Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια, η πρόταση της προέδρου της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις
  • [02] Υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με λύση κοινής αποδοχής, τάσσονται επτά στους δέκα πολίτες
  • [03] Παραδόθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση των ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο
  • [04] Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο
  • [05] Γ. Σταθάκης: Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει ένα ακόμα θετικό βήμα
  • [06] Νέο άρθρο της Corriere della Serra - απάντηση στη χθεσινή συνέντευξη Βαρουφάκη
  • [07] ΗΠΑ: Μωρό επέζησε δώδεκα ώρες κοντά στη νεκρή μητέρα του

  • [01] Εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια, η πρόταση της προέδρου της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    Εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια για συζήτηση και λήψη απόφασης, η πρόταση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

    Με την πρότασή της η κ. Κωνσταντοπούλου ζητεί ειδικότερα την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με αρμοδιότητα τη συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητα ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτήν την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της, προς το σκοπό αυτό πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό.

    [02] Υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με λύση κοινής αποδοχής, τάσσονται επτά στους δέκα πολίτες

    Υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με μια λύση κοινής αποδοχής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι οι επτά στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Συγκεκριμένα, σε ερώτημα για το τι θα πρέπει να γίνει «σε περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων», το 69,6% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με μια λύση κοινής αποδοχής, ενώ το 27,4% εκτιμούν ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη, έστω κι αν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. Το 3% δεν απάντησε.

    Θετικά κρίνονται και τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θετική και μάλλον θετική γνώμη έχει το 88,3% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική και μάλλον αρνητική μόνο το 9,9%. Δεν απάντησε το 1,8%.

    Θετικά κρίνεται, επίσης, η προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις (93,5%) και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία (88,8%).

    Για το θέμα της επανασύστασης της ΕΡΤ και της πρόσληψης των απολυμένων, το 52,3% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη, ενώ το 43,2% αρνητική και μάλλον αρνητική. Το 4,5% δεν απάντησε.

    Στο ζήτημα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, το 84,2% δηλώνει ότι συμφωνεί, έναντι του 12,9% που διαφωνεί. Το 2,9% δεν εκφράζει άποψη.

    Έξαλλου, ο ένας στους δυο ερωτηθέντες (50,4%) εκτιμά ότι «είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας το επόμενο διάστημα», έναντι του 45,5% που έχει την αντίθετη άποψη. Το 4,1% δεν απάντησε.

    [03] Παραδόθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση των ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο

    Παραδόθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκο Νικολόπουλο, στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά, το σχέδιο πρότασης των ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής που θα ερευνήσει το πώς η Ελλάδα έφτασε στο μνημόνιο.

    Στόχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι η ανεύρεση κοινού τόπου για την κατάθεση κοινής πρότασης συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής.

    [04] Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

    Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup.O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 824,71 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,01%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,365 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,39%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,07%. Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (+0,90%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-5,72%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,30%), των Ταξιδιών (-4,74%) και της Υγείας (-4,19%). Ανοδικά κινούνται 13 μετοχές, 46 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

    [05] Γ. Σταθάκης: Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει ένα ακόμα θετικό βήμα

    Την εκτίμηση ότι στο σημερινό Eurogroup θα γίνει ένα ακόμα βήμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων της κυβέρνησης εξέφρασε, σήμερα από τα Χανιά, ο υπουργός Οικονομίας Υποδομων Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

    «Νομίζω ότι σήμερα θα είναι ένα Eurogroup, που θα γίνει ένα ακόμα θετικό βήμα. Οι προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση δημιουργούν το πλαίσιο το οποίο ήταν αναμενόμενο, ένα βήμα δηλαδή προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων της κυβέρνησης μέχρι τέλος Απριλίου. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια εξέλιξη που μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητική. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει απόφαση ή αν θα προχωρήσομε σε κάποια τεχνική διαδικασία από εδώ και πέρα, αλλά σίγουρα θα είναι ένα βήμα το οποίο προδικάζει ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Σταθάκης στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή σύμβασης δημιουργίας του νέου επιχειρηματικού πάρκου Χανιών.

    [06] Νέο άρθρο της Corriere della Serra - απάντηση στη χθεσινή συνέντευξη Βαρουφάκη

    Άρθρο το οποίο τιτλοφορείται«τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης που αφορά την Ελλάδα και ο (ογκώδης) ρόλος του Βαρουφάκη»δημοσιεύει η σημερινή«Κοριέρε Ντέλα Σέρα»με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη την οποία ο υπουργός Οικονομικών παραχώρησε στην ιταλικήεφημερίδα.

    Η«Κοριέρε»υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων, ότι«η Ευρωζώνη μπορεί να θέσει μια σειρά προϋποθέσεων στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας τα οποία στηρίζει, σχετικά με τον έλεγχο τηςδημόσιας οικονομίας, ώστε να μην χαθεί η ισορροπία του Ευρώ, και για τις μεταρρυθμίσεις, ώστε μια χώρα να συμβάλει θετικά -και όχι ως βάρος- στη δημιουργία πλούτου για όλη τη ζώνη του Ευρώ. Η δράση της σταματά εκεί».

    Η Κοριέρε, στο άρθρο αυτό του Ντανίλο Τράινο (ο δημοσιογράφος που υπέγραφε και χθες την συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομικών) προσθέτει: «Αν στη συνέχεια η Ελλάδα ψηφίζει ένα κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να αλλάξει τα πάντα στη χώρα -κάτι το οποίο είναι κατανοητό, αν δούμε πως την διαχειρίστηκαν από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και πέρα-είναι, σαφώς,θέμα που αφορά τουςΈλληνες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές, έχει το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στις αλλαγές τις οποίεςυποσχέθηκε: αν δεν αποσταθεροποιούν την Ευρωζώνη. Αυτή την στιγμή, δεν φαίνεται να τυχαίνουν σεβασμού αυτά τα πολιτικά όρια, τα όρια νόμιμου δικαιώματος: αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες».

    Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι«η κυβέρνηση της Αθήνας δημιουργεί, κυρίως, την εντύπωση -κάποιεςφορές το δηλώνει- ότι επιθυμεί μια αλλαγή καθεστώτος, regime change, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηλαδή την εγκατάλειψη των πολιτικών οι οποίες στηρίζονται από 18 μέλη της Ευρωζώνης σε σύνολο 19». Σύμφωνα με τον Ντανίλο Τράινο«κάτι τέτοιο εκνευρίζει όχι μόνον τη Γερμανία, αλλά και την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Ισπανία, οι οποίες σεβάστηκαν και σέβονται τις δεσμεύσεις που έλαβαν στην Ευρώπη, και τις χώρες εκείνες της ανατολικής Ευρώπης που είναι φτωχότερες σε κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τα χρήματα των πολιτών τους σε μη ασφαλήπρογράμματα βοήθειας». Η Κοριέρε γράφει, όμως, ότι«από την άλλη πλευρά δεν γίνεται πάντα κατανοητή η σημασία της πολιτικής πρόκλησης που ξεκίνησε στην Ελλάδα με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που αφορά την ανοικοδόμηση ενόςσυστήματος ικανού να συλλέγει φόρους, τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνείδησης η οποία έχει ατονήσει, την προσπάθεια να ξεριζωθεί η διαφθορά, το μοίρασμα τηςεξουσίας βάσει ποσοστών ισχύος και ο νεποτισμός, φαινόμενα υπερισχύουν, στα πλαίσια μιας ελληνικής ιθύνουσας τάξης η οποία είναι συχνά ανεύθυνη». Τα δυο ερωτήματα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τις αλλαγές αυτές στα πλαίσια της Ευρωζώνης, και πως η Ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    «Σε όλα αυτά προστίθεται και η υπόθεση Βαρουφάκη»,γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου και αναφέρει:«Δεν αποτελεί μυστικό το ότι ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και μερικούς συναδέλφους του -της Ευρωομάδας- δεν υπάρχει χημεία. Ισχύει για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ενοχλήθηκε επανειλημμένα από τη συμπεριφορά, ενίοτε αλαζονική, του Βαρουφάκη. Ισχύει για τον Ισπανό Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος δεν εννοεί να ακυρώσει, στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που έχει επιτελέσει η Μαδρίτη. Και ισχύει και για άλλους, οι οποίοι δεν εκτίμησαν το ότι ο Βαρουφάκης, στις διασκέψεις, δεν μιλά ως πολιτικός, αλλά ως οικονομολόγος. Η σχέση του Έλληνα υπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, είναι "τυπική", όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Και πληροφορίες που διαρρέουν -μόνον πληροφορίες- υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας δεν είναι απόλυταικανοποιημένος από τους τρόπους και την διαλεκτική του υπουργού του».

    Σύμφωνα με την Κοριέρε Ντέλα Σέρα,«σήμερα, ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες»και«όλες αυτές οι εντάσεις θα είναι στο τραπέζι».

    Η ιταλική εφημερίδα, τέλος, δημοσιεύει και ένα«υστερόγραφον»,το οποίο αναφέρει:«Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την Κοριέρε με τον Βαρουφάκη, άνοιξε το θέμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να τελέσει σε περίπτωση που δεχθεί αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις της για συμβόλαιο υπέρ της ανάπτυξης. Δημοψήφισμα για το Ευρώ ή όχι; Όποιο δημοψήφισμα και αν οργανωθεί στην Ελλάδα ως αντίδραση σε ένα όχι των Βρυξελλών, θα ήταν ένα δημοψήφισμα με θέμα ευρώ ναι/ευρώ όχι. Όποιο όνομα και αν αποφασιστεί να του δοθεί. Το ξέρειη κυβέρνηση της Αθήνας και το ξέρει ο υπουργός Βαρουφάκης».

    Διαβάστε επίσης: Για «κιτρινισμό ολκής» καταγγέλει την «Corriere della Serra» το ΥΠΟΙΚ

    [07] ΗΠΑ: Μωρό επέζησε δώδεκα ώρες κοντά στη νεκρή μητέρα του

    Ένα μωρό επέζησε δώδεκα ώρες μέσα στο φοβερό ψύχος, δίπλα στη νεκρή μητέρα του, μέσα στο αυτοκίνητό τους που έπεσε από γέφυρα σε ποτάμι της Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, γράφει η εφημερίδα Salt Lake Tribune. Ένας ψαράς βρήκε το Σάββατο τη 18μηνη μικρούλα, κοντά στη νεκρή μητέρα της, δεμένη στο παιδικό κάθισμα, μέσα στο αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο, που είχε πέσει σε αβαθές σημείο του ποταμού.

    Η αστυνομία που ειδοποιήθηκε από τον ψαρά μετέφερε το νήπιο στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών. Οι αστυνομικοί του Σπάνις Φορκ, μιας περιοχής της Γιούτα, ταυτοποίησαν τα στοιχεία της μητέρας. Ονομαζόταν Τζένιφερ Λιν Γκρέσμπερ και ήταν 25 ετών. Η αστυνομία πιστεύει ότι το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε μια πλευρά της γέφυρας πριν πέσει στο ποτάμι. Το κοριτσάκι βρίσκεται στο νοσοκομείο σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την εφημερίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 March 2015 - 10:30:30 UTC