Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία θα καταθέσει η ΝΔ
  • [02] Στη ΓΑΔΑ οδηγείται η Βίκυ Σταμάτη
  • [03] Δεν θα μεταφερθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες στον κρατικό προϋπολογισμό
  • [04] Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων των οφειλετών του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ
  • [05] Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα του Spiegel
  • [06] Για στασιμότητα στους ελέγχους της Ελλάδας ως τα μέσα Απριλίου, κάνει λόγο το Spiegel
  • [07] Μπ. Νετανιάχου: Οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν πρέπει να περιλαμβάνει την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ
  • [08] Ν. Αναστασιάδης: Έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου για ένα ενδεχόμενο Grexit

  • [01] Δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία θα καταθέσει η ΝΔ

    Δική της πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, που θα ερευνήσει τη χρονική περίοδο από το 1981 και μετά και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνιο, θα καταθέσει άμεσα η ΝΔ, επισημαίνοντας πως η σχετική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους τον Ιούνιο.

    Στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αποφασίστηκε, πάντως, ότι η ΝΔ, αν και θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή, με στελέχη του κόμματος.

    Στο άτυπο ΠΣ εκφράστηκε η άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας.

    «Προσπαθούν να προσφέρουν θέαμα, αφού δεν μπορούν να προσφέρουν άρτο. Συζητούν για το 2010 και το 2012 και δεν ξέρουν τι θα συμβεί αύριο», έλεγαν κύκλοι της ΝΔ.

    Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν πως η ΝΔ συμφωνεί γενικώς στην ανάγκη διερεύνησης του πώς μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια, ξεκαθάριζαν, όμως, ότι «στη ΝΔ δεν θα ψηφίσουμε, γιατί διαφωνούμε και με την εισηγητική έκθεση και με το σκεπτικό της πρότασης που φέρνουν στη Βουλή, με έναν τρόπο διχαστικό».

    Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ θεωρούν πως η υπόθεση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της όποιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους, τον Ιούνιο, γιατί δεν πρέπει, όπως λένε, σε αυτή την πολύ κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, να δημιουργείται κλίμα διχασμού.

    [02] Στη ΓΑΔΑ οδηγείται η Βίκυ Σταμάτη

    Στη ΓΑΔΑ οδηγείται αυτή την ώρα η Βίκυ Σταμάτη, η οποία παρελήφθη από περιπολικό της αστυνομίας από την εκκλησία της Παναγίτσας, στο Χαϊδάρι, όπου εντοπίστηκε το μεσημέρι. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η Βίκυ Σταμάτη εντοπίστηκε μετά από τηλεφώνημα πολίτη στην Άμεση Δράση, ο οποίος ανέφερε ότι την είδε να περιφέρεται πίσω από το Δρομοκαϊτειο από όπου είχε αποδράσει χθες τα ξημερώματα. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι την βρήκαν να κάθεται στα σκαλιά της εκκλησίας, πίσω από το Δρομοκαϊτειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία άλλη εκδοχή για τον εντοπισμό της Βίκυς Σταμάτη είναι ότι ενημερώθηκε ο δικηγόρος της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, για το σημείο όπου εθεάθη και αυτός ειδοποίησε την Εισαγγελία και στη συνέχεια την αστυνομία για την ανεύρεσή της. Στο Χαϊδάρι, εκτός από τους αστυνομικούς μετέβη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ισίδωρος Ντογιάκος, προκειμένου να γίνει και επίσημα η αναγνώριση της κρατούμενης που απέδρασε χθες από το κελί της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.

    [03] Δεν θα μεταφερθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες στον κρατικό προϋπολογισμό

    Δεν θα επιστραφούν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια των Περιφερειών για χρηματοδότηση έργων υποδομής. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους Περιφερειάρχες που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

    Ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ που μετείχε επίσης στη σύσκεψη ανέφερε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία».

    Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

    Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

    [04] Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων των οφειλετών του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ

    Άνοιξαν οι διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών προς το ο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) και τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

    Το ενδιαφέρον των οφειλετών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, είναι ήδη μεγάλο, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ και του ΙΚΑ, τις πρώτες έξι ημέρες κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν 8.680 αιτήσεις, ενώ ρυθμίστηκαν 585 εκατομμύρια ευρώ.

    Στη ρύθμιση υπάγονται οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 2η Μαρτίου 2015, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ.

    Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών.

    [05] Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα του Spiegel

    «Το σημερινό δημοσίευμα του Spiegel εντάσσεται στην προσπάθεια παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ο κ. Θεοχαράκης δεν χαρακτήρισε ποτέ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τη φράση που του αποδίδεται στο δημοσίευμα. «Αντίθετα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας ότι περιλαμβάνουν «κορυφαία στελέχη και με εντυπωσιακές ικανότητες» (top-notch people with impressive skills)».

    Σχετικά με την αναφορά του δημοσιεύματος στην 9η Απριλίου - ότι δήθεν την ημερομηνία αυτή δεν θα αποπληρωθεί τη δόση προς το ΔΝΤ - το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση του για χθεσινό δημοσίευμα του Reuters με την οποία διέψευδε το ενδεχόμενο αυτό.

    Σε ότι αφορά τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών θυμίζει ότι «υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες».

    [06] Για στασιμότητα στους ελέγχους της Ελλάδας ως τα μέσα Απριλίου, κάνει λόγο το Spiegel

    Για «στασιμότητα στους ελέγχους της Ελλάδας ως τα μέσα Απριλίου» κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και αναφέρει ότι «λόγω του εκνευρισμού για τη συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική άρνηση της Αθήνας, η ηγεσία του ΔΝΤ ανακάλεσε προσωρινά τα στελέχη του από την Αθήνα».

    Σύμφωνα με το περιοδικό, «οι Έλληνες δήλωσαν ότι θέλουν να γιορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα ανενόχλητοι από διαπραγματεύσεις» ενώ το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group την Τετάρτη, επέκρινε το γεγονός ότι «από τη στιγμή της αλλαγής κυβέρνησης μπόρεσαν να γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις μόνο τέσσερις μέρες».

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης δήλωσε επ' αυτού ότι δεν αποτελεί έκπληξη, διότι οι υπάλληλοι της τρόικας «είναι πλήρως ανίκανοι».

    «Ο γενικός γραμματέας δήλωσε -όπως ήδη και ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Νίκος Βούτσης- ότι η χώρα του μάλλον δεν θα πληρώσει μία δόση προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Στις 9 Απριλίου είμαστε "κοντά στο τέλος" δήλωσε ο Θεοχαράκης» γράφει το περιοδικό προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις από την Αθήνα είναι αντιφατικές, αναφερόμενο σε σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

    [07] Μπ. Νετανιάχου: Οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν πρέπει να περιλαμβάνει την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε σήμερα οποιαδήποτε οριστική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων θα πρέπει να περιλαμβάνει την «απερίφραστη» αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, το οποίο εξέφρασε ομόφωνα «την αντίθεσή του στην προτεινόμενη συμφωνία» μεταξύ της Ομάδας 5+ 1 και του Ιράν.

    Παράλληλα ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η πίεση στο Ιράν, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία από αυτή στην οποία κατέληξαν χθες η Τεχεράνη και οι έξι μεγάλες δυνάμεις.

    [08] Ν. Αναστασιάδης: Έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου για ένα ενδεχόμενο Grexit

    «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ένας ανάλογος κίνδυνος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται ή μελετά κάποια μέτρα στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε: «αλλά επειδή, μια κυπριακή παροιμία λέει του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, θέλω να σας βεβαιώσω ότι έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο».

    Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, πρόσθεσε «βεβαίως, δεν υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος επιρροής της κυπριακής οικονομίας πλέον, αλλά και για τον ελάχιστο που υπάρχει έχει προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο».

    Σε ερώτηση, κατά πόσο η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων παραμονές της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Είναι και μια μορφή ψήφου εμπιστοσύνης, διότι θέλουμε να πιστεύουμε, όχι να ελπίζουμε, να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε κρίση στην Ελλάδα». Οι αποφάσεις, βεβαίως, συνέχισε, λαμβάνονται από τον υπουργό Οικονομικών σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. «Θέλουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω κρίση στην Ελλάδα ή επιδείνωση της κρίσης. Και επίσης η άρση δείχνει και την απόλυτη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα που απεξαρτητοποιημένο πλέον από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να προχωρήσει στην παραπέρα ευεργετικά για την οικονομία δράση του. Κάτω από τους ελέγχους, βεβαίως, που σήμερα εφαρμόζονται», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 April 2015 - 14:30:24 UTC