Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Δεν θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές μας
  • [02] ΥΠΟΙΚ: Ψευδή τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο συνομιλίας Γ. Βαρουφάκη - Β. Σόιμπλε πριν το Eurogroup
  • [03] Ζαν-Λικ Μελανσόν: Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για να δείχνουν «πως αντιμετωπίζονται αυτοί που αντιστέκονται!»
  • [04] Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο προχωρά το σχέδιο «αποσοβιετοποίησης» της χώρας
  • [05] Ανοίγει την αυλαία του το αφιέρωμα «Εικόνες της Κρίσης» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  • [06] Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), μια μικρή γεύση από τις εκδηλώσεις

  • [01] Ν. Παππάς: Δεν θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές μας

    «Η συμφωνία πρέπει να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Κυρίως όμως να χαράζει την καινούργια ημέρα για τη χώρα, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και προσθέτει ότι οι κόκκινες γραμμές δεν θα παραβιαστούν. Ο υπουργός στο ερώτημα πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής ανταρσίας αν βουλευτές και υπουργοί δεν ψηφίσουν τη νέα συμφωνία απαντά: «οι διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται. Όμως η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο κοινοβούλιο. Από την πράξη και όχι από την εντύπωση και το κυνήγι της εντύπωσης».

    Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν «αποχωρήσουν» από την Κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και αν υπάρχει ενδεχόμενο συμμετοχής στην Κυβέρνηση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις προγραμματικές συγκλίσεις» και για το σενάριο συμμετοχής Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι η συζήτηση αυτή «υπερβαίνει την απόφαση του εκλογικού σώματος και αντανακλά ξεπερασμένους ή όψιμους εγχώριους και ξένους, σχεδιασμούς οι οποίοι στερούνται πολιτικού περιεχομένου και νομιμοποίησης».

    Ερωτηθείς για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και για το αν υπάρχει θέμα παραίτησής του, ο υπουργός Επικρατείας απαντά ότι ο κ. Στουρνάρας δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών του κ. Παπαδήμου. Οι υποχρεώσεις του διοικητή της ΤτΕ είναι δεδομένες και προβλέπονται από το καταστατικό της Τράπεζας, αλλά και από αυτό της ΕΚΤ. «Η πολιτική ουδετερότητα και η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας είναι οι δύο απαράβατοι κανόνες που ο εκάστοτε διοικητής υποχρεούται να τηρεί απαρεγκλίτως».

    Για το άνοιγμα της ΕΡΤ και τις επιλογές προσώπων, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι «θα ήταν κακό μήνυμα να κάνουμε επιλογές με κριτήρια κομματικής πίστης. Ούτε να θεωρούμε ότι υπάρχουν λύσεις από παρθενογένεση». Χαρακτηρίζει λυπηρό την ώρα που ξεκινά η διαδικασία επιστροφής των εργαζομένων, ένα τμήμα της ΠΟΣΠΕΡΤ να μιλά για ταφόπλακα, για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί παθογένειες του παρελθόντος και όσοι κραυγάζουν άναρθρα προσβάλλουν όχι μόνο όσους ανιδιοτελώς αγωνίστηκαν αλλά και όσους καθημερινά αγωνίζονται να επιβιώσουν. Τέλος, ο υπουργός για την κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αναφέρεται στο νέο νόμο που θα τεθεί σε διαβούλευση εντός του μήνα και θα ρυθμίσει τις τεχνικές, νομικές και οικονομικές υποχρεώσεις ώστε να πληρούνται τα εχέγγυα διαφάνειας και νομιμότητας. Επισημαίνει εξάλλου ότι με σχετικές αποφάσεις οι σταθμοί κλήθηκαν για πρώτη φορά να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του.

    [02] ΥΠΟΙΚ: Ψευδή τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο συνομιλίας Γ. Βαρουφάκη - Β. Σόιμπλε πριν το Eurogroup

    Ψευδή είναι τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, πριν την συνεδρίαση του Eurogroup, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών . Οι δυο υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση και συμφώνησαν να μην δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών.

    [03] Ζαν-Λικ Μελανσόν: Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για να δείχνουν «πως αντιμετωπίζονται αυτοί που αντιστέκονται!»

    Ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου του "le Hareng de Bismarck", στο οποίο υπερασπίζεται την Ελλάδα, είναι η τύχη που επιφύλαξαν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα "l'Humanite".

    Ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012 προσθέτει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της "l'Humanite" ότι οδηγήθηκε στην απόφαση να συγγράψει το βιβλίο αυτό καθώς είχε εξοργιστεί από την συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης και από το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν αντιδρά.

    «Είναι ένα βαρύ πολιτικό σφάλμα κατά του ευρωπαϊκού ιδεώδους να επιτρέπεται να μεταχειρίζονται ένα κράτος μέλος της ΕΕ κατ' αυτόν τον τρόπο» σημειώνει. Ο Μελανσόν προσθέτει ότι η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα οικονομικό εργαστήριο και ότι χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για να δείχνουν «πως αντιμετωπίζονται αυτοί που αντιστέκονται!». «Όταν κέρδισε ο Τσίπρας, συνάντησα τον Φρανσουά Ολάντ για να υπερασπιστώ την υπόθεση των Ελλήνων. Του είπα: αν επιτρέψουμε να ενεργήσουν εναντίον τους, στην συνέχεια θα είναι η σειρά της Γαλλίας. Ήδη μας μεταχειρίζονται, κατά βάθος, όπως τους Έλληνες. Η συμπεριφορά του Βερολίνου δεν υποστηρίζεται πουθενά και η γερμανοφοβία ξεσπά παντού στην Ευρώπη» επισημαίνει.

    Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για να αποφευχθεί ένα ξενοφοβικό μίσος είναι να εξηγήσουμε την λογική με την οποία δρουν στην Γερμανία και την πολιτική που υπηρετεί το Βερολίνο, καταλήγει ο Μελανσόν στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ένας άλλος στόχος του βιβλίου του είναι να δώσει τέλος στην ιδέα ότι υπάρχει μόνον ένας δρόμος για να προχωρήσει το σύστημα και να ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση της χώρας αυτής.

    [04] Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο προχωρά το σχέδιο «αποσοβιετοποίησης» της χώρας

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έθεσε χθες Παρασκευή σε ισχύ τους νόμους οι οποίοι απαγορεύουν την «κομμουνιστική προπαγάνδα» και εξαίρουν τους εθνικιστές μαχητές, οι οποίοι έχουν προκαλέσει την οργή της Ρωσίας.

    Το πακέτο νόμων αυτό, το οποίο εγκρίθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο την 9η Απριλίου, έχουν στόχο την πλήρη ρήξη με το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, την ώρα που οι ουκρανικές Αρχές συγκρούονται με φιλορώσους αυτονομιστές, μεγάλο μέρος των οποίων είναι νοσταλγοί της άλλοτε ΕΣΣΔ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας?όπου ο πόλεμος που διαρκεί από τον Απρίλιο του 2014 έχει στοιχίσει τη ζωή 6.200 και πλέον ανθρώπων. Οι νόμοι αυτοί «απαγορεύουν τα σοβιετικά σύμβολα, καταδικάζουν το κομμουνιστικό καθεστώς, ανοίγουν τα αρχεία των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών και αναγνωρίζουν όλους τους μαχητές για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» δηλαδή τους εθνικιστές που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ναζί εναντίον «της σοβιετικής κατοχής» υπενθυμίζει ανακοίνωση της προεδρίας. Οι νόμοι, οι οποίοι εγκρίθηκαν σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, επίσης εξισώσουν τα «ολοκληρωτικά καθεστώτα» των «σοβιετικών και των ναζί». Παρόμοιοι νόμοι έχουν κυρωθεί στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία.

    Βάσει των νέων νόμων του κράτους τα μνημεία τα οποία τιμούν σοβιετικούς αξιωματούχους, ιδίως οι προτομές του Λένιν, θα αποκαθηλωθούν, ενώ κοινότητες, δρόμοι και επιχειρήσεις θα αλλάξουν ονόματα ώστε να μην παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού. Εξάλλου η αναπαραγωγή του ύμνου της σοβιετικής ένωσης, που η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν επανέφερε ως τον εθνικό ύμνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με προσαρμοσμένους τους στίχους, είναι πλέον ποινικό αδίκημα στην Ουκρανία που επισύρει ποινή φυλάκισης.

    Η Ρωσία κατήγγειλε με έντονο τρόπο τους συγκεκριμένους νόμους, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί «ολοκληρωτικές» μεθόδους για την αποσοβιετοποίηση της Ουκρανίας και την προώθηση μιας εθνικιστικής ιδεολογίας που ωθεί τη χώρα «στην άβυσσο».

    Δυτικοί διανοούμενοι επισημαίνουν από τη δική τους πλευρά ότι οι αμφιλεγόμενοι νόμοι θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη από τον πόλεμο.

    [05] Ανοίγει την αυλαία του το αφιέρωμα «Εικόνες της Κρίσης» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, πολλές σε πρώτη πανελλήνια προβολή ξεκινά το Σάββατο 16/5 το αφιέρωμα «Εικόνες της Κρίσης» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με θέμα την οικονομική κρίση όπως αυτή αποτυπώνεται στις κινηματογραφικές εικόνες από την εποχή του βωβού κινηματογράφου της δεκαετίας του 20, έως τις μέρες μας. Η επιλογή ταινιών του αφιερώματος ξεκινά από την «Κοινωνική σαπίλα» του Σ. Τατασόπουλου μέχρι τα «Σταφύλια της Οργής» του Τζον Φορντ, την ταινία «Η μάνα Κράουζεν ταξιδεύει στην ευτυχία» του Φιλ Γιούτζι (1929),καθώς και ταινίες των Ζαν Ρενουάρ, Μαξ Οφίλς, Φασμπίντερ, αδελφών Νταρντέν κ.ά.

    Συνολικά θα προβληθούν τριάντα εννέα ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ενώ το κοινό θα έχει τη ευκαιρία να συζητήσει με ξένους προσκεκλημένους σκηνοθέτες.

    Στους χώρους της Ταινιοθήκης θα φιλοξενηθεί επίσης, έκθεση Ελλήνων και ξένων εικαστικών, με τίτλο «Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης» σε επιμέλεια Χριστίνας Ανδρουλιδάκη.

    Στα πλαίσια της διοργάνωσης υπάρχουν δύο μικρά αφιερώματα σε δυο ξεχωριστούς δημιουργούς. Κατ' αρχήν στον σπουδαίο Κεν Λόουτς, τον κύριο εκφραστή του κοινωνικού ρεαλισμού στον βρετανικό κινηματογράφο. Θα προβληθεί μεταξύ άλλων, το ντοκιμαντέρ του Λόουτς «Εσύ με ποιούς είσαι;» ( Which Side Are You On? (1985,53΄), για την μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ των Λαών της Φλωρεντίας και το πολύ πρόσφατο ντοκιμαντέρ του «Το πνεύμα του '45 » όπου ο Λόουτς καταδεικνύει πώς το επιτυχημένο μοντέλο της διακυβέρνησης του Κόμματος των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία μετά τις εκλογές του '45, που οδήγησε στην κρατικοποίηση σημαντικών βιομηχανιών και υπηρεσιών, είναι ένα μοντέλο στο οποίο η Ευρώπη της κρίσης οφείλει να ξαναστρέψει το βλέμμα.

    Επίσης το αφιέρωμα συστήνει τον φωτογράφο - video artist - σκηνοθέτη Ταρίκ Τεγκιά, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους κινηματογραφιστές της Αλγερίας, το έργο του οποίου παραμένει άγνωστο στο ελληνικό κοινό, παρότι ο Τεγκιά ζει στη Θεσσαλονίκη εδώ και καιρό.

    [06] Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), μια μικρή γεύση από τις εκδηλώσεις

    Με τιμώμενο το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων και πλήθος εκδηλώσεων να κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο 16, 17 και τη Δευτέρα 18 Μαΐου σε όλα τα μουσεία της χώρας, εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

    Με φετινό κεντρικό θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία», τα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας «βάζουν τα καλά τους» και υποδέχονται τους επισκέπτες τους με μια σειρά ξεχωριστών δράσεων, όπως συναυλίες, προβολές ταινιών, θεατρικά δρώμενα, ξεναγήσεις, ομιλίες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πολλές από τις οποίες συνεχίζονται ως τις αρχές του Ιουνίου.

    Ενδεικτικά, για το εορταστικό αυτό τριήμερο, αναφέρουμε εκδηλώσεις, όπως η συναυλία με το συγκρότημα Ρομά μουσικών SAM ROMA, που πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στην αυλή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου ή η έκθεση «? έτσι πολύ ατένισα» με έργα του Κ. Παπανικολάου, που εγκαινιάζεται επίσης σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Την Κυριακή, ημερίδα με θέμα τις φλογέρες της αρχαιότητας και την εξέλιξή τους, θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης, ενώ την ίδια μέρα το πρωί και το μεσημέρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης διεξάγει εκπαιδευτική δράση για παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου με τίτλο «Στου ποταμού την όχθη. Τα παιδιά συναντούν τους μύθους και την ιστορία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 May 2015 - 8:30:24 UTC