Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: Απαραίτητη η επιτάχυνση της διαδικασίας
  • [02] Κ. Καραγκούνης: Τα ψέματα τελειώνουν, πολιτική λύση δεν υπάρχει
  • [03] Συνεδριάζει την Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο
  • [04] Γ. Βαρουφάκης: Συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες
  • [05] Γ. Βαρουφάκης: Σε θετικό κλίμα η συνεδρίαση του Eurogroup
  • [06] Π. Μοσκοβισί: Υπάρχει σαφής βελτίωση
  • [07] Σε εξέλιξη το δείπνο Αναστασιάδη - Ακκιντζί

  • [01] Κυβέρνηση: Απαραίτητη η επιτάχυνση της διαδικασίας

    Στην πολιτική βούληση που επέδειξε για να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup και υπό αυτό το πρίσμα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.

    [02] Κ. Καραγκούνης: Τα ψέματα τελειώνουν, πολιτική λύση δεν υπάρχει

    Στην εκτίμηση πως πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρχει, προέβη ο Κώστας Καραγκούνης αποτιμώντας τα αποτελέσματα του Eurogroup. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ «για ακόμη μια φορά, ξεκαθαρίστηκε ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση του 2ου προγράμματος και όχι σε μια συμφωνία - γέφυρα που ισχυριζόταν η κυβέρνηση» κάτι που αποδεικνύει σύμφωνα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση πως « όλες οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση ήταν ψέματα».

    Για τον εκπρόσωπο της ΝΔ με τη σημερινή συνεδρίαση «έγινε σαφές ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα - Θεσμούς και ύστερα έγκριση από το Eurogroup και εκταμίευση». Μάλιστα ο κ. Καραγκούνης τονίζει πως «τα ψέματα τελειώνουν» καθώς «η οικονομία δεν αντέχει την ασφυξία και ο λογαριασμός μεγαλώνει».

    [03] Συνεδριάζει την Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup, μιά ανακοίνωση που σύμφωνα με κυβερνητική πηγή επεδίωκε η Αθήνα .

    Ωστόσο επειδή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, συνεδριάζει αύριο στις 14.00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να προσδιορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις.

    [04] Γ. Βαρουφάκης: Συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες

    Κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αυτό δήλωσε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχουν περιοριστεί σημαντικά.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός παραδέχτηκε ότι η απόσταση παραμένει στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Βαρουφάκης, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και του αποπληθωρισμού.

    Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό "κομβικό σημείο" της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλους εκείνους για τους οποίους θα υπήρχαν μεγάλες απώλειες, αν εφαρμοζόταν η συμφωνία προς την οποία βάδιζε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και τόσο υψηλά ποσοστά μη δηλωμένης εργασίας. Όπως είπε, για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό, χρειάζεται ενίσχυση της μεγέθυνσης, εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων και σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

    [05] Γ. Βαρουφάκης: Σε θετικό κλίμα η συνεδρίαση του Eurogroup

    Τους περασμένους μήνες η κυβέρνησή πάσχιζε, διαπραγματευόταν και εργαζόταν νυχθημερόν για να βρει μία λυτρωτική συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση «δεν είναι εύκολη υπόθεση». Ο Γ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι τόσο οι πολιτικές διαφορές, όσο και οι γενικότερες διαφορές αντιλήψεων που αφορούν στη διαπραγμάτευση, ήταν σημαντικές.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην «υπερπροσπάθεια» της ελληνικής πλευράς και των « μεγάλων υποχωρήσεων» που έκανε η Αθήνα. Τόνισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει συμβιβασμούς σε πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση.

    Όσον αφορά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, o Γ. Βαρουφάκης είπε ότι διεξήχθη σε θετικό κλίμα και κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι ομόλογοί του καταδίκασαν τις «απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς διαρροές» που έγιναν στο προηγούμενο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

    [06] Π. Μοσκοβισί: Υπάρχει σαφής βελτίωση

    Υπάρχει σαφής βελτίωση σε σχέση με το κλίμα που υπήρχε στο προηγούμενο Συμβούλιο της ευρωζώνης, δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα να ρυθμιστούν αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της αγοράς εργασίας.

    «Δεν υπαρχει καιρός για χάσιμο» ανέφερε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος.

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλιγκ κάλεσε και αυτός τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός των προσεχών εβδομάδων.

    [07] Σε εξέλιξη το δείπνο Αναστασιάδη - Ακκιντζί

    Nέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανοίγουν απόψε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακκιντζί, οι οποίοι παρακάθονται σε δείπνο με οικοδεσπότη τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπέν ¶ϊντα.

    Πριν από το δείπνο οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμή χειραψία.

    Λίγο πριν από το δείπνο, έγινε συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακκιντζί με τον Εσπέν ¶ϊντα. Όταν πέρασαν στην αίθουσα του δείπνου προσήλθαν και οι διαπραγματευτές κ.κ. Μαυρογιάννης και Ναμί.

    Το δείπνο παρατίθεται στο ξενοδοχείο "Λήδρα Πάλας" στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, στο οποίο από το 1974 εδρεύει απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 May 2015 - 20:30:25 UTC