Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τις χώρες που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές»
  • [02] Έκτακτα μέτρα για τους μετανάστες
  • [03] Σύσκεψη στο Μαξίμου για την Οικονομία
  • [04] Tο σχέδιο για την αποσυμφόρηση των επειγόντων
  • [05] «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση των μαρίνων
  • [06] Τ. Χριστοδουλοπούλου: Όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες
  • [07] Συνάντηση Π. Λαφαζάνη με ροδακινοπαραγωγούς: Προτάσεις για εξαγωγές στη Ρωσία

  • [01] «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τις χώρες που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές»

    Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη μεταναστευτική χρονιά ανέφερε σε ομιλία του στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαική Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στηρίζοντας και βοηθώντας τα κράτη μέλη, ιδιαιτέρως αυτά που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε πρόσφατα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ορισμένα κράτη μέλη και είναι πρόθυμη να το επαναλάβει εφόσον κριθεί αναγκαίο». Επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων Ε.Ε., «όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και κατά μήκος των Ελληνικών και Βουλγαρικών συνόρων». Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες, περίπου 7000 μετανάστες έχουν φτάσει στις Ιταλικές, Ελληνικές και λοιπές Ευρωπαϊκές ακτές όπου στις περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης έχει εμπλακεί ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex. Ο Επίτροπος, υπογράμμισε ότι «τα πρόσφατα επεισόδια στη Μεσόγειο, με χιλιάδες μετανάστες κυρίως από τη Λιβύη και την Τουρκία προς την Ιταλία και την Ελλάδα, μας υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με ουσιαστικό τρόπο με τρίτες χώρες. Γι' αυτό το λόγο πρόκειται να επισκεφθεί όπως ανέφερε χώρες όπως το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Τυνησία.

    [02] Έκτακτα μέτρα για τους μετανάστες

    «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσθέτοντας ότι «από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους».

    Ο κ. Σακελλαρίδης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα:

    Μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και τον διαχωρισμό τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

    Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.

    Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,

    Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών, η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    «Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης.

    Διαβάστε επίσης:

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τις χώρες που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές»

    [03] Σύσκεψη στο Μαξίμου για την Οικονομία

    Στην κυβερνητική σύσκεψη, που είναι σε εξέλιξη, μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το μεταναστευτικό.

    [04] Tο σχέδιο για την αποσυμφόρηση των επειγόντων

    Η αποσυμφόρηση στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων αποτελεί βραχυπρόθεσμο στόχο για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

    Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ξανθός αναφέρει ότι η καλύτερη λειτουργία τους θα επιτευχθεί με αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), διαφορετική οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «Διαφανή Λίστα Χειρουργείων», επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και όσο το δυνατό πιο άμεση εξόφληση υπερωριών και εφημεριών στους γιατρούς.

    Η εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και η αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ είναι η πρώτη παρέμβαση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος εκτιμά ότι «όταν τα ΤΕΠ στελεχωθούν ως αυτόνομα τμήματα σε κάθε νοσοκομείο, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος μόνο για τα επείγοντα περιστατικά». Όπως εξηγεί, η αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ «θα περιορίσει τον πελατειακό μηχανισμό στα νοσοκομεία, αλλά και όσα περιστατικά εμφανίζονται -με προσυνεννόηση -ως επείγοντα στα ΤΕΠ για να νοσηλευθούν σε συγκεκριμένες κλινικές».

    Όπως είναι γνωστό, αρκετοί ασθενείς που φτάνουν σήμερα ως έκτακτα περιστατικά στα επείγοντα, νοσηλεύονται τελικά σε κλινικές του νοσοκομείου, σε συνενόηση με το γιατρό τους και με στόχο να τους γίνουν άμεσα εξετάσεις, ακόμη και επεμβάσεις που δεν είναι επείγουσες. Αυτό το φαινόμενο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας, προωθώντας την επιστημονική και λειτουργική αυτονομία των ΤΕΠ.

    [05] «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση των μαρίνων

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το Σύνταγμα και η νομοθεσία επιτρέπουν τη μίσθωση, διαχείριση και εκμετάλλευση των μαρίνων (τουριστικοί λιμένες), με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, από μη δημόσιους φορείς, αλλά η ιδιοκτησία τους παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου και οι μισθωτές των εκτάσεων αυτών δεν μπορούν να αξιώσουν δικαίωμα κυριότητας ή άλλα «εμπράγματα δικαιώματα».

    Παράλληλα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν στις μαρίνες λιμενικά και χερσαία έργα προς βελτίωση των εγκαταστάσεων τους.

    Το επίμαχο θέμα απασχόλησε το Δ΄ Τμήμα του ΣΤΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον πάρεδρο Ηλία Μάζο, με αφορμή την προσφυγή που είχαν καταθέσει 10 Πειραιώτες (κάτοικοι της Ακτής Μουτσοπούλου και της Ακτής Θεμιστοκλέους) κατά της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Ζέα, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

    [06] Τ. Χριστοδουλοπούλου: Όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες

    Όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες, δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ μιλώντας για το ίδιο θέμα στο Mega, ανέφερε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι άστεγοι, αλλά βρίσκονται στις πλατείες επειδή «λιάζονται», και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο το πρωί και προσέθεσε πως πήγε η ίδια το βράδυ στις πλατείες του Κέντρου και δεν υπήρχαν μετανάστες.

    «Υπολογίζουμε εμείς ότι θα υπάρχει μια ροή της τάξεως ίσως των 100.000 μέσα στο 2015, νομίζω ότι μπορούμε να τα καλύψουμε αυτά» ανέφερε, επίσης, η κ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ μιλώντας για το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης του κύματος μεταναστών στα νησιά και στην Αττική είπε ότι αυτό θα γίνει και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό.

    «Εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο μετά τα νησιά και για την Αττική και τις μεγάλες πόλεις, γιατί εκεί θα προωθηθούν προφανώς προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτατες δομές φιλοξενίας... Ο κ. Δένδιας είχε υποσχεθεί ότι μέχρι τον Δεκέμβριο 2014 θα είχε 2.500 θέσεις, δεν έφτιαξε ούτε μια, δεν μπορούμε όχι τις κανονικές συνθήκες, αλλά ούτε τις έκτακτες να ικανοποιήσουμε. Τώρα έχουμε κάνει έκκληση σε όλους τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής ό,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να τους παραχωρήσουν, κτίρια ή εκτάσεις, για να βάλουμε εμείς σκηνές και να προβλέψουμε τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Το υπουργείο Υγείας -έχουμε συμφωνήσει- θα έχει κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ», ανέφερε.

    [07] Συνάντηση Π. Λαφαζάνη με ροδακινοπαραγωγούς: Προτάσεις για εξαγωγές στη Ρωσία

    Σειρά προτάσεων οι οποίες θα μπορούσαν, σε συνεννόηση και συμφωνία με τη ρωσική πλευρά, να επιτρέψουν τη νόμιμη εξαγωγή των ελληνικών ροδάκινων στη Ρωσία την τρέχουσα περίοδο, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου με εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών.

    Στη συνάντηση αποφασίστηκε να μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στη Μόσχα αντιπροσωπεία της κυβέρνησης και εκπρόσωποι παραγωγών, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι ανάπτυξης των εξαγωγών ροδάκινων και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 April 2015 - 16:30:26 UTC