Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάβημα της Αθήνας προς Βερολίνο για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς Σόιμπλε προς τον Γ. Βαρουφάκη
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Οι αναλογιστικές μελέτες ήταν εσκεμμένα εσφαλμένες για να δικαιολογούν μειώσεις στις συντάξεις
  • [03] Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών ανοιχτά της Καρπάθου
  • [04] Στην ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2016 η οικονομία της Ουκρανίας, εκτιμά το ΔΝΤ
  • [05] ΗΠΑ: Πυροβόλησαν δύο αστυνομικούς στο Φέργκιουσον
  • [06] Ιστορίες κρίσης, φασισμού, «κουρεμάτων», στις ελληνικές ταινίες του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
  • [07] Τζ. Ράιτ: Το παρελθόν είναι το παρόν

  • [01] Διάβημα της Αθήνας προς Βερολίνο για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς Σόιμπλε προς τον Γ. Βαρουφάκη

    Σε διάβημα προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη το βράδυ της Τρίτης ο πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, μετά από σχετική εντολή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να εκφραστεί η ελληνική δυσαρέσκεια για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

    [02] Π. Σκουρλέτης: Οι αναλογιστικές μελέτες ήταν εσκεμμένα εσφαλμένες για να δικαιολογούν μειώσεις στις συντάξεις

    «Στη σύνταξη των αναλογιστικών μελετών, έγιναν εσκεμμένα λάθη, με στόχο τα συμπεράσματα να οδηγούν στη μείωση των συντάξεων» ανέφερε μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως ορθές, τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά ότι οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν ήταν νοθευμένες και πρόσθεσε ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί σε αυτές οι αποδόσεις της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό την επέκταση του θεσμού σε όλη τη χώρα μετά τη λήξη του πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε στους δήμους 13 περιφερειών. Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε από τους Δήμους για την εφαρμογή του μπορεί να αποδειχθεί κατάλληλος για τον εντοπισμό των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Τις απόψεις του κ. Ρωμανιά στο θέμα των αναλογιστικών μελετών υπερασπίστηκε μιλώντας χθες στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

    [03] Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών ανοιχτά της Καρπάθου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:39 ώρα Ελλάδος στον θαλάσσιο χώρο κοντά στην Κάρπαθο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε απόσταση 459 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 54 χιλιόμετρα ανατολικά της Καρπάθου.

    [04] Στην ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2016 η οικονομία της Ουκρανίας, εκτιμά το ΔΝΤ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2016 μετά από μια βαθιά περίοδο συρρίκνωσης για εφέτος.

    Στην ανακοίνωση όπου παρέχονται λεπτομέρειες για το δάνειο των 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5,5% εφέτος, προτού ανακάμψει με ρυθμό αύξησης 2% το 2016 και 4% ετησίως σε μεσοπρόθεσμη βάση.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 27% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά από την εκτόξευσή του η οποία προκλήθηκε από την απότομη πτώση της αξίας του τοπικού νομίσματος και την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που προκάλεσε ανατιμήσεις στα τιμολόγια θέρμανσης της Ουκρανίας.

    [05] ΗΠΑ: Πυροβόλησαν δύο αστυνομικούς στο Φέργκιουσον

    Δύο αστυνομικοί πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από την αστυνομική διεύθυνση του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, σύμφωνα την εφημερίδα St. Louis Post-Dispatch. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά τη νύκτα έξω από την αστυνομική διεύθυνση του Φέργκιουσον, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του αρχηγού στης αστυνομίας της πόλης Τόμας Τζάκσον. Διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση του Τζάκσον μετά τον φόνο του άοπλου νεαρού μαύρου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στις 9 Αυγούστου 2014, που προκάλεσε κατακραυγή σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η παραίτηση του Τόμας Τζάκσον είναι η τελευταία σειράς παραιτήσεων αξιωματούχων μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που καταγγέλλει σειρά ρατσιστικών καταχρήσεων εκ μέρους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης του Φέργκιουσον.

    [06] Ιστορίες κρίσης, φασισμού, «κουρεμάτων», στις ελληνικές ταινίες του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

    «Όσες τρίχες έχω στην κεφαλή μου, τόσες έκαμα επαναστάσεις...» λέει ο ασπρομάλλης άντρας - «κατηγορούμενος» στο κυπριακό δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2013. Η ιστορία του είναι μία από τις επτά που διαδραματίζονται στην Κύπρο των «κουρεμένων» καταθέσεων, «έρχονται όλες από... την τρύπα των τραπεζών και καταλήγουν στον φακό τη Δανάης Στυλιανού, συνθέτοντας τη μεγάλη... «Ιστορία κουρέματος« («A Haircut Story»), που θα προβληθεί στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που ξεκινά, αύριο, στη Θεσσαλονίκη.

    Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα καταγράφεται σε όλες τις εκφάνσεις της στα 63 ελληνικά ντοκιμαντέρ του φετινού Φεστιβάλ. Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν είναι τα θέματα, με τα οποία καταπιάνονται οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες.

    [07] Τζ. Ράιτ: Το παρελθόν είναι το παρόν

    Πόσο αρχαίο είναι το παρελθόν; Υπάρχουν ιστορικές περίοδοι λιγότερο σημαντικές από άλλες; Ποια «λάθη» στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καλούμαστε να μην επαναλάβουμε; Ο διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, δρ. Τζέιμς Ράιτ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους προβληματισμούς που θα θιχτούν στη δημόσια συζήτηση την οποία διοργανώνεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, στις 19:00.

    «Πόσο αρχαίο λοιπόν είναι το παρελθόν;», ήταν η πρώτη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον συνομιλητή του, δανειζόμενο τον τίτλο της παραπάνω εκδήλωσης; «Η απάντηση είναι απλή, αλλά λίγο δύσκολη η εξήγησή της. Θα λέγαμε λοιπόν ότι το παρελθόν είναι το παρόν, επειδή είναι αυτό που βλέπουμε τώρα. Με αυτό το σκεπτικό, έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε πολλές αφηγήσεις για τον επισκέπτη, δηλαδή τι μπορεί να μάθει από το παρελθόν. Για παράδειγμα, μπορούμε να δείξουμε αντικείμενα από τη νεολιθική εποχή, αλλά και να δούμε τη σχέση της νεολιθικής με τη σημερινή ζωή», αναφέρει ο καθηγητής.

    Το παράδειγμα της Αρχαίας Κορίνθου

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ρώτησε και για την Αρχαία Κόρινθο, τη δεύτερη μεγάλη ανασκαφή που πραγματοποιεί η Σχολή από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο κ. Ράιτ δήλωσε αποφασισμένος και ενθουσιασμένος με το νέο πρόγραμμα ανάδειξης της περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 March 2015 - 8:30:24 UTC