Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ο πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεσή μας καθυβρίζοντας τη ΝΔ
  • [02] Αλ.Τσίπρας: Υιοθετήστε τις κόκκινες γραμμές μας
  • [03] Εικονική χαρακτήρισε την επίκληση για συναίνεση του πρωθυπουργού ο Ευ. Βενιζέλος
  • [04] Τ. Κορωνάκης: Έχουμε σχέδιο για το πώς θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια
  • [05] Ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [06] ¶. Μέρκελ: Όλοι δουλεύουμε για να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει ως μέλος στην ευρωζώνη
  • [07] Στην «Xenia» το βραβειο καλύτερης ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ο πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεσή μας καθυβρίζοντας τη ΝΔ

    Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε στη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας τον ότι ζητά συναίνεση ενώ την ίδια ώρα καθυβρίζει τη ΝΔ. Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή και να καταθέσει συγκεκριμένα κοστολογημένα μέτρα. «Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε στη Βουλή την επερώτηση αλλά άφησε αναπάντητα όλα τα ερωτήματα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Γιατί μας φέρατε εδώ; Τί θέλατε; Ζητάτε συναίνεση καθυβρίζοντας μας; Λέτε είναι υπερήφανη η κυβέρνηση σας και ενώ είναι όλα στο σκοτάδι; Διαπραγματεύεστε και ζητάτε την άποψη μας κατακρίνοντας μας;»

    «Να κόψουμε την πλάκα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας φέρνετε μέτρα για να τα κρίνουμε. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες. Έχετε κοστολογημένες μελέτες; Καταθέστε τις».

    Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μνημόνιο και τόνισε: «Μνημόνιο υπογράψατε ότι και να λέτε, και αυτό το ξέρουν και τα μικρά παιδιά. Και αγγλικό δίκαιο και δικαστήριο του Λουξεμβούργου αποδεχτήκατε. Η πρόεδρος της Βουλής να υπενθυμίσω ότι έλεγε είναι εθνική προδοσία αυτό».

    [02] Αλ.Τσίπρας: Υιοθετήστε τις κόκκινες γραμμές μας

    Να στηρίξει τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης κάλεσε την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, ο οποίος έκανε λόγο για «σχέδιο ουσιαστικής, ειλικρινούς διαπραγμάτευσης».

    «Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας σε αυτή την εθνική διαπραγμάτευση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε: "Έχουμε σχέδιο ουσιαστικής, ειλικρινούς διαπραγμάτευσης. Για να πετύχει η χώρα. Και εσείς τι κάνετε όταν εμείς πραγματώνουμε με δυσκολία αυτό το έργο.

    Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε. Δεν σας τιμά ούτε εσάς ούτε την παράταξή σας. Και δεν δίνει καμία προοπτική στον τόπο η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει τέτοια συμπεριφορά. Σας καλούμε να πάρετε θέση. Τι μας προτείνετε; Να αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμος να αποδεχθείτε πριν από τις εκλογές; Εμείς αυτά δεν θα τα αποδεχθούμε. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό μας».

    Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με «κόκκινες γραμμές» προσδιορισμένες από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία. «Τα όρια της λαϊκής εντολής, είναι όχι άλλη υφεσιακή πολιτική και μέτρα λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε υλοποίηση οιουδήποτε υφεσιακού μέτρου. Μας αφήνει παγερά αδιάφορους το αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μια αγορά εργασίας που έχει λεηλατηθεί. Γιατί εμείς σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν πρόκειται να δεχθούμε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Όποιος όμως επιθυμεί κοινοπραξίες με συμμετοχή και έλεγχο του Δημοσίου, όποιος έρχεται να επενδύσει χρήματα με αναπτυξιακή πολιτική θα είναι καλοδεχούμενος» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

    Για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή, καθώς δεν την ζητούν ούτε οι δανειστές. "Αναρωτιέμαι αν την κύρωση δεν την ζητούν οι δανειστές γιατί τη ζητάει η αντιπολίτευση; Γιατί σας έπιασε τώρα ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. για να ξεκαθαρίζουμε δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση και κανένα Μνημόνιο» σημείωσε.

    [03] Εικονική χαρακτήρισε την επίκληση για συναίνεση του πρωθυπουργού ο Ευ. Βενιζέλος

    Έντονα επικριτικός κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον ότι «παραπλανά τους βουλευτές όταν λέει πως δεν χρειάζεται να έρθει η συμφωνία στη Βουλή». Παράλληλα χαρακτήρισε εικονική την επίκληση του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση και υποστήριξε ότι η συζήτηση γίνεται μόνο για εσωκομματικούς λόγους:

    «Πως ζητάς συναίνεση από την αντιπολίτευση όταν της επιτίθεσαι και την απαξιώνεις;» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Γιατί ήρθαμε εδώ σήμερα; Για λόγους εσωκομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Πέτυχε; Ναι. Εύκολο. Η συσπείρωση όμως σε ποια βάση γίνεται; Είναι συσπείρωση για ρήξη ή για συμφωνία; Μεταστροφής ή διολίσθηση;»

    Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος στις αναφορές του πρωθυπουργού περί έντιμου συμβιβασμού, υποστήριξε ότι «αυτός δεν είναι συμβιβασμός αλλά αμηχανία και εγκλωβισμός».«Έντιμο συμβιβασμό λέει ο κ. Τσίπρας; Τι σημαίνει; Μένουμε στο παλιό μνημόνιο έως τον Ιούλιο και μετά κάνουμε ένα νέο μνημόνιο;» Ο κ. Βενιζέλος, αναρωτήθηκε στη συνέχεια, αν ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να επανορθώσει σε σχέση με την προεκλογική του επιχειρηματολογία ώστε να πει επιτέλους, όπως είπε, «κάτι για το χρέος ή να αποσαφηνίσει αν η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε καλά που προχώρησε στο κούρεμα του».

    Αιχμές άφησε ο κ. Βενιζέλος για τη στάση της προέδρου της Βουλής κατά την συζήτηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να εκλεγεί κανείς Πρόεδρος της Βουλής αρκούν οι ψήφοι βουλευτών. Για να είναι κανείς χαριτωμένος απαιτείται και κάτι άλλο».

    [04] Τ. Κορωνάκης: Έχουμε σχέδιο για το πώς θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια

    «Η εμπειρία της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Αριστερά για να αλλάξει την Ευρώπη και να προτείνει ένα σαφώς διαφορετικό μοντέλο από εκείνο της λιτότητας της τρόικας» δήλωσε, από τη Ρώμη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, σε δημόσια συζήτηση η οποία οργανώθηκε χθες βράδυ κοντά στην ιταλική Βουλή.

    «Η νέα ελληνική κυβέρνηση χαίρει, ευτυχώς, της ευρείας στήριξης του λαού, ο οποίος κατάλαβε ότι τώρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη» πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Μια σειρά από δυνάμεις της ιταλικής αριστεράς πήραν την πρωτοβουλία για αυτήν την κοινή εκδήλωση. Θέλουμε να προχωρήσει ένα σχέδιο για μια πλατιά συμμαχία κατά της λιτότητας και υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και για τον λόγο αυτό, δέχθηκα με χαρά την πρόσκληση να πραγματοποιήσω στην Ιταλία το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, ως γραμματέας του κόμματος» ανέφερε ο κ. Κορωνάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Έχουμε σχέδιο για το πώς θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, και σε αυτό το σχέδιο θέλουμε κοντά μας όχι μόνον τους Έλληνες αλλά και τους πολίτες όλης της Ευρώπης».

    [05] Ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Έχοντας αντλήσει διδάγματα, τα οποία, όπως τόνισε, του δίνουν τη δύναμη να συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ολοκληρώνει λίγο μετά το μεσημέρι την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο και αναχωρεί για την Αθήνα. Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος θα πραγματοποιήσει το πρωί μικρή περιοδεία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και σε περιοχή κοντά στην «νεκρή ζώνη», συνοδευόμενος από τον δήμαρχο της κυπριακής πρωτεύουσας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

    Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων, κατεχόμενων δήμων, και προσφύγων. Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπουργό 'Αμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη.

    [06] ¶. Μέρκελ: Όλοι δουλεύουμε για να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει ως μέλος στην ευρωζώνη

    «Η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, δήλωσε προετοιμασμένη να εξαντλήσει τα όρια της δυσαρέσκειας των Γερμανών ψηφοφόρων, στην προσπάθειά της να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, εφόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει αυτό που πρέπει και παρουσιάσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο» αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

    Όπως επισημαίνεται, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε από το Ελσίνκι, κατά την εκεί επίσκεψή της, ότι «δεν καθοδηγείται από δημοσκοπήσεις που αφορούν την εσωτερική αντιπολίτευση για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Μέρκελ ανέφερε: «Αυτό που κάνω από πολιτικής πλευράς, δεν στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες διαφέρουν αρκετά, αλλά μάλλον στο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτή θα είναι μια μακρά διαδικασία συζητήσεων. Όλοι δουλεύουμε για να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει ως μέλος στην ευρωζώνη».

    [07] Στην «Xenia» το βραβειο καλύτερης ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

    Η «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ταινία με θέμα μετανάστες δεύτερης γενιάς, κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ε.ΑΚ), στη λιτή τελετή απονομής των κινηματογραφικών Βραβείων της ΕΑΚ 2105, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, χθες το βράδυ.

    Η «Xenia» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, σεναρίου, σκηνοθεσίας, τα οποία ο Πάνος Χ.Κούτρας αποδέχτηκε αλλά αρνήθηκε να παραλάβει, έως ότου, όπως τόνισε ο ίδιος, διευθετηθεί το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 March 2015 - 6:30:24 UTC