Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγορεύθηκε το έθιμο της ταυροθυσίας στον Μανταμάδο της Μυτιλήνης
  • [02] Α. Μέρκελ: Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ, αν επιβληθεί περισσότερη λιτότητα, δεν είναι μπλόφα
  • [04] Η Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων
  • [05] ΕΕ: Τριπλασιασμός των κονδυλίων για διάσωση μεταναστών
  • [06] Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 29-37 στο ημίχρονο

  • [01] Απαγορεύθηκε το έθιμο της ταυροθυσίας στον Μανταμάδο της Μυτιλήνης

    "Πόλεμος" ξέσπασε στη Λέσβο μετά την απαγόρευση, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, της τήρησης του αρχαίου εθίμου της ταυροθυσίας το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στον αύλειο χώρο του εορτάζοντος ναού των Ταξιαρχών στο Μανταμάδο.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η απαγόρευση έγινε "για να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανονισμοί που αφορούν τη σφαγή ζώων αποκλειστικά σε σφαγεία, αλλά και του νόμου περί προστασίας των ζώων, που απαγορεύει τη διατήρηση ζώων για πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς σκοπούς".

    Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή της Κυριακής των Μυροφόρων, τη μέρα που γίνεται κάθε χρόνο το μεγάλο, γνωστό σε όλη την Ελλάδα, πανηγύρι της Λέσβου, για το Μανταμαδιώτη Ταξιάρχη, σφάζεται ένας ταύρος αλλά και άλλα ζώα, κυρίως αρνιά, προσφορά των πιστών για το λεγόμενο "κισκέκ(ι)". Στη συνέχεια μαγειρεύεται το παραδοσιακό "φαγητό του Αγιού", από σπασμένο σιτάρι, κρέας και ρεβύθια και προσφέρεται στους προσκυνητές. Πρόκειται για ένα τοπικό έθιμο, που χάνεται στο βάθος των αιώνων και σίγουρα υπερβαίνει την δισχιλιετή χριστιανική παράδοση.

    Το όλο θέμα προέκυψε με παρέμβαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Φιλοζωικού Συλλόγου Μυτιλήνης "Κιβωτός", τα οποία, με ενυπόγραφη επιστολή τους στους μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβο και Μηθύμνης Χρυσόστομο, ανέφεραν τους λόγους που δεν θα παραστούν στο πανηγύρι του Μανταμάδου, ζητώντας την μη τήρηση του τελετουργικού του εθίμου. Ακολούθησαν πολλά άλλα δημοσιεύματα, από φιλοζωικούς συλλόγους και άτομα σε όλη τη χώρα, που καλούσαν μέχρι και σε μποϊκοτάζ της Λέσβου, ως τόπο διακοπών και των προϊόντων της, εφόσον τηρείτο το έθιμο.

    [02] Α. Μέρκελ: Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε απόψε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

    Μιλώντας μετά την "εποικοδομητική", όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ, αν επιβληθεί περισσότερη λιτότητα, δεν είναι μπλόφα

    Ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα δεν είναι μπλόφα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου.

    Σε συζήτηση με τον Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Έλστερ, που έγινε στα τέλη Μαρτίου και δημοσιεύεται στο γαλλικό περιοδικό Philosophie Magazine, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι η εποχή να μπλοφάρει κανείς αναφορικά με τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

    "Δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε πια. Όταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ αν θα πρέπει να αποδεχτούμε περισσότερη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα" σημείωσε.

    [04] Η Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

    Η Γερμανία, με τη φωνή του προέδρου της Γιοάχιμ Γκάουκ, αναγνώρισε απόψε, για πρώτη φορά, τη "γενοκτονία" των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από έναν αιώνα αλλά και τη "συνυπευθυνότητα" του Βερολίνου στο έγκλημα αυτό.

    Ο πρόεδρος Γκάουκ χρησιμοποίησε τον όρο "γενοκτονία", τον οποίο απέρριπτε για πολλά χρόνια το Βερολίνο, σε μια ομιλία του σε θρησκευτική τελετή για την επέτειο των 100 χρόνων από τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία χρησιμοποιεί επισήμως τον όρο αυτό, τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία αν και έχει αναγνωριστεί από περίπου είκοσι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ρωσία.

    Ο Γερμανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια η χώρα του μπορεί να φέρει κάποια ευθύνη, λόγω της στάσης της κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. "Στην περίπτωση αυτή, εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν" είπε, κάνοντας λόγο για "μια συνυπευθυνότητα ή ακόμη, ενδεχομένως και συνενοχή (της Γερμανίας) στη γενοκτονία των Αρμενίων".

    [05] ΕΕ: Τριπλασιασμός των κονδυλίων για διάσωση μεταναστών

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης Τρίτων, για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

    "Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτιλύσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεση δράση. Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης "Τρίτων" με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης. O Ντ. Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.

    «Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση μέσα σε μία ημέρα», πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα του μεταναστευτικού στη Σύνοδο του Ιουνίου.

    [06] Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 29-37 στο ημίχρονο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 April 2015 - 20:30:24 UTC