Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές με θέμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά
  • [02] Σε 15 ημέρες το πρόστιμο από το Δικαστήριο της ΕΕ για τους ΧΑΔΑ
  • [03] Πεπεισμένος ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για την Ελλάδα
  • [04] Οδηγίες για τους προσυμπληρωμένους κωδικούς
  • [05] Το Ελληνικό Σήμα προϊόντων και υπηρεσιών αποκτά ηλεκτρονικό μητρώο
  • [06] Γερμανικός Τύπος: Πολιτικούς τριγμούς στο Βερολίνο ενδέχεται να προκαλέσει το ζητημα της Ελλάδας
  • [07] Το ζεύγος Φερθ στις Κάννες με διαφορετικές παραγωγές
  • [08] Μικρές βιογραφίες Τσέχοφ, Μπαλζάκ και Όστεν

  • [01] Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές με θέμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά

    Με ένα θέμα που χαρακτηρίζεται αναμενόμενο, λόγω και της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, ξεκίνησαν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι περίπου 105.000 μαθητές που διεκδικούν μία από τις 68.000 και πλέον θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαγωνίστηκαν σήμερα στο μάθημα Νεοελληνικής Παιδείας (Γενικής Παιδείας) και εξετάστηκαν πάνω σε κείμενο του ομότιμου καθηγητή αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά, ενώ κλήθηκαν να συντάξουν μια ομιλία για το ίδιο αντικείμενο.

    «Το θέμα ήταν αναμενόμενο και σχετικά βατό. Το διαγώνισμα δεν ήταν στην τυπική του μορφή καθώς στο ερώτημα Β1 δεν αφορούσε, όπως συνήθως, την ανάπτυξη του θέματος, αλλά το σωστό - λάθος. Αυτή η αλλαγή ήταν μια μάλλον ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές. Αντίθετα, το ερώτημα για τα συνώνυμα - αντώνυμα ήταν μιας κάποιας δυσκολίας» σχολίασε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η φιλόλογος Ρόη Φλωροπούλου.

    Αύριο οι υποψήφιοι έχουν ρεπό, ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη με τα μαθήματα (Γενικής Παιδείας) της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Ιστορίας.

    [02] Σε 15 ημέρες το πρόστιμο από το Δικαστήριο της ΕΕ για τους ΧΑΔΑ

    Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και δήμοι προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και σε 15 ημέρες να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί το δυνατόν περισσότεροι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων) και ως εκ τούτου να μειωθεί ανάλογα το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι για τη μη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει επιβληθεί στη χώρα χρηματική ποινή ύψους 14.500.000 ευρώ κάθε εξάμηνο, αρχής γενομένης από τις 2 Δεκεμβρίου του 2014. Σύμφωνα, δε, με τη δικαστική απόφαση υπάρχει δυνατότητα μείωσης του προστίμου κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ για τις κλειστές, αλλά μη αποκατεστημένες, χωματερές.

    Σε εκτενή του έρευνα το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρουσιάζει τις ενέργειες που έχουν γίνει ή πρόκειται να αναληφθούν από τους εμπλεκόμενους δήμους, καταγράφει το ιστορικό της «υπόθεσης ΧΑΔΑ», αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για μια νέα πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων.

    Γράφουν οι: Ηλίας Παλιαλέξης, Απόστολος Μιχαλούδης, Γιώργος Παλαμιώτης, Δημήτρης Μανιατάκος, Ηλίας Κάνιστρας, Αναστασία Καρυπίδου, Άννυ Ταπάσκου, Βασίλης Λωλίδης, Λαμπρινή Παπαδημητρίου, Στρατής Μπαλάσκας, Αντώνης Νομικός και Κώστας Συνετός.

    [03] Πεπεισμένος ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για την Ελλάδα

    Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της χώρας στην ευρωζώνη. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας.

    [04] Οδηγίες για τους προσυμπληρωμένους κωδικούς

    Σε επικοινωνία με τον εργοδότη τους θα πρέπει να έλθουν οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν ότι οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί για τους μισθούς και τις συντάξεις στη φορολογική τους δήλωση είναι κενοί ή τα στοιχεία που έχουν εγγραφεί σ αυτούς είναι λανθασμένα.

    Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει ήδη ξεκινήσει και ορισμένοι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατά την συμπλήρωση της δήλωσής τους ότι οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κενοί ή τα στοιχεία που περιέχονται σ αυτούς είναι λανθασμένα. Στην περίπτωση αυτή, επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να παρέμβουν στο κωδικό, ούτε και η φορολογική δήλωση μπορεί να αποσταλεί χωρίς τη συμπλήρωσή του θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχει ήδη δώσει Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Σημειώνεται ότι η προσυμπλήρωση των κωδικών έχει γίνει με βάση τα αρχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς.

    [05] Το Ελληνικό Σήμα προϊόντων και υπηρεσιών αποκτά ηλεκτρονικό μητρώο

    Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στη Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Στο μητρώο θα καταχωρούνται τα στοιχεία των επιχειρήσεων στις οποίες έχει απονεμηθεί το δικαίωμα χρήσης του «Ελληνικού Σήματος» και το μητρώο θα είναι προσβάσιμο από όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω διαδικτυακού portal.

    Όπως αναφέρει σχετική δημοσίευση στο Διαύγεια, διενεργείται πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια εφαρμογής Ηλεκτρονικού Μητρώου Ελληνικού Σήματος για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

    Θα καταχωρείται στο μητρώο, ανά κατηγορία προϊόντος και υπηρεσίας κάθε απονομή, μεταβίβαση, ανάκληση ή μεταβίβαση προσωρινή ή οριστική του Ελληνικού Σήματος και η καταχώρηση των στοιχείων στο μητρώο θα γίνεται ηλεκτρονικά απευθείας από χρήστες του φορέα απονομής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 18.450 ευρώ και οι φάκελοι με τις σφραγισμένες προσφορές πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 22 Μάιου 2015 στις 2 το μεσημέρι στη διεύθυνση προμηθειών του υπουργείου Οικονομίας. Θα αποσφραγιστούν οι προσφορές τη Δευτέρα 25 Μάιου 2015 στις 11 το πρωί, στην έδρα του υπουργείου.

    [06] Γερμανικός Τύπος: Πολιτικούς τριγμούς στο Βερολίνο ενδέχεται να προκαλέσει το ζητημα της Ελλάδας

    Στις δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ σχετικά με την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα ενδέχεται να προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του μεγάλου γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. «Ο Γκάμπριελ φέρνει στο προσκήνιο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», είναι ο τίτλος της Die Zeit, ενώ ανάλογος είναι και ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine. Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει: « Ο Γκάμπριελ προσελκύει την Ελλάδα με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».

    Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, επεσήμανε παρόλα αυτά ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας είναι η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Δεν μπορούμε απλώς να στέλνουμε χρήματα εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου επεσήμανε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν θα ήταν οικονομικά αλλά πολιτικά εξαιρετικά επικίνδυνη».

    Σε όλες τις αναφορές του γερμανικού Τύπου υπογραμμίζεται και η αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, σε αυτές τις συζητήσεις με αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ.

    Ο Κάουντερ δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για τρίτη διάσωση», ενώ υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα προχωρήσουν στον συμφωνημένο δρόμο». Οι διαφωνίες μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) του Γκάμπριελ και του CDU για το θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, σχολιάζει η Zeit.

    [07] Το ζεύγος Φερθ στις Κάννες με διαφορετικές παραγωγές

    Ο Κόλιν Φερθ εθεάθη στις Κάννες με την ταινία του «Genius» - αλλά και η σύζυγός του, Λίβια Τζουτζιόλι βρέθηκε επίσης εκεί, καθώς συμμετείχε με μία ταινία στο φεστιβάλ. Η Λίβια είναι η παραγωγός του ντοκιμαντέρ με τίτλο «The True Cost» , το οποίο διερευνά τις δραματικές επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, από τη χρήση χημικών ουσιών στην επεξεργασία των νημάτων. Η ταινία ασχολείται με θέματα σχετικά με την εργασία και γενικότερα με τη ρύπανση και τις επιπτώσεις της.

    «Αυτή η ταινία πρόκειται να σοκάρει τον κόσμο της μόδας», δηλώνει ο παραγωγός ταινιών Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, που είναι παντρεμένος με τη σχεδιάστρια μόδας Τζορτζίνα Τσάπμαν, σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό «Page Six». Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ 'Αντριου Μόργκαν εξήγησε ότι είχε έρθει σε επαφή με την Λίβια , η οποία είναι ακτιβίστρια και ότι αυτήν τον μύησε στον κόσμο της οικολογικής μόδας, βοηθώντας τον στις συνεντεύξεις του ντοκιμαντέρ, για παράδειγμα με τη Στέλλα Μακ Κάρτνεϊ, που εμφανίζεται στην ταινία. Η ταινία θα κυκλοφορήσει από την εταιρεία Netflix. Επίσης, στην παραγωγή συμμετείχαν ο Φρανσουά Χένρι Πινό, η Τζούλιαν Μουρ και η Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

    [08] Μικρές βιογραφίες Τσέχοφ, Μπαλζάκ και Όστεν

    Ο Τσέχοφ σε 79 σελίδες, ο Μπαλζάκ σε 62, η Όστεν σε 78. Πρόκειται για τη σειρά «Μικρά βιογραφικά» που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε σχήμα τσέπης οι εκδόσεις Λέμβος, ως «μια ματιά στον κόσμο» των σπουδαίων συγγραφέων . Όπως γράφει στο σημείωμά του ο επιμελητής Αλέξανδρος Κεφαλάς, φιλοδοξία των μικρών αυτών πονημάτων είναι να φέρει το αναγνωστικό κοινό σε μια πρώτη επαφή όχι μόνο με το έργο των συγγραφέων αλλά και με την εποχή στην οποία μεγαλούργησαν, καθώς και να φωτίσει τα γεγονότα της ζωής τους που διαμόρφωσαν το προσωπικό τους ύφος.

    Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης, αναδεικνύονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της πορείας του λογοτέχνη, καταγράφονται παραστατικά γεγονότα της ιστορικής περιόδου που έζησε και φωτίζονται τα παραλειπόμενα της πορείας τους. Δεν είναι αυστηρά ακαδημαϊκά μελετήματα, αλλά ούτε και απλοποιημένες σκιαγραφήσεις. Είναι βιογραφήματα που συνδυάζουν στοιχεία με αφήγηση και εργογραφία, ώστε ο αναγνώστης όχι μόνο «να πάρει μια ιδέα» για το λογοτέχνη, αλλά να τον γνωρίσει από πλευράς ύφους και ήθους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 May 2015 - 8:30:26 UTC