Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2015
  • [02] Στην Ουάσινγκτον ο Γ. Βαρουφάκης - Θα έχει επαφές με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον Β. Σόιμπλε
  • [03] Π. Μοσκοβισί: Εν αναμονή μιας συγκεκριμένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα τελεί η Κομισιόν
  • [04] Συνάντηση Βαρουφάκη - Νικολούδη με τις ελβετικές Αρχές στις 28 Απριλίου
  • [05] Είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Μπόστ κυκλοφορεί η «Φαύστα» σε βιβλίο μαζί με πέντε διηγήματά του

  • [01] ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2015

    Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και της ανεργίας προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

    Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί από 0,8% το 2014 στο 2,5% το 2015 και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 3,7% το 2016. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% έναντι 1,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί από 26,5% πέρυσι στο 24,8% φέτος και στο 22,1% το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μείνει και φέτος σε αρνητικό έδαφος (-0,3% από -1,4% πέρυσι) και να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 (+0,3%).

    Όσον αφορά το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ από 2,7% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Σε διαρθρωτικούς όρους (διαρθρωτικό ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης), η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος, όπως και το 2016, έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ πέρυσι.

    [02] Στην Ουάσινγκτον ο Γ. Βαρουφάκης - Θα έχει επαφές με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον Β. Σόιμπλε

    Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για να μετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και, παράλληλα, θα είναι (την Πέμπτη) κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», που διοργανώνεται στο πλαίσιο συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings.

    Στο επίκεντρο της ενότητας, στην οποία θα μιλήσει ο υπουργός, θα βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.

    Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, αναμένεται ότι θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς. Πρόσθετο ενδιαφέρον στο εν λόγω συνέδριο, προσδίδει το γεγονός ότι θα συμμετάσχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα μιλήσει στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

    Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να μεταβεί στον Λευκό Οίκο για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, την οποία θα φιλοξενήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Στο περιθώριο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να έχει την ευκαιρία μιας ολιγόλεπτης συνομιλίας με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

    [03] Π. Μοσκοβισί: Εν αναμονή μιας συγκεκριμένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα τελεί η Κομισιόν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελεί εν αναμονή μιας συγκεκριμένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά με αργό ρυθμό. Όπως ανέφερε, η δουλειά που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο είναι πολύ συγκεκριμένη και διεξάγεται σε ήρεμο κλίμα, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να συνδυαστούν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης - που είναι λογικό να θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα της - με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος έναντι των δανειστών.

    «Επιθυμουμε και περιμένουμε ένα συγκεκριμένο καταλογο από την ελληνική κυβερνηση για να εξεταστεί από το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα. Γι' αυτό δουλεύουμε με πολύ έντονο ρυθμό, δεν θέλουμε συγκρουσεις, αλλα μια κοινά αποδεκτή λύση», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

    [04] Συνάντηση Βαρουφάκη - Νικολούδη με τις ελβετικές Αρχές στις 28 Απριλίου

    Συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ελβετίας στην Ελλάδα και αντιπροσωπεία του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών, θα έχουν στις 28 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι, έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε η ελβετική αντιπροσωπεία στις 26 Μαρτίου με τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Παναγιώτη Νικολούδη.

    Κατά την τότε συνάντηση είχε προκύψει η ανάγκη επανεκκίνησης και εντονότερης συνεργασίας των φορολογικών Αρχών των δύο χωρών στο μέλλον.

    [05] Είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Μπόστ κυκλοφορεί η «Φαύστα» σε βιβλίο μαζί με πέντε διηγήματά του

    Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Μποστ. Σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, χαρτογράφος, ζωγράφος, στιχουργός, αλλά και θεατρικός συγγραφέας, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Χρύσανθος Βοσταντζόγλου) μάγεψε την εποχή του όχι μόνο με τη σπαρταριστή ανορθογραφία και την παράξενη σύνταξη των κειμένων του, αλλά και με τα πρωταγωνιστικά του πρόσωπα, που ζουν σε έναν κόσμο ο οποίος αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Με αφορμή την εικοσάχρονη επέτειο, ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά του Μποστ, η «Φαύστα», κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μαζί με πέντε διηγήματά του. Η «Φαύστα ή η απολεσθείς κόρη» έκανε πρεμιέρα το 1964 σε σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου, όμως, το κοινό έμεινε μέχρι το τέλος παγωμένο. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν τότε ακόμη να εξοικειωθούν με το ανατρεπτικό, σχεδόν βλάσφημο χιούμορ της, γράφει σήμερα στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου ο γιος του Μποστ, ο εικαστικός Κωνσταντίνος Βοσταντζόγλου. Η «Φαύστα» ανέβηκε ξανά το 1965 και το 1973, αλλά η αξία της αναγνωρίστηκε μόνο όταν παρουσιάστηκε από το Θέατρο Στοά του Θανάση Παπαγεωργίου στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η «Φαύστα» είναι, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Μποστ, μια «ιλαροτραγωδία».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 April 2015 - 14:30:25 UTC