Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • [02] Συνελήφθη 69χρονος για την πυρκαγιά στο Ποτάμι Καρλοβάσου Σάμου
  • [03] Παρέμβαση της αστυνομίας για να συγκρατηθεί η οργή των σεισμοπλήκτων στο Νεπάλ
  • [04] Το «Πράσινο Σινικό Τείχος» δίνει ανάσα στον πλανήτη
  • [05] Θετικά μηνύματα από τη συνάντηση Κοντονή - Ινφαντίνο

  • [01] Αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

    Σε τρεις άξονες κινείται το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση που κατατίθεται αύριο στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη με την διαδικασία του κατ' επείγοντος. Το νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί στη Μόνιμη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5 Μαΐου, ενώ αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως την Παρασκευή 8 Μαΐου.

    Ο ένας βασικός άξονας αφορά το μεταβατικό σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, όπου εισάγεται το «μάθημα - μπαλαντέρ». Ο δεύτερος άξονας αφορά τον χαρακτήρα και τις διαδικασίες εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους και ο τρίτος την επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων όπου εισάγεται για πρώτη φορά ως κριτήριο επιλογής η γνώμη του συλλόγου των διδασκόντων μέσω μυστικής ψηφοφορίας.

    Ως προς το εξεταστικό σύστημα, ο βασικός στόχος είναι να δοθεί στους υποψηφίους η δυνατότητα εισαγωγής σε σχολές από δύο διαφορετικά πεδία. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει η βεντάλια των επιλογών για τους υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για να αποκτήσουν πρόσβαση, ωστόσο, και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις σε πέντε αντί για τέσσερα μαθήματα. Αντίθετα, η επιλογή των τεσσάρων μαθημάτων περιορίζει τον υποψήφιο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Αυτά τα τελευταία είναι πέντε και συγκεκριμένα: 1. Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες 2. Θετικές Επιστήμες 3. Επιστήμες Υγείας 4. Επιστήμες της Εκπαίδευσης 5. Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.

    [02] Συνελήφθη 69χρονος για την πυρκαγιά στο Ποτάμι Καρλοβάσου Σάμου

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Τρίτη στις 11.00 το πρωί, στην περιοχή Τσίγκη, πάνω από τον Άγιο Νικόλαο στο Ποτάμι Καρλοβάσου, της Σάμου.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 290 καμένα στρέμματα δασικής και 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.

    Για την υπόθεση, και στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συνελήφθη από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, 69χρονος άνδρας με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Ο 69χρονος αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου για τα περαιτέρω.

    [03] Παρέμβαση της αστυνομίας για να συγκρατηθεί η οργή των σεισμοπλήκτων στο Νεπάλ

    Οργισμένοι επιζήσαντες του σεισμού στο Νεπάλ συγκρούσθηκαν σήμερα με την αστυνομία και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αποθέματα νερού στο Κατμαντού, τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό που στοίχισε τη ζωή περισσοτέρων από 5.000 ανθρώπων.

    Χιλιάδες σεισμόπληκτοι που έχουν μείνει άστεγοι, εξαντλημένοι από τους μετασεισμούς και την έλλειψη τροφίμων, συγκεντρώθηκαν πριν από τα χαράματα στον σταθμό των λεωφορείων για να επιβιβαστούν σ' ένα από τα ειδικά λεωφορεία που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.Όμως η οργή των ανθρώπων αυτών αυξήθηκε όταν διαπίστωσαν πως τα λεωφορεία δεν υπήρχαν και συμπλοκές ξέσπασαν με τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών που είχαν σταλεί για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

    initial;background-size: initial;background-origin: initial;background-clip: initial; Η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως το εύρος της καταστροφής την έχει ξεπεράσει. Ο σεισμός ήταν ο φονικότερος που έχει σημειωθεί τα τελευταία 80 χρόνια στο Νεπάλ.Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οκτώ από τα 28 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας έχουν πληγεί από την καταστροφή.

    [04] Το «Πράσινο Σινικό Τείχος» δίνει ανάσα στον πλανήτη

    Ο όγκος του διοξειδίου του άνθρακα που έχει «παγιδευτεί» και αποθηκευτεί σε όλη τη ζώσα βιομάζα στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια τόνους τα τελευταία 12 χρόνια και η Κίνα έχει μια αξιοσημείωτη συνεισφορά σ' αυτή τη εξέλιξη. Αυτό υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».

    Το «Πράσινο Σινικό Τείχος», θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα γεωμηχανικής στον πλανήτη. Από το 1978, τουλάχιστον 161.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν φυτευτεί με δέντρα από πολίτες της Κίνας στον άνυδρο Βορρά, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η επέκταση της ερήμου Γκόμπι. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2050, μια πλατιά ζώνη δάσους θα εκτείνεται από τη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ ως τη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλοντζιάνγκ, διασχίζοντας επτά επαρχίες.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προσπάθειες αναδάσωσης που καταβάλλονται στην Κίνα, μαζί με την αναβίωση των δασών στη Ρωσία και τις γείτονες σ' αυτήν χώρες αντισταθμίζουν σχεδόν το ήμισυ του όγκου του διοξειδίου του άνθρακα που δεν μπορεί πλέον να παγιδευτεί και να αποθηκευτεί λόγω της αποδάσωσης στους τροπικούς.

    [05] Θετικά μηνύματα από τη συνάντηση Κοντονή - Ινφαντίνο

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο, στη ΓΓΑ για το αθλητικό νομοσχέδιο, στην οποία ήταν ακόμη παρόντες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο Πατρίκ Κομνηνός που συνοδεύει τον κ. Ινφαντίνο, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, Κουκοδήμος (ΝΔ), Μαυρωτάς (Ποτάμι), Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ), Γκιόκας (ΚΚΕ), Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) και ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ).

    Αυτό που προκύπτει από τη συνάντηση είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία και ουσιαστικά παύει κάθε λόγος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, όπως τουλάχιστον άφησαν να φανεί ο υφυπουργός, ο κ. Ινφαντίνο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ μια μικρή επιφύλαξη άφησε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης. Όπως διαφάνηκε, δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ με το νέο νόμο και οι νέες τροποποιήσεις που θα συμπεριλάβει σε αυτόν ο κ. Κοντονής, για την ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα σταλούν προηγουμένως γραπτώς σε ΕΠΟ, UEFA και FIFA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 April 2015 - 16:30:24 UTC