Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Η εισβολή στη Βουλή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου
  • [02] Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική για τα Μνημόνια. Ζητεί πρώτο μάρτυρα τον Κ. Καραμανλή
  • [03] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [04] Την παραίτηση του Ι. Πανούση ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Δριβελέγκας
  • [05] Είκοσι προσαγωγές μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής
  • [06] Κ. Σημίτης, Ευ. Βενιζέλος και μέλη του ΚΥΣΕΑ καταθέτουν στις 29 Απριλίου, στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου
  • [07] Ξεκινά ο έλεγχος των δανειακών συμβάσεων επιχειρήσεων ΜΜΕ
  • [08] Ρ.Τ. Ερντογάν: Η επίθεση σε γραφείο του AKP έχει στόχο την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους
  • [09] Αεροσκάφος της Turkish Airlines με προορισμό τη Λισαβόνα επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, για αδιευκρίνιστους λόγους
  • [10] Τουλάχιστον εννέα νεκροί από την κακοκαιρία στην κεντρική Ευρώπη
  • [11] Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2014

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Η εισβολή στη Βουλή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου

    «Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

    Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος» πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση» και έθεσε το ερώτημα «ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;». «Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης» κατέληξε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική για τα Μνημόνια. Ζητεί πρώτο μάρτυρα τον Κ. Καραμανλή

    Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προτείνει το ΠΑΣΟΚ να κληθεί ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια, η σύσταση της οποίας θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα από την Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από κοινή πρόταση των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το ΠΑΣΟΚ έχει χωρίσει την περίοδο που προτείνεται να διερευνηθεί σε οκτώ υπο-περιόδους, για κάθε μια από τις οποίες προτείνει να κληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και προκάτοχοί τους, όπως ο Ζ.Κ. Τρισέ και ο Ντ. Στρος Καν.

    Σε μακροσκελές ενημερωτικό κείμενο που εξέδωσε η Χαρ. Τρικούπη, η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή αντιμετωπίζεται ως μια «εξαιρετική ευκαιρία» να συζητηθούν δημόσια πολλά πράγματα. Παράλληλα διατυπώνεται η απορία πώς είναι δυνατόν ο Αλ. Τσίπρας να προκαλεί συζήτηση στη Βουλή για να ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και την επομένη να προωθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η εξήγηση που δίνεται αναφέρει ότι «υπάρχει και εξελίσσεται σχέδιο τεχνητής έντασης, που δεν επιτρέπει, σκόπιμα, να συγκροτηθεί ενιαίο εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο».

    [03] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος

    Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό, όπως είπε ο ίδιος, της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο πρόκειται να κατατεθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα στη Βουλή, παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, που έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο. «Στην Ελλάδα, το πρόβλημα που είχαμε πάντοτε είναι ότι η Διοίκηση δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους, ακόμη και σε περίπτωση πολιτικών μεταβολών» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον κ. Κατρούγκαλο στο γραφείο του.

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό, γιατί η οικονομική κρίση και ιδίως η μείωση του κόστους της Δημόσιας Διοίκησης έχει πολύ μεγάλη επίπτωση πάνω στη δυνατότητα της Διοίκησης να ανταποκριθεί στις μεγάλες υποχρεώσεις που έχει». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι ανέκαθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ακαδημαϊκό και πολιτικό ενδιαφέρον για τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης. «Το νομοσχέδιο αφορά στον εκδημοκρατισμό, εκσυγχρονισμό και στην επιστροφή των απολυμένων και διαθεσίμων της Δημόσιας Διοίκησης» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και ανέφερε ότι σε μια στιγμή που είναι τραυματισμένη λόγω περικοπών δεν μπορεί να ανταποκριθεί για το καλύτερο ούτε στη διαπραγμάτευση ούτε στα διοικητικά της καθήκοντα.

    [04] Την παραίτηση του Ι. Πανούση ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Δριβελέγκας

    Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ζήτησε πριν λίγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Δριβελέγκας. «Ήμουν έξω από τη Βουλή και ξαφνικά βλέπω 30, 40 άτομα ίσως και περισσότερα να τρέχουν, να περνάνε κάτω από τη μπάρα που είναι για τα αυτοκίνητα και να τρέχουν, να πετάνε τα φέιγ βολάν και κρατούσαν και ένα πανό το οποίο σήκωσαν. Τέτοιο πράγμα, είμαι από το 1993 βουλευτής, στη Βουλή δεν έχω ξαναδεί. Και νομίζω ότι ο κ. Πανούσης αυτήν τη στιγμή, ο ίδιος, πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Πρέπει να παραιτηθεί. Διότι καταλύουν τη Δημοκρατία» είπε ο κ. Δριβελέγκας.

    [05] Είκοσι προσαγωγές μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής

    Είκοσι προσαγωγές έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις, μετά την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής, οι οποίοι με συνθήματα και πανό, ζητούσαν την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού για λόγους υγείας, την κατάργηση του λεγόμενου «τρομονόμου» και των φυλακών τύπου 'Γ.

    Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους που πλησίασαν την πρόεδρο της Βουλής στον διάδρομο καθώς κατευθυνόταν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση ενώ στο ερώτημα αν την προβληματίζει ότι αντιεξουσιαστές κατάφεραν με τόση ευκολία να περάσουν στον προαύλιο χώρο, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε με τη δηκτικό σχόλιο: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αναμείνουν την έκδοση ανακοίνωσης που θα δίνει τις απαντήσεις για το περιστατικό.

    Για «ανασφάλεια, που τείνει να γίνει γενικευμένη» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή την εισβολή αναρχικών στο προαύλιο της Βουλής. Η δήλωση του κ. Καραγκούνη έχει ως εξής: «Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;».

    Διαβάστε επίσης: Την παραίτηση του Ι. Πανούση ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Δριβελέγκας , Γ.Σακελλαρίδης: Η εισβολή στη Βουλή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου

    [06] Κ. Σημίτης, Ευ. Βενιζέλος και μέλη του ΚΥΣΕΑ καταθέτουν στις 29 Απριλίου, στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου

    Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου που ήταν υπουργός Άμυνας ο Άκης Τσοχατζόπουλος, καλεί σε κατάθεση μετά το Πάσχα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα. Το δικαστήριο, αποδεχόμενο την πρόταση των εισαγγελέων Έδρας που τάχθηκαν υπέρ της κλήσης μελών της κυβέρνησης της επίμαχης περιόδου, καλεί σε κατάθεση για τις 29 Απριλίου, πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ.

    Επιπλέον, το δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και οι πρώην υπουργοί, Γιάννος Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου. Η κλήτευση μελών του πρώην ΚΥΣΕΑ είναι πάγιο αίτημα που υποβάλει από την αρχή της δικαστικής έρευνας ο βασικός κατηγορούμενος Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η απόφαση για τις επίδικες συμβάσεις για τα υποβρύχια αλλά και τα TOR M1 ήταν κυβερνητική επιλογή και ελήφθη όχι από τον ίδιο, αλλά από το ΚΥΣΕΑ.

    Την ίδια ώρα, το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις για αναστολή εκτέλεσης ποινής που θα οδηγούσε εκτός φυλακής τόσο την σύζυγο του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη, όσο και της λογίστριάς του, Φρόσως Λαμπροπούλου.

    [07] Ξεκινά ο έλεγχος των δανειακών συμβάσεων επιχειρήσεων ΜΜΕ

    Στον έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενημέρωσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και διαβιβάστηκε στη Βουλή. Την ίδια ώρα ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να διαβιβάσει στη Βουλή οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση για το όλο το θέμα, επικαλούμενη το υπηρεσιακό- επαγγελματικό απόρρητο. Ο κ. Βαρουφάκης πάντως, ξεκαθαρίζει ότι θα έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας ακόμη και για δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς, εκτός από τον χώρο της ενημέρωσης. Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση- εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης».

    [08] Ρ.Τ. Ερντογάν: Η επίθεση σε γραφείο του AKP έχει στόχο την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η επίθεση σ' ένα τοπικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος AKP σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης ήταν μια προσπάθεια να υπονομευθεί η ειρηνευτική διαδικασία που προωθεί η Άγκυρα με τους κούρδους αυτονομιστές.

    Η αστυνομία συνέλαβε νωρίτερα σήμερα έναν ένοπλο, ο οποίος είχε εισβάλει στο κτίριο του AKP στο προάστιο Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης.

    [09] Αεροσκάφος της Turkish Airlines με προορισμό τη Λισαβόνα επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, για αδιευκρίνιστους λόγους

    Αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών που είχε προορισμό τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας έκανε αναστροφή και επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σήμερα, για αδιευκρινίστους μέχρι στιγμής λόγους, ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Είναι η τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που αεροσκάφους της Turkish Airlines υποχρεώνεται να αλλάξει την πορεία του. Την Δευτέρα η πτήση με προορισμό το Σάο Πάολο της Βραζιλίας προσγειώθηκε στο Μαρόκο καθώς βρέθηκε στις τουαλέτες ένα σημείωμα με τη λέξη "βόμβα".

    Την Κυριακή, αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από την Κωνσταντινούπολη στο Τόκιο επέστρεψε στην Τουρκία όταν βρέθηκε άλλο ένα σημείωμα στην πόρτα της τουαλέτας.

    [10] Τουλάχιστον εννέα νεκροί από την κακοκαιρία στην κεντρική Ευρώπη

    Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Τρίτη, στην κεντρική Ευρώπη από την καταιγίδα "Νίκλας", η οποία εκδηλώθηκε τοπικά ως κυκλώνας προκαλώντας ζημιές και αναστάτωση στην κυκλοφορία, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις Αρχές.

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γερμανία: τρεις αυτοκινητιστές από πτώσεις δένδρων, άλλοι τρεις εξαιτίας ξαφνικής χιονόπτωσης και χαλαζόπτωσης και ένας άνδρας σκοτώθηκε από την πτώση τοίχου τον οποίο έριξε ο άνεμος.

    Στην Αυστρία, ένας 63χρονος βρήκε το θάνατο αφού έπεσε από σκάλα ενώ προσπαθούσε να επισκευάσει τη σκεπή του, ενώ στην Ελβετία, ένας 75χρονος αυτοκινητιστής σκοτώθηκε από πτώση δένδρου.

    Οι σφοδροί άνεμοι που έπληξαν ένα τμήμα της βόρειας Ευρώπης, από τη Σκωτία μέχρι την Πολωνία περνώντας από τη βόρεια και την ανατολική Γαλλία, κορυφώθηκαν χθες, Τρίτη, στη Γερμανία, όπου μετατράπηκαν τοπικά σε ανεμοστρόβιλους με ριπές που ξεπερνούσαν τα 190 χλμ/ώρα.

    Οι σιδηροδρομικές και οι οδικές συγκοινωνίες εξομαλύνονταν σήμερα στην κεντρική Ευρώπη, αφού αναστατώθηκαν από την κακοκαιρία. Οι άνεμοι σήκωσαν σκεπές πολλών σπιτιών και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε προσωρινά σε δεκάδες χιλιάδες κατοικίες.

    [11] Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2014

    Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2014, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2013, από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στα βραβεία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από τις βραχείες λίστες των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.

    Συγκεκριμένα:

    Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον συγγραφέα Σάκη Σερέφα για το έργο του με τίτλο «Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω», εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το έργο της με τίτλο «Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει», Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον εικονογράφο Κώστα Μαρκόπουλο και στον συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ για το έργο με τίτλο «Η θυμωμένη μπετονιέρα», Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός.

    Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονέμεται κατά πλειοψηφία στη συγγραφέα Νάνση Τουμπακάρη για το έργο της με τίτλο «Ένα βιολί διηγείται, εκπαιδευτικός οδηγός για τα λαϊκά μουσικά όργανα», Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 April 2015 - 12:30:25 UTC