Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι δανειστές θα αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον όλων η επίτευξη συμφωνίας»
  • [02] Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάσσεται ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με κύριο θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [04] Ν. Παρασκευόπουλος: Υπερπληθυσμός και έλλειψη προσωπικού στις φυλακές
  • [05] Στόχος η συμφωνία μέσα στον Μάιο
  • [06] Εξιτήρια για τους 15 από τους 18 τραυματίες στις φυλακές Κορυδαλλού
  • [07] Σεισμός 4,3 βαθμών στη νότια Κρήτη
  • [08] Ψηφιακός χάρτης με τοπωνύμια της Σκιάθου, όπως αναφέρονται στο έργο του Παπαδιαμάντη
  • [09] Δύο νεκροί και 18 τραυματίες, στις φυλακές Κορυδαλλού
  • [10] Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπει» ο γερμανικός Τύπος
  • [11] Από την επόμενη εβδομάδα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [12] Μπλουζάκια με 2 ευρώ. Εσύ θα αγοράσεις;
  • [13] Νεπάλ: Καταπλακωμένα από χιονοστιβάδα βρέθηκαν τα πτώματα 100 πεζοπόρων
  • [14] Ιταλία: Οριστική ψηφοφορία απόψε για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου
  • [15] Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία
  • [16] Σεισμός 5,6 βαθμών στη Νέα Ζηλανδία
  • [17] ΗΠΑ: Δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν από πυρά σε έκθεση για τον Μωάμεθ
  • [18] «Προέχει να παράγουμε σοβαρό έργο, ωφέλιμο για τον πολιτισμό και τον τόπο μας»
  • [19] Η εξαφάνιση πολλών μεγάλων φυτοφάγων ζώων οδηγεί σε «άδεια τοπία»
  • [20] Η κοσμική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει άνοια στους αστροναύτες

  • [01] «Οι δανειστές θα αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον όλων η επίτευξη συμφωνίας»

    Στα μείζονα ζητήματα δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δανειστές θα αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η επίτευξη συμφωνίας που θα επανεντάσσει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Εκτίμησε εξάλλου ότι πριν από την συμφωνία η κάθε πλευρά σκληραίνει τη στάση της.

    [02] Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάσσεται ο Γ. Παπανδρέου

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ένα δημοψήφισμα ήδη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός θα μπορούσε να έχει φέρει την αλλαγή: «Πρώτον, ένα δημοψήφισμα θα είχε δημιουργήσει μια σύμπνοια στην ελληνική κοινωνία σχετικά με την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα με την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ. Επιπροσθέτως πολλά άλλα κόμματα και συνδικάτα απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις».

    Σύμφωνα με τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, ένα δημοψήφισμα θα ανάγκαζε όλους τους Έλληνες «να πάρουν μια απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιπλέον, αν οι Έλληνες μέσω του δημοψηφίσματος συμφωνήσουν να ακολουθηθεί μια πολιτική μεταρρυθμίσεων, θα σταματήσει κάθε συζήτηση περί Grexit.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου στη Frankfurter Allgemeine, η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, διότι έδωσε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις και τώρα χρειάζεται νέα εντολή για να εφαρμόσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τους πιστωτές της Ελλάδας. «Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, κυρίως αν η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει από τον λαό να συμφωνήσει σε αυτό που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.

    «Αν προετοιμαστεί σωστά και υποστηρίζεται από τους εταίρους μας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είναι μια νίκη για τη δημοκρατία», επεσήμανε ο ίδιος. Καταλήγοντας ότι το δημοψήφισμα «θα έδινε νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία».

    [03] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με κύριο θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Με κύριο θέμα την εξέταση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνεδριάζει, στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο αναπλ. υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ καθώς και δύο εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ.

    Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούν οι Βασίλειος Χατζηλάμπρου και Παναγιώτης Τριγάζης, τη ΝΔ οι Γεώργιος Κουμουτσάκος και Σταύρος Βασιλόπουλος, το Ποτάμι οι Σπύρος Δανέλλης και Αλέξανδρος Μαλλιάς, τους ΑΝΕΛ οι Κώστας Ζουράρης και Ελευθέριος Καραγιάννης, το ΠΑΣΟΚ οι Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Κούρκουλας, και τέλος, τη ΧΑ οι Χρήστος Παππάς και Κώστας Αλεξανδράκης.

    [04] Ν. Παρασκευόπουλος: Υπερπληθυσμός και έλλειψη προσωπικού στις φυλακές

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκ. Παρασκευόπουλος κατά την επίσκεψή του αργά χθες το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά το τραγικό συμβάν των δύο θανάτων και τον τραυματισμό 18 ακόμη κρατουμένων, προέβη, στην ακόλουθη δήλωση:

    «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων δεκαοκτώ σε βίαιο επεισόδιο που συνέβη σήμερα στη φυλακή Κορυδαλλού. Αυτή τη στιγμή οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και τουλάχιστον δύο από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

    Η αφορμή της σύρραξης μεταξύ ομάδων κρατουμένων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, όπως επίσης και τα πρόσωπα των ενόχων. Διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα. Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν σ΄ ένα τέτοιο συμβάν: ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

    Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης. Γι' αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά. Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους».

    [05] Στόχος η συμφωνία μέσα στον Μάιο

    Συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group στις οποίες σύμφωνα και με τη διαπίστωση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία. Σύμφωνα επίσης με ευρωπαϊκές πηγές οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις ήταν εποικοδομητικές και ενθαρρυντικές και έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες και έχει επιτευχθεί μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων.

    Στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στον Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί.

    [06] Εξιτήρια για τους 15 από τους 18 τραυματίες στις φυλακές Κορυδαλλού

    Εξιτήριο έλαβαν από τα νοσοκομεία (Τζάνειο, Γ. Γεννηματάς), στα οποία είχαν διακομισθεί 15 από τους 18 τραυματίες, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται τρεις τραυματίες. Ειδικότερα, ένας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ο οποίος φέρει τραύμα από μαχαίρι στον πνευμονοθώρακα και δύο στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου ο ένας είναι χτυπημένος στο κεφάλι και ο άλλος φέρει τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα. Η κατάσταση και των τριών δεν εμπνέει ανησυχία.

    [07] Σεισμός 4,3 βαθμών στη νότια Κρήτη

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07:07 το πρωί, στον υποθαλάσσιο χώρο της νότιας Κρήτης και έγινε ασθητή στην περιοχή της Μεσαράς και ατα νότια παράλια του νησιού.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνων, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 497 χλμ νότια νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 94,5 χλμ νότια του Ηρακλείου και 63 χλμ νότια νοτιοανατολικά του Τυμπακίου, ενώ το εστιακό βάθος του φθάνει τα 10 χλμ.

    [08] Ψηφιακός χάρτης με τοπωνύμια της Σκιάθου, όπως αναφέρονται στο έργο του Παπαδιαμάντη

    Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» στην πρόταση της Γεωργίας Φαρίνου-Μαλαματάρη, καθηγήτριας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, που αφορούσε τη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός ψηφιακού χάρτη με τα 238 τοπωνύμια, όπως αυτά αναφέρονται στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Σήμερα αυτή η πρόταση αποτελεί πραγματικότητα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θοδωρής Τζούμας. Ο ψηφιακός χάρτης πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και με σύνδεση στις ιστοσελίδες «Σπίτι-Μουσείου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

    Τα τοπωνύμια αυτά, έχουν τη δική τους φωνή και αφηγούνται τη μακρόχρονη ιστορία της Σκιάθου, δεν παραλείπει να τονίσει επίσης ο κ. Τζούμας. Οι ονομασίες αυτών των τόπων προέρχονται από τη διαμόρφωση του τοπίου (ρέμα Αγαλλιανούς, Κακόρεμα, Καμίνι, Κεφάλα), της θέσης του και της χρήσης του από τους κατοίκους (Αλώνι, Μύλος, Μποστάνια, Ταρσανάς), από κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα, από φυτά ή δέντρα που φύτρωναν ή καλλιεργούνταν σ' αυτόν τον τόπο (Αμπελάκια, Ρόγγια, Μυγδαλιά), από παραδόσεις ή συμβάντα τοπικά (Το νησί της Ουρανίτσας, της Κοκκώνας το σπίτι), από υπάρχοντα ερείπια (Πρυί, Κάστρο), μνημεία και εκκλησίες (Ευαγγελίστρια, Αγία Αναστασά, 'Αγιος Παντελεήμων, Μνημούρια).

    [09] Δύο νεκροί και 18 τραυματίες, στις φυλακές Κορυδαλλού

    Δύο νεκροί, δύο σοβαρά τραυματισμένοι και 16 ελαφρύτερα είναι ο απολογισμός της συμπλοκής κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας βρίσκονται δύο τραυματίες των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες η κατασταση κρίνεται σοβαρή. Στο Τζάνειο Νοσοκομείο διακομίστηκαν 10 τραυματίες και έξι στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», η κατάσταση των οποίων δεν εμπνέει ανησυχία.

    Διαβάστε επίσης: Ν. Παρασκευόπουλος: Υπερπληθυσμός και έλλειψη προσωπικού στις φυλακές

    [10] Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπει» ο γερμανικός Τύπος

    Σημειώθηκαν βήματα στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στις αλλαγές στον ΦΠΑ και στη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας.

    Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς κατά τις συζητήσεις της με τους πιστωτές της, επισημαίνει η Handelsblatt.Αυξάνονται οι αισιόδοξες φωνές, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της που τιτλοφορείται «Μια μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Spiegel, το οποίο σημειώνει ότι έχουν σημειωθεί προφανή βήματα στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι η Αθήνα εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ.

    [11] Από την επόμενη εβδομάδα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου 2015. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε χειρόγραφη μορφή στις Δ.Ο.Υ.

    Η Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις, ακίνητα, γεωργική εκμετάλλευση, εμπορική δραστηριότητα κλπ.

    [12] Μπλουζάκια με 2 ευρώ. Εσύ θα αγοράσεις;

    Ένα t-shirt για 2 ευρώ, ακούγεται συμφέρουσα αγορά θα σκέφτονται οι περισσότεροι. Στην πλατεία Alexanderplatz, του Βερολίνου από την Οργάνωση Fashion Revolution «στήθηκε» ένας αυτόματος πωλητής, σαν αυτούς που συνήθως πωλούν αναψυκτικά, τσιγάρα ή σνακ, μόνο που ο συγκεκριμένος πωλούσε μπλουζάκια υψηλής ραπτικής για 2 ευρώ το ένα.

    Οι περαστικοί απλώς έριχναν τα χρήματα στο μηχάνημα, επέλεγαν από μία οθόνη αφής το σχέδιο και το μέγεθος και τότε η οθόνη μαύριζε και με έντονα μπλε γράμματα εμφανίζονταν το μήνυμα «Γνωρίστε τη Μανίσα».

    Η Μανίσα είναι ένα κορίτσι που ράβει τα φθηνά ρούχα δουλεύοντας για 13 σεντ, 16 ώρες την ημέρα. Ο αυτόματος πωλητής συνεχίζει δείχνοντας ένα βίντεο με εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια να εργάζονται στα εργοστάσια, όπως το εργοστάσιο ενδυμάτων Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, που κατέρρευσε πριν δύο χρόνια και οδήγησε στον θάνατο περισσότερα από χίλια άτομα. Η Μανίσα δεν είναι πραγματικό πρόσωπο, αλλά αντιπροσωπεύει το σύνολο των εργαζομένων που ράβουν ρούχα καθημερινά σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, και τα οποία πωλούνται στις δυτικές πλούσιες χώρες. Οι εικόνες που δείχνει το αυτόματο μηχάνημα είναι για να γνωρίσει στους ανθρώπους από πού προέρχονται τα ρούχα που αγοράζουν. Η οργάνωση Fashion Revolution ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, ως απάντηση στην καταστροφή του Rana Plaza. Ιδρύθηκε στην Αγγλία και πλέον έχει παρακλάδια σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

    [13] Νεπάλ: Καταπλακωμένα από χιονοστιβάδα βρέθηκαν τα πτώματα 100 πεζοπόρων

    Η αστυνομία του Νεπάλ σε συνεργασία με εθελοντές από την περιοχή εντόπισε τα πτώματα περίπου 100 πεζοπόρων και χωρικών που είχαν καταπλακωθεί από χιονοστιβάδα, η οποία προκλήθηκε έπειτα από τον πρόσφατο σεισμό, και σκάβει μέσα στο χιόνι και τον πάγο σε μία προσπάθεια εντοπισμού δεκάδων άλλων αγνοουμένων, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

    Τα πτώματα εντοπίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στο χωριό Λάνγκστανγκ, 60 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται σε ένα δημοφιλές σε δυτικούς πεζοπόρους μονοπάτι. Σύμφωνα με τις αρχές, ολόκληρο το χωριό, το οποίο διαθέτει 55 ξενώνες για τους πεζοπόρους, καταπλακώθηκε από τη χιονοστιβάδα.

    [14] Ιταλία: Οριστική ψηφοφορία απόψε για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου

    Η οριστική ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου διεξάγεται απόψε στην ιταλική Βουλή, μεταρρύθμιση που αποτελεί σημαντικό τμήμα του προγράμματος του Ματέο Ρέντσι και έχει σκοπό να τερματίσει την πολιτική αστάθεια που κυριαρχεί εδώ και δεκατίες στην ιταλική πολιτική σκηνή.

    Ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίς θα τεθεί σε ισχύ το 2016, δίνει το 55% των εδρών στο κόμμα, και όχι πλέον στον συνασπισμό κομμάτων, που θα έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

    Η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου θα συνοδευτεί από συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα περιορίζει σημαντικά τις εξουσίες της Γερουσίας, που απολαμβάνει σύμφωνα με το το ιταλικό σύνταγμα, τις ίδιες εξουσίες με την κάτω Βουλή. Το σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης βρίσκεται σε δεύτερη ανάγνωση στη Γερουσία και θα αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

    «Ο εκλογικός νόμος έχει γίνει σύμβολο. Επί χρόνια, οι Ιταλοί είναι συνηθισμένοι σε μία πολιτική τάξη η οποία υποσχόταν πολλά και δεν έκανε τίποτε. Αυτή τη φορά είπαμε ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας και το κάνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι το Σάββατο. «Εάν όλα πάνε καλά, θα μπορούμε να πούμε ότι γυρίσαμε μία σελίδα τρομακτικής σημασίας για τη χώρα μας».ς της εφημερίδας La Repubblica.

    [15] Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία

    Ένας Ουκρανός στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν από προχθές Σάββατο ως χθες Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημειώθηκε κλιμάκωση των εχθροπραξιών παρά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές. «Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

    Ένας αξιωματούχος των αυτονομιστών, ο Ντένις Πουσίλιν, κατήγγειλε τις «προκλήσεις» του ουκρανικού στρατού και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και απέτρεψαν την «επανέναρξη των εχθροπραξιών ευρείας κλίμακας».

    Ο ουκρανικός στρατός πολεμά επί έναν χρόνο και πλέον τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, σε μια σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.100 ανθρώπους. Η εκεχειρία η οποία είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μινσκ με γαλλογερμανική διαμεσολάβηση και παρόντος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να τηρείται συνολικά, παρά τις σποραδικές αψιμαχίες.

    [16] Σεισμός 5,6 βαθμών στη Νέα Ζηλανδία

    Σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε σήμερα τις πόλεις Κουίνσταουν και Ουάνακα στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ. Το επίκεντρο εντοπίσθηκε 59 χιλιόμετρα βόρεια του Κουίνσταουν σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημίες.

    Η σεισμική δόνη μετρήθηκε αρχικά στους 5,9 βαθμούς.

    [17] ΗΠΑ: Δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν από πυρά σε έκθεση για τον Μωάμεθ

    Δύο άνδρες που υπάρχουν υποψίες πως έφεραν εκρηκτικά σκοτώθηκαν χθες, ενώ ένας υπάλληλος εταιρείας ασφαλείας τραυματίστηκε, έξω από έναν χώρο τέχνης όπου φιλοξενείτο έκθεση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στο Τέξας, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και ο δήμος της πόλης Γκάρλαντ και μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Μέλη μιας μονάδας των SWAT (Special Weapons And Tactics, ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας) είπαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δύο ύποπτοι άνοιξαν πυρ εναντίον του χώρου τέχνης Curtis Culwell Center, όπου γινόταν η έκθεση, στην πόλη Γκάρλαντ. Η εκδήλωση είχε στόχο την υπεράσπιση της «ελευθερίας της έκφρασης», σύμφωνα με τους διοργανωτές της.

    Την εκδήλωση οργάνωσε η «American Freedom Defense Initiative» («Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Αμερικανικής Ελευθερίας»), η οποία είχε προσκαλέσει να μιλήσει σε αυτή τον Ολλανδό δεξιό λαϊκιστή ηγέτη Χέερτ Βίλντερς. Ο Βίλντερς αναφέρθηκε στο επεισόδιο στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Πυρά στο Γκάρλαντ, στην έκθεση των σκίτσων του Μωάμεθ για την ελευθερία της έκφρασης. Είχα μόλις φύγει από το κτίριο». Ο Βίλντερς ανέφερε σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον «σόκαρε» αυτή η «επίθεση εναντίον της ελευθερίας των πάντων».

    Η αστυνομία του Γκάρλαντ ανέφερε ότι αναζητεί ένα όχημα στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν εκρηκτικές ύλες. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμιά πληροφορία για την ταυτότητα των δραστών. Τον περασμένο Ιανουάριο, ισλαμιστές ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον της σύνταξης της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό εξαιτίας των σκίτσων του Μωάμεθ που δημοσιεύει, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

    [18] «Προέχει να παράγουμε σοβαρό έργο, ωφέλιμο για τον πολιτισμό και τον τόπο μας»

    Είναι μια θέση με μεγάλη ευθύνη, ωστόσο η νέα αναπληρώτρια γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, έχει όλη τη γνώση, την εμπειρία, αλλά και την όρεξη για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της. Με αφορμή την έναρξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) την περασμένη Τρίτη με τη νέα σύνθεση των μελών και σχεδόν τρεις μήνες από την τελευταία συνεδρίαση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε μαζί της για ζητήματα της πρόσφατης επικαιρότητας, χωρίς να λείψουν και οι αναφορές στο αγαπημένο θέμα των αρχαιολόγων: το παρελθόν. Όπως το πώς ξεκίνησαν όλα.

    Και με την Αμφίπολη τι γίνεται; «Το ΥΠΠΟ αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε και ο υπουργός, δίνει βαρύτητα στη στερέωση και στη συντήρηση του μνημείου, ενώ η ανασκαφέας του προχωρεί τη μελέτη, όπως γίνεται πάντα στο τέλος μιας ανασκαφικής έρευνας. Για τις κατεπείγουσες εργασίες στερέωσης και συντήρησης έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες για συντονισμό από τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις και περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να προχωρήσουμε. Φυσικά, θα έρθουν στο ΚΑΣ για την απαραίτητη γνωμοδότηση οι αναγκαίες μελέτες. Έχουν ήδη ξεκινήσει επισκέψεις στο χώρο από τους ειδικούς του ΥΠΠΟ, βεβαίως θα τον επισκεφτώ κι εγώ» αναφέρει.

    Όσο για το ζήτημα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν μετά και την άρνηση της Βρετανίας να αποδεχτεί τη διαιτησία της UNESCO: «Για την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία μας στο Λονδίνο. Με τόσο αγώνα που κάνουμε για επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων και για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, είναι αυτονόητο ότι θα παλέψουμε, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια, να πείσουμε αυτούς που ακόμα δεν έχουν πειστεί ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα για να εκτεθούν στο νέο Μουσείο Ακρόπολης ενωμένα με τα υπόλοιπα που περιμένουν εδώ και χρόνια. Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, που πρέπει να ξαναβρεί την ακεραιότητά του ώστε να υλοποιηθεί κι ένας από τους βασικούς όρους της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, ότι δηλαδή τα μνημεία αυτά δεν πρέπει να έχουν όχι μόνο αυθεντικότητα αλλά και ακεραιότητα. Μην ξεχνάμε ότι σήμα κατατεθέν του παγκόσμιου οργανισμού είναι ο Παρθενώνας» τονίζει με έμφαση.

    [19] Η εξαφάνιση πολλών μεγάλων φυτοφάγων ζώων οδηγεί σε «άδεια τοπία»

    Η σταδιακή εξαφάνιση των μεγάλων φυτοφάγων ζώων της Γης, ιδίως στην Αφρική και σε περιοχές της Ασίας, εγείρει το φάσμα ενός «άδειου τοπίου» σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη -η πρώτη που εξέτασε την κατάσταση των φυτοφάγων ζώων συνολικά ως ομάδας- διαπίστωσε ότι περίπου το 60% πολλών πληθυσμών ζώων (ρινόκεροι, ζέβρες, καμήλες, ελέφαντες, γορίλες, τάπιροι κ.α.) βρίσκονται στο στάδιο της διαρκούς μείωσης έως σημείου εξαφάνισης.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances» ανέλυσαν στοιχεία για τα μεγαλύτερα φυτοφάγα ζώα, σε όλον τον κόσμο (όσα έχουν βάρος άνω των 100 κιλών). Η μελέτη εστιάσθηκε σε 74 μεγάλα είδη φυτοφάγων, που επιβιώνουν τρώγοντας τη βλάστηση του περιβάλλοντός τους.

    Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «χωρίς δραστική παρέμβαση, τα μεγάλα φυτοφάγα (και πολλά μικρότερα) θα συνεχίσουν να εξαφανίζονται από πολλές περιοχές, γεγονός με τεράστιο οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος». Η εξαφάνιση των φυτοφάγων εξελίσσεται παράλληλα με την εξαφάνιση της βλάστησης σε πολλά μέρη της Γης.

    [20] Η κοσμική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει άνοια στους αστροναύτες

    Οι αστροναύτες που θα πάνε στον Άρη ή που θα κάνουν άλλα μακρινά ταξίδια (π.χ. σε κάποιον αστεροειδή), θα αντιμετωπίσουν μια άλλου είδους νοητική «Οδύσσεια του διαστήματος», εξαιτίας των κοσμικών ακτίνων, οι οποίες μπορεί να κάνουν ζημιά και μάλιστα μη αναστρέψιμη στον εγκέφαλό τους. Αυτό προειδοποιεί μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε σε πειραματόζωα και δείχνει ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία του διαστήματος μπορεί να προκαλέσει άνοια.

    Με άλλα λόγια, οι αστροναύτες, πέρα από τους κινδύνους που φαντάζονται οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και το Χόλιγουντ (διαστημικά «σκουπίδια», απρόβλεπτους αστεροειδείς, βλάβη στον κινητήρα του σκάφους ή στο ρομπότ της αποστολής και φυσικά κακόβουλους εξωγήινους), θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι πιο πεζό: τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους, που μπορεί να φθάσει μέχρι σημείου εκδήλωσης σοβαρής άνοιας (Αλτσχάιμερ).

    Οι αστροναύτες που ζουν εναλλάξ για περίπου ένα εξάμηνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δεν αντιμετωπίζουν ανάλογο κίνδυνο, επειδή βρίσκονται σε χαμηλό ύψος και προστατεύονται από τη γήινη μαγνητόσφαιρα. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί προβληματίζονται για το πώς θα μειώσουν τον εγκεφαλικό κίνδυνο ενός διαπλανητικού ταξιδιού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 May 2015 - 10:30:48 UTC