Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία
  • [02] Γ. Βαρουφάκης: Οι διαρροές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας υγείας
  • [04] «Ναι» από τον Αντ. Σαμαρά σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
  • [05] Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
  • [06] Αντίθετος ο Π. Λαφαζάνης στη διεξαγωγή της δίκης της ΧΑ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού
  • [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού - Ζητούν μεταφορά της δίκης της ΧΑ
  • [08] Στα 4.057 πλοία ο ελληνόκτητος στόλος το 2015

  • [01] Γ. Σακελλαρίδης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

    «Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία» εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". «Έχει καταστεί σαφές και προς τους εταίρους ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη λαϊκή εντολή να τηρήσει και είναι δεσμευμένη από αυτήν και δεν έχει τη βούληση να προχωρήσει σε επιπλέον υφεσιακά μέτρα και νομίζω ότι γίνεται και θα γίνει τελικά αποδεκτό και από τους θεσμούς και από τους εταίρους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε κάποια νησιά απάντησε πως «τέτοιου οριζόντια υφεσιακά μέτρα δεν είναι στις προθέσεις και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά το κείμενο των 27 σελίδων, το οποίο απέστειλε χθες στο Brussels Group η ελληνική πλευρά και δημοσιεύθηκε από τους Financial Times, ο κ. Σακελλαρίδης έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα «ώστε να μην χρειαστεί να ξαναπληρώσουν το μάρμαρο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και η μεσαία τάξη».

    Σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο οποίος περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα, διευκρίνισε ότι το βασικό σενάριο μιλάει για 1,2% «με προοπτικές αύξησης αν αυτά τα μέτρα αποδώσουν σε συνδυασμό και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    [02] Γ. Βαρουφάκης: Οι διαρροές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς

    Τη θέση ότι είναι απαράδεκτο η κοινή γνώμη να ενημερώνεται από τις ιστοσελίδες για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή. Είχε προηγηθεί σχόλιο από τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτές ενημερώνονται από το διαδίκτυο, για τις προτάσεις της κυβέρνησης.

    «Αυτό δεν ήταν δική μας επιλογή, μας επιβάλλεται η πλήρης εμπιστευτικότητα όσων λέγονται. Κρίνω ότι αυτή η εμπιστευτικότητα θίγει τα συμφέροντα της Ευρώπης και ότι αυτές οι διαρροές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς» είπε ο κ Βαρουφάκης ενημερώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει, σε διάφορα στάδια, να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, επικαλέστηκε τη διαρροή του Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times, πρόσθεσε ότι δεν το διέρευσε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι θα ήθελε να είχε σε κοινή θέα της κοινής γνώμης, τις προτάσεις της. «Αυτού του είδους η δήθεν εμπιστευτική διαδικασία, υπονομεύει τις σχέσεις των χωρών των Ευρωπαϊκής Ένωσης» επέμεινε ο υπουργός.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας υγείας

    Εργαζόμαστε εντατικά για να ανατρέψουμε το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας και μίλησε για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας υγείας.

    Ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις «απορρύθμισης και διάλυσης» που έγιναν και υπογράμμισε ότι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν, το ιδιωτικό κεφαλαιο να εισβάλει στη δημόσια υγεία, οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση των πάντων, με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

    [04] «Ναι» από τον Αντ. Σαμαρά σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

    Την προθυμία του να στηρίξει μία κυβέρνηση ενότητας, εάν οι παραχωρήσεις που θα ζητηθούν για τη χρηματοδότηση της χώρας δημιουργήσουν ρήγμα στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg. «Εάν ο σχεδιασμός είναι να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θα προσφέρουμε στήριξη» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Μία έξοδος (σσ: από την Ευρωζώνη) θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή».

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι ο μόνος νοητός οικονομικός δρόμος για την Ελλάδα, αν και διατύπωσε αμφιβολίες, σύμφωνα με το Bloomberg, για τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί διατήρησης του ενιαίου νομίσματος. «Για την Ευρωζώνη, η μετάδοση των επιπτώσεων από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είναι σήμερα τόσο μεγάλη, όσο θα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια» δήλωσε, προσθέτοντας: «Αλλά θα είναι, παρά ταύτα, τεράστια και θα είναι μία πολιτική καταστροφή».

    «Η αγορά ασφυκτιά από την αβεβαιότητα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και απηύθυνε συμβουλή στον κ. Τσίπρα: «Σταμάτα τους μελοδραματισμούς, ο λογαριασμός αυξάνεται [...]. Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα και καθόλου δράση. Όλα αυτά συμποσούνται σε ένα μεγάλο ερωτηματικό». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη λίστα με τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Φεβρουαρίου για την παράταση της οικονομικής στήριξης. «Εάν αποφασίσουν ιδεολογικά ότι δεν θα τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, τότε μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    «Οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα, οι χώρες που θα έχουν εκλογές και οι χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα, δεν θα μας δώσουν επιπλέον χρήματα, εάν δουν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και συμπεριφέρεται με αντιευρωπαϊκό τρόπο» σημείωσε. Ο ίδιος απέρριψε την κριτική ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι το κόμμα του στήριξε και τα δύο νομοσχέδια που έχει φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ότι είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, κάνοντας ανοίγματα στη Ρωσία. «Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς από τους Κινέζους, τους Ιρανούς, τους Ρώσους να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά σου, δεν στέλνεις ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι πραγματικά σοβαρός ευρωπαϊστής;» αναρωτήθηκε.

    [05] Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

    Τη δυνατότητα επαναλειτουργίας όλων των τηλεοπτικών καναλιών (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) των ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και την επανέκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920». Ειδικότερα, δύνανται να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα, το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 καθώς και τα ραδιοφωνικά Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ Σπόρ, Κόσμος).

    Στους σκοπούς του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα προστίθεται η συμβολή στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς την επιδίωξη κέρδους.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, μείωση μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, ουσιαστικός έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, κατάργηση των υψηλών αποδοχών και προνομίων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Επίσης, όπως αναφέρεται, ο άμεσος έλεγχος της ΕΡΤ ΑΕ ανήκει στο κράτος με επιβολή κυρώσεων από το ΕΣΡ.

    [06] Αντίθετος ο Π. Λαφαζάνης στη διεξαγωγή της δίκης της ΧΑ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

    Αντίθετος με τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, επειδή αφενός γειτνιάζουν με μεγάλο σχολικό συγκρότημα η λειτουργία του οποίου θα αναστατωθεί και αφετέρου γιατί βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και άλλων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Θεωρώ υποχρέωσή μου ως υπουργός και ως βουλευτής, επί πολλά χρόνια στη Β΄ Πειραιά, να δηλώσω δημοσίως ότι είμαι απόλυτα αντίθετος με τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, κάτι που είχα την ευκαιρία να εκφράσω και στον αξιότιμο συνάδελφό μου υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.

    Ο συγκεκριμένος χώρος των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, βρίσκεται σε άμεση επαφή με ένα πολύ μεγάλο σχολικό συγκρότημα με πάμπολλες σχολικές μονάδες. Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης δίκης σε αυτόν, λοιπόν, τον χώρο, όπου είναι φυσικό να υπάρξουν ποικίλες πολιτικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανεπιθύμητη αναστάτωση στη μαθητική ζωή και τις σχολικές λειτουργίες, ενώ είναι προφανέστατος ο κίνδυνος παράλυσης στη ζωή των συνοικιών της Β' Πειραιά και πρωτίστως του Κορυδαλλού.

    Επίσης, αποτελεί πρόκληση η διεξαγωγή της συγκεκριμένης δίκης σε μια περιοχή όπως αυτή της Β' Πειραιά και σε μικρή απόσταση από τον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, των επιθέσεων σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων και μεταναστών, αλλά και μελών του ΠΑΜΕ και άλλων αριστερών αγωνιστών και οργανώσεων.

    Η επείγουσα αναζήτηση μια άλλης τοποθεσίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, είναι απολύτως αναγκαία».

    [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού - Ζητούν μεταφορά της δίκης της ΧΑ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποιούν φορείς και κάτοικοι της πόλης, ζητώντας τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής, που αρχίζει στις 20 Απριλίου εκτός πόλης. Με απόφαση δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, από τις 11:30 πμ θα κλείσουν όλα τα σχολεία της πόλης, ενώ κλειστές θα μείνουν και όλες οι υπηρεσίες του δήμου.

    Ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης έχει τονίσει ότι η διεξαγωγή της δίκης στην περιοχή εγκυμονεί κινδύνους και θα δημιουργήσει κοινωνική αναστάτωση καθώς στην περιοχή βρίσκονται σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

    Φορείς της πόλης και αντιφασιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι συνιστά πρόκληση για τα θύματα και τις τοπικές κοινωνίες η δίκη των χρυσαυγιτών να πραγματοποιηθεί στην περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας και έγιναν πολλές από τις σοβαρότερες επιθέσεις, όπως στο ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

    Διαβάστε επίσης: Αντίθετος ο Π. Λαφαζάνης στη διεξαγωγή της δίκης της ΧΑ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

    [08] Στα 4.057 πλοία ο ελληνόκτητος στόλος το 2015

    Αύξηση κατά 20 πλοία σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά παρουσιάζει η πορεία του υπό ελληνική σημαία στόλου, ο οποίος έφθασε τα 839 πλοία, ενώ αυξήθηκε και η χωρητικότητά του στα 80,4 εκατομμύρια τόνους από 76,1 πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Lloyd's Register-fairplay και του Committee (ελληνική επιτροπή ναυτιλιακής συνεργασίας), ο ελληνικών συμφερόντων στόλος έφθασε τα 4.057 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 314,4 εκατομμυρίων τόνων.

    Σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 156 πλοία, 23.6 εκατομμυρίων τόνων. Στα 4.057 πλοία υπολογίζονται 374 πλοία διαφόρων τύπων, συνολικής χωρητικότητας 38 εκατομμυρίων τόνων, που είναι υπό ναυπήγηση.

    Την ελληνική εμπορική ναυτιλία στο μητρώο, ακολουθεί η Λιβερία με 739 πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας των 54.034.080 τόνων, τα Νησιά Μάρσαλ με 697 πλοία 54.806.342 τόνων, η Μάλτα με 606 πλοία 48.550.930 DW, Παναμάς με 398 πλοία 25.210.082 τόνων DW, η Κύπρος με 253 πλοία των 17.689.741 DW και τις Μπαχάμες με 243 πλοία 17.527.315 DW.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 April 2015 - 8:30:23 UTC