Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές: Τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου
  • [02] Γ. Σακελλαρίδης: Αποτελεσματική διπλωματία με σχέδιο
  • [03] Επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους εταίρους
  • [04] Στον ανακριτή η Α. Σπυροπούλου
  • [05] Ι. Δραγασάκης: Με συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup
  • [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν συζητείται τρίτο πακέτο στήριξης
  • [07] Α. Μέρκελ: Η Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις
  • [08] Έχει χαθεί πολλή εμπιστοσύνη, δηλώνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
  • [09] Έκκληση Ολάντ για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

  • [01] Κυβερνητικές πηγές: Τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου

    Η ελληνική κυβέρνηση δια κύκλων της καλεί τους «αρμόδιους του EFSF να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια».

    Τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ενώ ασκούν έντονη κριτική στη ΝΔ επισημαίνοντας:

    «Η ΝΔ συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση».

    [02] Γ. Σακελλαρίδης: Αποτελεσματική διπλωματία με σχέδιο

    Απέδωσαν τελικά οι συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις και τα διαβήματα διαμαρτυρίας της Αθήνας και η Άγκυρα απέσυρε την πρωτοφανή σε προκλητικότητα ΝΟΤΑΜ, με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, για την περίοδο από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

    Η αναδίπλωση της Τουρκικής πλευράς ήταν αποτέλεσμα ενός διπλωματικού μαραθώνιου στον οποίο επιδόθηκε η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και περιελάμβανε διαβήματα προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου παρουσιάζονταν οι ελληνικές θέσεις και το απαράδεκτο της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

    Η αρχική αντίδραση της τουρκικής πλευράς αποτυπώθηκε με την τροποποίηση της αρχικής ΝΟΤΑΜ και την αφαίρεση της Λήμνου, ενώ στη συνέχεια πήρε πίσω όλο το πακέτο ακυρώνοντάς την εξ ολοκλήρου με νέα ΝΟΤΑΜ.

    «Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο» αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

    «Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής» προσθέτει ο εκπρόσωπος, «ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει».

    Ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει ότι «μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική» και επισημαίνει ότι «κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

    [03] Επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους εταίρους

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας την ότι δεν φέρνει για ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία με τους εταίρους, «είτε γιατί φοβάται να παραδεχθεί δημόσια αυτά που υπέγραψε, είτε γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της».

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης επισημαίνει πως «η ίδια η συμφωνία του Eurogroup παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και στους μνημονιακούς μηχανισμούς» και, όπως σημειώνει, «αυτό διατυπώνει και η επίσημη ανακοίνωση του EFSF, που υπογραμμίζει την άμεση σύνδεση εκείνου που υπέγραψε η κυβέρνηση με το μνημόνιο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν είναι δυνατή η αποδέσμευση δόσης χωρίς την τήρηση του μνημονίου».

    [04] Στον ανακριτή η Α. Σπυροπούλου

    Ενώπιον του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή Ευτύχιου Νικόπουλου οδηγήθηκε από άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας η 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου, που συνελήφθη νωρίτερα σήμερα ως πρόσωπο με κεντρικό ρόλο στην ομάδα που σχεδίαζε με τον βαρυποινίτη Χριστόδουλο Ξηρό την βομβιστική επιχείρηση στις φυλακές Κορυδαλλού με σκοπό την απόδραση των καταδικασμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Στον Εφέτη οδηγήθηκαν η μητέρα και η σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου που μαζί με τον αδελφό του Χρήστο είναι έγκλειστοι ως μέλη των Πυρήνων. Οι δύο γυναίκες, συγκατηγορούμενες πλέον της 22χρονης στην υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά τη σύλληψη της Αγγελικής ενώ αναμένεται να τους αποδοθεί και κατηγορία για υπόθαλψη εγκληματία.

    [05] Ι. Δραγασάκης: Με συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

    Οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

    Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, «ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας». Ερωτηθείς εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις αφορούν στα υπό κατάρτιση νομοσχέδια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι «θα είναι και καινούργια πράγματα». Πρόσθεσε δε, ότι «η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το δικό μας πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης».

    Ο κ. Δραγασάκης διέψευσε τη φημολογία περί άφιξης την Τετάρτη στην Αθήνα τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση».

    Στο Συμβούλιο μετείχαν, εκτός του κ. Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη ρευστότητα τον Μάρτιο

    [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν συζητείται τρίτο πακέτο στήριξης

    Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης συζητούν ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αξίας 30 ως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος.

    Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία, ο Λουίς ντε Γκίνδος είπε ότι το νέο πρόγραμμα θα εμπεριέχει περισσότερη ευελιξία όσον αφορά τους όρους που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν έχει άλλη εναλλακτική οδό πέραν της υποστήριξης από την ΕΕ.

    Ωστόσο, ερωτηθείσα σχετικά από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Μανώλη Σπινθουράκη, η εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε λακωνικά ότι τέτοιο θέμα «δεν συζητείται» στο Eurogroup.

    Εξάλλου, αξιωματούχοι της ευρωζώνης οι οποίοι συμμετέχουν στις προετοιμασίες των συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εκδήλωσαν αμηχανία ερωτηθέντες για τα σχόλια αυτά του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας.

    [07] Α. Μέρκελ: Η Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις

    Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ και ζήτησε από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις της.

    «Η Ελλάδα έχει υποβάλει τις πρώτες προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Τώρα πρέπει αυτές οι προτάσεις να γίνουν συγκεκριμένες και να υπάρξει γι' αυτό συνεργασία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε η κ. Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Βερολίνο. «Σε αυτή τη βάση εύχομαι ένα καλό μέλλον για την Ελλάδα» πρόσθεσε η καγκελάριος και παρέπεμψε ρητά στις επιτυχίες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

    Για να ξεπεραστεί η κρίση, συνέχισε η καγκελάριος, η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, και τόνισε ότι είναι σημαντικό «να είμαστε πρόθυμοι να συντονιστούμε περισσότερο σε ό,τι αφορά την οικονομική μας πολιτική». Εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι σημαντική και η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης, επισήμανε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η νομισματική ένωση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς μια οικονομική ένωση, ενώ ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης στη μάχη κατά της ανεργίας. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια μεγάλη ανάσα προκειμένου να αφήσει την κρίση εντελώς πίσω» κατέληξε.

    [08] Έχει χαθεί πολλή εμπιστοσύνη, δηλώνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

    «Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ και επισήμανε ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, οι οποίες -όπως είπε- δεν περιέχουν ασάφειες.

    «Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή κάθε βήμα της εφαρμογής της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί από κοινού» προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Μάρτιν Γιέγκερ είπε ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκφράζεται για τόσα πολλά θέματα, ώστε είναι πλέον σχεδόν δύσκολο να τον παρακολουθήσουμε» και αναφερόμενος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη, στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για πιστωτικό γεγονός σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλει εγκαίρως τις πληρωμές της στην ΕΚΤ, διευκρίνισε ότι ο κ. Σόιμπλε απλώς εξήγησε την πραγματικότητα.

    [09] Έκκληση Ολάντ για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε εν νέου έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την απόσυρση των βαρέων όπλων από το μέτωπο, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

    «Η συμφωνία του Μινσκ είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκατασταθεί η ειρήνη» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Φρανσουά Ολάντ. «Η θέση της Γαλλίας είναι ότι η συμφωνία Μινσκ πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, με άμεση ισχύ, καθώς και ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή καμία παύση της ισχύος της. Πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των βαρέων όπλων» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του ότι η κατάπαυση του πυρός φαίνεται να τηρείται, αν και παραμένει «εύθραυστη». Επανέλαβε δε τις επανειλημμένες εκκλήσεις για πλήρη πρόσβαση στους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 March 2015 - 19:30:21 UTC