Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών νοτιοανατολικά της Κρήτης
  • [02] Γ. Βαρουφάκης: «Σύμβολα της αντίστασης κατά των μνημονίων» οι απολυμένες καθαρίστριες
  • [03] Τουρκία: Διπλό μήνυμα από τη Standard & Poor's
  • [04] Δεν υπάρχει σχέδιο Β' για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
  • [05] Κινεζικά δάνεια 1 δισ. δολαρίων εξασφάλισαν λευκορωσικές τράπεζες
  • [06] Γάλλοι επιστήμονες: Δημιουργήθηκαν ανθρώπινα σπερματοζώαρια στο εργαστήριο

  • [01] Νέα σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών νοτιοανατολικά της Κρήτης

    Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στις 08:02 το πρωί στον υποθαλάσσιο χώρο της Κάσου κι έγινε αισθητή στην περιοχή της Ζάκρου και στα νοτιοανατολικά παράλια της Κρήτης. Η δόνηση προερχόταν από απόσταση 435 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρό της, εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 35 χιλιόμετρα νότια της Κάσου 65 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου και 75 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, ενώ το εστιακό βάθος της ανέρχεται στα 10 χιλιόμετρα.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 00:32 το πρωί είχε σημειωθεί μια ακόμη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο 42 χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας και είχε γίνει αισθητή στην περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου και στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού.

    [02] Γ. Βαρουφάκης: «Σύμβολα της αντίστασης κατά των μνημονίων» οι απολυμένες καθαρίστριες

    Μήνυμα στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την επιστροφή στην εργασία τους, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός, που βρίσκεται καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες για το Eurogroup «με προσήλωση στον στόχο της επίτευξης μιας συμφωνίας-λύτρωσης για τη χώρα» αναφέρει ότι για τον συγκεκριμένο λόγο δεν μπορεί να βρίσκεται έξω από το υπουργείο για να τιμήσει τις καθαρίστριες, τις οποίες χαρακτηρίζει σύμβολα της αντίστασης κατά των μνημονίων.

    Παράλληλα, εκφράζει τη συμπαράστασή του στις καθαρίστριες με συμβάσεις έργου, οι οποίες απολύθηκαν με τη λήξη της σύμβασης, επισημαίνοντας ότι ήδη προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη για την εκ νέου απασχόλησή τους με συμβάσεις έργου έως το τέλος του 2015, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Επίσης, αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, υπάρχει προσωπική του δέσμευση ότι στους επόμενους μήνες, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο υπουργείο, θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής.

    Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει, τέλος, ότι η επιστροφή των απολυμένων καθαριστριών χρησιμοποιείται ως ευκαιρία απάντησης στους δανειστές, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τέτοιες πράξεις αποκατάστασης της νόμιμης και ηθικής τάξης αποτελούν «υπαναχώρηση από μεταρρυθμίσεις». «Τους θυμίζουμε ότι η κυβέρνησή μας έχει διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει μεταρρύθμιση και πως οι δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες τις πρακτικές που συνεισέφεραν για δεκαετίες στην υπανάπτυξη και στις αδικίες που κράτησαν τη χώρα πίσω» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

    [03] Τουρκία: Διπλό μήνυμα από τη Standard & Poor's

    Το χαμηλό επίπεδο δημόσιου δανεισμού, αλλά και η θετική πορεία των τουρκικών εξαγωγών οδήγησαν τον διεθνή οίκο χρηματοοικονομικής αξιολόγησης Standard & Poor's στη διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας στο επίπεδο «ΒΒ+». Ωστόσο, μειώθηκε η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του εθνικού νομίσματος από το «ΒΒΒ» σε «ΒΒΒ-» με τη Standard & Poor's να ανησυχεί για τις αποφάσεις και τις κινήσεις της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ασκήσει κριτική στην Κεντρική Τράπεζα, εξαιτίας της συνέχισης της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων, την οποία και θεωρεί ως «τροχοπέδη» στις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης.

    [04] Δεν υπάρχει σχέδιο Β' για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

    «Δεν υπάρχει σχέδιο Β'», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt m Sonntag. Ο Τίμερμανς εξήγησε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι «συγκεκριμένες πρόοδοι» στις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. «Η Επιτροπή κάνει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα πάντα ώστε να το διευκολύνει».

    Επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β' για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι «όταν κάποιος εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο Β', τότε μάλλον έχει ήδη εγκαταλείψει το σχέδιο Α'. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν τα πάντα ώστε οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να ολοκληρωθούν επιτυχώς».

    [05] Κινεζικά δάνεια 1 δισ. δολαρίων εξασφάλισαν λευκορωσικές τράπεζες

    Η Κίνα υπέγραψε μια σύμβαση πενταετούς διάρκειας με τη Λευκορωσία για την προμήθεια ποτάσας, ενώ το Πεκίνο δεσμεύθηκε επίσης να προχωρήσει στη χορήγηση δανείων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε λευκορωσικές τράπεζες, στο πλαίσιο ενός πακέτου συμφωνιών που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Μινσκ, στη Μόσχα και στο Αλμάτι.

    Ένα δάνειο, ύψους 700 εκατ. δολαρίων και 15ετούς διάρκειας, θα χορηγηθεί στην κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης και το επιτόκιό του δεν θα ξεπερνά το 4,7%. Το δεύτερο δάνειο θα χορηγηθεί στην κρατική Belarusbank. Από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι οι συμφωνίες σηματοδοτούν τη δέσμευση των δύο χωρών σε μια μακρόπνοη συνεργασία.

    [06] Γάλλοι επιστήμονες: Δημιουργήθηκαν ανθρώπινα σπερματοζώαρια στο εργαστήριο

    Γάλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν για πρώτη φορά στον κόσμο να δημιουργήσουν στο εργαστήριό τους ανθρώπινα σπερματοζωάρια. Θα πρόκειται για σημαντικό βήμα αντιμετώπισης της ανδρικής στειρότητας, αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί. Προς το παρόν όμως, δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική επιστημονική δημοσίευση ή επιβεβαίωση από άλλους ανεξάρτητους ειδικούς. Μέχρι σήμερα, κάτι ανάλογο, δηλαδή σπερματογένεση στο εργαστήριο, είχε επιτευχθεί μόνο σε ποντίκια.

    Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Kallistem, που εδρεύει στη Λιόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν αυτό για το οποίο αγωνίζονται οι επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια: να αναπτύξουν σε σωλήνες εργαστηρίου (in vitro) πλήρως αναπτυγμένα σπερματικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως «πρώτη ύλη» προδρομικά ανώριμα κύτταρα (σπερματογόνια), που είχαν ληφθεί μέσω βιοψίας από τους όρχεις στείρων ανδρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 May 2015 - 6:30:23 UTC