Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς διακοπή στην Υεμένη

  • [01] Ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς διακοπή στην Υεμένη

    Αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί με πυροβόλα πλοίων και χερσαίες μάχες σημειώθηκαν χθες Κυριακή σε όλη την Υεμένη, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε ευρεία κλίμακα μετά την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο μήνα εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν κι έχουν καταλάβει τεράστια τμήματα της χώρας. Σημειώθηκαν τουλάχιστον πέντε αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές θέσεις και σε μια περιοχή κοντά στο κτιριακό συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούτι, χθες το πρωί. Πολεμικά πλοία σφυροκόπησαν εξάλλου με τα πυροβόλα τους μια περιοχή κοντά στο λιμάνι της πόλης Άντεν, στο νότο, ανέφεραν κάτοικοι. Οι επιδρομές στη Σαναά ήταν οι πρώτες στην πρωτεύουσα αφότου η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε το «τέλος» της εκστρατείας αεροπορικών βομβαρδισμών που διεξήγε εναντίον των Χούτι, την περασμένη εβδομάδα. Παρά την ανακοίνωση, οι επιδρομές συνεχίζονται, καθώς οι σιίτες αντάρτες δεν υποχώρησαν από τις περιοχές που έχουν καταλάβει, ενώ δεν μοιάζει να έχει υπάρξει ορατή πρόοδος στις προσπάθειες για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Κάτοικοι του Άντεν ανέφεραν ότι σημειώθηκαν επίσης σφοδρές μάχες ανάμεσα σε τοπικές σουνιτικές ομάδες ενόπλων και μονάδες των Χούτι με την υποστήριξη μονάδων του στρατού πιστών στον Σάλεχ. Πηγές στις τάξεις των παραστρατιωτικών είπαν ότι χρησιμοποίησαν πυροβόλα αρμάτων μάχης και ρουκέτες Κατιούσα. Έγιναν επίσης αεροπορικές επιδρομές υποστήριξης στους παραστρατιωτικούς σε μάχες κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν. Στη νότια επαρχία Νταλέα, οι παραστρατιωτικοί ανέφεραν ότι έδωσαν πολύωρες μάχες με την υποστήριξη αεροσκαφών για να ανακαταλάβουν διάφορες περιοχές. Σύμφωνα με αυτούς, οι Χούτι υπέστησαν 25 απώλειες, ενώ οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Χάντι είχαν έξι απώλειες. Μαχητές που ανήκουν σε φυλές και σουνίτες ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν διάφορες περιοχές της στρατηγικής συμμαχίας πόλης Τάιζ από τους Χούτι, σύμφωνα με κατοίκους. Πηγές σε νοσοκομεία ανέφεραν πως τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από μια ρουκέτα, ενώ πυρά πυροβόλων προκάλεσαν ζημιές σε ένα γενικό νοσοκομείο στην πόλη. Οι Χούτι υπέστησαν απώλειες και έχασαν εδάφη σε περιοχές που δεν είχαν ουσιαστικά αντίπαλο για πάνω από έναν μήνα, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι αεροπορικές επιδρομές συντονίζονται με τις επιχειρήσεις των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Χάντι και τις βοηθούν. Επιδρομές αναφέρθηκαν επίσης στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι, κοντά στα σύνορα της Υεμένης με τη Σαουδική Αραβία. Στοιχεία πυροβολικού της Σαουδικής Αραβίας έπληξαν ακόμη την πόλη Χάραντ στη γειτονική επαρχία Χάτζα, σύμφωνα με κατοίκους.

    Στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης Ριάντ Γιασίν απέρριψε την έκκληση να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις την οποία απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και διεμήνυσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία δεν έχει τερματιστεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 April 2015 - 2:30:28 UTC