Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντ. Μπακογιάννη: Οι Έλληνες έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να διαπραγματευτεί, όχι να χρεοκοπήσει τη χώρα
  • [02] «Να ενημερώσει αμέσως τη Βουλή» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καλεί τον πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος
  • [03] Η ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
  • [04] Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» οι εργασίες του Brussels Group

  • [01] Ντ. Μπακογιάννη: Οι Έλληνες έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να διαπραγματευτεί, όχι να χρεοκοπήσει τη χώρα

    Στην εκτίμηση πως η κυβέρνηση έχει χάσει χρόνο με τις παλινωδίες της, προχωρά η Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να διαπραγματευτεί, όχι να χρεοκοπήσει τη χώρα».

    Σε συνέντευξή της στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», η κα Μπακογιάννη τονίζει πως η χώρα βρίσκεται σε φάση στάσης πληρωμών και θεωρεί πως αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση με τους εταίρους. Σχολιάζοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος, η βουλευτής της ΝΔ τονίζει πως «είναι βέβαιο πως οι εκλογές ή το δημοψήφισμα θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη, μια ταφόπλακα για την οικονομία της χώρας». Η κα Μπακογιάννη εκφράζει την ανησυχία της και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας πως «υιοθετώντας την ατζέντα του 3%, η κυβέρνηση έχει την ψευδαίσθηση ότι εκπροσωπεί το 36% των πολιτών».

    Όσον αφορά τα εσωτερικά της ΝΔ, η κα Μπακογιάννη δηλώνει παρούσα στην πρώτη γραμμή για την ανόρθωση της παράταξης, τονίζοντας πως επιμένει στο έκτακτο συνέδριο όπου θα εξεταστεί και το θέμα της αλλαγής ηγεσίας.

    [02] «Να ενημερώσει αμέσως τη Βουλή» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καλεί τον πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος

    Για έλλειψη «κυβερνητικής διάθεσης για συναίνεση ή έστω για αλληλοενημέρωση με την αντιπολίτευση» σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, κάνει λόγο με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος καλεί τον πρωθυπουργό «να ενημερώσει αμέσως τη Βουλή και εάν κρίνει αναγκαίο τους αρχηγούς των κομμάτων».

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν διαπραγματεύεται με τους έξω αλλά με τους μέσα, με τα στελέχη της και τους βουλευτές της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ασφαλή πορεία της χώρας, αλλά για την αποφυγή του πολιτικού κόστους. Ακόμα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στέλνει εναλλασσόμενα μηνύματα αισιοδοξίας-επιτυχίας αλλά και εμπλοκής-αδιεξόδου, προκειμένου, όπως σημειώνει, να θυμίζει πόσο αποφασισμένη είναι να τηρήσει τα όρια της και πόσο αδιάλλακτοι είναι οι κακοί Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ.

    Αυτά συμβαίνουν, υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος, ενόσω τα μεγέθη της οικονομίας επιδεινώνονται και κινδυνεύουν να χαθούν επιτεύγματα πέντε ετών «και ενώ είχαμε φτάσει ένα βήμα πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο».

    [03] Η ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

    Βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων: της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

    Η καθιέρωσή της στις 3 Μαΐου, αποτελεί μια έκκληση για ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ. Ορίστηκε το 1993 από την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (ΠΕΕ), με εισήγηση της UNESCO, ως φόρος τιμής στη Διακήρυξη του Βίντχουκ, την οποία υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991.

    Η φετινή επέτειος, σημειώνει η Ένωση, «βρίσκει τους δημοσιογράφους διεθνώς σε δεινότατη θέση, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 20 θάνατοι συναδέλφων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους μέσα στο 2015, 7 εκ των οποίων στα θλιβερά γεγονότα της 7ης Ιανουαρίου, στο εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo». Οι δολοφονίες αυτές ακολουθούν τους 61 θανάτους δημοσιογράφων που σημειώθηκαν το 2014.

    [04] Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» οι εργασίες του Brussels Group

    Επαναλαμβάνονται τη Δευτέρα, οι εργασίες του Brussels Group, μετά τη διακοπή μίας ημέρας.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επταμελούς ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων των θεσμών πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, το ασφαλιστικό συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή αλλά δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος. Για το ζήτημα της αγοράς εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με εποικοδομητικό πνεύμα. «Οι συνομιλίες στην ανανεωμένη "Ομάδα των Βρυξελλών" είναι εποικοδομητικές» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία, «με σαφή χρονοδιαγράμματα, πιο δομημένες συνομιλίες και με τη συμμετοχή περισσότερων εμπειρογνωμόνων με περισσότερες λεπτομέρειες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 May 2015 - 14:30:23 UTC