Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαρουφάκης: Είχαν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας

  • [01] Βαρουφάκης: Είχαν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας

    Σήμερα θα έρθει στην Αθήνα ένα μέρος των τεχνικών κλιμακίων των εταίρων, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της έναρξης, χθες, στις Βρυξέλλες των συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τεσσάρων θεσμών. Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ στην τηλεόραση του MEGA, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων δεν θα έρχονται στη χώρα όλοι μαζί, αλλά η σύνθεσή τους θα είναι ανάλογα με το θέμα της διαπραγμάτευσης και των στοιχείων που χρειάζονται. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επισκέψεις στην Ελλάδα θα είναι σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, και δεν θα υπάρχουν οι εισβολές στα υπουργεία και οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις με γενικούς γραμματείς και υπουργούς. «Το ότι η τρόικα τελείωσε, ισχύει», επισήμανε. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, για τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ένας σταθερός χώρος, σε αυτήν τη φάση σε κάποιο ξενοδοχείο, και εάν χρειαστεί, οι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων θα πηγαίνουν εκεί, στο πλαίσιο της συλλογής των στοιχείων. «Θα είναι εμπειρογνώμονες που θα λειτουργούν με εμπειρογνώμονες», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν τρεις παράλληλοι στόχοι:
  • Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, βάσει του οποίου θα κριθούμε ως χώρα *Η διαδικασία που θα οδηγήσει έως τις 20 Απριλίου ή το τέλος Απριλίου σε μια συμφωνία Ελλάδας- Ευρώπης για την ανάκαμψη- ανάπτυξη της Ελλάδας *Η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση. Στόχος της διαπραγμάτευσης, είπε ο υπουργός, είναι να υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλιστεί- με όποιον τρόπο προτείνουν οι εταίροι- ρευστότητα, και να υπάρξει συμφωνία για μετά τον Ιούνιο για πρωτογενές πλεόνασμα, αναδιάρθρωση χρέους και επενδύσεις. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει τη ρευστότητα από τους θεσμούς για την αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς και- είτε μέσω ESM- για την αποπληρωμή το καλοκαίρι των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ προς την Ελλάδα, είπε ότι αυτή είναι μία πολιτική περιοριστική στην καλύτερη περίπτωση, ασφυκτική πιο πλουραλιστικά. Ερωτηθείς για τον ΦΠΑ, δήλωσε ότι «δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ. Δεν θα αποδεχθούμε υφεσιακά μέτρα και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο». Απέκλεισε δε αυξήσεις του ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, βιβλία, εστίαση και Τύπο. Ο κ. Βαρουφάκης δεν θέλησε να πάρει θέση και να απαντήσει στις πρόσφατες δηλώσεις εναντίον του, τού Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, στην οποία ο Γερμανός υπουργός τού είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης και ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι «ξέρω πως δεν την είχα, αλλά θέλω να έχω του ελληνικού λαού». Πρόσθεσε ότι «γενικότερα, έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας. Έχουν συνηθίσει μία σειρά υπουργών που κάθονταν στην ουρά έξω από τα γραφεία της τρόικας. Έχουν συνηθίσει να λένε "Forget it Γιάννης, Κώστας, Κυριάκος" και εκείνοι να το ξεχνούν. Καταλαβαίνω τώρα τη δυσαρέσκειά τους, αλλά θα το συνηθίσουν».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 March 2015 - 2:30:27 UTC