Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυτοπυρπολήθηκε 30χρονος, στη μέση του δρόμου, στο Κερατσίνι
  • [02] Στο 15% ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για συναλλαγές με κάρτα
  • [03] ILO: Η παγκόσμια οικονομική κρίση ώθησε την αύξηση σε δουλειές ημιαπασχόλησης
  • [04] Οι επιστήμονες αναμένουν νέα έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα της Χαβάης

  • [01] Αυτοπυρπολήθηκε 30χρονος, στη μέση του δρόμου, στο Κερατσίνι

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα κίνητρα του 30χρονου υπηκόου Συρίας, ο οποίος τα ξημερώματα περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Βιτωλίων 38, στο Κερατσίνι, στον Πειραιά.

    Περίοικοι κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες, ενώ ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

    [02] Στο 15% ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για συναλλαγές με κάρτα

    Μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή του ΦΠΑ φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενος ενιαίου συντελεστή 15% για συναλλαγές με χρήση κάρτας και 18% με μετρητά, καθώς και τη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

    Την πρόταση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και όπως όλα δείχνουν θα συνδυασθεί με δραστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα εφαρμογής του φόρου, περιλαμβανομένων και των φοροαπαλλαγών που προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Για παράδειγμα, στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ στιις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου που θα εκδίδουν αποδείξεις, που σημαίνει αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος εφαρμογής των μειωμένου συντελεστή στις περιοχές αυτές.

    Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ - που θα αντικαταστήσει τους συντελεστές 23% και 13% - θεωρείται ως ένα από τα μέτρα για τα οποία έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Θεωρείται θέμα χρόνου να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ύψος του ενιαίου συντελεστή, όπως και για τον πολύ χαμηλό συντελεστή και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες θα ενταχθούν σ' αυτόν.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα αποφασιστούν και οι παρεμβάσεις που θα υπάρξουν στις φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνει το ισχύον καθεστώς. Πρόκειται για φοροαπαλλαγές, οι οποίες κοστίζουν σήμερα σε ετήσια βάση στον κρατικό προυπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό δεδομένου ότι το σύνολο των ετήσιων εσόδων που βάζει στα ταμεία του κάθε χρόνο το κράτος από τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 14,411 δισ. ευρώ.

    Η πρόταση για εφαρμογή χαμηλότερου ΦΠΑ στις συναλλαγες με χρήση κάρτας εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επέκταση της χρήσης των καρτών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος συναλλαγών. Το θέμα αυτό συζητήθηκε άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών. Αποφασίστηκε η υποβολή προτάσεων από τους τραπεζίτες για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου αυτού, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής που συντελείται στο μέτωπο του ΦΠΑ.

    [03] ILO: Η παγκόσμια οικονομική κρίση ώθησε την αύξηση σε δουλειές ημιαπασχόλησης

    Οι κυβερνήσεις χρειάζονται πολιτικές που να σταματήσουν την καταστροφική τάση των κοινωνιών και των οικονομιών από τη συνεχή μείωση των υπαλλήλων που έχουν πλήρη και μόνιμη απασχόληση, λέει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μια εμβληματική ετήσια έκθεση που ανακοινώθηκε σήμερα (Τρίτη).

    Μόνο ένα τέταρτο όλων των εργαζομένων παγκόσμια έχουν σταθερή εργασία, ενώ τρία τέταρτα είτε δεν έχουν κανένα συμβόλαιο, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, με προσωρινά ή βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση "Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνική Προοπτική".

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση ώθησε την αύξηση σε δουλειές ημιαπασχόλησης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, και ενέτεινε μια καθοδική τάση σε δουλειές που σχετίζονται με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

    Οι αλλαγές αυτές και καινούργιες μορφές απασχόλησης, όπως οι «μίνι-δουλειές» στη Γερμανία, τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» στη Βρετανία και οι «εφημερίες» (on-call, όπου κάποιος καλείται σε δουλειά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη) στην Ολλανδία, σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις χρειάζεται να σκεφτούν πώς θα εγγυηθούν ασφάλεια εισοδήματος σε όσους δεν έχουν πλήρη μισθωτή εργασία, είπε ο γενικός διευθυντής της ILO, Γκάι Ράιντερ.

    [04] Οι επιστήμονες αναμένουν νέα έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα της Χαβάης

    Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά ένα ηφαίστειο στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος της Χαβάης το οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να εκραγεί μετά από απρόσμενες αλλαγές στο ύψος της στάθμης μιας λίμνης από λάβα στον κρατήρα του ηφαιστείου και μια σειρά από σεισμούς, είπε η κρατική γεωλογική υπηρεσία τη Δευτέρα (Τρίτη πρωί ώρα Ελλάδας).

    Παρατηρητές είπαν ότι υπάρχει πιθανότητα έκρηξης στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ηφαιστείου Κιλαουέα - ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια παγκοσμίως - και περισσότεροι σεισμοί, σύμφωνα με το παράρτημα της κρατικής υπηρεσίας που παρακολουθεί τα ηφαίστεια της Χαβάης, από ώρα σε ώρα ή μέρα σε μέρα. Κάτι τέτοιο δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους κατοίκους, γιατί εκείνη η πλευρά του ηφαιστείου είναι ακατοίκητη, πρόσθεσαν.

    Η στάθμη στη λίμνη της λάβας είχε φτάσει ύψος ρεκόρ και ξεχειλήσει στο τέλος Απριλίου, αλλά από τις 9 Μαΐου είχε αρχίσει να πέφτει η στάθμη της και μέχρι το Σάββατο είχε φτάσει 61 μέτρα κάτω από το χείλος του κρατήρα, είπε η υπηρεσία της Χαβάης. Την Παρασκευή καταγράφηκαν εκατοντάδες μικροσεισμοί στη περιοχή, έως και 25 την ώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 May 2015 - 6:30:28 UTC