Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόθυμος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο Ανδρ. Λοβέρδος
  • [02] Η κυβέρνηση έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ.Καραγκούνης
  • [03] Η Ευρώπη να αναγνωρίσει την προσπάθεια της Ελλάδας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στ. Σαμοϊλης
  • [04] Παπαδημούλης:Μία μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη
  • [05] Ν. Φίλης: Από το Eurogroup θα προσδιοριστούν και οι κινήσεις της Ελλάδας
  • [06] Ν. Κοτζιάς στη «Sabah»: Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο
  • [07] Στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς
  • [08] Λίγο πριν τις εξετάσεις: Το άγχος και η καλή διατροφή
  • [09] Τιμή στον εβραίο.. Σαλονικάι
  • [10] Κρίσιμη η κατάσταση πέντε τραυματιών από την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου
  • [11] Νοβότνι: Πολιτικό παρά οικονομικό το θέμα της Ελλάδας
  • [12] Σ. Στόρτσακ: H Ελλάδα να ενταχθεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS
  • [13] ΔΝΤ: Μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις στα Βαλκάνια
  • [14] Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [15] «Ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών»
  • [16] Η Microsoft επιβεβαίωσε το "τέλος" των Windows

  • [01] Πρόθυμος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο Ανδρ. Λοβέρδος

    Την υποψηφιότητά του για την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, εκδήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο επικείμενο συνέδριο του Κινήματος, στις αρχές Ιουνίου.

    «Είμαι έτοιμος να καταθέσω υποψηφιότητα, αλλά πρέπει να περιμένουμε στο συνέδριο, για να συμπληρωθούν οι τουλάχιστον 240 υπογραφές συνέδρων που απαιτούνται» σημείωσε.

    Η εκλογή του διαδόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου, μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου (5, 6 και 7 Ιουνίου).

    [02] Η κυβέρνηση έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ.Καραγκούνης

    Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την έξοδο από το μνημόνιο με την προληπτική γραμμή στήριξης που θα εξασφάλιζε και την έξοδο της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης.

    Εγκαλεί δε τη σημερινή κυβέρνηση γιατί εγκατέλειψε τις πολιτικές εξόδου από το μνημόνιο που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι το δίλλημα σήμερα περιορίζεται σε δύο κακές επιλογές: Είτε νέο επώδυνο μνημόνιο 14 δισ. ευρώ, είτε άτακτη χρεοκοπία.

    Όπως αναφέρει ο κ. Καραγκούνης η νυν κυβέρνησηέβαλε το κομματικό, πάνω από το εθνικό συμφέρον φοβούμενη τα αποκαλυπτήρια των ψεύτικων υποσχέσεων που μοίρασε προεκλογικά.

    Σε ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει πιθανή συμφωνία ο εκπρόσωπος του κόμματος απάντησε «ζητάμε συμφωνία από την πρώτη στιγμή και όσο ο καιρός περνάει η κυβέρνηση οδηγείται σε χειρότερο συμβιβασμό. Σε κάθε περίπτωση, μια συμφωνία με φοροεπιδρομές αντί για μεταρρυθμίσεις θα πάει την ελληνική οικονομία πίσω».

    [03] Η Ευρώπη να αναγνωρίσει την προσπάθεια της Ελλάδας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στ. Σαμοϊλης

    Σήμερα είναι η στιγμή που η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χαλάρωση της εκβιαστικής στάσης της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, τονίζει για το αποψινό Eurogroup, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοϊλης.

    «Το σημερινό Eurogroup αποτελεί ένα ακόμα κομβικό σημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα σήμερα να στείλουν ένα αδιαμφισβήτητο και δυνατό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, που θα αναγνωρίζει την προσπάθεια που γίνεται για να βρεθεί λύση στην ευρωπαϊκή κρίση, που πέντε χρόνια τώρα μαίνεται αδάμαστη» αναφέρει ο κ. Σαμοϊλης.

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πολλά βήματα για να συνεργαστεί με τους εταίρους της, εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο σκληρούς επικριτές της. Σήμερα, λοιπόν, είναι η στιγμή που η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια, με κάθε δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χαλάρωση της εκβιαστικής στάσης της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, της απαγκίστρωσης των μνημονίων από τις συντηρητικές και αποτυχημένες λογικές του παρελθόντος και της εύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Παπαδημούλης:Μία μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη

    «Είναι μονόδρομος η συμφωνία, γιατί η ρήξη είναι πολύ ακριβή και οδυνηρή για όλους. Ακόμα και μία σχετικά μέτρια ικανοποιητική συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη και για τους δανειστές και για την Ελλάδα» δήλωσε στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

    «Ο Τσίπρας έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού να προχωρήσει με τόλμη, με ειλικρίνεια» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «και τους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση τη συμφέρει η συμφωνία».

    Επίσης, εκτίμησε πως «δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα» και συμπλήρωσε: «ο τελευταίος Έλληνας που θα ήθελε δημοψήφισμα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας».

    «Η χώρα χρειάζεται λύσεις και όχι κάλπες και η εντολή προς τον Τσίπρα είναι να κυβερνήσει και να ξεφύγει η χώρα από τη θέση που την έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] Ν. Φίλης: Από το Eurogroup θα προσδιοριστούν και οι κινήσεις της Ελλάδας

    «Επιδιώκουμε να υπάρξει πρόοδος των διαπραγματεύσεων και να καταγραφεί στη συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Αναλόγως θα καθορίσει και η ελληνική πλευρά τη στάση της σχετικά με την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

    Ο κ. Φίλης δηλώνει ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλες τις δυνατές υποχωρήσεις, στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει, και υπογραμμίζει ότι σε αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση είναι αναγκαία η αυτονόητη υποστήριξη από θεσμικούς παράγοντες, όπως ο Διοικητής της ΤτΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στην μεγάλη συμφωνία που πρέπει να υπάρξει για την ανάπτυξη και τη ρύθμιση του χρέους και τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί φέτα-φέτα τις περιβόητες προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές, δημιουργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι το σχέδιο τους είναι να πάρουν χωρίς να δώσουν».

    [06] Ν. Κοτζιάς στη «Sabah»: Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο

    Με τίτλο «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Κοτζιάς, πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία μίλησε στη «Sabah»: Μπορεί να τελειώσει το θέμα του Αιγαίου» και υπότιτλο «Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε: Επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, που βαίνουν θαυμάσια. Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο» η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

    Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για το τι υπάρχει στην ημερήσια διάταξή του απάντησε ότι είναι «υπουργός Εξωτερικών μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία δίνει βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις» και τόνισε: «σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας».

    «Πέραν αυτού» πρόσθεσε «επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προχωρούν πολύ καλά.

    Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 'Αγκυρα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κατά την επίσκεψή του στην 'Αγκυρα, θα γίνει αναφορά και στο θέμα των αμοιβαίων επισκέψεων των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας και στα θέματα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων. Το μήνυμα του προς τον τουρκικό λαό, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ότι «θα πρέπει να βρούμε μία πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει κέρδος στον τουρκικό και στον ελληνικό λαό».

    Διαβάστε επίσης: Στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς

    [07] Στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς

    Από την Κωνσταντινούπολη ξεκινά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την επίσκεψή του στην Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Αύριο, Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο θα συζητήσουν διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο υπουργός των Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια.

    [08] Λίγο πριν τις εξετάσεις: Το άγχος και η καλή διατροφή

    Μια ανάσα πριν από τις φετινές εξετάσεις, μια περίοδο ιδιαίτερα φορτισμένη για τους εφήβους καθώς από τη μια μεριά κυριαρχεί στα παιδιά το άγχος της επίδοσης στις εξετάσεις και από την άλλη, η σκέψη για τις στιγμές χαλάρωσης που θα ακολουθήσουν μόλις αυτές ολοκληρωθούν?

    Υπάρχουν όμως, τρόποι αντιμετώπισης του άγχους, κάποια στρατηγική για να το αποβάλλουν και να αποδώσουν καλύτερα;

    Η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο ΑΠΕ ?ΜΠΕ διευκρινίζει ότι «η περίοδος των εξετάσεων είναι κάτι δύσκολο για τα παιδιά, καθώς είναι κάτι άγνωστο γι αυτά, ενώ τους δημιουργεί ανησυχία και σημαντικό προβληματισμό».«Ακόμα και τα παιδιά που είναι καλά προετοιμασμένα έχουν ιδιαίτερο άγχος εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να φοβούνται μήπως δεν γράψουν καλά, μήπως δεν περάσουν, κάνοντας «μαύρα» σενάρια», προσθέτει.

    «Οι γονείς είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται πως αισθάνονται τα παιδιά τους?» εξηγεί η κ. Καππάτου.«Είναι βασικό» λέει η γνωστή παιδοψυχολόγος «να διασφαλίσουμε στα παιδιά ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς κριτικές ή απαγορεύσεις. Τα παιδιά θέλουν στη συγκεκριμένη φάση συμπαράσταση, υποστήριξη και μερικές φορές καθοδήγηση. Για παράδειγμα, μπορεί ένα παιδί να έχει παραιτηθεί και να μη θέλει να κάνει επανάληψη, επειδή φοβάται, γιατί νιώθει ότι εκείνη τη στιγμή δεν θυμάται τίποτα. Τότε οι γονείς πρέπει να λειτουργήσουν με θετική ενίσχυση και χωρίς υπερβολές, χωρίς υπερπροστασία».

    [09] Τιμή στον εβραίο.. Σαλονικάι

    Ο «Σαλονικάι -δηλαδή Σαλονικιός» Αλμπέρτος Ναρ, ο Εβραίος-Θεσσαλονικιός λογοτέχνης, το «τέκνο του 11520 και της 40041», η «πλέον εξέχουσα προσωπικότητα των δικών μας Εβραίων», ο άνθρωπος και λογοτέχνης που «ήξερε να πολιτεύεται με ευγένειακαι να μην δείχνει εύνοια από ιδιοτέλεια» τιμήθηκε στην πόλη που γεννήθηκε και πέθανε, μέσω της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

    Ο Αλμπέρτος Ναρ (1947-2005) ήταν γόνος σεφαραδιτών εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Εργάστηκε ως Γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας και διευθυντής του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κυκλοφόρησε τα βιβλία: «Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης», «Τα τραγούδια μας» (Θεσσαλονίκη, 1985, με πρόλογο του Γιώργου Ιωάννου), «Σε αναζήτηση ύφους» και «Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός».

    «Ο Αλμπέρτος Ναρδεν ήτανΘεσσαλονικιός αλλά... άνδρας ξεχωριστός είτε ζούσε στη Σαλονίκη, είτε στη Φλωρεντία, είτε στην Κίνα. Είναι ηδύναμη και το σθένος της προσωπικότητας που καθιστά ισχυρή τη μνήμη του ανδρός, ο οποίος είχε πιθανότατα εκπαιδευθείγια να αποτινάξει τις οδυνηρές κύστες που είχε μέσα του προκειμένου να δει με ψυχραιμία την ιστορία, να μην συνεχίσει να μισεί» τόνισε ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

    Για τον «συμφοιτητή και πνευματικό του συνοδοιπόρο στα κοινάμεράκια και την κοινή αγάπη για τους Σαλονικάι» μίλησε ο δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης, τονίζοντας πως «μέσα από τις πεζογραφικές και ιστοριογραφικές του περιδιαβάσεις, η Θεσσαλονίκη είναι εν συνόλω παρούσα, χωρίς επιλεκτικές περιγραφές, είναι η μνήμη, τα βιώματα και οι καταγραφές όχι πια του γόνου ενός Εβραίου πολίτη αλλά του Σαλονικάι, που παρόλο που στα εβραϊκά σημαίνει άντρας ρωμαλέος και εύστροφος, στο μυαλό και την ψυχή του,συμπυκνώνει τον καθολικό Σαλονικιό, που αγαπάει με πάθος και ξέρει καλύτερα από τον καθένα την πόλη του»

    Στην τιμητική εκδήλωση, χαιρετισμό «για τον αείμνηστο ομόθρησκο Αλμπέρτο Ναρ, ο οποίος με το έργο του υπηρέτησε τόσο την ιστορία όσο και τη λογοτεχνία» απέστειλε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωυσής Κωνσταντίνης.

    [10] Κρίσιμη η κατάσταση πέντε τραυματιών από την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου

    Κρίσιμη αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση των πέντε από τους συνολικά έξι τραυματίες από την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου το πρωί της Παρασκευής. Στο Θριάσιο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 4 τραυματίες διασωληνωμένοι. Οι τρεις σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και ένας ακόμη που φέρει ελαφρύτερα τραύματα και η κατάστασή του, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Αγγελο Λιόση, παρουσιάζει βελτίωση.

    Στο Θριάσιο μεταφέρθηκε και ο τραυματίας που είχε διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Επίσης, ένας εργάτης νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικό» και ένας ακόμη στη Μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Και οι δύο είναι διασωληνομένοι και φέρουν εγκαύματα σοβαρού βαθμού.

    [11] Νοβότνι: Πολιτικό παρά οικονομικό το θέμα της Ελλάδας

    Η λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδαw είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό ζήτημα.

    Αυτό δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Ο Αυστριακός τραπεζίτης δεν θέλησε να επεκταθεί και να προτείνει με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο. Απλώς επανέλαβε ότι ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

    Αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε: «Θα ήταν πρώιμο να δοθούν λεπτομέρειες».

    [12] Σ. Στόρτσακ: H Ελλάδα να ενταχθεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS

    Πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος- αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

    Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις ο κ.Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

    [13] ΔΝΤ: Μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις στα Βαλκάνια

    Μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις στις βαλκανικές χώρες, όπου οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του τραπεζικού συστήματος, σημειώνει η εαρινή έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των οικονομιών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το Γιορκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ο οποίος παρουσίασε την εν λόγω έκθεση σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση τώρα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, κάτι που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης.

    Συγκεκριμένα, οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 14-22% του τραπεζικού συστήματος στις οικονομίες που συνδέονται με την Ελλάδα (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία), ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες είναι 100% ή και περισσότερο, παρ΄όλο που έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αποτυπώνοντας τη μειωμένη ζήτηση δανείων και τη μικρότερη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της μητρικής τράπεζας.

    [14] Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ειδική εφαρμογή στο TAXISnet για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους ενάμιση μήνα ως και το τέλος Ιουνίου που λήγει η προθεσμία να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση η οποία παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ως προς τη συμπλήρωσή της σε σχέση με την περυσινή.

    Για πρώτη φορά οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι στις τράπεζες για εξόφληση δανείων θα είναι προεκτυπωμένες στη δήλωση.

    Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο δήλωσης των τόκων από καταθέσεις εξωτερικού.

    Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη από φέτος θεσπίζεται έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος ως το τέλος Ιουλίου από τους φορολογούμενους.

    [15] «Ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών»

    «Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών» υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

    Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα δίνει προοπτική εξόδου από τη κρίση, που δεν θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα του χρέους της ανεργίας και της ύφεσης».

    Χρειαζόμαστε -επισήμανε- ο υπουργός Οικονομικών, πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος, μετατόπιση των βαρών της κρίσης από τους ώμους των πολλών σε εκείνους που έπρεπε να σηκώσουν το βάρος.

    Τέλος, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την άμεση χαλάρωση της ασφυξίας που έχει επιβληθεί στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η λύση να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

    [16] Η Microsoft επιβεβαίωσε το "τέλος" των Windows

    Το «τέλος» των Windows ανακοίνωσε πρόσφατα η Microsoft, με τα Windows 10 να αποτελούν την «τελευταία έκδοση» του κυρίαρχου λειτουργικού συστήματος της εταιρείας, μεταδίδει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του Τζέρι Νίξον, υψηλόβαθμου στελέχους της Microsoft.

    Τις δηλώσεις αυτές του Νίξον επιβεβαίωσε αργότερα η εταιρεία, ανακοινώνοντας ότι στο μέλλον θα γίνονται διαθέσιμες αναβαθμίσεις των Windows με «συνεχή τρόπο». Συγκεκριμένα, αντί για νέες μεμονωμένες εκδόσεις, τα Windows 10 θα βελτιστοποιούνται μέσω τακτικών αναβαθμίσεων, σύμφωνα με την εταιρεία.

    Τα σχόλια αυτά έκανε ο Νίξον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Ignite της Microsoft που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Σικάγο των ΗΠΑ.

    Στη σχετική της ανακοίνωση η Microsoft αναφέρει ότι οι δηλώσεις του Νίξον αντικατοπτρίζουν τις προθέσεις της εταιρείας για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά το λογισμικό της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 May 2015 - 10:30:38 UTC