Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ. Κορωνάκης: Η κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις ανάγκες του λαού
  • [02] Για «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Θα στηρίξουμε μια συμφωνία αν είναι ωφέλιμη για τον λαό
  • [04] Κ. Γαβράς: Υπάρχει ένα νέο κίνημα στην Ελλάδα και κάποιοι δεν θέλουν να πετύχει

  • [01] Τ. Κορωνάκης: Η κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις ανάγκες του λαού

    «Έχουμε φτάσει στη φάση που θα πρέπει να υπάρξει συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος εντός της ευρωζώνης κι όχι συμφωνίες που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα ρευστότητας μήνα - μήνα. Το μαρτύριο της σταγόνας θα τελειώσει πολύ σύντομα».

    Αυτό τονίζει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις ανάγκες του λαού».

    Ως προς τις πιέσεις που ασκούνται από μέρος της πλευράς των δανειστών, ο κ. Κορωνάκης επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να βγει έξω από τις δύο αρχές με βάση τις οποίες καταλήξαμεστην συμφωνία της 20ης Φλεβάρη: Δηλαδή η Ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης ακόμα και αν διαφωνεί με αυτούς,και οι εταίροι θα σεβαστούν την εντολή τουελληνικού λαού για τερματισμό της λιτότητας».

    Σημειώνει στο ίδιο πλαίσιο ότι είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε άμεσα σε συμφωνία σεβόμενοι το παραπάνω πλαίσιο «και να μην αφήσουμε τους φανατικούς της λιτότητας να αμφισβητήσουν τη δημοκρατία στην Ελλάδα, άρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

    Ο κ. Κορωνάκης τονίζει ότι το βασικό περιεχόμενο της εντολής ήταν λύση εντός ευρώ, χωρίς λιτότητα για να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, υπογραμμίζει ότι «αυτή η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον ελληνικό λαό και εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που της ανατέθηκε», για να συμπληρώσει πως «αν σε οποιαδήποτε περίπτωση βρεθεί εκτός των ορίων της εντολής και καλεστεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις θαερωτηθεί ξανά ο λαός». «Αν όμως», συνεχίζει, η συμφωνία είναι εντός των ορίων της εντολής-όπως πιστεύουμε και διεκδικούμε-δεν θα χρειαστεί τίποτα πέρα από την ψήφο τηςΒουλής».

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύθηκε μέχρι σήμερα έχοντας πάντα έντονο διάλογο στο εσωτερικό του και πως αυτή η συνθήκη δεν τον εμπόδισε να καταλήγειδημοκρατικά και ναπροχωρά ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της κοινωνίας.

    Παράλληλα, εκτιμά ότι όσο η κυβέρνηση θα καταφέρνει λύσεις υπερασπιζόμενη τις ανάγκες τους λαού και το μέλλον της χώρας, «είναι προφανές, ότι θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στα κόμματα του μνημονίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

    [02] Για «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ

    Για «ρεσιτάλ αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ κατηγορώντας την για διαρκείς παλινωδίες και αντιφάσεις. Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποστείλει επιστολή στο ΔΝΤ με την οποία προειδοποιούσε πως η χώρα δεν θα πλήρωνε τη δόση προς το Ταμείο, ο Κώστας Καραγκούνης σε δήλωσή του επισημαίνει πως «το ρεσιτάλ αυτό της αναξιοπιστίας μέσα σε πέντε μέρες «του πληρώνω», «δεν πληρώνω» και τελικά «πληρώνω», ακυρώνει τη διαπραγματευτική μας θέση, αποδεικνύει την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου με την οποία λειτουργεί ο κ. Τσίπρας».

    Στη ΝΔ ζητούν μάλιστα να «δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα αυτή η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές, καθώς και οι απαντήσεις που πιθανώς έλαβε η κυβέρνηση».

    Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη «η κυβέρνηση αρχικά δεν ήθελε τη δόση γιατί δεν την χρειαζόταν όπως έλεγε, στη συνέχεια ήθελε τη δόση χωρίς Μνημόνιο και ακολούθως αποδέχτηκε το Μνημόνιο χωρίς λεφτά».

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επισημαίνει μάλιστα πως ενώ στις 7 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωνε δημόσια ότι η Ελλάδα θα πληρώσει σίγουρα τη δόση του ΔΝΤ, την επομένη, στις 8 Μαΐου «ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με επιστολή του προειδοποιούσε τους επικεφαλής των δανειστών ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο, εάν δεν βρεθεί τρόπος παροχής ρευστότητας άμεσα. Τελικά τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση της κανονικά, μια μέρα νωρίτερα από την ημερομηνία καταβολής» τονίζει ο κ. Καραγκούνης.

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Θα στηρίξουμε μια συμφωνία αν είναι ωφέλιμη για τον λαό

    Την πρόθεσή του να στηρίξει μια συμφωνία με τους εταίρους αν είναι ωφέλιμη για τον λαό, εξέφρασε ο πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    Όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία. Αν είναι ωφέλιμη για τον ελληνικό λαό, θα τη στηρίξουμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει το κόμμα του, αν μια πιθανή συμφωνία με τους εταίρους δεν γίνει αποδεκτή από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θεωρεί πως τα περιθώρια για μια καλή συμφωνία με τους εταίρους, δεν υπάρχουν πια.

    Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» δήλωσε πρόθυμος, εάν του ζητηθεί, να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενώ τονίζει ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας εξαναγκαζόταν από τις συνθήκες να δημιουργήσει ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα θα το στήριζε: «Εφόσον συνειδητοποιούσε την ανάγκη να επιλεγούν πρόσωπα κεντρώας αντίληψης χωρίς ιδεοληψίες και προέτασσε ως μείζονα στόχο της νέας κυβέρνησης τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία της χωράς, ναι δεν θα είχα αντίρρηση να τον στηρίξω» είπε.

    Ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει επίσης την ανάγκη, αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, αυτές να γίνουν να απλή αναλογική, ενώ τέλος ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του, όταν και όποτε στηθούν κάλπες θα κατέβει μόνο του.

    [04] Κ. Γαβράς: Υπάρχει ένα νέο κίνημα στην Ελλάδα και κάποιοι δεν θέλουν να πετύχει

    «Υπάρχει ένα νέο κίνημα στην Ελλάδα και κάποιοι δεν θέλουν να πετύχει» δηλώνει από τις Κάννες ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίνο Μικελίδη.

    Αναφερόμενος στους εταίρους και την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Κώστας Γαβράς υποστηρίζει ότι οι δανειστές μας «Θέλουν να ξανάρθουν οι άλλοι και να κάνουν αυτά που θέλουν. Να μην υπάρχει καμιά αντίσταση», ενώ συμφωνεί με την τακτική του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως λέει: «ο Βαρουφάκης μίλησε ως ίσος προς ίσον. Κι αυτό δεν το θέλουν. Θέλουν κάποιον yes-man...».

    Τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, λέει ακόμα για την πολιτική κατάσταση, τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Είναι νέος, δεν έχει παρελθόν, γιατί δεν αναλαμβάνουν το θάρρος να τον ψηφίσουν όλοι, να δούμε τι θα κάνει. Να αλλάξουν τα πράγματα», υποστηρίζει.

    Ο Κώστας Γαβράς βρίσκεται για πολλοστή φορά στο Φεστιβάλ των Καννών, κάτι που συχνά κάνει για την προβολή κάποιας ταινίας του.

    To 1969 βρέθηκε στις Κάνες με την ταινία του «Ζ», που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής και βραβείο ερμηνείας στον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, για να κερδίσει, στη συνέχεια, το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 May 2015 - 12:30:24 UTC