Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ζητάει η ΝΔ
  • [02] Για «κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου» κάνει λόγο το ΚΚΕ
  • [03] Ρόλο στη Βουλή για να επιστρέψουν οι καταθέσεις των βουλευτών από το εξωτερικό
  • [04] Συνελήφθη η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου - Προθεσμία πήρε ο 32χρονος που φέρεται ως συνεργός του Ξηρού
  • [05] Συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου
  • [06] «Η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως με χειρότερα πράγματα»
  • [07] Μεγάλη επιχείρηση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στο Τικρίτ για την εκδίωξη των τζιχαντιστών
  • [08] Περαιτέρω εξηγήσεις από το Ιράν, ζητά η ΙΑΕΑ

  • [01] Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ζητάει η ΝΔ

    Τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ζητάει η ΝΔ, καθώς κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο να υπάρξει πλήρης και σε βάθος ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για την ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη με την έκδοση NOTAM από την Τουρκία, με την οποία η γειτονική χώρα δεσμεύει μεγάλη περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις ως το τέλος του χρόνου.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, επικοινώνησε σήμερα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που δημιουργείται έπειτα από την έκδοση από την Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου της συγκεκριμένης NOTAM.

    [02] Για «κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου» κάνει λόγο το ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη «νέα προκλητική απόφαση-αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύει από τις 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων» και επισημαίνει: «Η αναγγελία αυτή ΝΟΤΑΜ 889/15) περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και προκαλεί προβλήματα στους σχετικούς αεροδιάδρομους».

    «Με την πρόκληση αυτή κλιμακώνονται οι ενέργειες, στις οποίες συστηματικά προβαίνει η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης τόσο της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και των ελληνικών συνόρων, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου, που ενθαρρύνεται και από τους σχετικούς σχεδιασμούς και πρακτικές του ΝΑΤΟ» αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει όρκους πίστης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν, μαζί με τουρκικές, σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και σε "προγράμματα συνεκπαίδευσης" που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή».

    [03] Ρόλο στη Βουλή για να επιστρέψουν οι καταθέσεις των βουλευτών από το εξωτερικό

    Την παρέμβαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, ζήτησε σήμερα με επιστολή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προκειμένου, μέσω του θεσμικού της ρόλου, «να ζητήσει από όλους του Έλληνες βουλευτές και τα μέλη της Κυβέρνησης που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στη χώρα μας ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον αλλά και παράδειγμα προς όλους τους συμπολίτες μας».

    «Τα μέλη της Βουλής, η συμπολίτευση, η αντιπολίτευση και όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου οφείλουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξεύρεση συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας από τη μια και τη λήψη μέτρων, τα οποία θα θωρακίζουν και θα στηρίζουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα από την άλλη» αναφέρει ο βουλευτής και τονίζει ότι «στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος- πέρα από τη βοήθεια της ΕΚΤ- θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι οι Έλληνες επανατοποθετώντας στις ελληνικές τράπεζες όσα χρήματα μεταφέρθηκαν με εμβάσματα ή διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, τα τελευταία έτη».

    [04] Συνελήφθη η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου - Προθεσμία πήρε ο 32χρονος που φέρεται ως συνεργός του Ξηρού

    Η μητέρα των αδελφών Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου, οι οποίοι είναι έγκλειστοι των φυλακών ως βασικά μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» συνελήφθη στα δικαστήρια κατηγορούμενη για υπόθαλψη της 22χρονης φοιτήτριας Αγγελικής Σπυροπούλου. Μαζί της συνελήφθη και η σύζυγος του Γεράσιμου Τσάκαλου, ενός εκ των δύο αδελφών που φέρονται ως μέλη των «Πυρήνων».

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία, η Αγγελική Σπυροπούλου συνελήφθη το πρωί, στα Περιστέρια της Σαλαμίνας. Η σύλληψή της έγινε στο σπίτι της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κρυβόταν το τελευταίο διάστημα.

    Το απόγευμα η 60χρονη μητέρα των αδερφών Τσάκαλου και η 26χρονη νύφη της θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πειραιά.

    Εν τω μεταξύ, νέα προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη ζήτησε και έλαβε απο τον ανακριτή, αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, ο 32χρονος που συνελήφθη το Σάββατο για την υπόθεση Ξηρού. Ο 32χρονος κατηγορείται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση. Την ίδια ημέρα ενώπιον του ανακριτή θα οδηγηθεί και η 36χρονη που συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου.

    [05] Συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου

    Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στο υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο της σύσκεψης αναμένεται να είναι τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς και η κάλυψη των χρηματοδοτικιών αναγκών του Δημοσίου.

    Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα και τον επικεφαλής ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο.

    [06] «Η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως με χειρότερα πράγματα»

    Την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως με χειρότερα πράγματα» έκανε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον Real fm 97,8.

    «Η πρόβλεψή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως με χειρότερα πράγματα, με την εξής έννοια: Το δημοσιονομικό κενό, επειδή έχουμε καθυστερήσει να κλείσουμε την αξιολόγηση θα είναι πολύ μεγαλύτερο, η οικονομία έχει χάσει την ορμή που είχε ξεκινήσει να έχει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν θα τρέχει με τους ρυθμούς που περιμέναμε, τα έσοδα ήδη ξεκίνησαν και υπολείπονται των προβλέψεων, θα υπάρχει, δηλαδή, ένα δημοσιονομικό κενό τεράστιο, το οποίο όσο και να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα ?πρέπει να μας το δώσουν ένα μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα- πάλι θα έχουμε προβλήματα» ανέφερε.

    Ερωτηθείς πώς βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας τον Μάρτιο και αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε: «Ανησυχώ πάρα πολύ, διότι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις δικές μας προβλέψεις τότε, είχαμε ένα κενό, ταμειακό έλλειμμα της τάξεως 4 δισ. Είναι δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι πόροι, όσο και να προσπαθεί κάποιος. Αν οι εταίροι δεν δώσουν το πράσινο φως να εκδοθούν περαιτέρω έντοκα γραμμάτια, τα οποία ευχόμαστε να αγοραστούν και από ξένους, είναι πολύ δύσκολο να κλείσει αυτό το κενό».

    [07] Μεγάλη επιχείρηση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στο Τικρίτ για την εκδίωξη των τζιχαντιστών

    Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα θέσεις των τζιχαντιστών μέσα και γύρω από το Τικρίτ, προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βόρεια της Βαγδάτης, όπου ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, ανακοίνωσε ο στρατός.

    «Οι δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων και σιιτών πολιτοφυλάκων, πραγματοποιούν επιχείρηση για να ανακτήσουν την πόλη Τικρίτ και προωθούνται από τρεις κατευθύνσεις προς Τικρίτ, Αντ-Νταούρ (νότια) και Αλ-Άλαμ (βόρεια)» δήλωσε συνταγματάρχης του ιρακινού στρατού.

    Οι ιρακινές δυνάμεις βάλλουν εναντίον προπυργίων της εξτρεμιστικής οργάνωσης, αρχίζοντας μια εκστρατεία στόχος της οποίας είναι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη σουνιτική επαρχία Σαλαχουντίν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία, από τότε που οι ριζοσπάστες σουνίτες ισλαμιστές κατέλαβαν το Τικρίτ τον Ιούνιο, προελαύνοντας ταχύτατα στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, όπου επιβάλλουν τον δικό τους νόμο και εντείνουν τις ωμότητες, όπως και στις περιοχές που ελέγχουν στη γειτονική Συρία.

    [08] Περαιτέρω εξηγήσεις από το Ιράν, ζητά η ΙΑΕΑ

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί επ΄αόριστον η έρευνα της Υπηρεσίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη παράσχει σημαντικές πληροφορίες.

    «Το Ιράν θα πρέπει να παράσχει εξηγήσεις που θα επιτρέπουν στην υπηρεσία να αποσαφηνίσει δύο σημαντικά πρακτικά μέτρα» δήλωσε ο Αμάνο ενώπιον του Συμβουλίου των Κυβερνητών της Υπηρεσίας, που εδρεύει στη Βιέννη. Τα δύο μέτρα, τα οποία συνδέονται με τις φερόμενες δοκιμές εκρηκτικών υλών, καθώς και άλλα μέτρα που ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για την κατασκευή ατομικών όπλων, θα έπρεπε να έχουν αποσαφηνιστεί από την Τεχεράνη μέχρι τον περασμένο Αύγουστο. «Η Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να παράσχει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την απουσία μη δηλωμένου πυρηνικού υλικού και για δραστηριότητες στο Ιράν κι ως εκ τούτου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πυρηνικό υλικό στο Ιράν αποσκοπεί σε ειρηνική χρήση», είπε ο Αμάνο.

    Η ΙΑΕΑ παραμένει έτοιμη να επιταχύνει την επίλυση όλων των σημαντικών ζητημάτων, πρόσθεσε ο Αμάνο, αλλά «αυτή η διαδικασία δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί επ΄αόριστον».

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί έντονα για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, η οποία το 1993 εγκατέλειψε τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Η ΙΑΕΑ δεν διαθέτει επιθεωρητές στο έδαφος της χώρας αυτής από το 2009 που εκδιώχτηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 March 2015 - 13:30:20 UTC