Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυλαία αύριο για τις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [02] Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα τα μέλη σπείρας που βασάνισαν έναν 74χρονο και μέλη της οικογένειάς του, στην Κυψέλη
  • [03] Καλοκαιρινές θερμοκρασίες σήμερα αλλά και μεταφορά σκόνης
  • [04] Ζ. Γκάμπριελ: Εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ευρώπη ένα Grexit
  • [05] Διαμαρτυρίες οικολόγων εναντίον των σχεδίων της Shell για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αρκτική
  • [06] Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, με νεκρούς τρεις αμάχους
  • [07] Βαθειά ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ για την καταδίκη Μόρσι
  • [08] Στα τέλη του 2015 θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • [09] Ο αρχηγός Σπανούλης δίνει το...σύνθημα για τον αποψινό τελικό

  • [01] Αυλαία αύριο για τις πανελλαδικές εξετάσεις

    Πανέτοιμος, σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας για την διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν αύριο.

    Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ως είθισται και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

    Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου.

    Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.

    Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, εύχεται στους υποψηφίους καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους.

    [02] Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα τα μέλη σπείρας που βασάνισαν έναν 74χρονο και μέλη της οικογένειάς του, στην Κυψέλη

    Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οδηγήθηκαν τα πέντε μέλη σπείρας, που κατηγορούνται ότι το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στην Κυψέλη, άρπαξαν 74χρονο και στη συνέχεια λήστεψαν την οικία του. Η σπείρα εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

    Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν, στην Καλλιθέα και στη Νίκαια, ένας υπήκοος Ρωσίας, καθώς και τέσσερις ομογενείς από την Ουκρανία και το Καζακστάν, ηλικίας από 27 έως 47 ετών.

    Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της αρπαγής, ληστείας, και παράβασης του Νόμου περί όπλων.

    Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, όταν ο 74χρονος βγήκε από το σπίτι του, τρεις από τους συλληφθέντες, τον πλησίασαν φορώντας κουκούλες και τον ανάγκασαν με τη βία να επιβιβασθεί σε αυτοκίνητο τύπου βαν, μέσα στο οποίο βρισκόταν ένας ακόμη συνεργός τους. Στη συνέχεια του αφαίρεσαν τα χρήματα που είχε μαζί του, καθώς και προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα, ενώ προσπάθησαν χτυπώντας τον, να του αποσπάσουν τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου, που διατηρούσε στην οικία του, χωρίς, όμως, να το καταφέρουν. Αφού στάθμευσαν στην πυλωτή του σπιτιού του 74χρονου, τρεις δράστες μπήκαν σε αυτό, με τα κλειδιά που του είχαν αποσπάσει. Με τη χρήση βίας και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ακινητοποίησαν την 70χρονη σύζυγο του και τον 39χρονο γιό του και προσπάθησαν πάλι να αποσπάσουν τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Τελικά, διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο, χρησιμοποιώντας συσκευή οξυγόνου και αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα, χρυσά και ασημένια νομίσματα από το εσωτερικό του. Αργότερα εγκατέλειψαν τον 74χρονο τραυματισμένο στα Πατήσια.

    [03] Καλοκαιρινές θερμοκρασίες σήμερα αλλά και μεταφορά σκόνης

    Καλοκαιράκι θυμίζει σήμερα ο καιρός με θερμοκρασίες οι οποίες θα αγγίξουν και τους 32 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

    Το απόγευμα θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια ορεινά της χώρας ενώ σε μερικές περιοχές θα υπάρξουν και καταιγίδες.

    Μεταβλητοί οι άνεμοι θα κυμανθούν μεταξύ 3 και 4 μποφόρ, ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν σήμερα τη μεταφορά σκόνης.

    Ίδιο θα παραμείνει και αύριο το σκηνικό του καιρού, με νεφώσεις και πιθανές καταιγίδες στο Ιόνιο.

    [04] Ζ. Γκάμπριελ: Εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ευρώπη ένα Grexit

    O Σοσιαλδημοκράτης υπουργός οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Bild φέρνει προς συζήτηση ένα ακόμα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, εάν η χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα είναι δυνατό, εάν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε απλώς να στείλουμε λεφτά». Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις. «Προτείνει τώρα δημοψήφισμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ίσως αυτό να επιταχύνει τη (σχετική) απόφαση.»

    Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκρουσε, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου να μετατραπεί η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το επονομαζόμενο Grexit, σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν οικονομικά αλλά πολιτικά εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε ο Γκάμπριελ. Αν αποχωρήσει η πρώτη χώρα, τότε ο υπόλοιπος κόσμος θα βλέπει διαφορετικά την Ευρώπη. «Κανείς δεν θα έχει πλέον εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, αν διαλυθούμε με την πρώτη μεγάλη κρίση».

    [05] Διαμαρτυρίες οικολόγων εναντίον των σχεδίων της Shell για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αρκτική

    Εκατοντάδες ακτιβιστές με καγιάκ και μικρά πλεούμενα βγήκαν στο κόλπο του Σιάτλ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των σχεδίων της Royal Dutch Shell να ξαναρχίσει την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αρκτική και να κρατήσει δύο πλατφόρμες της σταθμευμένες στο λιμάνι της πόλης. Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν τις προσπάθειες της αγγλοολλανδικής εταιρείας να χρησιμοποιήσει ως βάση το Σιάτλ για τις εξερευνήσεις της στα ανοικτά της Αλάσκας, καθώς εκτιμούν ότι η άντληση πετρελαίου στα απομακρυσμένα ύδατα της Αρκτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή. Οι διαδηλωτές προγραμματίζουν πολυήμερες κινητοποιήσεις, τόσο στο λιμάνι, όσο και στον Κόλπο Έλιοτ, όπου βρίσκεται ο λιμένας του Σιάτλ, όπου αγκυροβόλησαν οι πρώτες δύο εξέδρες την περασμένη Πέμπτη. Διαδηλωτές με καγιάκ κωπηλάτησαν γύρω από την εξέδρα φωνάζοντας το σύνθημα «Shell No». Άλλοι άνοιξαν ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα «Κλιματική δικαιοσύνη». Ανάμεσα στους αντιπάλους των σχεδίων οι εξέδρες της Shell να ελλιμενιστούν στο Σιάτλ είναι ο δήμαρχος Εντ Μάρεϊ και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

    [06] Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, με νεκρούς τρεις αμάχους

    Τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε κοντά στο κύριο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ την ώρα που περνούσε μια αυτοκινητοπομπή με ξένους στρατιώτες, σύμφωνα με την αστυνομία και έναν αυτόπτη μάρτυρα.

    Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και σωστικά συνεργεία απομακρύνουν από την περιοχή της έκρηξης τους Αφγανούς πολίτες που τραυματίστηκαν.

    Πρόκειται για την πιο πρόσφατη επίθεση που σημειώνεται στην αφγανική πρωτεύουσα.

    Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν επλήγη από την επίθεση κάποιο από τα οχήματά της.

    Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

    Ωστόσο οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει ένα κύμα επιθέσεων σε όλη την χώρα από τότε που αποσύρθηκε ο κύριος όγκος των περισσότερων ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και παρέμεινε μια μικρή δύναμη εκπαίδευσης.

    [07] Βαθειά ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ για την καταδίκη Μόρσι

    Βαθειά ανησυχία εξέφρασαν σήμερα οι ΗΠΑ για την καταδίκη χθες σε θάνατο από αιγυπτιακό δικαστήριο του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος είχε ανατραπεί από τον αιγυπτιακό στρατό τον Ιούλιο του 2013.

    «Μας προκαλεί βαθειά ανησυχία ακόμη μια ομαδική καταδίκη σε θάνατο που εκδόθηκε από ένα αιγυπτιακό δικαστήριο, σε βάρος περισσότερων από 100 κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Μόρσι», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Η χθεσινή καταδίκη του Μόρσι και άλλων τουλάχιστον 100 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θάνατο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας.

    «Πάντα εκφραζόμαστε εναντίον των ομαδικών δικών και των καταδικαστικών αποφάσεων, οι οποίες διεξάγονται κατά τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αιγύπτου και την κυριαρχία του νόμου» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Μια τελική απόφαση σχετικά με την τύχη του Μόρσι αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουνίου.

    [08] Στα τέλη του 2015 θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Το όμορφο κέλυφος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), άδειου προς το παρόν, χωρίς εκθέματα, άνοιξε για λίγες ώρεςχθες στους δημοσιογράφους, με αφορμή τη συμβολική συμμετοχή του ΕΜΣΤ στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

    Θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες για την παράδοση του κτιρίου στο κοινό- στο τέλος του 2015, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, ο οποίος στο περιθώριο της ξενάγησης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επανενεργοποιήσει το σχέδιο συγχώνευσης των δύο μουσείων σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης, Κρατικού και Μακεδονικού, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης.

    Έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία δημοσιογραφική ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ, όταν ακόμα το κτίριο ήταν σε φάση εργοταξίου κι ακόμα περισσότερα από τότε που η Άννα Καφέτση, ψυχή αυτού του έργου, οραματιζόταν τη δημιουργία του κτιρίου που θα στέγαζε τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

    Ο κ. Ξυδάκης ευχαρίστησε τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο ΕΜΣΤ. «Το κτίριο δεν θα υπήρχε αν δεν είχε γεννηθεί μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, όπως της Άννας Καφέτση και πολλών ανθρώπων που πέρασαν από το ΔΣ του ΕΜΣΤ, συλλέκτες, δωρητές έργων τέχνης, τεχνοκριτικούς, επιμελητές εκθέσεων, το προσωπικό του Μουσείου, και πολλούς ακόμα που έχουν προσφέρει για να είμαστε σε αυτό το φωτεινό περιβάλλον», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

    «Από ένασυναρπαστικό φάντασμα, μεταβάλλεται τώρα σε έναν εκπυρσοκροτητή που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ εικαστικών έργων και ανθρώπων.Η κατασκευή του ξεκίνησε πριν 11 χρόνια κι αφού στεγάστηκε στα υπόγεια του Μεγάρου Μουσικής και του Ωδείου Αθηνών, επιστρέφει τώρα στο Φιξ, ένα πολύ κομψό και επιβλητικό τοπόσημο της Αθήνας. Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να το δει το κοινό, όπως επίσης σύντομα θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για να αποκτήσει διευθυντή το καινούργιο Μουσείο» δήλωσε ο υπουργός.

    [09] Ο αρχηγός Σπανούλης δίνει το...σύνθημα για τον αποψινό τελικό

    Οι τρεις κορυφαίοι παίκτες του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Ιωάννης Παπαπέτρου δίνουν το... σύνθημα για τον αποψινό τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, (21:00), στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, στη Μαδρίτη.

    «Δεν κάναμε καλό παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ας μη γελιόμαστε! Πρέπει να κοιτάξουμε να βελτιωθούμε. Απλώς δείξαμε χαρακτήρα και καρδιά για να το πάρουμε. Τώρα πρέπει να κάνουμε καλύτερο παιχνίδι στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης,» δήλωσε ο αρχηγός του Ολυμπιακού, ο παίκτης που με τρία τρίποντα έστειλε την ομάδα του Πειραιά στον 7ο τελικό Ευρωλίγκας στην ιστορία του σε 9 φάιναλ φορ.

    Βασίλης Σπανούλης: «Είναι πολύ τιμητικό που σήμερα όλοι μιλούν με κολακευτικά λόγια για μένα. Είναι το μεγαλύτερο παράσημο. Πάντα κάποιος νικάει και κάποιος χάνει. Δεν παίζω εγώ, παίζει ο Ολυμπιακός. Το θέμα είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πλάνο και να το εκτελέσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

    Για τον τελικό είπε: «Αν η Ρεάλ βρει ρυθμό είναι πολύ επικίνδυνη. Η Φενέρ δεν τα κατάφερε και δέχτηκε σχεδόν 100 πόντους. Αν πάει έτσι το παιχνίδι, δεν έχουμε τύχη. Πρέπει να πάμε το παιχνίδι στο δικό μας ρυθμό και θα έχουμε πολλές πιθανότητες. Η Ρεάλ είναι μια ομάδα που χτίστηκε για την Ευρωλίγκα. Ήρθαμε εδώ να παίξουμε δυο παιχνίδια και να πάρουμε τον τίτλο. Πρέπει να βρεθείς σε καλή μέρα, να το λέει η καρδιά σου και να έχεις καλή ψυχολογία σε έναν τελικό. Η Ρεάλ παίζει πιο σκληρά από άλλα χρόνια, έχουν διορθώσει τα λάθη τους. Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε την καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας και πρέπει να βασιστούμε σε αυτήν. Θα είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δυο μεγάλες ομάδες και όποιος το θέλει περισσότερο, θα νικήσει».

    Γιώργος Πρίντεζης:«Δεν είμαστε μόνο εγώ και ο Βασίλης στην ομάδα. Είναι πολλοί που μπορούν να σκοτώσουν τον αντίπαλο. Εμάς μας χαρακτηρίζει η ομαδικότητα και ότι παίζουμε για 40 λεπτά. Αυτό θα κάνουμε και σήμερα, στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι παιχνίδια που κατά κύριο λόγο τα κρίνει η ψυχή, πόσο ήρεμος είσαι, πόσο θες να κερδίσεις και να διεκδικήσεις κάθε χαμένη μπαλιά... απλά πράγματα».

    Ιωάννης Παπαπέτρου:«Η ομάδα κέρδισε αυτό είναι το πιο σημαντικό και όχι ότι εγώ έπαιξα καλά. Δεν χωράνε προσωπικές διακρίσεις. Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας όλοι». Ο Ντάρντεν έκανε 2 φάουλ νωρίς και κλήθηκε να μπει μέσα. Είχε προετοιμαστεί πως αυτό θα συνέβαινε τόσο γρήγορα; «Ο κόουτς είχε δώσει μεγάλη βαρύτητα όλη τη χρονιά σε αυτό. Συνεχώς λέει πως πρέπει όλοι οι παίκτες να είναι έτοιμοι. Πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος. Οποιον είναι θα σταματήσω στον τελικό. Διαβάζεις τον αντίπαλο. Προσπαθείς να δεις τι κάνει καλά ο αντίπαλός σου για να είσαι προετοιμασμένος, αλλά κυρίως προετοιμάζεις τον εαυτό σου καλύτερα. Όποιος βρεθεί μπροστά σου θέλεις να τον σταματήσεις από την άμυνα και επιθετικά όταν είσαι σε μία ομάδα με τόσο ταλέντο, βρίσκεις κι εσύ χώρο, μερικά μακρινά σουτ, μερικά drive και βρίσκεις τους χώρους σου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 May 2015 - 8:30:25 UTC