Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσδοκία της κυβέρνησης για θετικές εξελίξεις στο Eurogroup
  • [02] Με τιμές αρχηγού κράτους το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα
  • [03] Αγγ. Μέρκελ: Λυπηρό να μην υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
  • [04] Η Δαμασκός καταδίκασε την επίσκεψη του Νταβούτογλου στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ

  • [01] Προσδοκία της κυβέρνησης για θετικές εξελίξεις στο Eurogroup

    Με την προσδοκία να ληφθούν οι απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις και να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις, διεξήχθησαν το τελευταίο διήμερο έντονες διεργασίες στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, που κορυφώθηκαν με την μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν η κοινή συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το βασικό πολιτικό σημείο που επιβεβαιώθηκε και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, είναι ότι ισχύει η θέση «για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής».

    Το Σάββατο συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο, όπου έγινε αποτίμηση των διαπραγματεύσεων στο Brussels group και προσδιορίστηκε η τακτική της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Την Κυριακή το Κυβερνητικό Συμβούλιο επανέλαβε την θέση που έχει διατυπώσει από την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι «η κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Τόσο για την συζήτηση που έγινε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο , όσο και στην συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις εκκρεμότητες ή την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για «οριακές καταστάσεις» που απαιτούν πολιτική παρέμβαση.

    Την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αποχώρησε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ενημέρωση.

    Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα στην Αθήνα, αναφέρουν ότι πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκακ Σόιμπλε από την οποία είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στις Βρυξέλλες και στην συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε επαφή με ξένους ηγέτες.

    [02] Με τιμές αρχηγού κράτους το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα

    Με τιμές αρχηγού κράτους διεξήχθη σήμερα το απόγευμα η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας από τη Βενετία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος ήταν ο πρώτος που θα υποδέχθηκε την Αγία επί ελληνικού εδάφους. Στη συνέχεια, το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί, στη συμβολή της Ιεράς Οδού και της Ελευθερίου Βενιζέλου, ο μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος υποδέχθηκε το ιερό σκήνωμα, το οποίο τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και παραδόθηκε με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Ναό του ομώνυμου δήμου της Αττικής.

    Γύρω από τον κιλλίβαντα τέσσερις Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος κρατούσαν ισάριθμες κορδέλες που κατέληγαν στο λείψανο. Στην πρώτη είναι κεντημένα τα σύμβολα του μαρτυρίου της Αγίας, στη δεύτερη, οΛέων της Βενετίας για να τιμηθούν οι Βενετοί που την παραχώρησαν για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη χώρα, στην τρίτη το σύμβολο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προστάτιδα της οποίας είναι η Αγία, και στην τέταρτη κορδέλα το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης (δικέφαλος αετός), από όπου το λείψανο έφυγε πριν από 1.000 χρόνια για τη Βενετία.

    Το άγιο λείψανο υποδέχθηκε στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας, όπου θα παραμείνει για 15 ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ακολούθησε Δοξολογία παρουσία πολιτειακών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.

    [03] Αγγ. Μέρκελ: Λυπηρό να μην υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα στη Μόσχα τη λύπη της για το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι μια εκεχειρία τέθηκε επισήμως σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

    "Σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία", δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών της, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό της Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι λαμβάνει καθημερινά αναφορές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που εξηγούν με αντικειμενικό τρόπο γιατί δεν γίνεται σεβαστή η κατάπαυση του πυρός, ενώ διευκρίνισε ότι "δεν μπορούμε να πούμε ότι η μία πλευρά σέβεται 100% τους όρους της συμφωνίας (για την κατάπαυση του πυρός) και η άλλη δεν τους σέβεται".

    [04] Η Δαμασκός καταδίκασε την επίσκεψη του Νταβούτογλου στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διέσχισε για λίγο σήμερα τα σύνορα με τη Συρία προκειμένου να επισκεφθεί τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα, σε μία κίνηση που προκάλεσε την οργή των αρχών στη Δαμασκό.

    Ο τάφος, βρισκόταν αρχικά ακόμα πιο μέσα στο συριακό έδαφος αλλά μετακινήθηκε πιο κοντά στα σύνορα τον Φεβρουάριο έπειτα από μία τουρκική στρατιωτική επιχείρηση την οποία η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε "κατάφωρη επίθεση"

    Σε μία ανακοίνωση το γραφείο του Νταβούτογλου ανέφερε πως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον τάφο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η επίσκεψη, που δεν είχε ανακοινωθεί, είναι η πρώτη ενός τούρκου πολιτικού ηγέτη στον νέο τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, που βρίσκεται στη συριακή πλευρά μόλις 200 μέτρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

    Το Sana κατήγγειλε μία "διείσδυση χωρίς κυβερνητική άδεια σε συριακό έδαφος, που αποτελεί μία σαφή επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ και μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 May 2015 - 20:30:23 UTC