Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την... υγεία των Πομάκων - Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία στα ορεινά χωριά της Ροδόπης
  • [02] «Η πλειονότητα των χαρισματικών παιδιών υφίστανται σχολικό εκφοβισμό»
  • [03] Εντός στόχου ο ΕΝΦΙΑ του 2014, με έσοδα 2,6 δισ. ευρω
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream
  • [05] Στα Windows 10 θα υπάρχει και βιομετρική αναγνώριση προσώπου αντί για password

  • [01] Για την... υγεία των Πομάκων - Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία στα ορεινά χωριά της Ροδόπης

    Σάββατο πρωί, στην κεντρική πλατεία του Κενταύρου, ενός κεφαλοχωρίου της ορεινής Ξάνθης, επικρατεί μια ασυνήθιστη αναστάτωση... χαράς. Δυο δυο, κρατώντας τα παιδιά τους ανά χείρας ή στην αγκαλιά -ντυμένες κατά πως επιτάσσει η μουσουλμανική θρησκεία και οι παραδόσεις τους- Πομάκες κάθε ηλικίας συρρέουν στο μικρό μαγαζάκι απέναντι από το ασθενοφόρο που έχει σταθμεύσει στην πλατεία. Εκεί, τις περιμένει η Ξανθίππη Παπαποστόλου, εθελόντρια της οργάνωσης "Global Hope Network International" (και του Ερυθρού Σταυρού) για να καταγράψει τα ονόματα όσων χρειάζονται οδοντιατρική φροντίδα.

    Για τους κατοίκους του Κενταύρου, η είδηση του ερχομού του Δημήτρη Τσουκαλά, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ελλάδα, των γιατρών και άλλων εθελοντών που τον συνοδεύουν είναι το "καλό νέο" της ημέρας, αφού τα τελευταία χρόνια τούς προσφέρουν δωρεάν ιατρική φροντίδα και μια μεγάλη αγκαλιά...

    Υπομονετικά, η Ξανθίππη καταγράφει τα ονόματα των παιδιών -και όχι μόνο- που χρήζουν βοήθειας και στη συνέχεια τους στέλνει απέναντι, στο ασθενοφόρο, όπου η εθελόντρια οδοντίατρος από την Κατερίνη Έλσα Σινωπίδου τους υποδέχεται με χαμόγελο, και με υπομονή, για πέντε και πλέον ώρες, ελέγχει τα δόντια των μικρών Πομάκων, σφραγίζει τα χαλασμένα και δίνει συμβουλές στοματικής υγιεινής. Τι κι αν ένα κρύωμα την ταλαιπωρεί εδώ και μέρες. Η προσφορά στον Άλλον (τον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας, θρησκείας ή όποιας άλλης... διαχωριστικής γραμμής) είναι φάρμακο και βάλσαμο ψυχής για την ίδια.

    "Ψυχή" της όλης προσπάθειας, ο Δημήτρης Τσουκαλάς μας υποδέχθηκε στον ορεινό Κένταυρο για να μας εξηγήσει -επί τω έργω- τη δράση της οργάνωσης. "Στην ορεινή Θράκη, στη Βόρεια Ελλάδα, ζουν χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι Πομάκοι, σε συνθήκες δύσκολες και συχνά απομόνωσης. Θέλοντας να βοηθήσουμε στην κοινωνικοποίησή τους, μερικά χρόνια πριν, ξεκινήσαμε (συνεργαζόμενοι με τοπικούς συλλόγους των Πομάκων και με ιμάμηδες στα χωριά) να επισκεπτόμαστε πομακικά χωριά με εθελοντές γιατρούς" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσουκαλάς. "Gledame Nagore, στα πομακικά σημαίνει κοιτάμε ψηλά. Έτσι ονομάσαμε και τις αποστολές μας στα Πομακοχώρια" σημειώνει.

    Από το 2012, η οργάνωση προσφέρει δωρεάν εξετάσεις με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ το 2013 δημιουργήθηκε το κινητό οδοντιατρείο και άρχισαν οι αποστολές με εθελοντές οδοντιάτρους. Μάλιστα, η οδοντιατρική έδρα μετατρέπεται και σε γυναικολογική και με τη βοήθεια φορητού υπερηχογράφου γίνονται γυναικολογικές εξετάσεις από τους κατάλληλους γιατρούς.ους, που, όπως λέει, δεν φαίνονται προς το παρόν στον ορίζοντα...

    [02] «Η πλειονότητα των χαρισματικών παιδιών υφίστανται σχολικό εκφοβισμό»

    Περιθωριοποίηση, εκφοβισμό, λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία. Τα φαινόμενα αυτά φαίνεται πως είναι καθημερινότητα για την πλειονότητα των χαρισματικών παιδιών, καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, υπεύθυνος του τομέα χαρισματικών παιδιών της ελληνικής Mensa και δημιουργός των πρώτων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά αυτά.

    «Είναι τρομακτικό να ακούω περισσότερα από 20 παιδιά, από τα 25 που έχω στην τάξη, ηλικίας 8-12 ετών, να μου διηγούνται περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, απλά και μόνο επειδή δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες δραστηριότητες με τα υπόλοιπα παιδιά, επειδή κάνουν ερωτήσεις μέσα στην τάξη, γιατί θέλουν να μάθουν, γιατί δεν καλύπτονται από όσα ακούν» επισημαίνει.

    «Τα χαρισματικά παιδιά είναι μία μειοψηφία και η πλειοψηφία τούς επιβάλλεται αυτή τη στιγμή. Έχουμε ξεχάσει ότι η δημοκρατία δεν είναι μόνο να υπερισχύει η γνώμη της πλειοψηφίας, αλλά είναι και η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Όταν η πλειοψηφία που απαρτίζει την κοινωνία βλέπει κάτι διαφορετικό, κάτι καινοτόμο, κάτι που θα αλλάξει αυτή την κατάσταση ισορροπίας και θα χρειαστεί να βρεθεί μια άλλη κατάσταση ισορροπίας, τότε τρομάζει» προσθέτει.

    Διαβάστε επίσης: Θα τιμωρείται όποιος διαπράττει μπούλινγκ

    [03] Εντός στόχου ο ΕΝΦΙΑ του 2014, με έσοδα 2,6 δισ. ευρω

    'Εσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ εισέρευσαν στα ταμεία του δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ του 2014, με αποτέλεσμα να εκπληρωθεί ο στόχος που είχε τεθεί. Τα αποτελέσματα απο τις εισπράξεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησιας Ακινήτων δίνουν ανάσα στο υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του για την επίτευξη του στόχου των εσόδων του προϋπολογισμού.

    Καθοριστικοί για την επίτευξη του στόχου ήταν οι δύο πρώτοι μήνες του έτους όπου, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία του υπουργείου, οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους και κατέβαλαν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. 'Ετσι, τον Ιανουάριο από τον φόρο αυτόν εισπράχθηκαν 337 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο 316,9 εκατ. ευρώ. 'Εως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2014 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονταν σε 2 δισ. ευρώ.

    Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού σημαντική θα είναι η συμβολή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων που προβλέπει την εξόφλησή τους σε 100 δόσεις, με παράλληλη διαγραφή προσαυξήσεων. Το νομοσχεδιο για τη ρύθμιση κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκειμένου ψηφισθεί άμεσα και να αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες για τους φορολογούμενους.

    Υπενθυμίζεται οτι η πρώτη προθεσμία λήγει στις 27 Μαρτίου και προβλέπει ότι όσο ποσοστό από το αρχικό κεφάλαιο καταβάλλει ο οφειλέτης, άλλο τόσο ποσοστό απο τις προσαυξήσεις θα διαγραφεί. Η δεύτερη προθεσμία λήγει στις 27 Απριλίου και προβλέπει ότι το ποσό καταβολής επί του αρχικού κεφαλαίου της οφειλής θα διαγραφεί και απο τις προσαυξήσεις.

    Τέλος, έως το τέλος Μαίου οι φορολογούενοι θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στη ρύθμιση για την καταβολή τους σε 100 δόσεις.

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο το βράδυ της Τρίτης.

    Η Μόσχα έχει προτείνει να κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός ο οποίος θα καταλήγει σε έναν κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής του αγωγού South Stream.

    Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται να μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για τα κράτη μέλη της ΕΕ, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο χθες βράδυ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ένωσης Μάρος Σέφτσοβιτς εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις της ΕΕ για το σχέδιο αυτό.

    [05] Στα Windows 10 θα υπάρχει και βιομετρική αναγνώριση προσώπου αντί για password

    Το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 10 της Microsoft θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες για πρώτη φορά να «μπαίνουν» στον υπολογιστή τους ή σε όποια άλλη συσκευή, χωρίς τη χρήση κωδικού πρόσβασης (password), αλλά με βιομετρικό τρόπο, όπως την αναγνώριση του προσώπου, της ίριδας του ματιού ή και των δαχτυλικών αποτυπωμάτων τους.

    Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι το ευρέως διαδεδομένο πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο Internet Explorer θα καταλήξει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και θα αντικατασταθεί από ένα νέο πρόγραμμα, που προς το παρόν φέρει το όνομα Spartan (Σπαρτιάτης).

    Οι δοκιμές των Windows 10, τα οποία θα είναι κοινά τόσο για τους παραδοσιακούς επιτραπέζιους υπολογιστές, όσο και για τις νεότερες φορητές συσκευές όπως ταμπλέτες και «έξυπνα» κινητά, έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά ακόμη παραμένει άγνωστη η ημερομηνία κυκλοφορίας τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 March 2015 - 8:30:26 UTC