Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν είναι στον άμεσο προγραμματισμό η διενέργεια δημοψηφισμάτος ή εκλογών»
  • [02] «Φρουρός των συνόρων», η γυναίκα που ζει ολομόναχη σε χωριό στην οριογραμμή με την Αλβανία
  • [03] Εντυπωσιακή αύξηση των κρατικών εσόδων τον Απρίλη
  • [04] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Ι. Δραγασάκη με προέδρους τραπεζών
  • [05] Επέστρεψε στο λιμάνι του Μπάρι το πλοίο, στο οποίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά
  • [06] Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείου στο Πακιστάν
  • [07] Οταν η Κέιτ Μπλάνσετ μιλά για τις «πολλές» σχέσεις της με γυναίκες
  • [08] «X-Files», «Minority Report» και «Lucifer» στο FOX

  • [01] «Δεν είναι στον άμεσο προγραμματισμό η διενέργεια δημοψηφισμάτος ή εκλογών»

    «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία (package deal). Δηλαδή εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία δεν θα ισχύει τίποτα γιατί δεν πηγαίνουμε βήμα-βήμα (step by step)» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό το σύνολο των προτάσεων και για όσα θέματα έχουν συνομολογηθεί και για τα ζητήματα που υπάρχει απόσταση και δεν υπάρχει σύγκλιση και για τα θέματα που είναι υπό συζήτηση. Τόνισε ότι δεν θα υπάρχουν επιπλέον προαπαιτούμενα από τη συμφωνία, για τη μεγάλη συμφωνία που θα γίνει μετά τον Ιούνιο για το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο.

    Σημείωσε πως υπάρχουν χρήματα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, προσθέτοντας πως «δεν ζει με αυτά τα χρήματα μια χώρα». Ανέφερε ότι το διάστημα 29 Μαΐου έως 6 Ιουνίου που είναι να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΔΝΤ θα είναι το κρίσιμο διάστημα.

    Ειδικότερα, για τη διαπραγματευση είπε πως θρυαλλίδα θα αποτελέσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Αν για την περίοδο 2015-2016 επιμείνουν στο 2%-2,5% και για τα επόμενα χρόνια 3,5% αντί 0,8%-1% που ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης θα είναι θρυαλλίδα για τη διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Βούτσης.

    Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ σημείωσε ότι εάν επιμείνουν για 20-21% ενιαίο συντελεστή τότε μπορεί να μην πάμε σε ενιαίο συντελέστη και να κρατήσουμε το σημερινό σύστημα με ανώτατο το 23%, είπε ο υπουργός, ενώ σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν 6% και 14%. Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι θα διατηρηθεί αλλά με σημαντικές αλλαγές για «δυο άγριες περιπτώσεις που είχε ξεσηκωθεί η Βουλή στο παρελθόν» και με «οριζόντια μείωση των αντικειμενικών 20%-30%».

    Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες στη Βουλή και «δεν είναι στον άμεσο προγραμματισμό της, διενέργεια δημοψηφισμάτος ή εκλογών».

    Τέλος, ο κ. Βούτσης κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, «να αρθεί στο ύψος της αποστολής του στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα», λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «έξυπνος άνθρωπος και ξέρει τι πρέπει να κάνει, ώστε να μην περνά "ξώφαλτσα", ούτε σε "δεύτερη μοίρα" η παρουσία του στην ΕΚΤ».

    [02] «Φρουρός των συνόρων», η γυναίκα που ζει ολομόναχη σε χωριό στην οριογραμμή με την Αλβανία

    Μαθήματα θάρρους, δυναμισμού και επιμονής να κρατηθεί στον τόπο της, δίνει μία γυναίκα 62 ετών, κτηνοτρόφος. Η Σοφία Δημητρίου, ζει ολομόναχη στο έρημο ακριτικό χωριό Ορεινό Πωγωνίου. Στην οριογραμμή των συνόρων με την Αλβανία, στα 730 μέτρα υψόμετρο, το Ορεινό είναι ένα χωριό «φάντασμα». Αυτή την εικόνα αντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στον οικισμό. Πέτρινα παλιά σπίτια με κλειστά παράθυρα, χορταριασμένες αυλές και μία νεκρική σιγή που «σπάει» το γαύγισμα των σκυλιών της Σοφίας Δημητρίου η οποία μας περίμενε στο δρόμο κάτω από το σπίτι της. Η πρώτη συνάντησή μας με την αγέρωχη γυναίκα είναι μια τεράστια έκπληξη, καθώς την βλέπουμε να κυκλοφορεί οπλισμένη με καραμπίνα.

    «Δεν ζει χωρίς όπλο μία γυναίκα μόνη στα σύνορα», λέει αυθόρμητα και χαμογελάει. Η προσωπική γνωριμία με την Σοφία επιβεβαιώνει την «φήμη» που έχει σε όλα τα χωριά του Πωγωνίου, γεγονός που στάθηκε και η αφορμή για την συνάντηση μαζί της. Είναι μία γυναίκα από την οποία αντλούν δύναμη και θάρρος οι ηλικιωμένοι των γύρω χωριών, που νιώθουν ανασφάλεια στον τόπο τους, την ξεχασμένη Ελλάδα όπως λένε, δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία. Τόπος που πολλές φορές έγινε πεδίο παράνομων δραστηριοτήτων.

    Ένα ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί από το δρόμο στο σπίτι της κ. Δημητρίου. Πρόκειται, για ένα οίκημα «οχυρό», με σιδερόφραχτα παράθυρα, διπλές μαντεμένιες πόρτες και θέα μέχρι τον κάμπο του Αργυροκάστρου, στην γειτονική χώρα.

    Όταν πριν από 17 χρόνια έχασε τον άνδρα της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία, πήρε την απόφαση να μην εγκαταλείψει το χωριό, γιατί εκεί, είχαν την περιουσία τους, την στάνη με τα πρόβατα. Παρά το γεγονός, πως το χωριό άρχισε να ερημώνει, καθώς οι νέοι έφυγαν αναζητώντας καλύτερη τύχη και την τελευταία δεκαετία κανένας δεν μένει πλέον μόνιμα στο Ορεινό, η Σοφία αρνείται πεισματικά να το εγκαταλείψει. Δεν την πτοούν ούτεω τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με επιθέσεις δολιοφθοράς που δέχεται η στάνη της. Μέσα σε δύο μήνες τον χειμώνα που πέρασε, άγνωστοι έκαψαν ολοσχερώς τρεις φορές τις αποθήκες με την τροφή για το κοπάδι. «Είχα μία πολλή μεγάλη οικονομική ζημιά. Πιστεύω πως κάποιοι θέλουν να με διώξουν για να εκμεταλλευτούν τα βοσκοτόπια. Νομίζω, είναι Αλβανοί βοσκοί. Τα σύνορα είναι εδώ, στα 100 μέτρα, όμως εγώ δεν θα φύγω», λέει με πείσμα και μας δείχνει, την μικρή απόσταση μιας βουνοκορφής από την στάνη της.

    [03] Εντυπωσιακή αύξηση των κρατικών εσόδων τον Απρίλη

    Σημαντική υπέρβαση κατά 15,2% από τον στόχο του προϋπολογισμού σημείωσαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο. Τα καθαρά έσοδα ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες υψηλότερα κατά 500 εκατ ευρώ από τον στόχο με αποτέλεσμα να δοθεί μεγάλη ανάσα στο υπουργείο Οικονομικών στη διαχείριση των υποχρεώσεων του. Η υπέρβαση αυτή των εσόδων οφείλεται στην ανταπόκριση των φορολογούμενων στην ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, στην καταβολή μερισμάτων προς το δημόσιο καθώς και στην καθυστερημένη εξόφληση του χαρατσιού του 2013 από ιδιοκτήτες ακινήτων.

    Έτσι τα καθαρά έσοδα του δημοσίου ανήλθαν τον Απρίλιο σε πάνω από 3,7 δισ ευρώ με αποτέλεσα να μειωθεί η συνολική υστέρηση του τριμήνου. Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν μεγάλη βαρύτητα, σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα, στην ένταξη των φορολογούμενων στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις. Η ένταξη στη ρύθμιση λήγει κανονικά στις 26 Μάιου χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτό θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων και στην διευκόλυνση των οφειλετών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη από τις 18 Απριλίου που ξεκίνησε η εφαρμογή της ρύθμισης έως και την Παρασκευή 8 Μάιου είχαν υποβληθεί αιτήσεις από 380.000 οφειλέτες για την ένταξή τους στη ρύθμιση. Οι αιτήσεις αφορούν οφειλές ύψους 2,8 δισ ευρώ ενώ έχουν εισπραχθεί ως τώρα 135 εκατ ευρώ.

    [04] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Ι. Δραγασάκη με προέδρους τραπεζών

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους προέδρους των συστημικών τραπεζών. Για τους συμμετέχοντες και το περιεχόμενο της σύσκεψης αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

    [05] Επέστρεψε στο λιμάνι του Μπάρι το πλοίο, στο οποίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά

    Επέστρεψε στο λιμάνι του Μπάρι το οχηματαγωγό πλοίο Francesca, στο μηχανοστάσιο του οποίου ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύκτας πυρκαγιά. Οι 260 επιβαίνοντες (συμπεριλαμβανομένων και των μελών του πληρώματος) είναι σώοι και αβλαβείς.

    Η πυρκαγιά σβήστηκε γύρω στις 2.30 την νύχτα, ώρα Ιταλίας, ενώ στο σημείο στο οποίο βρισκόταν το Francesca (7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Μπάρι, με προορισμό το Δυρράχιο) είχαν σπεύσει ταχύπλοα του ιταλικού λιμενικού, της ακτοφυλακής, και της πυροσβεστικής. Ιταλοί πυροσβέστες κατάφεραν να επιβιβασθούν στο πλοίο και να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Το Francesca μπόρεσε να επιστρέψει στο λιμάνι του Μπάρι χάρη στην βοήθεια ρυμουλκού. Εκ των διακοσίων τριών επιβατών, πενήντα είναι Ιταλοί. Οι περισσότεροι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Αλβανία, με άλλο πλοίο τις επόμενες ώρες.

    [06] Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείου στο Πακιστάν

    Ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες σκότωσαν 41 ανθρώπους σε επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε σιίτες στην πόλη Καράτσι (νότιο Πακιστάν), δήλωσε η αστυνομία. «Υπάρχουν 41 νεκροί, άνδρες και γυναίκες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Ατίκ Σάιχ.

    Τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν πλάνα ενός ροζ λεωφορείου που ήταν γεμάτο τρύπες από αφαίρες και σειρές ασθενοφόρων που περίμεναν να παραλάβουν τα θύματα.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την επίθεση.

    [07] Οταν η Κέιτ Μπλάνσετ μιλά για τις «πολλές» σχέσεις της με γυναίκες

    Η Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία αναμένεται στο 68ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών για να υποστηρίξει την ταινία «Carol» που αναφέρεται σε μια ιστορία λεσβιακής αγάπης, αποκάλυψε στο περιοδικό Variety ότι είχε «πολλές» ερωτικές σχέσεις με γυναίκες.

    Η Αυστραλή ηθοποιός, την οποία το αμερικανικό περιοδικό ρωτά αν πρόκειται για την πρώτη της λεσβιακή αισθηματική ιστορία, απαντά αρχικά με μια πονηρή ερώτηση: «Στη μεγάλη οθόνη ή στη ζωή;». Η ηθοποιός «είχε σχέσεις με γυναίκες κατά το παρελθόν;» συνεχίζει ο δημοσιογράφος. «Ναι, πολλές φορές» ομολογεί η Μπλάνσετ χωρίς λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι αποφεύγει πάντα να μιλά για την προσωπική της ζωή.

    [08] «X-Files», «Minority Report» και «Lucifer» στο FOX

    Τρεις νέες παραγωγές εντάσσει το τηλεοπτικό δίκτυο FOX για την τηλεοπτική περίοδο 2015-2016. Πρόκειται για τη συνέχεια της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «X-Files», την τηλεοπτική συνέχεια της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Minority Report», και την τηλεοπτική μεταφορά του κόμικ «Lucifer».

    Δεκατρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς, που εξελίχθηκε σε εννέα κύκλους, το FOX έχει παραγγείλει τον επόμενο κύκλο, έξι επεισοδίων του X-Files. Ο Φοξ Μόλντερ (Ντέιβιντ Ντουκόβνι) και η Ντέινα Σκάλλι (Γκίλιαν 'Αντερσον), θα επιστρέψουν στη μικρή οθόνη στις 24 Ιανουαρίου του 2016 για να εξερευνήσουν νέες ανεξήγητες υποθέσεις. Παραγωγός του νέου κύκλου, είναι και πάλι ο Κρις Κάρτερ και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το προσεχές καλοκαίρι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 May 2015 - 8:30:24 UTC