμηνη παράταση που δόθηκε για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης - αλλά κυρίως της Ελλάδας. Αν θέλουν βοήθεια, πρέπει να κάνουν αυτό που έχει συμφωνηθεί. Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει δυσκολέψει αρκετά την θέση της, με αυτή την ρητορική που έξω από την Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή», δηλώνει.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη σε σχέση με τις πληρωμές της Ελλάδας στην ΕΚΤ αποτελούν απειλή ή ακόμη και εκβιασμό, ο κ. Σόιμπλε τονίζει: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο, διότι έχει υπογράψει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της πλήρως και έγκαιρα. Γνωρίζει - πρέπει να το γνωρίζει, διότι είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής Οικονομίας, άρα τα ξέρει όλα αυτά - ότι την στιγμή που δεν θα πληρώσει εγκαίρως την πρώτη δόση, αυτό σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Το τι θα συμβεί τότε στην Ελλάδα, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να ευθύνομαι για αυτό».

    [04] «"Βρώμικη" λέξη το "κούρεμα" για τους πιστωτές μας»

    Όπως η λέξη «τρόικα» είναι «βρώμικη» για την Ελλάδα, έτσι και το «κούρεμα» είναι «βρώμικη» λέξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ τονίζει ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα ή διαγραφή του χρέους και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση του χρέους της το καλοκαίρι.

    «Όπως εμείς δεν θέλουμε να ακούμε πια τη λέξη "τρόικα", έτσι και οι πιστωτές μας δεν θέλουν να ακούν τη λέξη "κούρεμα". Το καταλαβαίνω», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος προκειμένου να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις σχεδόν 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ενώ, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, η πληρωμή θα είναι «αδύνατη» χωρίς μια συμφωνία μετά την τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

    Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι υπάρχουν «πιο έξυπνες λύσεις» από μια διαγραφή χρέους και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση των swaps, ενώ προτείνει την έκδοση κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις θα είναι συνδεδεμένες με τα νούμερα του ΑΕΠ: «Τότε θα είχαν και οι πιστωτές μας συμφέρον από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας», εξηγεί.

    Σε ό,τι αφορά το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2014, ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για «επίδραση αποπληθωρισμού» και προσθέτει ότι οι μισθοί και οι τιμές εξακολουθούν να πέφτουν και αυτό είναι δείγμα σοβαρής ύφεσης.

    [05] Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης ο νικητής των εκλογών στην Εσθονία

    Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, το μείζον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Εσθονία, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη χώρα, σε κλίμα εντεινόμενης ανησυχίας για την ασφάλειά της, εξαιτίας ιδίως των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 100% των ψήφων τα οποία δημοσιοποίησε η εσθονική εκλογική επιτροπή στον ιστότοπό της, το κόμμα του πρωθυπουργού Τάαβι Ρόιβας θα καταλάβει τις 30 από τις συνολικά 101 έδρες της Βουλής της Εσθονίας, ενώ το φιλορωσικό Κόμμα του Κέντρου ακολουθεί με 27, οι Σοσιαλδημοκράτες με 15 και το συντηρητικό κόμμα IRL με 14 έδρες.

    [06] Βίντεο δείχνει αστυνομικούς να σκοτώνουν άστεγο στο Λος Άντζελες

    Αστυνομικοί του Λος Άντζελες σκότωσαν χθες έναν άστεγο και εικόνες από το συμβάν αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το βίντεο δείχνει τη βίαιη συμπλοκή μεταξύ ενός άνδρα πολύ ταραγμένου και αστυνομικών που προσπαθούσαν να τον ακινητοποιήσουν στη φτωχή γειτονιά Σκιντ Ρόου, κοντά στο κέντρο της πόλης. Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν τα πυρά δεν είναι ακριβείς επί του παρόντος.

    «Πέτα κάτω το όπλο» ακούγεται στο βίντεο πριν από τους πυροβολισμούς και πριν περαστικοί αρχίσουν να καλούν σε βοήθεια. Η αστυνομία του Λος Άντζελες δεν έκανε κανένα σχόλιο, ωστόσο τοπικό μέσο ενημέρωσης μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένας αστυνομικός είχε ανοίξει πυρ. Λίγο μετά τα πυρά, ο θάνατος του άνδρα διαπιστώθηκε σε νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην εφημερίδα Los Angeles Times.

    [07] Συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη με τη Β. Νούλαντ

    Το αδιέξοδο στο Κυπριακό, οι τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη στη Μόσχα και θέματα τρομοκρατίας αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

    Επίσης, αύριο θα έχει συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ. Οι δυο Κύπριοι αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC. Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και αρκετοί Αμερικανοί πολιτικοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 March 2015 - 7:30:23 UTC