Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζ. Κωνσταντοπούλου: H Eλλάδα είναι προσηλωμένη στη μάχη κατά του ναζισμού
  • [02] Μαξίμου: Αναμένουμε από το Eurogroup αναγνώριση της προόδου
  • [03] Α. Μπαλτάς: Ευρύς διάλογος για τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία
  • [04] Τα μέσα επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή
  • [05] «Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για το μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη»
  • [06] ΡΙΑ-Νόβοστι: Οι ΗΠΑ μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα μόνο υγροποιημένο αέριο
  • [07] Η ρευστότητα και η ανάπτυξη στη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντε Γκίντος
  • [08] Βρετανία: Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε να διεξάγει το δημοψήφισμα για την ΕΕ

  • [01] Ζ. Κωνσταντοπούλου: H Eλλάδα είναι προσηλωμένη στη μάχη κατά του ναζισμού

    H Eλλάδα είναι αταλάντευτα προσηλωμένη στη μάχη κατά του ναζισμού, της κάθε απόπειρας αναγέννησης του φασισμού, αλλά και εν γένει των απολυταρχικών μεθόδων και καθεστώτων, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στους φοιτητές του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ.

    Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας της Ελλάδας στους πανηγυρικούς εορτασμούς της Μόσχας για τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική Νίκη έχει επίσης το χαρακτήρα της απότισης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και πέτυχαν την αντιφασιστική Νίκη. Στον χαιρετισμό της προς τους φοιτητές η Ζ.Κωνσταντοπούλου ανέδειξε επίσης και μια τρίτη διάσταση της παρουσίας της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία, που σχετίζεται με την προβολή της διεκδίκησης από την Ελλάδα των γερμανικών κατοχικών οφειλών.

    [02] Μαξίμου: Αναμένουμε από το Eurogroup αναγνώριση της προόδου

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβένησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Δραγασάκης είχε αποχωρήσει από το Μ. Μαξίμου νωρίτερα το απόγευμα και αργότερα ακολούθησε ο κ. Σταθάκης.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

    Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη. Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται ο πρωθυπουργός να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

    [03] Α. Μπαλτάς: Ευρύς διάλογος για τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία

    Ευρύ διάλογο για τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία, αμέσως μετά την ψήφιση των επειγόντων μέτρων του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς. Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια, αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη επί της αρχής με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός, «το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό, δεν θέλει να είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε».

    Απαντώντας στις παρατηρήσεις των εισηγητών και αγορητών και ειδικώς του Θεόδωρου Φορτσάκη, από τη ΝΔ, ο υπουργός είπε πως πρόκειται για «εποικοδομητικές» προτάσεις, επισημαίνοντας: «Συνεχίζουμε να διαφωνούμε». Ωστόσο πρόσθεσε ότι, με τέτοιους ήπιους τόνους, «μπορούμε να συζητήσουμε. [...] Να πάμε παρακάτω με συναίνεση».

    Ο κ. Μπαλτάς, επίσης, δεσμεύτηκε για έναν νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, «σε κλίμακα ενός χρόνου ίσως κι λιγότερο, με όρους πραγματικής διαβούλευσης», στην οποία θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν προτάσεις, όπως αυτές του κ. Φορτσάκη.

    [04] Τα μέσα επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή

    Συζήτηση με θέμα: «Τα μέσα επικοινωνίας στον κόσμο της ψηφιακής εποχής» διοργάνωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλου και άλλων ομιλητών, στη «12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου» στο περίπτερο 15 της Helexpo -ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε προβληματισμός για το κατά πόσο τα ψηφιακά μέσα έρχονται να υποκαταστήσουν, να συμπληρώσουν ή να κυριαρχήσουν στον τομέα της ενημέρωσης, σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και κατά πόσο υπεισέρχονται σε αυτή τη συζήτηση θέματα εγκυρότητας, αξιοπιστίας, δεοντολογίας, κ.α.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος σημείωσε ότι τα στοιχεία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι ο τύπος και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης φθίνουν και ανέφερε ως παράδειγμα ότι καθημερινά μεγάλες εφημερίδες και του εξωτερικού περνούν σε ηλεκτρονική έκδοση, μέσα στο πολυσύνθετο πλαίσιο ενημέρωσης και επικοινωνίας που δημιουργεί το διαδίκτυο. Αναφέρθηκε στα μεγέθη του ΑΠΕ - ΜΠΕ, στις εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες, στις πρόσφατες πέντε νέες συνεργασίες με άλλα πρακτορεία και μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, στις διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρει σε συνδρομητές του και γενικώς στις συμφωνίες που συνάπτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο του μέσα σε αυτό το νέο ψηφιακό κόσμο ενημέρωσης και επικοινωνίας.

    Στη νέα συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τη Helexpo - ΔΕΘ αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας τα αμοιβαία οφέλη που θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία, ενώ συμπλήρωσε ότι και ο ραδιοφωνικός σταθμός της ΔΕΘ θα αξιοποιηθεί και θα αναβαθμιστεί στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.

    Για την ύπαρξη ελλείμματος «δημοσιογραφικής υπευθυνότητας και δεοντολογίας τον τελευταίο καιρό, τουλάχιστον στα εμπορικά, κεντρικά μέσα ενημέρωσης», έκανε λόγο η υφυπουργός Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, υπογραμμίζοντας ότι «πολλά από τα εμπορικά μέσα ενημέρωσης επιλέγουν να λειτουργήσουν μεροληπτικά ή απρόσεκτα», με αποτέλεσμα να μειώνεται «η εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτά». Τόνισε ότι πιστεύει ότι «αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όσο φαίνεται επιφανειακά».

    [05] «Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για το μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη»

    Την ανάγκη να «εκκενωθεί» η Μυτιλήνη, από μετανάστες και πρόσφυγες που κατά εκατοντάδες φτάνουν καθημερινά, δημιουργώντας μια κατάσταση ντροπής για τον ανθρώπινο πολιτισμό, την Ελλάδα και τις παραδόσεις της, διαπίστωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νησί «πρωτεύουσα» των ροών από τις απέναντι Μικρασιατικές ακτές.

    Η Τασία Χριστοδουλοπούλου έφθασε στη Μυτιλήνη αργά το βράδυ της Πέμπτης, μαζί με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και συνεργάτες τους.

    Η εικόνα μιας 81χρονης γυναίκας σε αναπηρικό καροτσάκι, περιτριγυρισμένη από τα μέλη της οικογένειας της, και η εικόνα μιας ομάδας 6-8 ανήλικων παιδιών, έξι με οκτώ χρονών, που είχαν χάσει τους γονείς τους, «σφράγισαν» την υπουργό, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η ίδια, από τον χώρο του λιμανιού, το βράδυ της Πέμπτης.

    Ανάλογες ήταν οι εντυπώσεις της και σήμερα το πρωί, όταν ξαναπήγε στο λιμάνι. Λίγο μετά επισκέφθηκε τους χώρους στη Μόρια, στο παλιό στρατόπεδο που έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής και προαναχωρησιακό κέντρο. Εκεί, όπως είπε, διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος τους δεν λειτουργεί για γραφειοκρατικούς λόγους και κυρίως λόγω έλλειψης στοιχειώδους οργάνωσης τους από τους υπευθύνους.

    [06] ΡΙΑ-Νόβοστι: Οι ΗΠΑ μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα μόνο υγροποιημένο αέριο

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα καμία εναλλακτική λύση έναντι της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου σε συνεργασία με τη ρωσική Gazprom, εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, εκτιμά ο αναλυτής ενεργειακών θεμάτων και εκδότης του δελτίου Energy international risk assessment (eiranews.com) Γιώργος Χατζηιωάννου, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

    "Οι ΗΠΑ είχαν αδιαμφισβήτητη επιτυχία στην εξόρυξη φυσικού αερίου, ωστόσο, για την εξαγωγή του δεν υπάρχουν τόσο πολλές δυνατότητες", επισημαίνει ο αναλυτής και συμπληρώνει ότι "οι πραγματικές εξαγωγές του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου δεν θα ξεπερνά τα 68 δισ. κυβικά μέτρα ως το 2025 και θα φθάσει τα 107 δισ. κυβικά μόνο το 2035, δηλαδή μετά από είκοσι έτη".

    Κατά την εκτίμηση του Γιώργου Χατζηιωάννου οι εξαγωγείς του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν την Κίνα ως ευνοϊκή αγορά με ισχυρή προοπτική ανάπτυξης, την ίδια στιγμή, που μοιάζουν "θολές" οι πιθανότητες αλλαγών στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά από τις εξαγωγές αυτές.

    [07] Η ρευστότητα και η ανάπτυξη στη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντε Γκίντος

    Μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα σε σχέση με τη ρευστότητα και τη μεσοπρόθεσμη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έως τη μακροπρόθεσμη διαδικασία, η οποία θα φέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια διαδικασία ανάκαμψης, επενδύσεων και ουσιαστικής μεταβολής του κλίματος των τελευταίων πέντε ετών της βαθιάς αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, τέθηκαν κατά τη συνάντηση στη Μαδρίτη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος.

    Μετά τη συνάντηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «ο Λουίς ντε Γκίντος ήταν σαφέστατος, όπως ήμουν και εγώ μαζί του. Είμαστε υπουργοί Οικονομικών δύο χωρών μελών της ευρωζώνης. Δεν συνομιλούσαμε ως πολιτικοί, συνομιλούσαμε ως υπουργοί Οικονομικών που εκπροσωπούν το 100% του λαού και των δύο χωρών. Δύο χώρες και δύο λαοί, οι οποίοι έχουν υποχρέωση απέναντι στην ιστορία τους να διαπραγματευτούν μια καλή θέση της περιφέρειας εντός μιας αναπτυσσόμενης Ευρώπης, που λειτουργεί ως χώρος κοινής ευημερίας για όλους τους λαούς».

    [08] Βρετανία: Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε να διεξάγει το δημοψήφισμα για την ΕΕ

    Μια εντυπωσιακή νίκη πέτυχε στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανατρέποντας τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων ότι οι εκλογές θα ήταν οι πιο αμφίρροπες εδώ και δεκαετίες.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τo Συντηρητικό Κόμμα συγκέντρωσε 331 έδρες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ προηγείται με μεγάλη διαφορά του Εργατικού Κόμματος που υπέστη οδυνηρή ήττα στη Σκωτία προς όφελος των εθνικιστών.

    Ο Κάμερον δήλωσε πως θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζει να διεξάγει σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποσχέθηκε στη Σκωτία ότι θα της παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες «από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», έπειτα από την ηχηρή εκλογική του νίκη. «Ναι, θα προχωρήσουμε εκείνο το δημοψήφισμα για το μέλλον μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στη βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε την βούληση του να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν ένα σχέδιο που θα δίνει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, η οποία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 May 2015 - 18:30:25 UTC