Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eορτή μνήμης του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου
  • [02] Κλειστή και σήμερα η κοιλάδα των Τεμπών
  • [03] OHE: 500.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο
  • [04] «Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου. Σώστε το εσείς»

  • [01] Eορτή μνήμης του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

    Το όνομά του, από τα πλέον λαοφιλή στον ελληνικό πληθυσμό, από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε όλον το χριστιανικό -και όχι μόνο- κόσμο.

    Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, συνολικά πενήντα έξι μορφές με το όνομα Γεώργιος κοσμούν το εορτολόγιό της, με γνωστότερο όλων τον Γεώργιο το Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο, που ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων της Εκκλησίας. Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας από την Καππαδοκία της Μ. Ασίας, ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.

    Ο Άγιος Γεώργιος, ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός), Άγιος και ελευθερωτής, συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του, με σημαντικότερο όλων την εξόντωση του δράκου και τη σωτηρία της βασιλοπούλας.

    [02] Κλειστή και σήμερα η κοιλάδα των Τεμπών

    Κλειστή θα παραμείνει και σήμερα, από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ, η κοιλάδα των Τεμπών, εξαιτίας προγραμματισμένης συντήρησης των έργων βραχοπροστασίας. Η απαγόρευση διέλευσης των οχημάτων ισχύει στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.), από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου.

    Η κίνηση των οχημάτων από τη συγκεκριμένη περιοχή από και προς τη Θεσσαλονίκη, θα γίνεται μέσω εναλλακτικών διαδρομών, που έχουν προσιδοριστεί από την τροχαία. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα ομαλοποιηθεί, στη διάρκεια της νύχτας.

    [03] OHE: 500.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο

    Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν την επικίνδυνη διέλευση τη Μεσογείου φέτος και χιλιάδες θα χάσουν τη ζωή τους, εάν δεν γίνει τίποτε για την αντιμετώπιση αυτών που οργανώνουν τη διακίνηση των ανθρώπινων όντων, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ.

    «Είναι ώρα να σκεφτούμε πραγματικά τρόπους για να σταματήσει η πολύ επικίνδυνη διέλευση των προσφύγων σε μικρά σκάφη» που αποπλέουν από την αφρικανική ήπειρο για να φθάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Κότζι Σεκιμίζου κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Σιγκαπούρη. «Εάν δεν κάνουμε τίποτε, πιστεύω ότι αυτή τη χρονιά θα δούμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και, στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να υπάρξουν μέχρι και 10.000 νεκροί» προειδοποίησε.

    [04] «Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου. Σώστε το εσείς»

    «Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου. Σώστε το εσείς» έγραψε μια μητέρα σε ένα κομματάκι χαρτί που καρφίτσωσε στην πάνα του μωρού της, πριν το αφήσει στην τύχη του. Και η τύχη το οδήγησε στις αρχές του 1935, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «'Αγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη, όπου πέθανε έπειτα από μερικές εβδομάδες.

    Είναι μια από τις συνταρακτικές ιστορίες ζωής, που ανέσυρε η ανθρωπολόγος Αίγλη Μπρούσκου, στην επιτόπια έρευνά της στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «'Αγιος Στυλιανός» και στα αρχεία του. Η επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής της διατριβής (στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 2007), κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες σε βιβλίο, με τίτλο «Λόγω της κρίσεως σας χαρίζω το παιδί μου», από τις εκδόσεις ΕνΤΟΜΩ/ΣΥΜΕΠΕ του Επιστημονικού Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στη Θεσσαλονίκη.

    «Μέσα στον 20ο αιώνα πέρασαν από τον «Αγιο Στυλιανό» 10.000 βρέφη και νήπια. Η ιστορία αυτού του Ιδρύματος είναι ένα κρυφό κομμάτι της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της» λέει η συγγραφέας.

    Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, η Αίγλη Μπρούσκου ξεκίνησε το 1992, για λογαριασμό του Ιδρύματος Ερευνών για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», μια έρευνα για τον αποχωρισμό των βρεφών και των μικρών παιδιών από τους γεννήτορές τους. Επέλεξε ως παράδειγμα το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «'Αγιος Στυλιανός».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 April 2015 - 6:30:23 UTC