Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη στα δύσκολα
  • [02] Στην ανώνυμη ηρωίδα των ελληνικών συνόρων, αφιερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας
  • [03] Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στις ΗΠΑ, λόγω νέας χιονοθύελλας
  • [04] Οι αρχαιολόγοι αποτιμούν το ανασκαφικό και επιστημονικό έργο τους

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη στα δύσκολα

    Το γάντι στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες έριξε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς καλώντας τους, από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος να θέσουν τώρα θέμα προέδρου. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς: «Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα θα θέσει θέμα προέδρου να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή».

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «επειδή η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους θέλω να είμαστε ενωμένοι και να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Σαμαράς απέρριψε την εκδοχή σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ και πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει την Εθνική Συνδιάσκεψη.

    Σημείωσε ότι η ΝΔ έχασε μόνο 1,83% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και παρέμεινε κόμμα εξουσίας, όταν άλλα κόμματα εξουσίας ακόμη και σε καλύτερες περιόδους έπεφταν πολύ περισσότερο, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε. Μάλιστα στράφηκε κατά των στελεχών της ΝΔ που είχαν διατελέσει υπουργοί και που τώρα ασκούν κριτική. Υποστήριξε δε ότι αν δεν είχαν γίνει εκλογές τώρα, η χώρα θα ήταν χωρίς μνημόνια και με ανοικτή την πόρτα για τη λεωφόρο της ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η ΝΔ θα υπερασπίζεται ό,τι είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρωπαϊκής της πορείας. Συγκεκριμένα είπε ότι θα στηρίξει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων, όπως και τη «βοήθεια» χρέους, δύο θέματα για τα οποία, είπε, ότι η κυβέρνησή του έβαλε τα θεμέλια. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα είναι αντίθετος στην κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων και στο σταμάτημα των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη υπερασπίστηκε την προεκλογική του τακτική, λέγοντας ότι δεν ήταν εκστρατεία φόβου αλλά επισήμανση αληθινών κινδύνων και είπε ότι «εμείς θέλουμε τη δικαίωση που θα προέλθει από την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από την καταστροφή της χώρας».

    Έκτακτο συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Σημείωσε δε ότι στο παρελθόν όποιος πρόεδρος έχανε εκλογές παραιτείτο.

    Έπειτα από την ομιλία του κ. Σαμαρά, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποχώρησε από τη συνεδρίαση, όπως και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    [02] Στην ανώνυμη ηρωίδα των ελληνικών συνόρων, αφιερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας

    Μαθήματα ζωής και θάρρους δίνουν καθημερινά στα βουνά της Μουργκάνας, στη λησμονημένη Ελλάδα, οι ηρωίδες γυναίκες. Αυτές τις γυναίκες επέλεξε φέτος το ΑΠΕ-ΜΠΕ να τιμήσει, με αφορμή την 8η Μαρτίου, ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιώντας ένα οδοιπορικό στα ξεχασμένα χωριά της περιοχής και μιλώντας μαζί τους για μια καθημερινότητα, που στα αστικά κέντρα φαντάζει τουλάχιστον ξένη.

    «Δεν έχω μάθει να φοβάμαι. Το μόνο πράγμα που δεν έμαθα στη ζωή μου, είναι τι θα πει φόβος. Από τα άσχημα που έζησα, πήρα θάρρος» λέει η 86χρονη Μαρίνα Αγγελοπούλου, κάτοικος του χωριού Μπαμπούρι Φιλιατών. Με εντυπωσιακή αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, διευκρινίζει ότι από παιδί νίκησε τον φόβο κι έμαθε να ξεπερνά δυσκολίες και στενοχώριες με το τραγούδι.

    Γεννήθηκε σε ένα κοντινό χωριό. Τον Τσαμαντά. Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Έχασε μόλις στα 2 της χρόνια τη μητέρα της. Μετά ήρθαν παγκόσμιος πόλεμος και εμφύλιος. Στα 16 της έφυγε από το σπίτι για να βγει στον δύσκολο αγώνα της επιβίωσης. Πριν 52 χρόνια παντρεύτηκε και από τότε μέχρι σήμερα, ζει στο Μπαμπούρι μαζί με τον σύζυγό της. Αγέρωχη φιγούρα. Με σκληρή δουλειά -από το ξημέρωμα ίσαμε τη νύχτα- κατάφερε να σπουδάσει τα δύο παιδιά της και να φτιάξει το σπίτι, όπου ζει. Από την εφηβεία ακόμη τραγουδούσε σε πανηγύρια, γάμους και γιορτές. «Η δύναμή μου κρύβεται στο τραγούδι» λέει. «Μάλωνα με τη μητριά, άρχιζα το τραγούδι. Το τραγούδι με έβγαλε πέρα... Πήγαινα στο βουνό, τραγούδαγα. Πήγαινα στο χωράφι, τραγούδαγα. Πήγαινα βόλτα, τραγούδαγα. Είχα τα ψυχολογικά μου από στεναχώρια κι όταν ο γιατρός μου ΄πε να πάρω φάρμακα, του ΄πα "θα γιατρευτώ μόνη μου με το τραγούδι"».

    Στο Μπαμπούρι ζουν όλες κι όλες δέκα ψυχές στα σκόρπια σπίτια του χωριού. Καθώς βρίσκεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα, δεν είναι λίγες οι φορές που τα σπίτια βρέθηκαν στο στόχαστρο παρανόμων. Τα κρούσματα των διαρρήξεων, όμως, δεν ανησυχούν την κ. Μαρίνα. «Ο άνδρας μου είναι κυνηγός και στο σπίτι έχουμε όπλα» λέει. Με μια σύνταξη του ΟΓΑ ζουν πια, αλλά στιγμή δεν σκέφτηκαν ν΄αφήσουν τον τόπο τους. Πέντε φορές μπήκε στο χειρουργείο, αλλά ακόμη ασχολείται αγόγγυστα και με αγάπη με τον κήπο και το νοικοκυριό της. Η μόνη της θλίψη είναι που ερημώνει το χωριό και δεν μπορεί να βρει παρέα στο τραγούδι... «Ένα πολυφωνικό, βρε παιδί μου, μου λείπει...» λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου.

    [03] Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στις ΗΠΑ, λόγω νέας χιονοθύελλας

    Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στις ΗΠΑ και εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και δημόσιοι υπάλληλοι έμειναν σήμερα στα σπίτια τους, περιμένοντας μια χιονοθύελλα που αναμένεται να πλήξει τις ανατολικές και τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

    Περισσότερες από 2.600 πτήσεις με προορισμό ή προέλευση τις ΗΠΑ είχαν ακυρωθεί σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.

    Το χιόνι άρχισε σήμερα να πέφτει γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) στην Ουάσινγκτον, όπου ο λευκός μανδύας ενδέχεται να φθάσει τα 18 εκατοστά, ενώ θα συνοδευθεί τη νύκτα από μια πτώση των θερμοκρασιών μέχρι τους 13 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

    Χιόνι ύψους 7 ως 18 εκατοστών αναμένεται επίσης στη Νέα Υόρκη.

    [04] Οι αρχαιολόγοι αποτιμούν το ανασκαφικό και επιστημονικό έργο τους

    Πλούσιο σε αριθμό εισηγήσεων και συμμετοχές, «φτωχό» σε εντυπωσιακά ευρήματα, όπως αυτά που είχε «συνηθίσει» τα προηγούμενα χρόνια η χρυσοφόρα Μακεδονική γη, με μεταστροφή του περιεχομένου των επιστημονικών εισηγήσεων στα αποτελέσματα μελετών παλαιότερων ευρημάτων και τη δημόσια αρχαιολογία (την ενημέρωση και εξοικείωση των κατοίκων με τους αρχαιολογικούς χώρους των περιοχών τους), αλλά και την πολυσυζητημένη ανασκαφή της Αμφίπολης ηχηρά απούσα από το πρόγραμμα των εισηγήσεων, ξεκίνησε, σήμερα το πρωί, στην ιστορική παλαιά Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, η 28η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    «Η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης έχει μοιραία ορατές επιπτώσεις στην ανασκαφική παρουσία του ΑΠΘ στη φετινή συνάντηση» τόνιζε, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής του επιτροπής, καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλιος Ανδρέου, ενώ αποτιμώντας τη χρονιά που πέρασε δεν απέφυγε να σχολιάσει την απουσία επιστημονικών εισηγήσεων για την Αμφίπολη, στο συνέδριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 March 2015 - 15:30:23 UTC