Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου της Βουλής: Θα εξεταστούν οι συμβάσεις εξοπλισμών, συμβάσεις Siemens και ΟΤΕ
  • [02] Την απελευθέρωση της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου και της συντρόφου του Γερ. Τσάκαλου προτείνει ο εισαγγελέας
  • [03] Ζευγάρι Γερμανών κατέβαλε συμβολικά το ποσό που τους αναλογεί για το κατοχικό δάνειο
  • [04] Συγκέντρωση το βράδυ στα Ιωάννινα, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη
  • [05] Επαφές Τουσκ για συνάντηση με θέμα την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
  • [06] Μ. Σουλτς: Θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας
  • [07] Αφιέρωμα στον Μανόλη αναγνωστάκη

  • [01] Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου της Βουλής: Θα εξεταστούν οι συμβάσεις εξοπλισμών, συμβάσεις Siemens και ΟΤΕ

    Τη συγκρότηση Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και ο Βέλγος, ειδικός επιστήμων για θέματα παράνομου και επονείδιστου χρέους, Ερίκ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής.

    Κατά την τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Βουλής, αφού ανέφερε ότι η απλουστευτική αφήγηση πως η Ελλάδα και οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν παραγνωρίζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε πως η συγκρότηση της Επιτροπής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς τον ελληνικό λαό και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια. Προσδιορίζοντας τον ρόλο της Επιτροπής, που θα έχει, όπως είπε, εξωστρεφή χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία, η κ. Κωνσταντοπούλου εξήγησε πως θα διερευνηθεί ποιο τμήμα των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα διασπαθίστηκε σε υποθέσεις μίζας, διαφθοράς και διαπλοκής, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να καταδειχθεί το τμήμα του χρέους που είναι νόμιμο και ποιο επαχθές και επονείδιστο, δηλαδή παράνομο και μη οφειλόμενο. Η πρώτη επίσημη συνάντηση της Επιτροπής ορίστηκε για την 7η ή 8η Απριλίου και τον Ιούνιο, οπότε θα προκύψουν τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα, θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο με αντικείμενο το χρέος.

    Η Σοφία Σακοράφα, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της διεθνούς ομάδας, που θα συμπράττει με Έλληνες επιστήμονες και φορείς της κοινωνίας και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους του διεθνούς στερεώματος, δήλωσε δικαιωμένη για τους αγώνες της, αφού παίρνουν πια σάρκα και οστά και γίνονται κατάκτηση. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια. Για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο» ανέφερε η κ. Σακοράφα, η οποία ενημέρωσε ότι το χρέος θα εξετασθεί και ανά περιόδους, τόσο την προμνημονιακή όσο και τη μνημονιακή εποχή, αλλά και συνολικά και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν και να συνδράμουν. Από την πλευρά του ο κ. Τουσέν, ενημέρωσε ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να παρουσιάσει ποιο μέρος του χρέους είναι θεμιτό και ποιο αθέμιτο, ποιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, επονείδιστο, μη βιώσιμο και επαχθές και η εξόφληση του οποίου εμποδίζει τους πολίτες να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα. Αφού εξέφρασε την απορία γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε μια τέτοια διαδικασία ελέγχου (που αναφέρεται ρητώς στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 21 Μαΐου του 2013) ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα και -σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο- θα εξετάσει και την περίοδο πριν το 2010 και ειδικότερα τις συμβάσεις εξοπλισμών, τις συμβάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις συμβάσεις στον τομέα των μεταφορών κι εκείνες με τη Siemens και τον ΟΤΕ για τον εξοπλισμό και την αγορά υλικού κ.α. για τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία.

    Την πολιτική διάσταση του χρέους και τη διάσταση εκείνη του θέματος που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέδειξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τοποθετήθηκε με την ιδιότητά του ως καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου.

    Απαντώντας, τόσο η πρόεδρος της Βουλής όσο και η Σοφία Σακοράφα στο ερώτημα αν θα αποδοθούν ευθύνες, τόνισαν ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το ποιο κομμάτι του χρέους είναι νόμιμο και ποιο παράνομο, «δεν είναι δικαστήριο» και όταν θα υπάρξουν πορίσματα αυτά θα αξιοποιηθούν αναλόγως με το να ενεργοποιηθούν η εκτελεστική, η δικαστική και η νομοθετική εξουσία, «ο καθένας από την ευθύνη του και από τη θέση που του αναλογεί».

    [02] Την απελευθέρωση της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου και της συντρόφου του Γερ. Τσάκαλου προτείνει ο εισαγγελέας

    Την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με την επιβολή περιοριστικών όρων, της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου, Αθηνάς, και της συντρόφου του Γεράσιμου Τσάκαλου εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.

    Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά από τα μέλη του Συμβουλίου να άρουν την κράτηση των δύο γυναικών, επιβάλλοντας σε αντικατάσταση της προφυλάκισης τους εξής περιοριστικούς όρους: Για τη μητέρα των δύο καταδικασμένων για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς» απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα και απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιοχής της Σαλαμίνας, όπου κατοικεί. Για την 26χρονη σύντροφο του Γεράσιμου Τσάκαλου απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση μια φορά τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο γυναίκες προφυλακίστηκαν πριν λίγο καιρό κατηγορούμενες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Και οι δύο είχαν συλληφθεί μετά τη σύλληψη της 22χρονης Αγγελικής Σπυροπούλου και αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή με την κοινή δράση των «Πυρήνων» και του Χριστόδουλου Ξηρού. Η μητέρα των δύο κρατούμενων αδελφών αποδέχεται μόνο ότι έκρυβε την 22χρονη Αγγελική στο σπίτι της στη Σαλαμίνα.

    Τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει με βούλευμα του αν θα κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

    [03] Ζευγάρι Γερμανών κατέβαλε συμβολικά το ποσό που τους αναλογεί για το κατοχικό δάνειο

    Το αίτημα για την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην πολιτική επικαιρότητα, συμμερίστηκε ζευγάρι Γερμανών πολιτών.

    Ο Ludwig Zacaro και η Nina Lahge, επηρεάστηκαν, όπως είπαν, από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, και επισκέφθηκαν, συμβολικά το Ναύπλιο επειδή ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, όπου ζήτησαν συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Δημήτρη Κωστούρο, στον οποίο ανέφεραν ότι θέλουν να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί από το κατοχικό δάνειο. Ο κ. Κωστούρος τούς εξήγησε ότι δεν μπορεί ο δήμος να εισπράξει χρήματα γι' αυτό τον σκοπό και τους παρότρυνε, εφόσον επιθυμούν, να δώσουν χρήματα στον κοινωφελή φορέα «Πύλη Πολιτισμού» που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου το οποίο προσφέρει δωρεάν τρόφιμα σε οικονομικά αδύναμους πολίτες του Ναυπλίου.

    Στη συνέχεια, το ζευγάρι προσέφερε στην «Πύλη Πολιτισμού» το ποσό των 875 ευρώ, το οποίο, όπως είπε, θεωρεί ότι αναλογεί σε κάθε Γερμανό πολίτη από το συνολικό ποσό που οφείλει η Γερμανία για το κατοχικό δάνειο. Παράλληλα, εξήγησαν ότι αυτή η κίνηση είναι συμβολική και έχει στόχο να αφυπνίσει, ενώ τόνισαν πως εάν τους ζητηθεί από τη χώρα τους να πληρώσουν για τις διεκδικήσεις της Ελλάδας, θα το πράξουν.

    Επίσης, δήλωσαν ότι αγαπούν την Ελλάδα και συμμερίζονται όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, ενώ ντρέπονται για τον τρόπο συμπεριφοράς των μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία αλλά και των Γερμανών πολιτικών.

    [04] Συγκέντρωση το βράδυ στα Ιωάννινα, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη

    Πενθεί η εκπαιδευτική κοινότητα στα Ιωάννινα σήμερα, με τις σημαίες σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια να κυματίζουν μεσίστιες.

    Στις σχολικές αίθουσεςέγινε ενημέρωση των μαθητών ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό.

    Λίγο πριν την κηδεία του άτυχου 20χρονου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, χτύπησε το κουδούνι λήξης του σχολικού προγράμματος καιέκλεισαν οι πόρτες των σχολείων.

    Σε συγκέντρωση ενάντια στα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καλούν τους Γιαννιώτες, ο δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

    Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στον χώρο μπροστά από το δημαρχείο.

    [05] Επαφές Τουσκ για συνάντηση με θέμα την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

    Πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διεξαχθεί συνάντηση με θέμα την Ελλάδα στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [06] Μ. Σουλτς: Θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας

    «Θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας» δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics.

    Ο κ. Σουλτς, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής στο πλαίσιο του Eurogroup. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, για το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Είναι πλέον καιρός, δεν μπορούμε να περιμένουμε για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Είμαστε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε μια λύση πριν από το τέλος του μήνα».

    Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετική με το αν και κατά πόσο θα πρέπει η ΕΕ να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Μ. Σουλτζ επισημαίνει: «Όχι. Αν θέλετε να μείνει κάποιος σε μια οικογένεια, δεν διεξάγετε μελέτες σχετικά με πιθανή έξοδο. Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η παραμονή της Ελλάδας είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Αυτό που επιδιώκω είναι να βοηθήσω τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους καθημερινούς ανθρώπους που υπέστησαν τις συνέπειες της ανευθυνότητας που επικράτησε για χρόνια στη χώρα και την έλλειψη αλληλεγγύης των "ιδιαιτέρως πλουσίων", οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θέλω να βοηθήσω την ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να παραμείνει στην ευρωζώνη. Επειδή η κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιζήμια. Η γραμμή είναι απλή: Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και η πόρτα στην κερδοσκοπία σε βάρος του κοινού νομίσματος κλείνει».

    [07] Αφιέρωμα στον Μανόλη αναγνωστάκη

    Ο αισθηματικός αλλά ουδέποτε αισθηματολόγος, ο «δάσκαλος» πολλών, αλλά ουδέποτε διδακτικός, ο πολιτικά στρατευμένος αλλά ουδέποτε φανατικός (πόσο φανατικός να είναι εκείνος που γράφει: «Γηράσκω αεί αναθεωρών», εκείνος που γράφει τον Μανούσο Φάσση, η στάση του οποίου μόνο «συνταγογραφία της ορθόδοξης αριστεροσύνης δεν συνιστά»;) Μανόλης Αναγνωστάκης πήρε τη «σκυτάλη», χθες το βράδυ, στο δεύτερο μέρος του πολύπτυχου αφιερώματος που διοργάνωσε ο «Φιλόλογος» στη μνήμη του ποιητή.

    Είχε προηγηθεί, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 9 Μαρτίου -ανήμερα της ημερομηνίας γέννησης του ποιητή στις 9.3.1925- το πρώτο μέρος που αφορούσε τον «(αυτο)σατυρικό Μανόλη Αναγνωστάκη» και τη φιλολογική προσέγγιση των εννοιών του «θανάτου και της νεότητας στην ποίηση του Αναγνωστάκη».

    Για την απόλυτη αντιστοίχηση, την πλήρη ταύτιση ζωής και έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη μίλησε, χθες, στην εισήγησή του ο αρχιτέκτονας και επί σειρά ετών προσωπικός συνομιλητής του, Μίλτος Πολυβίου, ο οποίος, επικαλούμενος τον στίχο: «Δυο πάντα κατηγορίες. Οι δρώντες και οι θεατές» (Από το Υ.Γ.), τοποθέτησε τον ποιητή «σταθερά στην πρώτη», με τη στάση του ως πολιτικού αρθρογράφου («Ξεκίνημα», «Λαϊκή φωνή», «Κριτική», «Μακεδονική ώρα», «Αυγή», «Θούριος»), τη διαγραφή του από το ΚΚΕ (με τις κατηγορίες του... «οπορτουνισμού» και του... «τροτσκισμού»), την καταδίκη του σε θάνατο από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και την... άρνησή του να επικαλεσθεί αυτή τη διαγραφή προκειμένου να επωφεληθεί των... ωφελημάτων της από την Πολιτεία...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 March 2015 - 14:30:24 UTC